Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie winorośli

Post »

Dolnoslonzok pisze:...Od 30 stycznia do 9 lutego jest najlepszy czas.
W tym okresie księżyca ubywa (III i IV kwadra)
Według wszelkich opisów jest to najlepszy czas na sadzenie, przesadzanie i cięcie drzew. Rośliny szybciej się regenerują i przyjmują w nowym miejscu, a przycięte rośliny tracą mniej soków.
W czasie gdy księżyca ubywa część nadziemna rośliny jest mało wrażliwa na uszkodzenia.
Na następną III i IV fazę księżyca będziemy musieli poczekać do marca (01.03 do 10.03)

Tylko nasuwa się pytanie czy te zasady obowiązują poza okresem wegetacyjnym jak rośliny są w "uśpieniu"?
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Jest wiele innych czynników pogodowych, które mają bardziej znaczący wpływ na rośliny. Fazy księżyca jeśli jakiś mają to wg. mnie marginalny.
Przez kilka lat sprawdzałem wiarygodność kalendarzy wędkarskich (również opartych na fazach księżyca) i nie zauważyłem żeby ryby brały lepiej w dniach, w których wg kalendarza powinny być brania dobre i doskonałe.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Podstawą to przeprowadzenie cięcia winorośli po okresie mrozów, ale zanim ruszy wegetacja i zaczną krążyć soki w roślinach.
Na cięcie winorośli powinno się wybrać dzień słoneczny i suchy, najlepiej również bezwietrzny, z temperaturą powyżej 0°C.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

green90000 pisze:Jaki konkretnie jest wpływ księżyca na cięcie winorośli? Dlaczego podany przez Ciebie termin jest lepszy od np. dwa tygodnie późniejszego?
Kolega ands podał Ci już odpowiedź, zatem nie będę dublować. Wpływ Księżyca na rośliny jest udowodniony i biodynamika w ogrodzie, sadzie czy winnicy opiera się właśnie na fazach Księżyca.
Wroniarz pisze:Jest wiele innych czynników pogodowych, które mają bardziej znaczący wpływ na rośliny. Fazy księżyca jeśli jakiś mają to wg. mnie marginalny.
Przez kilka lat sprawdzałem wiarygodność kalendarzy wędkarskich (również opartych na fazach księżyca) i nie zauważyłem żeby ryby brały lepiej w dniach, w których wg kalendarza powinny być brania dobre i doskonałe.
20 lat temu wędkowałem i tu raczej brałem pod uwagę wiatr. Ojciec mnie nauczył i to się sprawdzało, że przy wschodnim wietrze, nieodpowiednim ciśnieniu ryby nie brały, dlatego nawet Księżyc nic tu nie pomagał. We Francji jest cały ruch winiarzy biodynamicznych zrodzony jako odwrót od wielkiej produkcji mechanicznej i chemicznej.
ands pisze:Podstawą to przeprowadzenie cięcia winorośli po okresie mrozów, ale zanim ruszy wegetacja i zaczną krążyć soki w roślinach.
Na cięcie winorośli powinno się wybrać dzień słoneczny i suchy, najlepiej również bezwietrzny, z temperaturą powyżej 0°C.
No właśnie u mnie taką rośliną wskaźnikową od lutego 2018 r. jest agrest, który puszczając zielone w lutym daje sygnał o sokach ruszających w krzewach owocowych. W sobotę przycinałem dzikie surmaki przerastające od sąsiada i tuż po cięciu pojawił się biały sok. Natomiast przedwojenny kasztanowiec z rana w pniu, z której wycieka sok w okresie wegetacji zaczyna mieć już wysięk. Hm...
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Księżyc wespół ze słońcem to ogromna siła i energia, jest coś na rzeczy bo nawet starzy ludzie opowiadają o rzeczach co się nie da zmierzyć a się dzieją. Ja też się z dziadka śmiałem i wmawiałem Mu zabobony, On jednak wiedział swoje i np w południe zawsze robił przerwę w pracy w polu, mówił że słońce jest zmęczone i trza spocząć,(ale to tak u nos na Szlunsku, kaj indzij to może inakszy obczaj)
per aspera ad astra
green90000
50p
50p
Od: 1 lis 2018, o 10:22

Post »

Poczekam jeszcze z cięciem swoich kilku krzaczków winorośli... Zapowiadane jest kilka nocy po -8. Jak się ociepli, może w drugiej połowie lutego, to wtedy.

Trochę się boję do nich zaglądać, nie mam pojęcia jak przetrwały te 3 doby z mrozem po -20 w połowie stycznia. Zrobiłem kopczyki, kokony z włókniny, zobaczymy.
Czy przemarźnięte pąki od razu zmieniają kolor w środku z zielonego na brązowy/szary, itd?
green90000
50p
50p
Od: 1 lis 2018, o 10:22

Post »

Mam odmiany jak niżej. Czy któreś z nich wymagają/lepiej się czują z cięciem innym niż typowe?

Alden
Swenson Red
Kristaly
Nero
Ametyst Nowoczerkasski
Piesnia
Kiszmisz Zaporoski
Marechal Foch
Aładdin
Prima Ukrainy
Jubilej Nowoczerkasska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jurek16a

Post »

Marszałka i Krystali możesz ciąć krótko i forma wysoka bo rośnie silnie
Pozostałe to odmiany deserowe, raczej powinno się ciąć długo - min 6 oczek , najlepszy będzie sznur stały o deser lubi dużo starego drewna
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tnę winorośl w marcu lub kwietniu, żeby płakała właśnie. To opóźnia start pąków, a w mojej lokalizacji kilka dni różnicy w rozwoju może decydować o tym, czy będzie co zbierać, czy nie na jesień, jak przymrozki majowe przyjdą.

Nie namawiam jednak nikogo do późnego cięcia. Każdy musi ocenić sam w swojej lokalizacji.
jurek16a

Post »

Jest to jedna z metod na przymrozki.
Ja tnę po pierwszych mrozach w grudniu, ale zostawiam długie łozy z dużym zapasem oczek, Wiosną wieszam na rusztowaniu wszystkie pionowo w góre, i startują oczka wierzchołkowe, po Zośce tnę normalnie.
per aspera ad astra
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Aby mieć wcześniej owoce planuję nie dopuścić do płaczu winorośli po zbyt późnym cięciu.

Podobnie jak w ubiegłym roku zacznę ciąć gdy gleba na głębokościach -10 i -50 cm ogrzeje się do 5 stopni. Na dziś od dłuższego czasu temperatura waha się w przedziale 2-3 stopnie.

W związku z opóźnianiem cięcia nasuwa się pytanie: jak długo zasychają rany po cięciu ?
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

UWAGA! PROŚBA O POMOC!

Szukam kogoś, kto doradzi mi, jak przyciąć stare zaniedbane winogrono? Jest bardzo dużo drewna, a "patyczki, które wypuszczają są cieniutkie, w ogóle jest bardzo zaniedbane przez teścia (raz było cięte, potem nie i taki efekt). Nie wiem, jak się za to zabrać. Czy jeśli załączę zdjęcia, ktoś pomoże?
Oglądałam już kilka filmików w Internecie, ale wszystkie pokazują coroczne cięcie, zadbanego winogrona. Nie mogę znaleźć takiego, który by mi wyjaśnił, jak to zrobić ze starym egzemplarzem. A może ktoś z Państwa może mi polecić jakiś filmik? Będę wdzięczna.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Koniecznie wstaw zdjęcia, jeśli dałoby się za winoroślą dać jakiś ekran z tektury, czy z prześcieradła,
to zdjęcie będzie czytelniejsze i będzie też łatwiej zaznaczyć cięcie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Dziękuję za chęci. Jakoś przycięłam. I tak działka będzie może jeszcze rok, a na nowym miejscu będę pilnować, by nie doprowadzić do takiego stanu.

Kolejna część 2 wątku znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=34&t=124349
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”