Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
W tym roku nasiona kiełkują jak chcą , żadnych zasad . Jedne 2-3 dni na ręczniku , innym
tydzień mało . Wszystkie nasiona świeże , przynajmniej tak opisane .
tydzień mało . Wszystkie nasiona świeże , przynajmniej tak opisane .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam do 2023 i tak jest problem tak samo orangeglowokan pisze:Macie może problemy z nasionami Asahi Miyako z Franchi z datą ważności do 2024 r.
Z dwóch paczek skiełkowały mi dwie sztuki![]()
![]()
![]()
Pierwszy raz mam taką sytuację od 3 lat.
Nie wiem czy będę miał
Dziś 3cie podejście ale teraz mocze i jutro siew
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
Też mam nasiona Ashai z tą datą ważności, więc się obawiam. Po raz pierwszy mam tę odmianę i bardzo mi na niej zależy. Wykładam dziś na waciki i będę z niepokojem czekać na kiełki.
Nasiona zebrane z własnych (Bingo, Sugar Baby i Crimson Sweet oraz z kupnych owoców skiełkowały już po dwóch dobach. Po trzech dobach skiełkowały tykwy: Kobra i bez nazwy (kształt marakasów - ta z datą ważności do 2022 r.). Z trzech wysianych nasion Snake skiełkowało tylko jedno. Wysiane 1 kwietnia tak wyglądają obecnie. Chcę szczepić, ale tykwa wyraźnie jest większa. Podpowiedzcie jaką metodą najlepiej szczepić arbuzy jeżeli łodygi są różnej grubości.

Nasiona zebrane z własnych (Bingo, Sugar Baby i Crimson Sweet oraz z kupnych owoców skiełkowały już po dwóch dobach. Po trzech dobach skiełkowały tykwy: Kobra i bez nazwy (kształt marakasów - ta z datą ważności do 2022 r.). Z trzech wysianych nasion Snake skiełkowało tylko jedno. Wysiane 1 kwietnia tak wyglądają obecnie. Chcę szczepić, ale tykwa wyraźnie jest większa. Podpowiedzcie jaką metodą najlepiej szczepić arbuzy jeżeli łodygi są różnej grubości.

pozdrawiam
Mirka
Mirka
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wokan też mam te nasiona ale dopiero jutro będę wysiewał więc mogę to stwierdzić dopiero w przyszłym tygodniu bo najpierw i tak je kiełkuje na wilgotnej podstawce.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Jeżeli łodyga zrazu jest sporo cieńsza od podkładki to metodą japońską, jeżeli niewiele cieńsza to może być i metodą na jeden liścień.MirahalaG pisze:Podpowiedzcie jaką metodą najlepiej szczepić arbuzy jeżeli łodygi są różnej grubości.
Edit: z nasion Asahi z datą do 2023 z całej paczki skiełkowały dwie sztuki, z datą do 2024 cztery. Na styk mam tyle ile chciałem.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
U mnie z Asahi na 15 nasion skiełkowało 7 sztuk. Data 2023.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Ja też mam Asahi z data 2024. Wykiełkowalo 75%
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Jak widać niektórzy mieli farcika 
Ja co prawda jeszcze próbuje ale bez napinki będzie co ma być najwyżej bedzie więcej z własnych nasion bez gwarancji czystości genu.

Ja co prawda jeszcze próbuje ale bez napinki będzie co ma być najwyżej bedzie więcej z własnych nasion bez gwarancji czystości genu.
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
Odetchnęłam z ulgą po dwóch dobach wykiełkowały wszystkie nasiona Asahi Miyako oraz arbuzów Rosario, Złoto Wolicy. Rosario wykiełkowało najwcześniej. Złoto Wolicy niewiele później.

pozdrawiam
Mirka
Mirka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2019, o 14:02
Ja dziś wysiałem 10 odmian ponad 300 szt sadzonek
, znając życie połowa nie wzejdzie.

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Bez przesady...
300 sadzonek zmieści się na 5 paletach po 60 oczek. U mnie 3 takie palety zajmują box 100x50 cm, czyli wystarczą dwa balkonowe okna lub mała ogrzewana szklarenka na przygotowanie rozsad
Mnie bardziej nurtuje jaki areał ziemi został przygotowany pod uprawę

300 sadzonek zmieści się na 5 paletach po 60 oczek. U mnie 3 takie palety zajmują box 100x50 cm, czyli wystarczą dwa balkonowe okna lub mała ogrzewana szklarenka na przygotowanie rozsad

Mnie bardziej nurtuje jaki areał ziemi został przygotowany pod uprawę