BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Post »

Maria Na wszystkich dodatkowych poletkach mam jakąś pomoc. Mniejszą bądź większą ale zawsze jakaś jest. Wkońcu plonami też się dzielimy. :)

Jedno poletko to jest to samo co prezentowałem ww tamtym roku na polu. W planach było zmniejszenie areału uprawy, bo sporo pracy przy tym było. Później przez pewne niedomówienia, już praktycznie zrezygnowałem z niego, aż nagle doszliśmy do porozumienia i poletko jest dużo większe jak było rok temu. ;:306 W wolnej chwili muszę je przemierzyć ale będzie to coś około 16m na 30m, więc ogromny kawał pola. :D

Na nim mam wysiane obecnie: kukurydze Black aztec, rzodkiewke, koper, sporą ilość buraków i trochę bobu. Dalej w kolejce czeka cebula z dymki i nasion, kapusta z rozsady i chyba kalarepa.

W planach dalej na bank bedzie fasolka szparagowa i ogórki. Co dalej czas pokaże. Zapewne arbuzy.

Na innym poletku na razie jest tylko bób, a kuzyn ma rozłożyć agro pod arbuzy. Tam też jest plan na sporą ilość fasolki szparagowej.

zielonamalina Ja kukurydze traktuje bardziej jako ozdoby. W tym roku może będzie jej więcej, to pomyśle ale raczej bedzie na jakieś wymianki po sezonie. :)

Tylko czekać weekendu i dalej działać w ogródku, choć pogoda obecnie szału nie robi, bo zimno i wieje.
zielonamalina
50p
50p
Od: 28 wrz 2019, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zakupiłam eksperymentalnie, zobaczymy co urośnie. Na razie pogoda nas nie rozpieszcza :(
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja obecnie mam wysiane cztery odmiany kukurydzy:

Black aztec
Bibor
Tęczowa(nazwa własna)
Oraz fioletowa taka ale na razie nie znalazłem osoby od której otrzymałem ziarna, by spisać odmiane.

W weekend sieje sporo odmiany Oxacan green.

Chciałbym jeszcze choćby dwie odmiany ale nie wiem czy znajde odległe poletka by się nie krzyżowały.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W sobote wysadziłem paletke selera(po lewej) oraz kalarepe i kapuste(po prawej) kalarepa z kapustą, jest zmieszana, bo znaczniki wchłonęło, a o rozróżnianiu ich dowiedziałem się po fakcie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z planów siewu kukurydzy nici wyszły, więc nadrobie to w tygodniu.

Wysiałem dwie paletki kalarepy z nasion z mojej kalarepy gigant z zeszłego roku. Nasiona podkiełkowałem i powiem już teraz że nigdy więcej tego nie zrobie. ;:306 Już prawie schodziłem ze strychu po nasiona by siać suche ziarno. Ale popaćkałem te nasiona tyle ile sie przykleiło na wykałaczke i na żywioł jechałem. Będe nadmiar wycinać.

Popikowałem też drugą partie lubczyka, wysiałem w wielodoniczke słoneczniki i dałem do kiełkowania kilka odmian lukurydzy.

90% rozsad juz od soboty jest na stałe w tunelu. W miare wysadzania będzie trafiać tam reszta.

W niedziele tylko zawiozłem rozsade szparagów oraz czosnku słoniowego na działke i wygrzewałem się na słońcu. Szloda że nic zbytnio nie zrobiłem, bo tylko wysadziłem w grunt kilka słoneczników gigantów oraz w skrzynie marchewki giganty ale taki był piękny dzień, że musiałem trochę relaksu dla siebie zrobić. :wink:

Z rana troszke podlałem też rzodkiewke, bób i czosnki koło domu. Czosnki będzie trzeba dokarmić na dniach ostatnią dawką azotu. W środe ma być burza, to jak nie uda się zorganizować wody, to będzie trzeba sypnąć nawóz i tyle.

Przymierzam się też do wysiewu fasolki w grunt. Ogólnie muszę jeszcze przygotować miejsce pod dynie gigant i inne giganty. Sporo pracy ale dni są już fajnie długie i wieczory robią się przyjemniejsze, to nawet po pracy po trochu coś się podziała. :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nadal chłodne noce ale codziennie staram się coś w temacie warzywnym podziałać. :)

Przy okazji drugiej dawki azotu, odchwaściłem czosnek(troszkę mama mi pomogła, z czego i Ja i kury były zadowolone :) ) Za dużo poletek czosnkowych mam. ;:124

Obrazek

Włóknina pod arbuzy trafiła na poletko. Jest to ta sama co w tamtym roki. Ogólnie nie widzę na razie opcji wysadzenia arbuzów ale musze mieć zaklepane miejsce, by wysadzać dalej inne warzwyka. :)

Obrazek

Fasolka szparagowa wychodzi mimo nie zbyt ciepłej temperatury, co cieszy. Jednak z powodu braku opadów, podlałem delikatnie rządki.

Obrazek

Obrazek

Pomidory pod daszkiem jakoś, choć powoli ale rosną. Jest tam jeszcze spóźniona rzodkiewka, którą zajadamy codziennie.

Obrazek
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Post »

Ilość twoich warzywek zawsze robi wrazenie ;:63 pogoda w tym roku wszystko hamuje. Ale w zeszłym roku tez miałam takie wrażenie a w końcu wszystko zdążyło. Byle ślimaki znowu nie zeżarły połowy bo trochę zaczyna ich być widać .....
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam takie coś, że jak mi coś przyjdzie na myśl, to sieje, a później myślę gdzie wysadzę. :D

Nadal ogrom rozsadbdo wysadzenia. Obecnie przyszła burza i popaduje grad. Oby nie zrobiło jakichś szkód.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nadal nie czuć wiosny rankiem.

Pierwsze pory wysadzone do gruntu. Reszta musi poczekać na miejsce. :)

Obrazek

Multum rzodkiewki do zbioru, jednak zaczynam odczuwać brak opadów. A pada wszędzie naokoło. ;:124 Szkodniki też już sobie mocno poczynają, co trochę zniechęca.

Obrazek

Zacząłem wysadzać pomidory ale zapowiadali, że będzie troszkę cieplej. :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ładna rzodkieweczka, może starczy na śniadanie.
Nic Ci tego nie podgryza w otwartym gruncie?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Większych zwierzy na razie nie ma. Robale w rzodkiewce już niestety się trafiają dość często. Jednak jak na zostawienie bez opieki, to zbieram jej całkiem sporo.

Wiadro jest 10l, więc na kilka śniadań by starczyło wraz z kolacjami i obiadami. :D

Muszę poszukać czy są jakieś eko środki na te robaki w rzodkiewce, czy może okrywac je siatką. ;:173
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54

Post »

Ja posypuję rzodkiewki popiołem z drewna liściastego i robaczywych praktycznie nie ma. Rzodkiewki wysiewam razem z marchwią (bo ładnie pokazują rzędy i potem przy przerywce marchwi nadają się do jedzenia), a popiół dobrze robi też na połyśnicę.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy wysiewałeś por że jest taki ogromny?
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę przemyśleć te rzodkiewke przed nowym sezonem. ;:173

Co do pora, to mam dwa rzuty. Jeden to z uprawy rwanej, wysiewany jakoś 25lutego. Ten był w wielodonoczcze ale nie pamiętam terminu siewu. Przyjmijmy że tydzień, poźniej. Bo bankowo był później niż ten w pojemnikach. Jednak z racji, że osobno, to był większy, choć cebula we wspólnych pojemnikach też ładnie urosła.

To jeden z porów, które wysadzałem. Te w wspólnych pojemnikach jeszcze muszą czekać, na pomysł gdzie.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Temperatura jak to zwykle u mnie bywa z dnia na dzień skoczyła masakrycznie w górę i już kilka dni trzyma piękne, słoneczne i gorące dni. Wszystko pięknie korzysta z ciepełka, również chwasty ale zaczyna też się robić niebezpiecznie sucho, więc będzie trzeba latać i podlewać. :)

Nie ma co ukrywać, nadal brakuje czasu by wszystko ogarnąć tak, jak to powinno wyglądać ake dni dłuższe, to nawet po pracy można po trochu popielić czy podlać.

Takie ogólne widoki.

Obrazek

Obrazek

Arbuzy wysadzone.

Obrazek

Bób tworzy strąki.

Obrazek

Czosnek zaczął puszczać pędy, także zacząłem obrywanie.

Obrazek
Stamich
100p
100p
Od: 3 sie 2018, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow, mój czosnek póki co nie ma jeszcze śladu kwiatostanów (Harnaś i Ornak). Ale u mnie to chyba wszystko przez maj ze 2 tygodnie opóźnione.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”