Witam wszystkich
Dokładnie 2 dni temu kupiłem dużą, piękną zieloną Arekę z dużymi liśćmi. Dowiedziałem się, że nie może być w nasłonecznionym miejscu, tylko tam gdzie będzie umiarkowany poziom światła. Dowiedziałem się przy zakupie również, że należy ją podlewać rzadko (szklanka wody na tydzień). Miała dosyć suchą ziemię więc podlałem ją. Teraz doczytałem na forum, że spryskiwanie jedynie "usuwa kurz", lecz pracownik w sklepie zapewniał, że należy spryskiwać co 2-3 dni. Chodzą też głosy, że trzeba to robić codziennie. Po tych dwóch dniach zauważyłem prawdopodobnie pleśń w doniczce tylko w miejscu podlania. Najważniejszą rzeczą jednak są tutaj liście. Z pięknie rozwiniętych zielonych liści, zrobiły się kruche, suche i zwinięte.Wczoraj konsultowałem to z pracownikiem sklepu i twierdził, że roślina trochę przemarzła w momencie gdy ją pakowałem do samochodu i to normalne. Jednak dziś zauważyłem, że problem jest z kolejnymi liśćmi. Szukałem przyczyn, lecz nie znalazłem na forum zdjęć obrazujących to co jest w moim przypadku. Co mógłbym zrobić, żeby na wstępie nie zaszkodzić i by roślina wróciła do poprzedniego stanu? Naprawdę szkoda by mi było tuż po zakupie spisywać ją na straty

dodam, że dopytałem się o przesadzanie i nawożenie i z tego co usłyszałem, to należy się teraz wstrzymać z jednym i drugim. Załączam zdjęcia. Jedno z nich przedstawia Arekę chwilę po zakupie.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.