Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko
Ładne te Twoje dalie , szczególnie te na czwartym zdjęciu różowo-kremowe, które wyglądają jak piwonie.
Te na kolejnym zdjęciu z perowskią też piękne.
Dalie podobają mi się choć wykopywanie już mniej.
Ja też patrząc na Was (forumkowiczów) zaczęłam wysiewy choć moje doświadczenie z zeszłego roku wskazuje , że za bardzo nie należy się spieszyć. Ale ten pociąg do nowych roślinek jest u mnie duży. :;230
Ten wilczomlecz też fajniutki.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, dzisiaj byłam na długim spacerze, przy okazji porobiłam zakupy żywnościowe, niestety w naszym gospodarczym tylko nasiona dostali a myślałam, że się na coś skuszę. ;:306
M mi wybił z głowy eskapadę działkową ;:124 z jego relacji wynika że i u nas ziemia jeszcze zamarznięta, nawet ranników nie widać. Więc zrezygnowałam, po co buty bez potrzeby w błotku paprać. ;:223 O czym Ty przekonałaś się na własne oczy. ;:306
Chciałam Cię jeszcze zapytać, czy te Twoje begonie to miały kiełeczki, bo moje wszystkie miały i dlatego je wysadziłam. :?: :?:
To jak, jutro też wybieramy się na spacerek, ;:65 musowo zadbać o kondycję z którą po zimie jest krucho. ;:33
Zatem pogody słonecznej Ci życzę i owocnego spacerku relaksacyjnego. ;:3 ;:167 ;:11
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Lucynko :wit Piszesz, że dalie będziesz siała już na początku marca, chyba u kogoś czytałam, że siał na początku maja i pięknie kwitły i wytworzyły spore bulwy (niestety, teraz nie pamiętam u kogo to czytałam :oops: ) Nie mówię, żeby czekać do maja, ale ja myślałam, żeby je posiać gdzieś na początku kwietnia ;:7 Sądzisz, że to za poźno? Może będą późno kwitnąć ;:7 Chyba posieję część w marcu a część w kwietniu.

Miłego wieczoru Lucynko ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko spojrzałam z góry i aż mi się w głowie zakręciło,ależ wysoko mieszkasz.
Misia pewnie już zdrowa?Dalie piękne,moje w piwnicy kły puszczają,a mieczyk wypuścił taki długi pęd,aż o niego się potknęłam.
Kurczaki,jak będzie tak ciepło to moje dalie zaczną rosnąć na potęgę,a tu dopiero połowa lutego.
Matko jeszcze na dokładkę pies zaczął wyć za oknem.Masakra jakaś.
Miłego popołudnia. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Kolejny piękny dzień zachęcający do wyjścia z domu. Tym razem tylko podreptałam sobie w tę i nazad po deptaku, na wejście do ogrodów działkowych nawet nie spojrzawszy. Bo i po co miałabym tam leźć, skoro nic się tam jeszcze nie dzieje?
Zaczerpnąwszy trochę świeżego powietrza, wróciłam do Misi, która ciągle jeszcze jest dość niespokojna.
W domu nasyciłam oczy zieleniną w kuwetkach, zachwyciłam się siłą kiełkowania nasion celozji grzebieniastej i gomfreny.
Obie wysiana w sobotę, dzisiaj wyglądają już jak młody las. Zwłaszcza celozja.

Obrazek Na łodyżkach już widać kolory, można przerzedzić.

Nasion gomfreny miałam malutko, to i przerywać nie będzie potrzeby.

Obrazek

Dorotko - Misia ciągle jeszcze często do kuwet zagląda, żal mi jej bardzo, ale trzeba czekać.
Dawniej siałam dalie jeszcze w lutym, jednak doświadczenie nauczyło mnie, że marzec wystarczy. Można nawet trochę później, ale od piątego do dziewiętnastego marca jest najgorszy czas dla siewu i sadzenia. Dziewiętnastego i dwudziestego natomiast najbardziej sprzyjający roślinom kwitnącym, ale moim zdanie to trochę późno. ;:108
Lobelie niebieskie raz tylko posadziłam w gruncie i od tej pory same się wysiewają, natomiast różowe wysiałam powtórnie i ciekawa jestem, czy tym razem wykiełkują.
Oj, ciągnie na działkę, ciągnie! A spacer uskuteczniam deptakiem znajdującym się z daleka od ulic i prowadzącym wprost do działek. Dzisiaj udałam, że nie widzę, dokąd idę. ;:306
A dzień był zgodny z Twoim życzeniem, za które dziękuję. ;:196

Ewuniu - ja uprawiałam dalie z nasion, ponieważ nie miałam warunków do przechowywania karp.
W ubiegłym roku wykopałam i przechowuję karpy tych, które najbardziej mi się podobały, na razie wyglądają nieźle. Dobrze było przed mrozami, w czasie mrozów wyniosłam na hol i trochę się przysuszyły. ;:222
Jako że jestem "w gorącej wodzie kąpana", zawsze mi pilno do pierwszych wysiewów i nic nie potrafi mnie w tym ograniczyć, ani powstrzymać. ;:7
Wilczomlecz wątpliwy to mój nowy nabytek i już się w nim zakochałam.

Stasiu - jutro wybieram się do dużego marketu ze stoiskiem ogrodniczym. Ciekawa jestem, czy znajdę jakieś ciekawostki. Idę tam głównie po dietetyczną karmę dla koty, ale przecież nie można obojętnie przejść obok wiadomego stoiska. ;:224
Moje begonie kiełeczków nie pokazały, a ponadto były mocno wysuszone. Teraz siedzą w ziemi i zobaczymy, co z tego wyniknie.
Czwartek ma być u mnie jeszcze słoneczny i najcieplejszy w lutym, jednak po powrocie z zakupów pozostałą część dnia spędzę raczej na balkonie. A skoro Ty wybierasz się na spacerek, to niech Ci pięknie słoneczko zaświeci. ;:3 ;:196

Halszko - późno siane dalie, jak każde kwiaty późno zaczną kwitnąć. Wysiane wcześniej, zakwitają wcześniej, a dzięki temu też kwitną dłużej, bo jeśli obrywa się nasienniki, to one nieustannie aż do przymrozków produkują i rozwijają coraz to nowe pąki. ;:215
Dziękuję za miły wieczór, a Tobie życzę dobrej nocki. ;:196

Danusiu - za to mam bliżej do nieba :tan
Niestety, Misia jeszcze niespokojna i często do kuwety wchodzi. W piątek mam zanieść mocz do ponownego zbadania i wówczas dowiem się, na ile się jej poprawiło. ;:108
Zaglądałam do karp moich dalii i nawet podobała mi się ich kondycja. Znowu wylądowały na balkonie, ale tam jeszcze cieplej niż na holu i teraz dopiero mam zagwozdkę. ;:24 Swoje pewnie będziesz musiała wsadzić do donic albo przyciąć im kły.
Spokojnej nocy, niech Ci żaden pies ciszy nocnej nie zakłóci. ;:196

Śniedek wątpliwy rozkręca się coraz bardziej.

Obrazek

Mini ogródeczek kwitnie.

Obrazek

A słoneczko po pięknym dniu zachodziło nieciekawie.

Obrazek

Dobrej, spokojnej nocy, Kochani i kolorowych snów. ;:4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Współczuję Misi. Zwierzaki to naprawdę mądre istoty.
Czy Misia pije wodę, bo słyszałam, że nie wszystkie koty to chcą robić.
Nasz poprzedni kot nie chciała pić.
Myślałam, że koty tak mają, a potem usłyszałam o chorobie nerek.
Oby Misia szybko wyzdrowiała
Masz przepiekny domowy ogródek.
Aż nabrałam ochoty na zrobienie takiego samego
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz dopiero widzę piękne oko na niebie.
U nas wszystko pozamykali.Jesteśmy w czerwonej strefie.Jestem załamana.Podobno turyści przywieżli
nam wirusa angielskiego.W Olsztynie brakuje respiratorów.Masakra jakaś.
Szkoda Misi,myślałam,że już dobrze.
Miłego dnia. :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, to mnie przekonałaś, posieję dalie i cynie na początku marca ;:108
Wiesz jak postępować ze śniedkiem po przekwitnięciu? Jest naprawdę śliczny ;:167
Mam nadzieję że Misia już lepiej sie czuje. Koniecznie ją pogłaskaj i pomiziaj za uszkiem ;:168
Miłego słonecznego dnia Kochana ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spacerek miałam udany, również zakupowo, szkoda tylko że ogrodniczych marketów w pobliżu nie mam. ;:306
Myślę, że Ty jutro, oprócz karmy coś ciekawego jeszcze wypatrzysz, żeby bardziej wzbogacić domowy mini ogródeczek. ;:215
Sieweczki bardzo się starają, odwdzięczając za opiekę a śniedka wątpliwego z chęcią bym przytuliła, gdyby wpadł mi w rękę. :tan
To niech Ci czwartek pogodą sprzyja a sklepy właściwym towarem. ;:3 ;:3 :heja ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, przykro gdy nasi milusińscy chorują :( Oby Misia jak najszybciej wróciła do zdrowia ;:168
Jest wyjątkowo urodziwą kotką ;:167 Kilka stron wstecz obejrzałam jej sesję zdjęciową. Pozowała jak prawdziwa dama.
Masz sporo siewek, a mini ogródek domowy ;:333 Teraz cieszy nawet najmniejsza roślinka. Wczoraj nie oparłam się pokusie i kupiłam szafirki w doniczce :)
Oby wiosna przyszła do nas jak najszybciej. Miejmy nadzieję, że przyjdzie zgodnie z kalendarzem. U nas codziennie rano coraz głośniej słychać świergot ptaszków. One wiedzą najlepiej, że wiosna tuż, tuż.. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z planem zajrzałam dzisiaj do marketu, gdzie na stoiskach ogrodniczych półki i wolno stojące regały aż uginają się od rozmaitych cebulek, nawozów, nasion i różnych akcesoriów ogrodniczych. Nie uwierzycie, ale kupiłam tylko jedną torebeczkę nasion pietruszki naciowej i miniszklarenkę do wysiewu pomidorów.
Nareszcie moja silna wola okazała się być naprawdę silna.
Oczywiście, by nie wracać zbyt szybko do domu, połaziłam trochę po deptaku, by po powrocie skorzystać ze słonecznej kąpieli na balkonie. Dzisiaj w towarzystwie Misi, która zza krat tęsknie spoglądała na świat.
A M zameldował, że dzisiaj widział sznur dzikich gęsi!

Obrazek

Obrazek

Wprawdzie było bardzo ciepło, jednak zbyt mokro, by kotka mogła sobie po działce pobiegać. A od jutra ma być o połowę chłodniej.

Gosiu - Misia nie ma problemu z piciem i nerki na razie zdrowe. Miała prześwietlenie i badanie moczu, a jutro mam zanieść mocz do powtórnego badania. Jeszcze nie jest całkowicie dobrze, choć nieco rzadziej zagląda do kuwety i nieco dłużej śpi. ;:108
Ponieważ nasz najstarszy syn ma długoletnie już doświadczenie z kotami, uprzedził nas o tym, by bacznie obserwować, czy Misia nie stroni od miski z wodą. Szczególnie latem pilnuję, by piła więcej.
Ten mój mini ogródek to przypadek. Tak sobie zestawiłam kilka doniczek i przyniosłam z działki gałązki wierzby oraz forsycji. W sumie całkiem przyzwoicie się razem prezentują. ;:333 Dziękuję. ;:196

Danusiu - bardzo Ci współczuję drastycznych obostrzeń związanych z atakiem wirusa, tym bardziej że - jak czytałam u Ciebie - nie masz nic nowego do czytania. ;:168
Misia już rzadziej do kuwety wchodzi, dłużej śpi, jest więc nadzieja na poprawę. Jutro się dowiem, co tam w jej moczu jeszcze tkwi. A może już będzie dobrze...
Dzień był piękny, dziękuję, Tobie zaś dobrej nocki życzę. ;:196 I zdrówka. ;:167

Halszko - śniedkowi przycinam przekwitnięte kwiatki, a on wypuszcza nowe paki. Gdy całkowicie przekwitnie, poczekam na kolejne. W ogóle to spróbuję przenieść go na działkę i zobaczę, co z tego wyniknie.
Misia wygłaskana i wymiziana pięknym mruczandem podziękowała. ;:180 Jest trochę lepiej, ale dobrze jeszcze nie.
Dzień był piękny, zgodny z Twoim życzeniem, dziękuję i w zamian dobrej nocki życzę. ;:167 ;:196

Stasiu - ja odwiedziłam market zawalony ogrodniczymi artykułami, ale nie zaszalałam. ;:303
Prawda, że ładny ten śniedek! ;:215
Za dobre życzenia z serca dziękuję i odwzajemniam się życzeniem dobrej nocki i coraz lepszej kondycji. ;:167 ;:196

Dorotko350 - dziękuję w imieniu Misi. ;:180
Gdybym spotkała szafirki w doniczce, też nie oparłabym się pokusie i dołożyłabym do ogródka domowego. ;:108
Ptaszki w mieście nie są tak słyszane jak poza nim. W mieście głównie wrony latają i miejskie gołębie. Ale M zameldował, że dzisiaj widział sznur dzikich gęsi. Tak czy inaczej wiosna coraz bliżej. :tan

W oczekiwaniu na wiosnę kilka sierpniowych wspomnień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to jeszcze powspominamy bo wiosna nie wszędzie już dotarła..Ale nie ma co przyspieszać bo życie staje się coraz krótsze..Dobrze,że słoneczko przyświeca nawet w zaciszu balkonu można korzystać z dobrodziejstwa jego promieni...Misia zdrowieje, będzie wierną towarzyszką na działce... ;:333
Zdróweczka Lucynko życzę! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko gęsi przyleciały wiosna idzie, u nas leciały dwa klucze ponad dwa tygodnie temu, a wczoraj M powiedział, że leci coś duże mówi bocian, a to chyba był łabędź.
Brawo ;:138 za silna wolę, oparłaś się zakupom, nie wiem czy dałabym radę, te fotografie bardzo kuszą.
Misię proszę wymiziać, już niedługo jak ozdrowieje odwiedzi działkę.
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne wiosenne wspomnienia.Fajnie,że Misia zdrowieje. ;:138
To Ty Lucynko masz silną wolę,czego nie
mogę powiedzieć o sobie.
Też widziałam dwa klucze,ale nie wiem co to były za ptaki,może żurawie??
Trzymajcie się ciepło. ;:cm
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie mogę ;:306 oparłaś się wszelakim pokusom i tylko nasionka pietruszki, oraz mini szklarenkę kupiłaś. ;:111
To tam żadnych fajnych kwiatuszków nie mieli, ;:88 może kolejnym razem już taka twarda nie będziesz. ;:306 :;230
Dobrze że Misia już zdrowsza, miło było ją zobaczyć a balkonik masz bardzo przytulny.Pozdrowienia i całusy zostawiam, pa, pa. ;:cm ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”