Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

Ja 14 kwietnia wrzuciłem nasiona do pojemników na wascik, po 3 dniach większość ładnie wykiełkowała przerzuciłem do doniczek 7x7x7 i stały na parapecie od południa, przez weekend tak wystrzeliły do góry że w ciągu 2 dni wyrosły naokoło 10cm wysokie. Jutro je wynoszę do szklarni bo ma być niby koniec przymrozków.
Polecacie przesadzić je do większych i głębszych doniczek, czy wytrzymują do około 20 maja?
Johanson
50p
50p
Od: 26 lip 2020, o 21:57

Post »

Ja mam wielo doniczki w tym rozmiarze i siedzą tam już prawie miesiąc i nic im nie jest a jeszcze posiedzą 2 tygodnie dadzą radę chociaż już bym mógł na pole z nimi bo już 3,4,5 liść idzie w zależności od warunków
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

A ja 3 dni temu dałem na wacik do wykiełkowania ponownie parę ziarek bo przypuszczałem że może mi parę paść i niestety póki co nic nie kiełkuje ;/ Coś w tym roku lipa się zrobiła no ale trzeba walczyć :wink:
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Dla mnie przełom kwietnia/maja to dobry czas na wysiew arbuza. Siałam w poprzednich latach wcześniej z ciekawości czy warto. Udało mi się wysadzać sadzonki w poł. maja do gruntu z zawiązanym owocem. Ale z wysianych teraz też urosną i praktycznie nie ma z nimi dużo zachodu. Jak wzejdą to wstawiam do szklarni, potem wystawiam koło szklarni w zacisznym miejscu aby się zahartowały i w ogród. Owocują sierpień-wrzesień. Nasionka trzeci dzień od wyłożenia na papierze, stoją tym razem cały czas w pokoju na stole, rosario zaczynają pokazywać kiełki.
Obrazek
Johanson
50p
50p

Post »

Tak Rosario u mnie też pierwsze puściło kiełki tyle że 1 kwietnia :;230
Pochwalę się póki jeszcze ładnie wyglądają bo hartowanie przed nimi a tu jeszcze ze 2 tygonie muszę je kisić w domu, myślę że najlepszy czas na wysiew to połowa kwietnia jeśli myślimy 15 maja dawać do gruntu, miesiąc wystarczająco dla nich
PS. Zdecydowanie za dużo posiałem więc w tym roku przetestuje coś bo wyczytałem gdzieś że jeśli się liczy na arbuzy wielkości 2-3 kg to można je siać gniazdowo jak ogórki więc posadzę gęsto i zobacze co z tego wyjdzie mam na tyle że mi nie szkoda po próbować ;:172
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

No fakt już pięknie wyglądają :) Ja swoich w tamtym roku nie hartowałem i poradziły sobie bez problemu ;:138
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zrazy wysiane w środę już wschodzą, podkładka również kiełkuje.
Czyli wszystko zgodnie z planem :)
Piotr
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Johanson- piękne sadzoneczki!

Część moich arbuzów już też spora. Zaczynam zastanawiać się kiedy można będzie wysadzić arbuzy do foliaka... Jak mysliscie jaka temperatura nocną byłaby dla arbuzkow wystarczająca? W dzień jest tam naprawdę ciepło, ale na ciepłe noce przyjdzie jeszcze poczekać...

Po raz pierwszy mam w tym roku problem z ziemiórkami :shock: Podlewam olejkiem nemowym ale nie widać super efektu. Czy kiedy przesadzę rośliny do gruntu poblem zniknie, czy będzie narastał? Bo jeśli będzie gorzej to chyba trzeba będzie coś innego do walki dokupić...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W gruncie zniknie, bo one sobie polecą w świat. :wink: W domu mają ograniczone miejsce i stąd ich wysoka szkodliwość.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanilla81 pisze: Po raz pierwszy mam w tym roku problem z ziemiórkami :shock: Podlewam olejkiem nemowym ale nie widać super efektu. Czy kiedy przesadzę rośliny do gruntu poblem zniknie, czy będzie narastał? Bo jeśli będzie gorzej to chyba trzeba będzie coś innego do walki dokupić...
Nie martw się, ziemiórki nie szkodzą rozsadom warzyw. Miałam na parapecie pomidory, rzodkiewkę, ogórki, kalarepę i mnóstwo ziemiórek w tym roku. Już o tym pisałam tutaj https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... A#p6325301 . Po wyniesieniu rozsady do szklarni ziemiórki całkiem zniknęły.
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

To mnie pocieszyliście że ziemiórki nie wykończą arbuzów ;:138 Dzięki!
Johanson
50p
50p

Post »

vanilla81 ja w tamtym roku do gruntu dawałem 6 czerwca pod gołe niebo i nocami było ok 5 °C i nic im nie było, w tym posadziłem już 2 do gruntu na próbę żeby sprawdzić przy jakiej temperaturze faktycznie padną a ma spaść do 2-3 stopni w nocy więc okaże się czy przetrwają
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Oj kusi mnie zeby wysadzić jutro arbuzy pod tunelem razem z pomidorami :)
Koza i rury przygotowane więc w razie potrzeby można się ratować ale straszą że będzie zimno więc nie mogę się zdecydować
Awatar użytkownika
Tomatoes_Lord
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2020, o 21:30

Post »

Witam,
posadziłem półtora miesiąca temu 3 nasionka arbuzów i wyrosły mi 3 sztuki (w folii chcę wysadzić tylko jednego ze względu na ilość miejsce jaką zajmują, resztę oddam). Arbuz zaczyna już kwitnąć a listki zaczynają żółknąć, widać brakuje mu składników odżywczych.

To mój pierwszy sezon z arbuzami - czy wysadzenie go do gruntu razem z pomidorami które planuję sadzić w w okolicy 10 maja jest dobrym pomysłem czy jeszcze poczekać? Czym do tego czasu go nawozić żeby nie zaczął marnieć?
pozdrawiam

Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomatoes_Lord Szkoda, że w takich małych doniczkach korzenie się męczą. Kwiatki lepiej usunąć, bo w takiej słabej kondycji nawet jak zawiąże owoce to ich odrzuci(odpadną). Niepotrzebnie będzie tracił energię na kwiatki, a wskazane jest żeby się wzmocnił. Najlepiej jak by go wysadzić już w miejsce docelowe o ile jest możliwość uchronić przed przymrozkiem. A jak nie to bym przesadziła do większych donic. Jeżeli chodzi o nawożenie to zależy od podłoża , ale ogólnie traktuję tak jak rozsadę pomidora.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”