Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Zepu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2020, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki

Post »

Witam, mam fikusa od kilku miesięcy, po kupieniu przesdzony do uniwersalnej ziemi z perlitem, na początku rósł bardzo fajnie potem na liściach zaczely pojawiać się zdrewniałe zmiany, ciągle rośnie wypuszczając nowe liściei i niektóre łapią ta chorobę czy co to jest, dodam że obok stoi taki sam i nic mu nie jest a były kupione razem, niektóre zmiany mają biały kolor
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Te białe zmiany to wyglądają jak taka biała wata lepka w dotyku? To wełnowce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zepu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To raczej nie są szkodniki oglądałem liście po tym kątem, wygląda to tak jakby liść zasychal w tych miejscach, zmiany są suche i jakby zdrewniałe również te o białym odcieniu, jak wrócę do domu zrobię więcej zdjec
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogą to być również wciornastki.
Takie zmiany, czyli wżery w liściach to efekt żerowania szkodników, a dokładnie ich larw. Gołym okiem ciężko je dostrzec, najlepiej użyć szkła powiększającego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zepu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obejrzałem dokładnie fikusy i znalazłem jakiegoś mikro robaczka na spodniej stronie. Nie mam pojęcia co to jest ale na pewno nie wełnowiec i przedziorek, tarczniki też to nie są. Faktycznie to mogą byc wciornastki albo mszyce, ale mszyce sa chyba wieksze. Wyczytałem ze powoduje on skorkowacenia i strupiaste powierzchnie liścia.
Kupiłem mospilan zobaczymy co z tego wyjdzie.
lukmag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2020, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć!

Otrzymane w "spadku" od sąsiadki, miał iść do kontenera ponieważ gubił dużo liści a po wyjęciu z doniczki na spodniej części ziemi pojawiła się pajęczynka. ziemia była mocno zasuszona.

Liście bardzo przerzedzone, postanowiłem zajrzeć do korzeni, ale nie wygląda to najlepiej.
Po oczyszczeniu korzeni z ziemi, część jest spróchniała na końcówkach i wygląda to następująco:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest szansa by to uratować, czy dać sobie spokój?

dzięki za info
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, słabo to wygląda. Ale spróbuj ratować.
Podłoże przepuszczalne plus jasne stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaras1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2020, o 18:28

Post »

Dzień dobry,

Mam problem z moim fiskusem. Na początku pięknie puszczał liście i rósł. Obecnie nie wypuszcza nowych liści tylko traci. Stoi przy dużym oknie. Temperatura w pokoju wynosi 21 stopni. Mam pytanie czy obecnie mogę go przesadzić czy lepiej go nie ruszać.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że nie byłoby żadnych problemów, gdybyś:

1. Po zakupie przesadził do właściwego przepuszczalnego podłoża. Kup doniczkę z odpływem i podstawką.
2. Postawił blisko okna, a nie w ciemnym kącie gdzie możesz postawić co najwyżej sztucznego kwiatka.
3. Okres grzewczy mu nie służy. Wyłącz grzejnik.

Resztę znajdziesz w wątku, bo to standardowy przypadek błędów uprawowych i tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaras1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za odpowiedz, co do ciemnego kąty to kwiat stoi przy 3 m oknie więc światła na pewno mu nie brakuje.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba nie rozumiesz, blisko okna/przy oknie, to jest bezpośrednio przy samym oknie. Tutaj ma za ciemno. To, że wg Ciebie wydaje się jasno, jest tylko Twoim wrażeniem.

A i ta szmata/worek do którego włożona jest doniczka jest oczywiście do wywalenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaras1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za pomoc
Nika86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2020, o 09:52

Przycięcie korzeni fikusa na bonsai

Post »

Dzień dobry. Pierwszy raz odważyłam się poprosić Państwa o poradę. Mój problem dotyczy fikusa "Ficus ginseng". Dostałam go w prezencie, jako ozdoba w szkle z innymi roślinami, niestety pozostałe utopiłam przez zbyt obfite podlewanie. Starałam się uratować fikusa. Wyjęłam go ze szkła i zasadziłam w doniczce jako bonsai przycinając mu korzenie. Od tego czasu z dnia na dzień gubi wszystkie liście. Moje pytanie brzmi. Czy uważają Państwo, że mogłam za mocno obciąć korzenie i dlatego marnieje (czy jest to możliwe?) czy po prostu się zestresował tak ostrym traktowaniem i zmianą miejsca? Codziennie go zraszam, ale i to daje marne efekty. Nie mam doświadczenia w tym temacie, posiłkowałam się filmami na yt jak to zrobić. A teraz mam wyrzuty sumienia, że go zabiłam. Czy można mu jakoś pomóc? Będę wdzięczna za każdą odp.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, tak się kończy uprawianie roślin w szkle. Jest to całkowicie nienaturalna i szkodliwa metoda, gdyż rośliny potrzebują przepuszczalnego podłoża, drenażu oraz pojemnika z odpływem.
Druga sprawa nie rozmawiajmy o jakimś pseudo bonsai i i jeszcze szukanie poradników na YT. To jest tylko sztuka kształtowania, ale kupnym roślinom bardzo daleko, żeby nazywać je bonsai.
Zamiast szukać filmików o bonsai trzeba przeczytać chociaż jeden poradnik w internecie albo wątek na forum o normalnej uprawie fikusów.

Ta roślina została przelana i tyle. Czego oczekujesz? Piszesz, że wg jakiegoś filmiku obcięłaś korzenie. Czy odcięłaś również zdrowe?
Przydałoby się od razu wrzucić zdjęcia, ale z opisu ciężko o jakieś pozytywne informacje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33

Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Post »

Dostaje białej gorączki z jednym z moich fikusów. Jest to typowo marketowe a'la bonsai, czyli jak myślę ficus panda szczepiony na odmianie retusa, bo widać że liście wyrastające bezpośrednio z pnia były inne niż te ,,szczepione".

Ale zmierzając do sedna: jest niezmiernie chimeryczny. Ostatnio się cieszyłam pod niebiosa bo wypuścił masę nowych liści nawet z gałązek, które myślałam że są zaschnięte na amen. Teraz odpadło wszystko : do cna, nie ma żadnego liścia.

Jak go utrzymać teraz do wiosny? Może odbije ale nie wiem jaką wilgotność podłoża zapewnić, skoro nie ma liści, a widzę, że niektóre gałązki, które były z tych bardziej zielonych teraz powoli drewnieją. Podlewać raz na tydzień, czy lepiej dać mu jakoś przeschnąć? Czy może właśnie nawadniać go częściej i to pobudzi go jakoś do ponownego rozwoju liści
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”