Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

:wit Jadzieńko

;:138 ;:138 ;:138 za pierwsze kwiaty przedwiośnia, och jak to cudownie zobaczyć je, tak jak piszesz serducho się raduje :D
U mnie jeszcze śnieg zalega bo dużo go nasypało i w niektórych miejscach trzeba rozrzucić żeby szybciej stopniał.
Ale ptaszęta już tak pięknie śpiewają że aż chce się po ogrodzie spacerować, choć robić jeszcze za bardzo nie można porządków bo ziemia zmarznięta, a trawska pełno jak tylko się będzie dało trzeba wyruszyć na porządkowanie. U Ciebie zawsze szybciutko pokazują się zwiastuny, masz po prostu podgrzewany ogród i zielone łapki :D Jadziu spokojnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki śliczny ten przebiśnieg, a rannikowe słoneczka ;:oj
Cudne widoczki wiosenne ;:138 Jak tak będzie ciepło, to w sobotę czeka Cię pielenie :wink:
Ja w tym roku mieszkam na wschodzie, a nie na południu Polski i takie widoczki jeszcze głęboko pod śniegiem ;:174
Uważaj na ślizgawce ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu witam i dziękuję za piękne zdjęcia ;:196
Warto robić zdjęcia aby mieć punkt odniesienia bo to przydaje się w różnych sytuacjach.
Ja też czasami porównuję terminy rozkwitania zwiastunów wiosny, ilość śniegu lub w innych wypadkach w sezonie też. Byłam bardzo zdziwiona, gdy potwierdziły się moje przypuszczenia odnoście opóźnionego rozkwitania hortensji w poprzednim sezonie.
Dziś po mglistym poranku pojawiło się słońce i był wypad na działkę. Skorzystałam z tego, że mąż robił porządki w drewutni i ... było małe ognisko więc cięłam kwiatostany hortensji i paliłam. Nadal dużo śniegu ale brnęłam do przodu jak małe dziecko - wielka frajda :heja
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości .Kolejny dzień spędziłam pracując powoli nad ogarnięciem tego mojego kawałka raju .Idzie to strasznie wolno ale nie wszędzie jeszcze można zrobić porządki bo gleba na wpół zamarznięta ,a liście mokre.Tam gdzie można wysprzątać to oczywiście robię . Coraz więcej ranników wychodzi na powierzchnię i ślicznie wyglądają te malusie słoneczka ;:167 . Oczywiście pokazują się powoli owady, a dzisiaj odkryłam biedronkę i Złotooka . Był trochę przykurzony, bo ciekawe gdzie znalazł sobie mieszkanko zimowe. Przycięłam dzisiaj ostatnią bukietową hortensje i patyczki powędrowały do ukorzeniania.Wyrzuciłam dwa patyczki Elżbietki i 2 Aphrodite.Oby tylko na tym się zakończyło i reszta się ukorzeniła .Zrobiłam też 3 sadzonki mojej żółtej margaretkowej chryzantemy, reszta siedzi okryta gdyby jeszcze powróciły mrozy szkoda byłoby młodych listków.

Obrazek

Obrazek

KRYSIU miło ze zajrzałaś bo dawno Cię nie było .Czyli u Ciebie również zaczęła sie praca w ogrodzie .Z pewnością przy okazji odbyło się pierwsze pieczenie kiełbasek na ognisku .Dzisiaj dopiero obcięłam Grandiflorę i większość patyczków poszło do ukorzeniania.Mam nadzieję ze się uda bo ostatnio nie mam ręki do ukorzeniania, a kiedyś co wsadziłam to się ukorzeniło

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU widzisz jak to trzeba pogrozić tym naszym roślinkom eksmisją zaraz zbierają się w sobie .W tej wielkiej kępie jest sporo pąków w mniejszych kępkach też już widać pąki niektóre na wpół otwarte ;:167 Kurcze muszę ponarzekać wtedy są efekty :;230 Rannikowych słoneczek było dzisiaj sporo nawet się nie spodziewałam, bo i siewek było przez 2 lata sporo .Dzisiaj już prawie nie było śniegu w ogródku .Powoli prace porządkowe idą do przodu Ciekawe co wyrośnie z tych cebul

Obrazek

Obrazek

KRYSIU w tym roku wyjątkowo szybko budzi sie wiosna chociaż czy ja wiem pod koniec lutego zawsze kwiatki się pokazywały. O tej porze cieszy każdy malusi kwiatek ,a dzisiaj widziałam już wychodzące ziarnopłony i Zimowitowe listki .Muszę zaraz przesadzić w inne miejsce, bo potem drażnią mnie te wielgachne liściory wiec pójdą w ustronne miejsce :wink:

Obrazek

Obrazek

HALINKO ;:196 życzenia słoneczka się spełniły, bo dzisiaj było na prawdę cieplutko, nawet zdjęłam kurtkę czego nie robiłam przez ostatnie dni. Jutro ma być jeszcze cieplej to cebulowe wyskoczą jak nic spod ziemi Tobie również życzę ;:3 końcówki tygodnia ;:196

Obrazek

Obrazek

BEATKO na razie tylko jeden ten biały zwiastun reszta wiosennych roślinek też bardzo się stara.Różowy wawrzynek ma pąki a biały ma tylko jedną łodyżkę, ale dobre i to że całkiem nie zginął. Thereska Bugnet ma też pąki liściowe czyli zaraz się zacznie, oby tylko nie przyszły jakieś niespodziewane mrozy i wszystkiego nie zniszczyły.Dzięki za dobrą prognozę pogody ;:196 U Ciebie też zaraz się zacznie festiwal

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, u Ciebie już prawdziwa, kolorowa wiosna ;:3 Ranniki pokazały swoje żółciutkie buźki, a krokusy wystawiły szczypiorki. Oj, serce się raduje na takie widoki :tan U mnie na większej części działki jeszcze leży śnieg, ale przed domem dzisiaj dojrzałam jak gramolą się cebulowe. Co prawda nie pamiętam co tam posadziłam ;:306 , ale nieważne. Najważniejsze, że cokolwiek zielonego wyszło z ziemi. To pierwsze zwiastuny wiosny w nowym ogrodzie :D
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, to u Ciebie wiosna na całego ;:138 , a ja sobie jeszcze trochę poleniuchuję ;:224 , śniegu jeszcze moc, tylko pod sosną nieco ziemi się pokazało, ale tam nic nie rośnie. ;:185 Bardzo było dzisiaj ciepło, nawet pszczoła latała, biedna, bo bez szans na jakieś jedzonko.
No, taka sytuacja, że ja nie wiem, czy mogę się cieszyć tymi pąkami ciemierników :wink: . A poważnie, to chyba właśnie susza przed dwoma laty sprawła, że zrobiły sobie przerwę w kwitnieniu. Nie myślałam, że potrafią takie rzeczy robić i jak już zakwitną, to z każdym rokiem będzie tylko lepiej. Wygląda na to, że tulipany Ci zakwitną i hiacyncik się gramoli. :tan
Miłego ogródkowania w słoneczku ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ranniki pootwierały się prawie na płasko :lol: Musiało im naprawdę mocno grzać.
Dla ogrodników i rolników prognozy długoterminowe są bardzo ważne. Dzięki temu wiele prac się planuje i unika wielu przykrych sytuacji. Trzeba wziąć poprawkę, że prognoza jest tylko prognozą i zrobić korektę w miarę potrzeby ale jednak trudno się bez niej obejść... :?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wczoraj było dużo cieplej, dzisiaj zawiewał chłodny wiatr, czyli idzie zmiana pogody .Sporo pracy posunęłam do przodu zostały dwie duże rabaty do oczyszczenia bo ścieżki prawie skończone i jedna wąska rabatka. Miałam dzisiaj odwiedziny bzyczków uwijały sie przy Rannikach ,bo coraz więcej się ich pokazuje ;:167 .Niektóre krokusy rosnące w kamyczkach na ścieżce po usunięciu liści pokazały pąki kwiatowe ;:167 ;:167 Witam serdecznie miłych gości ;:196

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE wczoraj było super słonecznie dzisiaj już tak nie było wiec jak miały się nie cieszyć z tego słoneczka nie tylko Ranniki ja też :) Kiedyś zwracałam uwagę na prognozy, ale nijak sie nie sprawdzały, więc zaprzestałam je sprawdzać .Zawsze sprawdzałam norweską pogodynkę, ale też zaprzestałam

Obrazek

MARTUSIU ;:196 zawsze mogę Ci wysłać siewki które jeszcze nie kwitną bo jest ich trochę w różnych miejscach .Te ciemierniki kwitły mi każdego roku tylko w ubiegłym zastrajkowały, a 2 lata temu kwitły bardzo słabo .Teraz wiem że trzeba im dogodzić wodą w trakcie sezonu szczególnie jak jest upalne lato .Widzisz wciąż człek sie uczy :) .

Obrazek

DOROTKO ;:196 wchodząc do ogródka zaraz serce mocniej bije patrząc na Rannikową łączkę, bo coraz więcej tych malutkich słoneczek wychodzi .Krokusów też widać coraz więcej oby tylko słoneczko dopisało ,ale już pokazywali że znów idzie ochłodzenie to nici z wczesnego kwitnienia krokusów. Dzisiaj wysiałam nasionka Cleome ciekawe czy wyjdą ,ale zostawiłam je w ogródku w donicy a pod murem też wysiałam prosto do gleby .Ciekawe czy doczekam się ich kwitnienia w tym roku ,bo w ubiegłym zastrajkowały wcale nie wykiełkowały . Z pewnością już jakieś szczypiorki krokusów się pokazały w nowym ogródku bo każdy zielony szczypiorek cieszy nawet trawy :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Piękne słoneczka Jadziu pokazałaś ;:138 ;:138 , u mnie krokusiki w mniej zaawansowanym stanie ale też już noski wychylają :heja Wiosna idzie :D
Piszesz że chłodniejszy dzień, u mnie za to dziś bardzo ciepło było. Przesyłam pozdrowienia ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Jadziu super zdjęcia, u mnie takowe może będą dopiero za miesiąc jak dobrze pójdzie ;:173 powiedz twojej wiośnie żeby tak na Podkarpacie się kierowała ;:306 ;:138
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Wiosna u Ciebie już nieźle sobie poczyna ;:oj Tyle żółciuchnych gębulek uśmiecha się do słońca, aż przyjemnie zatrzymać się przy nich na dłużej. Miałaś niewiele śniegu, to i szybko stopniał, a spod ziemi wychylają się pełne życia kiełki :heja Ciekawa jestem jak to wygląda u mnie. W mieście przebiśniegi zaczęły się nieśmiało pokazywać, ale na działce zawsze było dużo później. Raczej spodziewam się, że w niedzielę zastanę tam jeszcze zaspy niż zwiastuny wiosny. Jednak nie pozbawiam się nadziei, może akurat? O pracy na działce mogę sobie jeszcze pomarzyć, ale jeśli pogoda pozwoli, to w kwietniu już zamierzam zacząć coś robić.
Zdróweczka ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ależ piękne ranniki ;:138
Od razu radośniej.
Usłyszawszy, że nasiona rannika należy zaraz wysiewać, a my kupiliśmy je jesienią i nie wychodzą jeszcze ... pogrzebałem dzisiaj w ziemi. Taki narwaniec jestem, ale opłaciło się - widziałem już pędy - będzie i u nas żółto :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, u mnie dzisiaj było najcieplej i też już zakwitły ranniki zimowe pod magnolią, gdzie śniegu było najmniej, ale nie mają tak ślicznie wysprzątane jak Twoje ;:138 Wszędzie, gdzie śnieg stopniał jest okropnie mokro, nie można tam stanąć, żeby nie zapadać się w błoto ;:145
Jeszcze nic nie da się robić, tylko leniuchować w słoneczku. ;:224
Nie myślałam, że ciemierniki potrzebują wody, zwłaszcza po ubiegłorocznych doświadczeniach, kiedy straciłam całe przedszkole siewek przez zalanie. ;:14 Tylko one były zupełnie pod błotnistą wodą i nie dały rady. ;:145 Zdarzyło mi się też, że z wieloletniej dużej kępy, po zimie zostały trzy pędy, a reszta zgniła. Myślałam, że miał zbyt mokro.
Gdybyś wyrzucała siewki, to ja je chętnie wezmę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ale śliczne przedwiiośnnie u ciebie :D ; aż się weselej robi na duszy bo u mnie ogród pod lodem i troche śniegu. Tak żółto to ja będe mała dopiero gdzieś za miesiąć, oby!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jadziu poproszę troszkę słoneczka do mnie bo u Ciebie już wiosna i pierwsze porządkowanie ogrodu masz zrobione . U mnie jeszcze śnieg nie stopniał. Chciałam popracować w szklarni ale bardzo zimny wiatr przywiał mnie do domu. Fotki fruwających ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”