Kawon (arbuz) - część 12
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2019, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Ja arbuzy sieje do doniczek i trzymam je w skrzynkach a w skrzynkę wchodzi +- 24 doniczki a mam 15 skrzynek wysianych. U mnie w paletkach arbuzy nie wychodzą nie wiem jaki może być tego powód. Mi tam ziemi nie zabraknie ja jak bym chciał to bym wszystkie biedronki w Polsce arbuzami zapełnił
. Mam pytanie, u was też jest problem z mszycą bo u mnie od 2 lat jest jakaś plaga tego.

Ja sadzę w kubkach 400 ml na parapecie mieszczę 26 szt.
Witajcie. Ja dziś zamierzam siać arbuzy i melony do małych doniczek, razem około 300 szt różnych odmian. Zwykle ładnie wschodziły, wbijałem je w ziemię wąskim na dół.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wczoraj wysiałem 48 doniczek arbuzów. W połowie tygodnia planuje jeszcze dosiać trochę.
A ja się chyba jednak nie pospieszyłem bo siałem 1 kwietnia i teraz pogoda taka że przystopowaly a mówią że do końca kwietnia ma być tak słabo z pogoda więc chyba trafiłem z terminem (małopolska)
U mnie też stanęły, ale do sb u nas jeszcze była zima. Też małopolska 

Uprawiał ktoś z Was arbuza Quetzali? Akurat jest w Biedron... po 5 zł za kg, trochę drogo. Waga 4-6 kg, gruba skórka, 83 dni do dojrzałaści, a więc średnio wczesny, powinien spokojnie dać radę. Chyba sobie kupię i wsieję.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Pamiętaj, że pewności nie masz co wyrośnie. Mogło dojść do skrzyżowania odmian.
Wiem, ale już uprawiałem arbuzy z nasion z arbuza sklepowego i wyrosły lepsze niż te z torebki. Na razie wsiałem właśnie te ponad 300 z torebek.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Ja w niedziele wysadziłem wykiełkowane już do doniczek (ASAHI wykiełkowało 70% tylko). Ładnie rosną tylko mam problem, że ciągle się wyciągają ;/ co z tym fantem robić ?? Mają dużo światła bo stoją na południowej stronie wyjścia tarasowego więc non stop słońce a mimo wszystko wyciągają się ;/ Jak to zwalczać bo w tym tempie to będą półmetrowe łodygi miały 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Światło słoneczne w kwietniu nie jest tak intensywne jak będzie chwilę później. Okrzepną niebawem. Mam to samo, także z pomidorami. Też południowa wystawa, a trochę cierpią. A 70% wschodów to piękny wynik. U mnie lepszy miał tylko AU Producer , inne koło 30%,a taki Kniażycz z całej paczki wykluł 1 egzemplarz. 100% kiełkowania miałem w tym roku tylko z fasoli Piękny Jaś - uwaga - z nasion konsumpcyjnych, bo siewne już co drugi to pustak.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Nie oprócz ASAHI to ja miałem 100% kiełków
czyli złoto wolicy, rosario, sugar baby, crmison giant, crimson sweet, janosik
Póki co czekam może przestaną tak iść w łodygę bo mi sufit wywalą

Póki co czekam może przestaną tak iść w łodygę bo mi sufit wywalą

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
U mnie Asahi też wyszło w jakiś 70%. Ale z paczki z zeszłego roku ani sztuka
Poza tym miały wyjątkowo długi okres wylęgania. W poprzednich latach kiełki pojawiały się po dwóch dniach, a w tym roku dopiero po 4-5 dniach.
Tak nierówne wschody to masakra gdy się szczepi.
Co do wyciągania to ja mam na południowym balkonie i dodatkowo doświetlam LEDami od 6tej do 21-ej i moje arbuzy się nie wyciągają, niektóre mają łodygi wręcz za krótkie i będę musiał je chyba wycinać pod ziemią aby uzyskać dobry zraz

Poza tym miały wyjątkowo długi okres wylęgania. W poprzednich latach kiełki pojawiały się po dwóch dniach, a w tym roku dopiero po 4-5 dniach.
Tak nierówne wschody to masakra gdy się szczepi.
Co do wyciągania to ja mam na południowym balkonie i dodatkowo doświetlam LEDami od 6tej do 21-ej i moje arbuzy się nie wyciągają, niektóre mają łodygi wręcz za krótkie i będę musiał je chyba wycinać pod ziemią aby uzyskać dobry zraz