Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
Re: Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
Witam, mam fikusa od kilku miesięcy, po kupieniu przesdzony do uniwersalnej ziemi z perlitem, na początku rósł bardzo fajnie potem na liściach zaczely pojawiać się zdrewniałe zmiany, ciągle rośnie wypuszczając nowe liściei i niektóre łapią ta chorobę czy co to jest, dodam że obok stoi taki sam i nic mu nie jest a były kupione razem, niektóre zmiany mają biały kolor

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te białe zmiany to wyglądają jak taka biała wata lepka w dotyku? To wełnowce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To raczej nie są szkodniki oglądałem liście po tym kątem, wygląda to tak jakby liść zasychal w tych miejscach, zmiany są suche i jakby zdrewniałe również te o białym odcieniu, jak wrócę do domu zrobię więcej zdjec
- norbert76
Mogą to być również wciornastki.
Takie zmiany, czyli wżery w liściach to efekt żerowania szkodników, a dokładnie ich larw. Gołym okiem ciężko je dostrzec, najlepiej użyć szkła powiększającego.
Takie zmiany, czyli wżery w liściach to efekt żerowania szkodników, a dokładnie ich larw. Gołym okiem ciężko je dostrzec, najlepiej użyć szkła powiększającego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Obejrzałem dokładnie fikusy i znalazłem jakiegoś mikro robaczka na spodniej stronie. Nie mam pojęcia co to jest ale na pewno nie wełnowiec i przedziorek, tarczniki też to nie są. Faktycznie to mogą byc wciornastki albo mszyce, ale mszyce sa chyba wieksze. Wyczytałem ze powoduje on skorkowacenia i strupiaste powierzchnie liścia.
Kupiłem mospilan zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kupiłem mospilan zobaczymy co z tego wyjdzie.
Cześć!
Otrzymane w "spadku" od sąsiadki, miał iść do kontenera ponieważ gubił dużo liści a po wyjęciu z doniczki na spodniej części ziemi pojawiła się pajęczynka. ziemia była mocno zasuszona.
Liście bardzo przerzedzone, postanowiłem zajrzeć do korzeni, ale nie wygląda to najlepiej.
Po oczyszczeniu korzeni z ziemi, część jest spróchniała na końcówkach i wygląda to następująco:

Jest szansa by to uratować, czy dać sobie spokój?
dzięki za info
Otrzymane w "spadku" od sąsiadki, miał iść do kontenera ponieważ gubił dużo liści a po wyjęciu z doniczki na spodniej części ziemi pojawiła się pajęczynka. ziemia była mocno zasuszona.
Liście bardzo przerzedzone, postanowiłem zajrzeć do korzeni, ale nie wygląda to najlepiej.
Po oczyszczeniu korzeni z ziemi, część jest spróchniała na końcówkach i wygląda to następująco:

Jest szansa by to uratować, czy dać sobie spokój?
dzięki za info
- norbert76
Cóż, słabo to wygląda. Ale spróbuj ratować.
Podłoże przepuszczalne plus jasne stanowisko.
Podłoże przepuszczalne plus jasne stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Myślę, że nie byłoby żadnych problemów, gdybyś:
1. Po zakupie przesadził do właściwego przepuszczalnego podłoża. Kup doniczkę z odpływem i podstawką.
2. Postawił blisko okna, a nie w ciemnym kącie gdzie możesz postawić co najwyżej sztucznego kwiatka.
3. Okres grzewczy mu nie służy. Wyłącz grzejnik.
Resztę znajdziesz w wątku, bo to standardowy przypadek błędów uprawowych i tyle.
1. Po zakupie przesadził do właściwego przepuszczalnego podłoża. Kup doniczkę z odpływem i podstawką.
2. Postawił blisko okna, a nie w ciemnym kącie gdzie możesz postawić co najwyżej sztucznego kwiatka.
3. Okres grzewczy mu nie służy. Wyłącz grzejnik.
Resztę znajdziesz w wątku, bo to standardowy przypadek błędów uprawowych i tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuje za odpowiedz, co do ciemnego kąty to kwiat stoi przy 3 m oknie więc światła na pewno mu nie brakuje.
- norbert76
Chyba nie rozumiesz, blisko okna/przy oknie, to jest bezpośrednio przy samym oknie. Tutaj ma za ciemno. To, że wg Ciebie wydaje się jasno, jest tylko Twoim wrażeniem.
A i ta szmata/worek do którego włożona jest doniczka jest oczywiście do wywalenia.
A i ta szmata/worek do którego włożona jest doniczka jest oczywiście do wywalenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuje za pomoc
Przycięcie korzeni fikusa na bonsai
Dzień dobry. Pierwszy raz odważyłam się poprosić Państwa o poradę. Mój problem dotyczy fikusa "Ficus ginseng". Dostałam go w prezencie, jako ozdoba w szkle z innymi roślinami, niestety pozostałe utopiłam przez zbyt obfite podlewanie. Starałam się uratować fikusa. Wyjęłam go ze szkła i zasadziłam w doniczce jako bonsai przycinając mu korzenie. Od tego czasu z dnia na dzień gubi wszystkie liście. Moje pytanie brzmi. Czy uważają Państwo, że mogłam za mocno obciąć korzenie i dlatego marnieje (czy jest to możliwe?) czy po prostu się zestresował tak ostrym traktowaniem i zmianą miejsca? Codziennie go zraszam, ale i to daje marne efekty. Nie mam doświadczenia w tym temacie, posiłkowałam się filmami na yt jak to zrobić. A teraz mam wyrzuty sumienia, że go zabiłam. Czy można mu jakoś pomóc? Będę wdzięczna za każdą odp.
- norbert76
Cóż, tak się kończy uprawianie roślin w szkle. Jest to całkowicie nienaturalna i szkodliwa metoda, gdyż rośliny potrzebują przepuszczalnego podłoża, drenażu oraz pojemnika z odpływem.
Druga sprawa nie rozmawiajmy o jakimś pseudo bonsai i i jeszcze szukanie poradników na YT. To jest tylko sztuka kształtowania, ale kupnym roślinom bardzo daleko, żeby nazywać je bonsai.
Zamiast szukać filmików o bonsai trzeba przeczytać chociaż jeden poradnik w internecie albo wątek na forum o normalnej uprawie fikusów.
Ta roślina została przelana i tyle. Czego oczekujesz? Piszesz, że wg jakiegoś filmiku obcięłaś korzenie. Czy odcięłaś również zdrowe?
Przydałoby się od razu wrzucić zdjęcia, ale z opisu ciężko o jakieś pozytywne informacje.
Druga sprawa nie rozmawiajmy o jakimś pseudo bonsai i i jeszcze szukanie poradników na YT. To jest tylko sztuka kształtowania, ale kupnym roślinom bardzo daleko, żeby nazywać je bonsai.
Zamiast szukać filmików o bonsai trzeba przeczytać chociaż jeden poradnik w internecie albo wątek na forum o normalnej uprawie fikusów.
Ta roślina została przelana i tyle. Czego oczekujesz? Piszesz, że wg jakiegoś filmiku obcięłaś korzenie. Czy odcięłaś również zdrowe?
Przydałoby się od razu wrzucić zdjęcia, ale z opisu ciężko o jakieś pozytywne informacje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Dostaje białej gorączki z jednym z moich fikusów. Jest to typowo marketowe a'la bonsai, czyli jak myślę ficus panda szczepiony na odmianie retusa, bo widać że liście wyrastające bezpośrednio z pnia były inne niż te ,,szczepione".
Ale zmierzając do sedna: jest niezmiernie chimeryczny. Ostatnio się cieszyłam pod niebiosa bo wypuścił masę nowych liści nawet z gałązek, które myślałam że są zaschnięte na amen. Teraz odpadło wszystko : do cna, nie ma żadnego liścia.
Jak go utrzymać teraz do wiosny? Może odbije ale nie wiem jaką wilgotność podłoża zapewnić, skoro nie ma liści, a widzę, że niektóre gałązki, które były z tych bardziej zielonych teraz powoli drewnieją. Podlewać raz na tydzień, czy lepiej dać mu jakoś przeschnąć? Czy może właśnie nawadniać go częściej i to pobudzi go jakoś do ponownego rozwoju liści
Ale zmierzając do sedna: jest niezmiernie chimeryczny. Ostatnio się cieszyłam pod niebiosa bo wypuścił masę nowych liści nawet z gałązek, które myślałam że są zaschnięte na amen. Teraz odpadło wszystko : do cna, nie ma żadnego liścia.
Jak go utrzymać teraz do wiosny? Może odbije ale nie wiem jaką wilgotność podłoża zapewnić, skoro nie ma liści, a widzę, że niektóre gałązki, które były z tych bardziej zielonych teraz powoli drewnieją. Podlewać raz na tydzień, czy lepiej dać mu jakoś przeschnąć? Czy może właśnie nawadniać go częściej i to pobudzi go jakoś do ponownego rozwoju liści
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.