ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Post »

Nieustająco dziękuję ;:173 .

Ponieważ staram sobie przyswoić informacje z forum spróbowałam sobie przeliczyć zawartość czystych składników w 30 g Yara Mila Complex 12:11:18. Zrobiłam to proporcjami i w odwrotną niż zazwyczaj jest podawane stronę. Wyszedł mi:
N 18 mg/l
P 7,17 mg/l
K 22,5 mg/l

Czy mi się udało określić prawidłowo określić ilość składników?
Trudne poszukiwania właściwej ścieżki.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja gleba jest uboga we wszystkie składniki, plusem to niskie zasolenie, więc można śmiało je uzupełnić. Masz zamiar użyć obornika o nieznanym i w przybliżonym składzie, więc podałem nieco mniej, aby nie przedobrzyć. Warto założyć, żeby maksymalne jednorazowe zasilenie nie przekraczało 50 g na 1 m2. Stężenie jakie wyliczyłaś, to zależy na jaką głębokość wymieszałaś nawozy z glebą, bo w praktyce różnie bywa, może to być 5 cm i wtedy jest większe. Także ważne jest w jakiej fazie jest roślina, bo im starsza, to można zwiększyć zasolenie. Nie warto sobie utrudniać na początku uprawy wyliczanie, bo jeśli bym jeszcze chciał zachować proporcje między danymi pierwiastkami, w jakiej formie podany jest azot i szereg innych zdarzeń, to mogłabyś się zniechęcić. Na początku w jak najprostszy sposób zacząć uprawę. A potem można jak z krową, dodawać coraz więcej paszy, aż do momentu, gdy już nie zwiększa wydajności w udoju mleka.
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zamierzam co do joty stosować się do Twoich rad ;:108. Zrobiłam sobie tylko taką wprawkę obliczeniową :oops:. Ze względu na ubogość gleby mam lecieć tak samo pod wszystko? Pod marchewkę też? Chciałabym też ściółkować (słoma bo mam), bo ziemia mi szybko wysycha. Teraz zamawiam nawozy i czekam na odwilż.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I tu może być niebezpieczeństwo od strony słomy, jeśli w zbożu były stosowane herbicydy ( środki chwastobójcze), to ich pozostałości w słomie mogą skutecznie zakłócić rozwój roślin jak ogórki, kapusta itp.
Możesz pod wszystkie warzywa dać te do 50 g na 1m2 hydrokomplexu, a obornika nie pod marchew, pietruszkę, cebulę i rzodkiewkę, do obornik wabi szkodniki. Także istnieje niebezpieczeństwo nawożenia obornikiem roślin kapustnych, bo można zaprosić śmietkę. Na tym zakończymy temat nie związany z analizą, proszę o dokładniejsze porady pisać w dziale warzywniczym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ekopromie, Mam już 50 kg szczęścia. Mała, choć ciężka rzecz, a cieszy. Dolomit+Kristalon. Na razie jeszcze nie mam obornika, ale na 90% będzie. Jestem szczęśliwa :tan .

Udanych plonów i zdrowia! Baaardzo dziękuję!
cariewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2021, o 19:50

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Dzień dobry!
Rok temu zaczęłam tworzyć ogród (wschodnie Podlasie) - około 1000m^2, w starym sadzie. Ziemia była nieuprawiana przez ok. 30 lat, rosło na niej bardzo dużo chwastów wieloletnich i krótkotrwałych (trochę perzu, dużą ilość wierzbownic, sałaty kompasowe, ostrożenie, niewiele skrzypów, podagrycznik, gwiazdnica i żółtlica). Taki ugór z chwastami większymi, niż człowiek. Czasami, jak byłemu właścicielowi się przypomniało, to sąsiad przejechał kultywatorem na wiosnę i tyle.
Przekopałam widłami amerykańskimi cały ogród i wyciągnęłam kłącza, zasiałam i zasadziłam chyba wszystkie typy warzyw. Niestety plony w stosunku do ilości roślin i włożonej w to pracy miałam słabe. Zdecydowałam się na badanie gleby i wyniki mnie trochę zaskoczyły:

Obrazek
|EDIT: nie wskoczył obrazek, podaję adres: https://www.fotosik.pl/zdjecie/4a68b7d2a33d5b84
1. Wychodzi na to, że mam zbyt zasadową glebę (czy jest jakaś szybka opcja zakwaszenia gleby oprócz dosypania torfu?)
2. Muszę dodać azotu i potasu. Rozważam, jak to sensownie ugryźć, bo z tego, co czytam saletra potasowa zwiększa pH gleby (co w tym przypadku chyba jest trochę słabe). Dodatkowo jeśli chodzi o uzupełnienie azotu to rozważam obornik (mam dostęp do różnych oborników - krowiego, końskiego, owczego i kurzo-kozio-króliczego - który wybrać? Jak go stosować? To oborniki zbierane przez cały rok, więc jest już trochę przekompostowany. Czy mogę go przeorać z ziemią i sadzić wszystkie warzywa?).
Czy są jakieś zasady nawożenia? Tzn. jeśli daję potas to muszę odczekać X dni, żeby dać azot?
Jaka powinna być kolejność nawożenia?
Pomocy :)
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właściwie to masz bardzo fajne wyniki badania gleby. Odczynem się nie przejmuj i nic nie zakwaszaj na siłę, proponuje zastosować nawożenie azotem i potasem przedsiewnie w postaci nawozów mineralnych. Nawożenie organiczne w postaci obornika najlepiej przeprowadzić jesienią. Gdyby wystąpiły jakieś braki makro lub mikro elementów w trakcie wegetacji można je uzupełnić albo w formie oprysków lub fertygacji.

jeszcze jedno, saletra potasowa jest dosyć droga, można uzupełnić potas sola potasową a azot np saletrą, tylko trzeba uważać na dawkę soli gdyż zawiera szkodliwe chlorki.
Pozdrawiam Piotr
cariewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź!
Mam szansę zdobycia tu saletry potasowej (prawdopodobnie wyjdzie podobnie cenowo do siarczanu potasu z wysyłką na mój kraniec świata), do tego mam zamiar kupić saletrę amonową.
Czy mogę to rozrzucić za jednym zamachem ok. tygodnia przed pierwszymi wysiewami? Czy powinnam robić to w jakichś turach? Na pierwszy rzut pewnie pójdzie groszek, bób, pietruszka i marchewka, rzodkiew.
Czy taki przekompostowany trochę obornik powinnam dać pod warzywa, które potrzebują więcej azotu typu pomidory, papryki, dynie albo kapustne? Czy olać temat i zostawić go na jesienny wrzut?
Sorki, ze tak dopytuję, ale jestem zielona w temacie :)
cariewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam jeszcze pytanie - mam na ziemi studnię artezyjską. To prawdopodobnie to samo złoże, z którego pobierana jest woda Krynka (bogata w wapń i magnez) (nie robiłam jeszcze badań wody ze studni, chcielibyśmy najpierw ją oczyścić z osadów).
Tą wodą podlewam warzywa w ogrodzie (u góry można zobaczyć, że podczas badania gleby wyszedł mi b. wysoki poziom wapnia i magnezu, niedobór azotu i potasu).
Czy jeśli nadal będę podlewała ogród Krynką to nie będę szkodziła roślinom?
piobuk1
200p
200p

Post »

Oba nawozy mineralne możesz zastosować równocześnie, po aplikacji niezwłocznie wymieszaj je z wierzchnia warstwą gleby. Przekompostowany obornik możesz jak najbardziej zastosować pod dynie i pomidory, kapustę i paprykę również, pamiętaj tylko aby nie dawać ich bezpośrednio na system korzeniowy. Po Twojej lokalizacji sądzę że masz ziemie raczej lekką i ubogą w materie organiczną, każda ilość potencjalnej próchnicy jest tu na wagę złota. I to nie tylko jako źródło makro i mikro elementów ale także a może nawet przede wszystkim w celu polepszenia właściwości sorbcyjnych gleby i jej życia biologicznego.

Podlewanie roślin wodą bardzo bogatą a pewne składniki mineralne powoduje ich kumulację w glebie, ratuj się deszczówką. Poza tym ta gleba powstała przecież z jakiejś konkretnej skały macierzystej i może po prostu taka jej natura.
Pozdrawiam Piotr
cariewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ha, no właśnie mam ziemię zupełnie niepiaszczystą, dość ciężką, ciemną (czarną, a po wyschnięciu szarą). Bardzo nasiąka wodą, długo jest wilgotna. Podczas suszy robi się z niej taka szara, twarda skorupa, która kruszy się na pył, ale w dowolnym stadium nie ulepię z niej wałeczka ani kulki.
są miejsca, gdzie jest sporo dżdżownic.
Jest zaklasyfikowana jako klasa IIIb.
Co do deszczówki to spoko, ale nie uda mi się jej raczej zebrać na 1000m^2 :)
piobuk1
200p
200p

Post »

ha, zaintrygowałaś mnie tą glebą ale już mam odpowiedź, jak chcesz to też sobie poczytaj http://bazadata.pgi.gov.pl/data/mgsp/txt/mgsp0303.pdf
Pozdrawiam Piotr
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

Analiza ziemi pod tunel foliowy, nowe miejsce, kilka lat temu rosła tam pszenica

pH: 5,65
Zasolenie: < 0,07 g NaCl/l
N-NO3: < 4,00 mg/l
P: 98,2 mg/l
K: 30,1 mg/l
Ca: 375 mg/l
Mg: 58 mg/l
Cl: < 10,0 mg/l
N-NH4: < 10 mg/l

Ziemia gliniasta
Bardzo proszę o poradę czym nawieźć żeby w tym roku jeszcze można było posadzić pomidory.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Praktycznie oprócz fosforu reszty brak. Proponuję przed sadzeniem nawozić dolomitem 300 g na 1m2, oraz 30 g/ 1m2 hydrokompleksu, bądź ewentualnie innym nawozem o zbliżonym składzie. Jeśli po posadzeniu będzie możliwość nawadniania wężami kroplującymi, to w miarę wzrostu mieć w zanadrzu saletrę potasową, oraz wieloskładnikowy o zbliżonym składzie 10-10-35+Mg+ mikro. Można na rozluźnienie w czasie sadzenia dać substrat torfowy w okolicach sadzonek.
cariewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

piobuk1 pisze:ha, zaintrygowałaś mnie tą glebą ale już mam odpowiedź, jak chcesz to też sobie poczytaj http://bazadata.pgi.gov.pl/data/mgsp/txt/mgsp0303.pdf
Dzięki! Poczytałam i zajrzałam na geoportal.
Wygląda na to, że u mnie na działce przebiega granica między glinami i żwirami polodowcowymi.
Spróbuję nawieźć tak, jak napisałeś powyżej, dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”