Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

U mnie na wysokie łodygi pomogło wynoszenie do chłodniejszego pomieszczenia
od razu po wykiełkowaniu . Pomieszczenie z oknem od wschodu i doświetlane
fluorą . Stoją na parapecie . Dzięki temu są niższe , łodyga grubsza .
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krzysztof
Nie śpiesz się bo już trochę "po temacie" przemyśl temat na przyszły rok tak żebyś nie żałował i nie przerabiał.
Jak idą liście właściwe to już się tak nie wyciągają A Poza tym to i światła z dnia na dzień więcej :)
Jak będę miał czas to cykam foty moje bez doświetlania nie są tragiczne
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sumie masz rację w tym roku już raczej nic im nie pomoże w liście już idą tylko pół metra w ziemię będzie trzeba pchać :;230 kupię na spokojnie białe zimne i fiolet i złoże tak aby doświetlało cały mój "kwadrat" :)
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
wingrul

Post »

Mam i foty najpierw te fajniejsze :D
M&S:
Obrazek

Carolinka
Obrazek

I te gorsze choć powinny być ładniejsza bo i później sadzone
Obrazek
Korci mnie wysadzić do doniczek bo mam takie po drzewach tylko potem to podlewanie ale miały by wczesny start pod tunelem a potem już na dworzu...
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Krzysztof_18 pisze: wokan dzięki za info zatem biorę się za zakup bo już mam łodygi wysokie jak w groszku :;230 :;230
No to albo tyczki albo po sznurku będziesz prowadził ;:306
Ale tak jak pisał przedmówca - w tym roku już jest w zasadzie po ptakach, nie ma sensu na gwałt montować doświetlania, bo nic to już nie da. Na przyszły sezon się przygotuj.
kamiln1993 pisze:Jaki będzie optymalny rozstaw sadzenia arbuzów? Na opakowaniach podany jest rozstaw 1,0-1,2m na 0,7-0,8m. Czy nie będzie za mały?
Metr w rzędzie i 1,5-2 metry między rzędami.

Dzisiaj rano pojechałem zobaczyć co nawyprawiał przymrozek. Było -3 st. :shock: Inspekty całe oszronione, a w środku termometr pokazał że minimalnie było + 5 st i to bez dogrzewania zniczami :D Poliwęglan komorowy i dodatkowo folia się po raz kolejny sprawdziły ;:3 ;:172

Wczoraj zdjąłem już na stałe osłony ze szczepieniaków-japończyków - po 12 dniach od szczepienia. Można powiedzieć, że z 19 szt. przyjęło się 19 szt., tylko dwie sztuki coś trochę odstają od reszty.
II tura po 3 dniach w inkubatorze wygląda obiecująco, tylko melony mi walczą, bo były już za duże do szczepienia - z dwoma liśćmi właściwymi ciężko utrzymać turgor
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Czy zmieniłeś coś w metodzie szczepień, że masz tyle przyjęć , czy to zasługa podkładki ?
Ja powinienem szczepić za około 9 dni, planuje do gruntu dać 10 czerwca. Mam folie 7x6m może zrobię mini tunel ... :wink:
Piotr
wingrul

Post »

Mam takie doniczki 20 i 27l:

Obrazek

Ma to sens pod arbuza żeby wcześniej wysadzić pod tunelem z pomidorami A w czerwcu wynieść na zewnątrz czy w ogóle pomysł jest porażka ;:14

Jak kiepawo to może jakiś pomysł jak je wykożystać?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rolnik90 pisze:Czy zmieniłeś coś w metodzie szczepień, że masz tyle przyjęć , czy to zasługa podkładki ?
Ja powinienem szczepić za około 9 dni, planuje do gruntu dać 10 czerwca. Mam folie 7x6m może zrobię mini tunel ... :wink:
Wydaje mi się, że to zasługa podkładki, więc u Ciebie też powinno być OK :D
Przy metodzie japońskiej wysiej podkładki 5 dni wcześniej. Przy metodzie na 1 liścień wysiej arbuzy 3-4 dni wcześniej (z obserwacji dla Flexiforta).
Jeżeli chodzi o technikalia to w metodzie japońskiej zastosowałem się do techniki z chińskich filmów instruktażowych na YT - wkłuwanie się od góry pod kątem 45 st., tak aby uzyskać wylot w łodydze pod liścieniem, i wsuwanie zrazu cięciem w dół, tak aby koniec (z 1-2 mm) wyszedł na zewnątrz przez ten otwór.
W obu metodach przestałem tak dokładnie zacieniać inkubatory - zostawiłem po prostu półmrok, a nie całkowitą ciemność, ale za to dłużej trzymam zamknięte.

arek9025 ma to sens, jeżeli wiesz, że to jedyna opcja dla wyrastających sadzonek, bo jak w roślina zacznie silnie rosnąć w tunelu to ciekawe jak ją przeniesiesz i przesadzisz :D Ale ja bym próbował.
wingrul

Post »

Doniczki mają uchwyty uszy w 2 osoby można przenieść i tak teoretyzuje że jakby urósł główny pęd metrowy czy nawet więcej to dało by radę.
Pytanie bardziej czy to jednak nie za mało ziemi żeby już zostało na stałe i to podlewanie...
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zostawienie na stałe zdecydowanie za małe doniczki. Ja bym nawet o tym nie myślał - nic z tego nie będzie, chyba, że chcesz mieć arbuzy wielkości pomarańczy. Myślałem, że to rozwiązanie tymczasowe - w czerwcu pójdzie arbuz do gruntu, wtedy ma to jakiś sens.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

arek9025 Na przetrwanie do końca maja, wystarczą mniejsze doniczki. W 5l. miałam po 3 sadzonki. Wyjęcie ich z tej donicy podczas przesadzania do gruntu i nie naruszenia korzeni było wyzwaniem. Donice miałam wyłożone reklamówką, to ułatwiło sprawę, może lepszy byłby jakiś mocniejszy plastikowy pierścień. W ub. tygodniu przesadzałam ogórki z 3l. doniczki do 10l wiaderka (zapomniałam wyłożyć woreczkiem) i mimo, że korzenie były rozrośnięte to jednak trochę się rozjechały. Ogórki oklapły, ale następnego dnia zmartwychwstały ;:306 . W tym roku arbuzów nie mam z przyśpieszonego chowu. Dwa dni temu wyłożyłam nasiona na waciki. Posadzę do doniczek o średnicy 11 cm i liczę ,że w III dekadzie maja wysadzę do ogrodu.
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

A ja mam już naszykowane 3 doniczki 50l bodajże wielkie jak cholerka i mam zamiar posadzić 2 melony i jednego arbuza w nie i 3mać na tarasie zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Myślicie, że jest jeszcze sens dosiewać arbuzy? Miałem to zrobić tydzień temu, ale niestety czas na to nie pozwolił.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Siej. Wysadzisz z zaczątkiem liścia właściwego i będzie dobrze. ;:333

Ja w tym roku straszny młyn man i arbuzy poszły całkien z partyzanta, bo ani pewnego miejsca nie mam ani nic, także nie szukałem już Rosario jak mialem w planie, tylko siałem co było. I to wszystko razem wymieszane, nawet odmiany nie opisane.

Zobaczymy co w tym roku wyjdzie, bo zimno na dworze, z sadzonkami masakra jakaś. Mnie też nie ma prawie wcale w domu, bo tygodniami w rozjazdach. W weekend majowy zobacze co tam wyszło z ziemi, w sumie czy cokolwiek wyszło. ;:224

Spojrze też na paczki, co za odmiany wysiałem. ;:306
wingrul

Post »

Krzysztof_18 pisze:A ja mam już naszykowane 3 doniczki 50l bodajże wielkie jak cholerka i mam zamiar posadzić 2 melony i jednego arbuza w nie i 3mać na tarasie zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
50l też mam ale myślałem że za duże ;:306 A tu piszą że małe no i będzie eksperyment :D

Pod doniczka jest odlew z wielkością
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”