Ogród moją ostoją cz.41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród moją ostoją cz.41

Post »

Marysiu
Cudna wiosna przyszła do Ciebie ;:138
Urocze krokusiki i niespotykane iryski :D
Prymulki też cudne.
Przesyłam Życzenia Świąteczne
Błogosławieństwa Jezusa Zmartwychwstałego
Zdrówka i Radości dla Całej Rodziny :!: ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, oczy przecieram ze zdumienia. :roll:
U Ciebie rzeczywiście wiosną buchnęło! ;:215
M mi raportuje, że kwiatki noski opuściły i nic na działce nie przybyło. ;:174 Ale u nas zimno. ;:222 Słońce walczy z chmurami, deszczem, krupą, a nawet ze śniegiem. ;:223 Nocami czekają nas przymrozki i - poza Niedzielą Wielkanocną - opady śniegu z deszczem. :oops:
Póki co jednak radujmy się z obecności Zmartwychwstałego Chrystusa, bo dzięki Niemu czeka nas Życie po życiu. ;:138 ;:138
Wesołego Alleluja, Marysiu. ;:33 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie jeszcze kokoryczki nie kwitną.
Posiałaś już groszek na zewnątrz?
Ja w tym roku też zamierzam to zrobić.
W zeszłym posadziłam jedno ziarenko i ładnie wzeszło i owocowało. W tym chcę posiać ich więcej.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, piękna u Ciebie wiosna :tan , a u mnie znowu zima ;:145
Krokusy śliczne i cudne iryski ;:167 , kalina pachnąca, pierwiosnki, śnieżniki, cebulice i kokorycze ;:63
Cieszynianka mnie nie lubi ;:185 , kwiatków z pewnością nie pokaże, żeby chociaż listki :roll: , a i złoci nie mogę namierzyć ;:oj
Zimowo pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu kolekcja krokusów piękna, jak człowiek na nie patrzy to się uśmiecha. U mnie z irysków tylko szczypiorki wyrosły. Żonkile jeszcze w pąkach, za to hiacynty bardzo już chcą zakwitnąć.
Lepszej, wiosennej pogody Ci życzę ;:196
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu oczywiście wawrzynek ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kokorycz masz cudną, Marysiu.
Tyle pięknych kwitnień jest już u Ciebie. ;:215
Teraz na ten śnieg trzeba nam przymknąć oczy by za kilka dni móc się cieszyć upragnioną ciepłą wiosną.
Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I po raz kolejny pocałowałam klamkę. ;:174 Znowu odejdę z kwitkiem. :(
Co się dzieje, Marysiu roztomiła? ;:88

Pozdrówka i buziaki ślę. ;:79 ;:79 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No jak to co? dopiero dzisiaj zrobiłam zdjęcia, bo ogród był pod śniegiem a wspominać w kwietniu ub. rok to głupio :D Zmniejszę zdjęcia to może zdążę dzisiaj coś napisać.
A ja nie wiedziałam co ta klamka taka obśliniona ;:306 ;:306 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Skoro tak, to trzymam Cię za słowo i jutro zajrzę bez całowania klamki, :roll: ;:108 bo faktycznie może być nieco mokrawa od tego całowania. ;:oj ;:306
Dobrego, słonecznego weekendu, Maryś. ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Po kilku dniach śnieżnego letargu domowego dzisiaj nareszcie wyszłam z domu na dłużej. Przez ostatnie dni chyłkiem przemierzałam ogród w celu otwarcia i zamknięcia kurnika i nakarmienia inwentarza. Na szczęście w międzyczasie świętowaliśmy, spoza tym rozłożyłam kolejny regalik i stoi zawalony pojemnikami z sadzonkami pomidorów.
Dzisiaj już od rana jak zobaczyłam słońce to ze zmrożonej powierzchni wydrapywałam trawki i siewki mleczy dla kurek, a po śniadaniu wzięłam się za przycinanie róż. Prawie wszystkie cięłam przy ziemi i pewnie zakwitną później, ale może krzaczki się odmłodzą. Wiele roślin, które dobrze znosiły ostatnie zimy niestety będą odbijały od zera (np. leycesteria).
W czasie oczekiwania na jako taką pogodę zapełniłam koszyk i jakiegoś sprzedawcy i po 3 dniach stwierdziłam raz kozie śmierć i zapłaciłam ;:306
Dzień niestety był słoneczny, ale wietrzny i gałęzie musiałam wywozić w tzw pole bo o paleniu nie było mowy.
Jutro dokończę porządki i muszę posadzić to co jeszcze mam do posadzenia oraz posiać w tunelu resztę jednorocznych.
Pamiętacie, że przed zimą wysiałam w tunelu sporo kupionych nasion bylin. Od kilku dni jak zrobiło się cieplej (przed atakiem zimy) niektóre z nich zaczęły kiełkować, ale nie wszystkie.

Agnieszko krokusiki w większości przekwitają, bo śnieg poczynił w wielu szkody i kwitną jeszcze niedobitki. Iryski prawie wszystkie zakończyli już występ. teraz czekam na żonkile, tulipany i hiacynty.
Dziękuję już poświątecznie za życzenia ;:196

Lucynko buchnęło i ucichło, bo nastała ponowna zima. Na przemian to zasypywało ogród śniegiem to wszystko topniało, a śnieżyce szalały przez parę dni za oknem. Ptaki wróciły do karmnika i było szaroburo.
Święta umiliły ten czas, tym bardziej że dwoje dzieci dopisało na śniadaniu Wielkanocnym i było bardzo miło.
Dziękuję za piękne życzenia ;:196 ;:196

Gosiu nie wszystkie kokoryczki kwitną ale te pewnie są wczesne i po stopnieniu śniegów znowu podniosły główki.
Groszek posiałam w skrzyniach cukrowy a pachnący początkowo stał w domu w teraz jest w tunelu. Co roku sieję groszek cukrowy, bo w sałatce wygląda ślicznie zielona a nie buro jak ten z puszki.

Martusiu od czasu wpisu była wiosna i zima, a teraz zaś jest wiosna...jednak zima ma jeszcze wrócić. Cieszynianka mnie też nie bardzo lubi ale liczę na polubienie skoro pierwsze kwiatki wyszły.
Złoć przywiozłam z D.Śląska i jak wsadziłam tak jest ale nic nie przybywa. Widać, że to nie jej środowisko.
No tak było zimowo, a ja Cię wiosennie pozdrawiam ;:196

Kasiu to prawie wszystkie kupione jesienią cebulki krokusów po tym jak poprzednie przepadły.
Iryski nawet dały ładny popis, ale już prawie po nich. Czekam na żonkile, hiacynty bo orzeszki wyłażą a tulipany na razie w liściach ;:219
Dziękuję i chyba doczekałyśmy się cieplejszej pogody, ale na krótko bo znowu będzie ochłodzenie! ;:196

Julciu tak myślałam ;:196

Beatko polubiłam kokorycze ;:333 Mam też lawendę francuską, jak zobaczyłam na placu to od razu zakupiłam i na razie jest w tunelu a na zimę pójdzie do domu. Lewizja w tunelu puszcza pączki ;:215
Oj jak ja mam dość śniegu i zimna, ale musimy czekać, pozdrawiam ;:196

Lucynko Kochana już się wywiązuję z obiecanki i Tobie życzę miłego, ciepłego, bezwietrznego weekendu ;:196 ;:196

Krokusy kończą kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Jeszcze ładnie prezentują się ciemierniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kokorycze zmaltretowane przez śnieg podniosły łebki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kupa liści i żadnego pąka kwiatowego!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W nadziei, że zima nie wróci i tylko się ochłodzi w dalszym ciągu czekam na ciepłą wiosnę.
Miłego weekendu. Dobranoc!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit :wit Marysiu!
Wróciłam z działki, prysznic, obiadek i biegusiem do Ciebie, by podziwiać Kwitnący ogród.
A jest co podziwiać! ;:32
Krokusy wbrew temu, co napisałaś, jeszcze ładnie kwitną ;:303
Ciemierniki szaleją wprost! ;:138 Kokorycze podnoszą łebki i w promieniach słonecznych pozbierają się z szoku. ;:215
Fiołeczki pachną ;:333 Śnieżniki pysznią się swoją urodą ;:63 Pierwiosnki nie pozostają w tyle i też cudnie się prezentują! ;:215
A to? Czy to może jest lawenda? Jeśli nie, to mnie oświeć, proszę ;:180 https://www.fotosik.pl/zdjecie/94f2a55f26a7d9fc Śliczności!!! ;:63
Nawet narcyz uśmiecha się już do Ciebie. ;:333

Moja forsycja dzisiaj pokazała swoje żółtości, wobec tego przycięłam wszystkie róże i ketmie syryjskie, M rozdrobnił gałązki i spalał je na bieżąco. Dokończyłam porządkowanie rabat, zostały mi jeszcze ścieżki, ale plecy powiedziały mi: "DOŚĆ!", grzecznie posłuchałam i polazłam poprzeszkadzać zaprzyjaźnionej działkowiczce. ;:65 Bardzo mi smakowała kawa podana do stołu. ;:306

Wbrew złym wróżbom pogoda dopisała, słońce grzało, na termometrze 19*, robota paliła się w rękach. :tan
Sądzę, że Tobie również aura pozwoliła podziałać w ogrodzie. ;:3 ;:3 Boję się tylko, byś znowu na czworakach nie wracała do domu. ;:167
Ściskam, całuję i życzę pięknej niedzieli. ;:79 ;:cm
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu jak poczytałam to jednak mamy jedną ojczyznę ale dwa klimaty.
U mnie też chłodno ale powrotu zimy nie odczułam, troszkę przymroziło rankiem pewno dwa razy i na tym koniec. Dzisiejszy dzień też spędzam w ogrodzie, wczoraj odwiedziłam szkółke to wiadomo że pusto się nie wraca.
Pidziwiam Ciebie za te wysiewy i sadzonki, ja też pomidorki mam wysiane ale czekają na pikowanie.
Będę wyglądała u Ciebie tego łanu starych narcyzów których już teraz to jak na lekarstwo.

Pozdrawiam
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Wszelakie dobro z ziemi u Ciebie wyłazi umilając pozimowe widoki ;:oj Może teraz nareszcie wiosna przysiadzie na dłużej, bo już wszyscy się za nią stęsknili. Byleby tylko nie rozsiadła się w jednym miejscu, wszędzie jest potrzebna. Śliczną lawendę wypatrzyłaś, francuskie zawsze ładne, ale ta ma kontrastowe kolorki, to tym bardziej przyciąga spojrzenie. Wczoraj też zastanawiałam się nad jej kupnem, ale chcieli jak za zboże, to poczekam i kupię gdzie indziej. Tak jak i ciemierniki, były nawet w końcu takie jak chciałam, ale 60 zł mimo wszystko nie były warte. Tym bardziej, że często można spotkać bardzo ładne za dużo mniejsze pieniądze. A w końcu nic mnie nie goni, nie muszę mieć już i zaraz. Kokorycze uroczo pozują do zdjęć, dobrze, że śnieg im nie zaszkodził, bo szkoda by było tak ślicznych maluszków :heja Cesarskie korony może jeszcze pokażą pąki, chociaż i moje jakoś coraz mniej chętnie kwitną. A mój tata zupełnie się nimi nie przejmuje i kwitną mu co roku wieloma kwiatami. Może właśnie tak z nimi trzeba?
Pozdrawiam Cię słonecznie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Pewnie się zdziwicie, że znowu jestem ale idzie kolejne ochłodzenie a jako że była niedziela i wtedy pracuję jedynie aparatem fotograficznym to pokażę ogród o poranku. Następny wpis pewnie będzie przy okazji kolejnego ataku wiosny ;:306

Lucynko ale Cię zaskoczyłam :heja
Miło czytać Twoje wpisy po wizycie na działce, są takie radosne.
Tak krokusy początkowo skuliły się i już myślałam że nic z nich nie będzie, ale dwa dni cieplejsze i jakby odżyły. Cala reszta też zareagowała pozytywnie na słoneczko i ciepło, ale znowu w prognozach płatki śniegu i mroźne noce ;:174
Roślinka, o którą pytasz to lawenda francuska niestety u mnie zimy nie przetrzymuje ale Beatka wzięła na zimę do domu i postanowiłam zrobić podobnie.
Forsycje zakwitły, my róże przycięłyśmy a tu idą przymrozki ;:65 Przycięłam tak krótko że nie ma mowy o poprawce.
Dbaj o swoje plecki, ale działka ma tą zaletę że zawsze można przerwać, wyprostować się i z kimś porozmawiać czy wypić kawę. Wiem jak to jest, bo zaczynałam swoją przygodę z ogrodem od działki.
Mając ogród tylko z jednym bywającym w ogrodzie sąsiadem rzadko stajemy przy płocie, żeby pogadać i często zapominam o przerwie. Chociaż ostatnio narzucam sobie przerwy, bo jak sie przepracowałam to potem dwa dni dochodziłam do siebie ;:202
Niedziela była spokojna a uściski i buziaki odwzajemniam ;:196

Krysiu pewnie by się uzbierało więcej stref klimatycznych, bo wcale ten nasz kraj nie taki mały ;:218 Ja już większość pomidorów mam w docelowych kubkach, ale mam sporo siewek mniej urodziwych i niestety cos dosiewałam...a nie potrzebnie, żal wyrzucić.
Żonkile w tym roku miejscami mają mało kwiatków ;:218 pewnie za wcześnie liście obcięłam.
Pozdrawiam!

Iwonko niestety już wiem, że to był tylko atak wiosny i wraca zima ;:145 Jak widzę w prognozie płatki śniegu to ogarnia mnie depresja ;:202 Miałam chrapkę na lawendę francuską i nie wiedziałam że są różne odmiany, bo na moim placu była tylko ta i wręcz jedna i to za jedyne 10 zł a sadzonka ładna rozrośnięta. Ciemierniki w takiej cenie to chyba odmianowe, może pełne. Jakbyś chciała to mogę podzielić się swoimi, bo gdzie nie spojrzę rośnie ciemiernik, a ostatnio pod niektórymi wypatrzyłam las siewek ;:218
Polubiłam kokorycze i nawet dokupywałam, ale widzę że biała mi zniknęła. Jest jeszcze żółta i ta kwitnie później za to do mrozów.
Iwonko nie sądzę żeby to był sposób na kwitnienie cesarskiej korony, to chyba jednak sprawa podłoża.
Ściskam Cię serdecznie ;:196

No to dzisiaj sfotografowałam większość ciemierników z wyjątkiem pełnego, bo ten kwitnie później ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają swój popis miodunki, jeszcze kilka nie kwitnie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i kokorycze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

poletko czosnku niedźwiedziego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

martagon, czy przetrwa kolejny atak zimy?
Obrazek

pierwszy tulipanek przyszedł z życzeniami świątecznymi

Obrazek

Trzymajcie się cieplutko ;:4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”