Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
U mnie na wysokie łodygi pomogło wynoszenie do chłodniejszego pomieszczenia
od razu po wykiełkowaniu . Pomieszczenie z oknem od wschodu i doświetlane
fluorą . Stoją na parapecie . Dzięki temu są niższe , łodyga grubsza .
od razu po wykiełkowaniu . Pomieszczenie z oknem od wschodu i doświetlane
fluorą . Stoją na parapecie . Dzięki temu są niższe , łodyga grubsza .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
krzysztof
Nie śpiesz się bo już trochę "po temacie" przemyśl temat na przyszły rok tak żebyś nie żałował i nie przerabiał.
Jak idą liście właściwe to już się tak nie wyciągają A Poza tym to i światła z dnia na dzień więcej
Jak będę miał czas to cykam foty moje bez doświetlania nie są tragiczne
Nie śpiesz się bo już trochę "po temacie" przemyśl temat na przyszły rok tak żebyś nie żałował i nie przerabiał.
Jak idą liście właściwe to już się tak nie wyciągają A Poza tym to i światła z dnia na dzień więcej

Jak będę miał czas to cykam foty moje bez doświetlania nie są tragiczne
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W sumie masz rację w tym roku już raczej nic im nie pomoże w liście już idą tylko pół metra w ziemię będzie trzeba pchać
kupię na spokojnie białe zimne i fiolet i złoże tak aby doświetlało cały mój "kwadrat" 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
No to albo tyczki albo po sznurku będziesz prowadziłKrzysztof_18 pisze: wokan dzięki za info zatem biorę się za zakup bo już mam łodygi wysokie jak w groszku![]()

Ale tak jak pisał przedmówca - w tym roku już jest w zasadzie po ptakach, nie ma sensu na gwałt montować doświetlania, bo nic to już nie da. Na przyszły sezon się przygotuj.
Metr w rzędzie i 1,5-2 metry między rzędami.kamiln1993 pisze:Jaki będzie optymalny rozstaw sadzenia arbuzów? Na opakowaniach podany jest rozstaw 1,0-1,2m na 0,7-0,8m. Czy nie będzie za mały?
Dzisiaj rano pojechałem zobaczyć co nawyprawiał przymrozek. Było -3 st.

Wczoraj zdjąłem już na stałe osłony ze szczepieniaków-japończyków - po 12 dniach od szczepienia. Można powiedzieć, że z 19 szt. przyjęło się 19 szt., tylko dwie sztuki coś trochę odstają od reszty.
II tura po 3 dniach w inkubatorze wygląda obiecująco, tylko melony mi walczą, bo były już za duże do szczepienia - z dwoma liśćmi właściwymi ciężko utrzymać turgor
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czy zmieniłeś coś w metodzie szczepień, że masz tyle przyjęć , czy to zasługa podkładki ?
Ja powinienem szczepić za około 9 dni, planuje do gruntu dać 10 czerwca. Mam folie 7x6m może zrobię mini tunel ...
Ja powinienem szczepić za około 9 dni, planuje do gruntu dać 10 czerwca. Mam folie 7x6m może zrobię mini tunel ...

Piotr
-
Wydaje mi się, że to zasługa podkładki, więc u Ciebie też powinno być OKrolnik90 pisze:Czy zmieniłeś coś w metodzie szczepień, że masz tyle przyjęć , czy to zasługa podkładki ?

Przy metodzie japońskiej wysiej podkładki 5 dni wcześniej. Przy metodzie na 1 liścień wysiej arbuzy 3-4 dni wcześniej (z obserwacji dla Flexiforta).
Jeżeli chodzi o technikalia to w metodzie japońskiej zastosowałem się do techniki z chińskich filmów instruktażowych na YT - wkłuwanie się od góry pod kątem 45 st., tak aby uzyskać wylot w łodydze pod liścieniem, i wsuwanie zrazu cięciem w dół, tak aby koniec (z 1-2 mm) wyszedł na zewnątrz przez ten otwór.
W obu metodach przestałem tak dokładnie zacieniać inkubatory - zostawiłem po prostu półmrok, a nie całkowitą ciemność, ale za to dłużej trzymam zamknięte.
arek9025 ma to sens, jeżeli wiesz, że to jedyna opcja dla wyrastających sadzonek, bo jak w roślina zacznie silnie rosnąć w tunelu to ciekawe jak ją przeniesiesz i przesadzisz

-
Doniczki mają uchwyty uszy w 2 osoby można przenieść i tak teoretyzuje że jakby urósł główny pęd metrowy czy nawet więcej to dało by radę.
Pytanie bardziej czy to jednak nie za mało ziemi żeby już zostało na stałe i to podlewanie...
Pytanie bardziej czy to jednak nie za mało ziemi żeby już zostało na stałe i to podlewanie...
-
Na zostawienie na stałe zdecydowanie za małe doniczki. Ja bym nawet o tym nie myślał - nic z tego nie będzie, chyba, że chcesz mieć arbuzy wielkości pomarańczy. Myślałem, że to rozwiązanie tymczasowe - w czerwcu pójdzie arbuz do gruntu, wtedy ma to jakiś sens.
arek9025 Na przetrwanie do końca maja, wystarczą mniejsze doniczki. W 5l. miałam po 3 sadzonki. Wyjęcie ich z tej donicy podczas przesadzania do gruntu i nie naruszenia korzeni było wyzwaniem. Donice miałam wyłożone reklamówką, to ułatwiło sprawę, może lepszy byłby jakiś mocniejszy plastikowy pierścień. W ub. tygodniu przesadzałam ogórki z 3l. doniczki do 10l wiaderka (zapomniałam wyłożyć woreczkiem) i mimo, że korzenie były rozrośnięte to jednak trochę się rozjechały. Ogórki oklapły, ale następnego dnia zmartwychwstały
. W tym roku arbuzów nie mam z przyśpieszonego chowu. Dwa dni temu wyłożyłam nasiona na waciki. Posadzę do doniczek o średnicy 11 cm i liczę ,że w III dekadzie maja wysadzę do ogrodu.

- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam już naszykowane 3 doniczki 50l bodajże wielkie jak cholerka i mam zamiar posadzić 2 melony i jednego arbuza w nie i 3mać na tarasie zobaczymy co z tego wyjdzie 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Myślicie, że jest jeszcze sens dosiewać arbuzy? Miałem to zrobić tydzień temu, ale niestety czas na to nie pozwolił.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Siej. Wysadzisz z zaczątkiem liścia właściwego i będzie dobrze.
Ja w tym roku straszny młyn man i arbuzy poszły całkien z partyzanta, bo ani pewnego miejsca nie mam ani nic, także nie szukałem już Rosario jak mialem w planie, tylko siałem co było. I to wszystko razem wymieszane, nawet odmiany nie opisane.
Zobaczymy co w tym roku wyjdzie, bo zimno na dworze, z sadzonkami masakra jakaś. Mnie też nie ma prawie wcale w domu, bo tygodniami w rozjazdach. W weekend majowy zobacze co tam wyszło z ziemi, w sumie czy cokolwiek wyszło.
Spojrze też na paczki, co za odmiany wysiałem.

Ja w tym roku straszny młyn man i arbuzy poszły całkien z partyzanta, bo ani pewnego miejsca nie mam ani nic, także nie szukałem już Rosario jak mialem w planie, tylko siałem co było. I to wszystko razem wymieszane, nawet odmiany nie opisane.
Zobaczymy co w tym roku wyjdzie, bo zimno na dworze, z sadzonkami masakra jakaś. Mnie też nie ma prawie wcale w domu, bo tygodniami w rozjazdach. W weekend majowy zobacze co tam wyszło z ziemi, w sumie czy cokolwiek wyszło.

Spojrze też na paczki, co za odmiany wysiałem.

-
50l też mam ale myślałem że za dużeKrzysztof_18 pisze:A ja mam już naszykowane 3 doniczki 50l bodajże wielkie jak cholerka i mam zamiar posadzić 2 melony i jednego arbuza w nie i 3mać na tarasie zobaczymy co z tego wyjdzie

Pod doniczka jest odlew z wielkością