Mój ogród - mariasen cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedługo się zrobi ;:48 ;:50 ;:26 ;:48 ;:48 ;:49 ;:50 ;:26 ;:42
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju wisienki cudowne, przepięknie wygląda też Twoja pergola :D
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Witaj Majko :D
Trafiłam do Twojego ogródka przypadkowo i jeśli pozwolisz to będę tu częściej zaglądała.
Piekny masz ogród, ogromną kolekcję roślin i sympatyczne zwierzaki, mam słabość do kotów a Twoja Suzi jest prześliczna. :roll:
Zaciekawiła mnie piwonia drzewiasta z 1 strony jest śliczna , czy można z niej formować drzewko?
Zainteresowało mnie też drzewko z 2 strony z postu z 12 grudnia , wygląda na jeden z klonów pod nim śliczna kolekcja moich ulubionych roślinek jedynych które rosną bez problemu w moim zacienionym ogrodzie.
Przebiegłam wszystkie ścieżki tak pieknie obrośnięte zielenią i obejrzałam wiele ciekawych zakątków i kompozycji z udziałem host.
Super kolekcja :shock: i widzę że wirus hostowy zawładnął Tobą na dobre , ale sama jestem zarażona od ładnych kilku lat a jest to choroba nieuleczalna .
Maju jeśli mogę prosić to napisz mi jaki to klon i jakie ma wymagania, jak zimuje i do jakich rozmiarów dorasta, potrzebuje coś na rabatkę z hostami od strony wschodniej a u ciebie ślicznie wygląda :D
Podziwiam Twoja znajomość gatunków i pasję do ogródka.
Nie mogę na razie zaprosić Cię do mojego ogródka mam tylko zdjęcia z komórki, ale jak kupię aparat to też pokażę mój zielony kawałek świata.
Nie mogę doczekać sie wiosny w związku z tym buszuję po forumowych ogrodach a jest co zwiedzać :D
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Jak miło zobaczyć odrobinkę lata tej zimy... :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, mam jeszcze jedną wisienkę ozdobną i z niecierpliwością czekam na wiosnę bo mam nadzieję, że zakwitnie. To mój nowy jesienny nabytek.

Jolu , miło że mnie odwiedziłaś. Piwonię drzewiastą prowadzę w formie drzewka bo zależy mi na parasolu. Zobaczymy jaki będzie efekt.
Klon, który z założenia ma cieniować hosty to Acer Shirasavy Aureum. Docelowo ma osiągnąć 3 m wysokości. Powinien być sadzony w słońcu lub półcieniu. W ostrym słońcu mogą się przypalać liście. Mój klon jest trochę cieniowany. U ciebie na wystawie wschodniej powinien mieć dobrze.
Ciekawa jestem jaki masz ogródek bo hostomaniacy raczej narzekają na brak cienia, a piszesz że go masz.
Miło mi, że tak ładnie piszesz o moim ogródku, mam nadzieje że w tym roku hosty pokażą swoje prawdziwe oblicze i będzie na co popatrzeć.
Oby omijał nas wirus bo w tamtym roku miałam jedną hostę zarażoną.

Hostomania już pewnie zostanie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Lucy, miło że wpadłaś już się stęskniłam.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

mariasen pisze: Hostomania już pewnie zostanie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .
Ciekawe, czy ilość host jest wprost proporcjonalna do natężenia hostomanii? :lol: :lol: :lol:
Ja się cały czas zastanawiam nad zamówieniem w hostazhrada.... na razie jeszcze rozsądek bierze górę :roll:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, host jest tak dużo i są takie różne, że trudno nam będzie wyhamować.
Tych chyba jeszcze nie pokazywałam.

Invicuble
Obrazek Obrazek

Maraschino Cherry i Dark Star
Obrazek Obrazek

Fragrant Dream i Fragrant King - obie pachnące
Obrazek Obrazek

Guacamole też pachnąca.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
maria_5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sty 2009, o 10:57

Post »

Jeszcze muszę czekać na swój profil ale chciałam pokazać wam ten link odnośnie http://www.cebule.pl/index.php?s=1&cc=1&cp=175 host i nie tylko.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario, rozgość się u mnie. Zaszalałaś już na tej stronie?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
maria_5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sty 2009, o 10:57

Post »

Majeczko tylko 10 host i10 liliowców i jeszcze małe co nieco ,już nie mogę doczekać się wiosny Jak tylko wchodzę na forum to najpierw zaglądam do ciebie , czy czegoś nowego nie zobaczę bo też masz tych niespodzianek co niemiara. I cały czas kombinuję co mogłabym ci wysłać , czego ty nie masz? Jak byś chciała to mam trzmielinę którą przywiozłam z Niemiec .Albo mam też bez z Kanady Syringa reflexa. Obrazek
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Maju dziękuję za miłe przyjęcie :D i informację o klonie, mam na niego wielką ochotę, może jeszcze podpowiesz gdzie go można kupić .
Jeśli pozwolisz to będę obserwowała Twoją śliczną piwonię, ja mam tak mało miejsca że wielu roślin nie mogę już sadzić ze względu na rozmiary, a mini drzewko zawsze można gdzieś wcisnąć.
Pytałaś o mój ogródek, nie jest on taki duży jak Twój bo cała działka razem z budynkami zajmuje około 600 m. i jest działką narożną. Dom i budynek gospodarczy zacieniają część powierzchni , tył prostokątnego ogrodu dodatkowo zacieniają 3 piętrowe budynki gospodarcze ułożone w kształcie litery U jeden z nich ma dł. 10m.
Przez wiele lat próbowałam sadzić w tej części warzywa , kwiaty ale zawsze z opłakanym skutkiem :cry: , warzywa nie dawały żadnych plonów a kwiaty bardzo słabo kwitły, jedynie funkia którą zasiałam 10 lat wstecz rosła i wygładała naprawdę pięknie.
Dodatkowo na całej działce jest ciężka gliniasta gleba, wiele roślin niestety nie utrzymywało się za długo mimo moich starań.
Od pewnego czasu stosuję zasadę, robię co moge żeby stworzyć roślinie jak najlepsze warunki na starcie i jeśli chce to rośnie a ja dbam o nią,
jeśli nie to daje sobie spokój i szukam dalej .
Właśnie dla tego to nie ja wybrałam hosty tylko one wybrały sobie mój ogród. :wink:
Maju przepraszam że tak się rozpisałam ale chyba dla tego że u Ciebie zobaczyłam tyle przeuroczych cienistych zakątków :roll: , gdzie tak naturalnie są połączone w jedną całość krzewy i byliny, trawy i kwiaty.
W moim ogrodzie przez wiele lat funkcjonował ogród warzywny i brakuje mi krzewów jako tła dla reszty roślin.
Maju hostomania ma jedną wadę, ogród jeśli jest mały staje sie monotematyczny, mój mąż śmieje sie że moje funkie są gorsze od perzu, rozłażą sie po całym ogrodzie i że więcej trawnika już mi nie odda, będzie walczył o każdy metr.
Maju ale przyznaj że jak popatrzy się na ogrody Paco :o , Tomka :shock: czy Pidżamy :roll: to zawsze jakaś nowa piękność tak oczaruje że nie można się oprzeć.

Maju widzę że też masz słabość do tych pachnących :roll: Fragrant Dream , Fragrant King :o :shock: :o :shock: :o :shock: skąd ty bierzesz takie cuda .
Ania wspomniała o hostazahradzie kupowałyście coś może u nich .
Zmykam spać bo zasiedziałam się w Twoim ogrodzie :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ratunku!!! Po ostrej selekcji na hostazahrada zostało mi 50 host, które MUSZĘ mieć :oops: :roll:
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Widzę że wirus rozprzestrzenia się na Twoim wątku w zastraszającym tempie , Anię zwaliło z nóg :roll: :wink: i biedna powietrza złapać nie może , ale nie ma co ja jak tam weszłam tydzień temu to dwie noce spokojnie spać nie mogłam , omijam na razie Hostazahradę bo to jest ponad moje siły.
Chociaż tak sobie marzę może by tak forumową wycieczkę zorganizować na wiosnę :roll: autobus z dużym bagażnikiem .
Maja sobie spokojnie śpi i nie wie co sie dzieje po nocy na jej ogrodzie :D :lol:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak, Jolu, jeszcze dyszę i jęczę... zgrałam sobie na kompa obrazki z moimi chciejstwami i tak się wpatruję jak sroka w gnat... dopasowuję i eliminuję :evil:
Autobus mówisz? A może DHL albo innego kuriera wynająć osobno, żeby rozwoził zamówienia z forum? W sezonie to oni, jak piszą, już wielkiego wyboru nie mają ... trzeba by teraz zamawiać :roll:
Majka już pewnie większość z tych host ma i dlatego śpi spokojnie :wink:
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Oj Aniu współczuję bo Ty chyba dzisiaj nie zaśniesz, mam nadzieje że serce masz zdrowe i jakoś to przeżyjesz ale ja też przez 2 dni dochodziłam do siebie po wizycie u Zubrików.
No a z tym DHL to i nie głupi pomysł, ale to by trzeba było wiecej ludzi zebrać żeby na pusto nie jechać . Albo dogadać sie z Zubrikami zrobić zbiorcze zamówienie i odbiór osobisty np.: w kwietniu wyruszyć do Slowacji.
Oj Aniu!!! ale Twoja gorączka mnie się udzieliła :oops: :oops: :oops: :oops: oj okłady z zimnej wody na głowy nam trzeba .
Maja rano będzie miała z nas niezły ubaw :lol: :lol: :lol:
A teraz spać :wink:
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”