BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
Błażeju!
A ile masz odmian tych pomidorów?
Ja mam 25 po kilka,kilkanaście szt.
I tu dopiero jest zabawa.Trzeba pilnować żeby nie pomylić się.Trochę czasu zajmuje zaznaczanie kubków.Chociaż tylko numery,ale i tak to czasu zabiera.
Pozdrawiam Maria.
A ile masz odmian tych pomidorów?
Ja mam 25 po kilka,kilkanaście szt.
I tu dopiero jest zabawa.Trzeba pilnować żeby nie pomylić się.Trochę czasu zajmuje zaznaczanie kubków.Chociaż tylko numery,ale i tak to czasu zabiera.
Pozdrawiam Maria.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mario Samych odmian nie mam zliczonych. W tym roku siałem, że tak powiem z partyzanta i nie liczyłem odmian. Jak już będą w kubkach 500ml to wtedy będą pewniejsze i spisze odmiany.
Pewniakiem miała być Aurija w większej ilości ale kot zdecydował, że ta odmiana mu nie pasuje do konceptu na ten sezon.
Pewniakiem miała być Aurija w większej ilości ale kot zdecydował, że ta odmiana mu nie pasuje do konceptu na ten sezon.

- BobejGS
- Kontakt:
Wkońcu zacząłem zbiory szparagów z nasion, przy czym podsypałem troszkę wyżej kopiec.

Wysadziłem też ostatnią część rozsady bobu. Jest jeszcze jedna wielodoniczka ale nie mam na razie na nią siły.

A to bobowisko, na moim nowym poletku przy działce.

Czosnek czeka na ustabilizowanie pogody.

Po za tym wysiana marchew, pietruszka, koper, rzodkiewka, buraki, cebula z dymki na nowym poletku.
Na rozsade wysiane dynie, cukinie, arbuzy, tykwy i inne.
Po powrocie z wyjazdu, tzn w majowy weekend, jesten umówiony z kuzynem na obsiew jeszcze jednego poletka. Dominować tam będą buraki i fasolka szparagowa. Reszta wyjdzie w praniu.
Ciężki start zapowiada równie ciężki sezon.

Wysadziłem też ostatnią część rozsady bobu. Jest jeszcze jedna wielodoniczka ale nie mam na razie na nią siły.

A to bobowisko, na moim nowym poletku przy działce.

Czosnek czeka na ustabilizowanie pogody.

Po za tym wysiana marchew, pietruszka, koper, rzodkiewka, buraki, cebula z dymki na nowym poletku.
Na rozsade wysiane dynie, cukinie, arbuzy, tykwy i inne.
Po powrocie z wyjazdu, tzn w majowy weekend, jesten umówiony z kuzynem na obsiew jeszcze jednego poletka. Dominować tam będą buraki i fasolka szparagowa. Reszta wyjdzie w praniu.

Ciężki start zapowiada równie ciężki sezon.

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O rany, ale Ty masz rozmach 

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Piękne szparagi
Po jakim czasie-lat ( z siewu ) można doczekać się takich szparagów ?

Po jakim czasie-lat ( z siewu ) można doczekać się takich szparagów ?
- BobejGS
- Kontakt:
Ula Tak, wiem.
Zazwyczaj najpierw działam, a później się głowie i myślę.
miczu007 Nasiona kupiłem w marcu 2018. W tamtym roku już mógłbym zebrać szparagi ale odpuściłem, bo w tym czasie miałem wiele zawirowań. Ale w sumie nie żałuje.
W tym roku wysiałem kolejne szparagi z nasion i muszę im znaleźć miejsce, także zobaczymy kiedy zbiorę z nich.

Zazwyczaj najpierw działam, a później się głowie i myślę.

miczu007 Nasiona kupiłem w marcu 2018. W tamtym roku już mógłbym zebrać szparagi ale odpuściłem, bo w tym czasie miałem wiele zawirowań. Ale w sumie nie żałuje.
W tym roku wysiałem kolejne szparagi z nasion i muszę im znaleźć miejsce, także zobaczymy kiedy zbiorę z nich.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Te szparagi chyba też z tych większych,nie?
- BobejGS
- Kontakt:
Szukałem w starszych zdjęciach i wyszło, że to odmiana Argenteuil. 

- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Cześć Błażej mam pytanie może wiesz co mogłoby być powodem uwiędnięcia moich już pokaźnych z jednym kwiatkiem aksamitek?
Czasami było mocno zapalone a stoją na parapetach ale inne na podłodze i tak samo powiędły,obok nich miałam dimofroteke i astry i tym nic.Podlewane tą samą wodą nie zasuszone ,nie przelane,fakt od początku rosły takie rachityczne cienkie nóżki i mało rozkszaczone,teraz wygladają tak i mam je chęć wysadzić najwyżej je przymrozki zetną a nie będą mi powoli umierać na parapetach

Czasami było mocno zapalone a stoją na parapetach ale inne na podłodze i tak samo powiędły,obok nich miałam dimofroteke i astry i tym nic.Podlewane tą samą wodą nie zasuszone ,nie przelane,fakt od początku rosły takie rachityczne cienkie nóżki i mało rozkszaczone,teraz wygladają tak i mam je chęć wysadzić najwyżej je przymrozki zetną a nie będą mi powoli umierać na parapetach

- BobejGS
- Kontakt:
Wygląda jakby korzenie się dusiły ale skoro piszesz, że nie są przelane. 

- BobejGS
- Kontakt:
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Cześć Błażej wyjmę jeden z tych padniętych i zobaczę w jakim stanie są te korzenie,może faktycznie dostały wody a potem duża temperatura ,bo mąż zawsze zagotuje wodę jak pali w centr.i tak mogłam je załatwić a potem choroba już tylko postępuje,wyniosłam je na dwór na trawkę nie będą zasychać ani przelane nie będą albo dadzą rady albo padną,trudno.U nas dzisiaj duży wiatr podobno idzie załamanie pogody,mam wrażenie że ono nieustannie jest.
Patrząc na te pokaźne grządki podejrzewam że sprzedajesz te plony bo tyle chyba nie przejadasz w szczególności bób jego trzeba zebrać zielonego i w porę upłynnić bo się zmarnuje,dawniej w dzieciństwie uwielbiałam objadać się bobem niestety teraz nie pozwolę sobie na to chyba że na emeryturze i przed pójściem na działkę koło lasku. Udanych plonów pracusiu 

- BobejGS
- Kontakt:
Niestety nie umiem na 100% zdiagnozować, a jedynie pisze co widzę. Co do podody, to u mnie dziś też ostre załamanie pogody i spadło ponad 40l wody na metr i ani myśli o wyjściu do ogródka, choćby zajrzeć co tam się dzieje.
Jeśli chodzi o bób, to u mnie nawet mrożony fajnie schodzi. Także z nadmiaru będe się martwić po świniobiciu, kiedy kięsko będzie trzeba upchnąć.
U mnie z tymi grządkami jest tak, że dwaj kuzyni(a w zasadzie trzech, bo są dwaj bracia) zauważyli że z roku na rok sporo warzyw zwoże z działki i wpadli na pomysł, że udostępnią kawałek ziemi, wzamian za część plonów z tych poletek. A ja nie bybym sobą, gdybym nie zrobił ogromnej kalkulacji zysków i strat i oczywiście nie wszedł w to.
Niestety zauważam, że moja chytrość jest mocniejsza niż zdrowy rozsądek.
Jeśli chodzi o bób, to u mnie nawet mrożony fajnie schodzi. Także z nadmiaru będe się martwić po świniobiciu, kiedy kięsko będzie trzeba upchnąć.

U mnie z tymi grządkami jest tak, że dwaj kuzyni(a w zasadzie trzech, bo są dwaj bracia) zauważyli że z roku na rok sporo warzyw zwoże z działki i wpadli na pomysł, że udostępnią kawałek ziemi, wzamian za część plonów z tych poletek. A ja nie bybym sobą, gdybym nie zrobił ogromnej kalkulacji zysków i strat i oczywiście nie wszedł w to.

Niestety zauważam, że moja chytrość jest mocniejsza niż zdrowy rozsądek.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażeju!
Gdybyś mieszkał koło mnie też odstąpiłabym Ci swoje poletko.
Szczególnie na bób.I nawet mogłabym pozrywać i poobierać.
A tak na poważnie to nie nazwałabym Ciebie chytrym,raczej pracowitym.
Czy ci tzw. "darczyńcy"choć uczestniczą w plewieniu Twoich warzywek na ich kawałku ziemi?
Pozdrawiam Maria.
Gdybyś mieszkał koło mnie też odstąpiłabym Ci swoje poletko.
Szczególnie na bób.I nawet mogłabym pozrywać i poobierać.

A tak na poważnie to nie nazwałabym Ciebie chytrym,raczej pracowitym.
Czy ci tzw. "darczyńcy"choć uczestniczą w plewieniu Twoich warzywek na ich kawałku ziemi?
Pozdrawiam Maria.
-
- 50p
- Od: 28 wrz 2019, o 21:59
Błażeju, sporo posadziłeś czarnej kukurydzy. Nasiona z własnego zbioru? Czy podejmowałeś już próby kulinarne odnośnie tej kukurydzy i czy smak różni się od tej zwykłej? Zakupiłam kilka nasion na próbę i ciekawa jestem, co z nich wyjdzie.