Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko
Zapatrzyłam się na Twoje śliczne jajka.
Ja ostatnio w pracy to mam jak w kieracie i tylko w A...chan kupiłam figurki zajączków do stroika. Pod koniec miesiąca dopiero będę się zajmować ozdobami świątecznymi.
Ale Twoje śliczności może zmuszą mnie do zrobienia czegoś.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękne miałaś pomysły na jajeczka,ale najbardziej mi się spodobały te dwa zajączki.Też kiedyś robiłam różne,różności,ale ostatnimi laty odechciało mi się wszystkiego.Dobrze jest jak jest.Słońce u nas dziś pięknie świeci.Zrobiło się wiosennie.
Miłego dnia Halinko. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdolna z Ciebie Kobitka, Halszko! ;:138 ;:138 ;:138
Śliczne ozdoby. ;:303 Zarówno jajeczka i zajączki. ;:215

Ja jeszcze czekam na poprawę pogody, choć już mnie ręce swędzą i nogami przebieram, ;:65 ;:65 ;:65 bo M dzisiaj zaraportował, że jakieś małe niebieskie kwiatki zakwitły. ;:303 Podejrzewam krokusiki, ;:108 M się na kwiatach nie zna. ;:124 On tylko lilie i róże rozpoznaje bezbłędnie. ;:306
Jutro mam szczepienie, więc dopiero w czwartek zajrzę na działeczkę. ;:204 Oby tylko pogoda pozwoliła. ;:218

Trzymaj się zdrowo i cieplutko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie mili goście :wit

Dziś posiałam pomidory, choć już sobie obiecywałam, że nie będę się z nimi użerać, bo i tak zwycięża zaraza ziemniaczana i całą uprawę diabli biorą ;:223 No, ale moja silna wola okazała się dość słaba ;:306
Wsadziłam też do doniczek dwie nowe hosty i maka bylinowego, zamówione u p. Królika.

Obrazek

Obrazek

Pogoda u mnie dalej byle jaka, chłodno, pochmurno, tylko od czasu do czasu słonko wygląda na chwilę zza chmur. Czasem wychodzę na chwilę do ogrodu, wydaje mi się że coś uda sie zrobić, ale po chwili wracam do domu, bo się boję, że się przeziębię ;:174

Obrazek
Kolejne krokusy wychodzą.

Obrazek
Ciemiernik dobrze się zapowiada.

Dziękuję Halinko, lubię takie różne prace ręczne :D Niekiedy tak mnie nachodzi. Choć ostatnio nic nowego nie zrobiłam :wink:

Adek, witaj w moim wątku :wit
Krokusy, mają różne odmiany, te akurat nie są zbyt duże, ale za to wcześniej zakwitają od tych wielkokwiatowych.
Zapraszam do odwiedzin :D

Ewo, dziękuję to, właśnie tak działa :D Ja też nabieram ochoty, żeby coś zrobić jak zobaczę czyjeś rękodzieło ;:306 Ucieszę się jeśli Cię zainspirowałam :D

Danusiu, dziękuję, mnie też się zajączki podobały :D Powiem Ci Danusiu, że trzeba mieć jakiś impuls, żeby się zabrać za takie robótki. Ja w tym roku też nic nie robię :wink:

Lucynko, dziękuję za pochwałę moich robótek ;:180
Musisz poprosić męża żeby cyknął jakieś fotki zanim będziesz mogła sama sprawdzić co Ci tam zakwitło :lol:
Ja dopiero się zapisałam na szczepienie i wyznaczyli mi termin na koniec kwietnia. Dobrze, że nie muszę jechać na drugi koniec Polski, jak się zdarzało ;:306

Serdecznie Was pozdrawiam, trzymajcie się ciepło i zdrowo ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko a jednak się skusiłam i kupiłam dziś w Pepko takie ozdobne motylki.Mam jajka to jak dostanę szary sznurek to okleję i przykleję motylki.Jajka oczywiście ze steropianu.Nie wiem tylko gdzie kupić taki sznurek bo w Pepko nie mieli.
Dla syna kupiłam różowego rododendrona w Biedronce.Było dużo,ale już przy mnie chyba ze trzy panie kupiły.
Ładna ta pierwsza funkia z żółtym.Mak na pewno też będzie ładny.Będziemy podziwiać. ;:138
Trzymaj się ciepło.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, szary sznurek kupowałam w centrum ogrodniczym a biały bawełniany w większym mięsnym sklepie, który prowadzi akcesoria do wyrobu wędlin :D Można też spytać w papierniczych, bywają tam działy materiałów do rękodzieła (Np. piórka, paski i narzędzia do quilingu, farby akrylowe, kleje itp.)
Ja używałam kleju "Magik" żeby sznurek trzymał się jajka. To jest klej w tubce, półpłynny biały, który po zaschnięciu robi się przeźroczysty. Jak mi brakło używałam wikolu.
Bardzo jestem ciekawa Twoich ozdób, życzę Ci frajdy i cudnych efektów ;:168 Buziaki ;:196

Gratuluję upolowania rododendrona ;:215
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, mojego M nie namówię do zrobienia fotek. ;:185 Boi się mojego aparatu jak zarazy jakiej. ;:306
Tak naprawdę to boi się mnie, bo wie, co go czeka, gdyby mi zepsuł. ;:108 Musiałby wybulić kasę na nowy. ;:112
Mam nadzieję, że jutro uda mi się na działkę wyskoczyć choć na krótko, bo jestem niesamowicie ciekawa, co w trawie piszczy. ;:204 ;:204
Po szczepieniu oboje czujemy się bardzo dobrze, ;:215 nie mamy żadnych niepożądanych objawów, nawet ręce nie spuchły w okolicy zastrzyku. ;:131 Tylko trochę późno druga dawka, bo dopiero 5. maja. :(

Ładne hosty sobie kupiłaś i maczka też ładniutkiego, ;:303 ;:303 a w ogrodzie roślinki garną się do życia. ;:138
Oby już wreszcie wiosna weszła w całej swojej okazałości!
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Halszko:)

Tak zakupy to najlepsza rzecz na poprawę humoru :D
Na zarazę pomidora mam sposób.Podlewam je miksturą z drożdży świeżych. Ani razu nie miałam z pomidorami problemów odkąd stosuję tę metodę :uszy

Miłego i udanego weekendu w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Halszko, na początek, oprócz kwiatków, pochwalę i pogratuluję rękodzieła ;:63 Zdolniacha z Ciebie! ;:63
Pisałaś o berberysach, ja też mam kilka i lubię. To tak ładna i niekłopotliwa roślina, na którą zawsze mogę liczyć bez względu na to czy ciepło, zimno, mokro czy sucho. Za to wszystko można mu chyba wybaczyć tę jedną kolczastą przypadłość. Ja też chciałam posadzić Admiration ale w szkółce były akurat Bagatelle i wzięłam właśnie je.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Dziś był piękny dzień i co ważne ciepły ;:138
Można było wyjść do ogrodu, i choć za wiele nie zrobiłam, to jednak coś niecoś udało się podziałać :tan Przede wszystkim obcięłam resztę hortensji bukietowych, podsypałam nawozem rabatki, rozkopałam krecie kopce. Jeszcze chętnie bym coś zrobiła, ale stwierdzilam, że przy tej ładnej pogodzie nie będę mieć żadnego wytłumaczenia dla nieumytych okien ;:306

Obrazek
Przebiśniegi jeszcze całkiem świeżo wyglądają.

Niektóre krokusy zaczęły swój spektakl już jakiś czas temu, inne dopiero startują.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko, to faktycznie nie ma co M. stresować, bo i tak fotki wyszłyby nieostre z powodu drżenia rąk ze strachu :;230
Cieszę się, że nie macie niepożądanych objawów po szczepieniu. Ty narzekasz, że druga dawka 5 maja a ja pierwszą mam dopiero 30 kwietnia. I to pewnie tylko dlatego, że wiele osób zrezygnowało z preparatu Astra Zeneca ;:7

Aniu - Annes77, słyszałam o stosowaniu mikstury z drożdży, ale wydawało mi się, że chodzilo o opryski. To by może działało, gdyby się pryskało po każdym deszczu :wink:
Aniu, napisz jak często podlewasz pomidory wodą z drożdżami. Czy tę miksturę stosujesz zaraz po rozmieszaniu? A proporcje? 100g na 10l wody, czy inne?

Kasiu, dziękuję za uznanie dla moich robótek ;:180
Jakoś nigdy nie przeszkadzały mi kolce berberysów, przecież róże też bywają mocno kolczaste i nikt im nie robi zarzutu z tego faktu :D Bagatelle to bardzo ładne berberysy, z tego co wyczytałam, to chyba nawet nie trzeba ich będzie ciąć, bo nie rosną wysokie i mają ladny pokrój.

Dziękuję za to, że zaglądacie do mnie ;:196 Trzymajcie się, uważajcie na siebie, bo sytuacja jest niewesoła ;:168 ;:168 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Zakupy fajne, krokusiki te pasiaste bardzo mi się podobają. ;:333
Ja też moje bukietowe hortensje wczoraj obcięłam bo nie mogłam patrzeć na ten artystyczny nieład. ;:306
Jutro i pojutrze planuję coś porobić w ogródku, wystawić róże na dwór i obserwować pogodę.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, teraz to co wyjdę z domu, to coś kwitnącego przywlokę na poprawę humoru ;:306
Wczoraj trafiłam na bratki drobnokwiatowe, wzięłam tylko dwie doniczki, ale za to duże kępki. Póki co zrobiłam przymiarkę w dużej donicy.
Obrazek

Wczoraj cały dzień było pogodnie, dopiero wieczorem trochę pokropiło. Krokusy przyciągają mnóstwo pszczół :tan

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim słonecznego weekendu i dużo zdrówka ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mikstura to kostka drożdży rozpuszczona w 10 litrowej konewce z wodą .Podlewam w korzenie, nie po liściach i od razu po rozmieszaniu gotowe.Mojej sąsiadce sprzedałam ten patent i cieszyła się pomidorami całe lato ;:215
U mnie też wczoraj pracowity dzień.Wykopałam z działki kilka róż i jedną hortensję.Kilka ostróżek maleńkich, mam nadzieję, że będą u mnie ładnie rosły.

Miłej soboty ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, już nie muszę stresować M, bo osobiście nawiedzam działkę i nawet dość porządnie sobie popracowałam. :pogon Dzisiaj, niestety, tylko do szesnastej, bo zerwał się silny wiatr, który przywiał deszczowe chmury i obniżył temperaturę z 20 do 11 stopni. ;:oj Mimo wszystko jestem zadowolona, bo połowę działki uporządkowałam na tip-top, łącznie ze wzruszeniem ziemi. ;:333
A u Ciebie widzę śliczne krokusiki, które przyciągają roje pszczółek, mrugające swymi słodkimi oczkami bratki, a także cudnej urody fantastycznie rozrośniętego ciemiernika! ;:215 ;:138 No i bielusieńkie przebiśniegi, które pięknie rozjaśniają rabatę. ;:333 ;:303

Mam nadzieję, że Tobie pogoda dopisuje, niech słonko ogrzewa ogród przez cały weekend i cały tydzień dzień po dniu. ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko krokusy pięknie sfotografowałaś. ;:138
Sasanki cudne, szafirki już kwitnące, ;:oj takie zakupy zawsze poprawiają humor.
Ozdoby świąteczne piękne. ;:215 Może też jakiegoś zajączka odgapię. ;:173
Zazdroszczę fachowców od cięcia iglaków, u nas trudno załapać się na wolny termin, a żywopłot czeka na cięcie. ;:145 Jak był niższy jakoś sobie radziliśmy z pomocą młodego pomocnika z sąsiedztwa.
Pracujesz ciężko w ogrodzie, ;:180 a mnie ciągle czasu brakuje.
Zdrowia dla M i Ciebie. ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”