Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko
Do tej pory nie znałam bożykwiatu, no ale cóż człowiek uczy się przez całe życie.
Ładniutki ci on. ;:333
Też oglądam oferty roślinek i tez mnie kusi aby kupować, kupować i kupować. ;:14
Chyba to już jest perfidny nałóg. :;230
Tylko ciekawe gdzie to upchnę, bo ogród nie jest z gumy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Halinko masz rację wszystkiego nie da się mieć i to z różnych przyczyn....nie wszystko chce u nas być, nie wszystko zmieścimy w ogrodzie a nawet jakby mieć większy ogród to trzeba byłoby mieć zastęp pomocników, a tego albo brak albo...najlepiej same wszystko zrobimy ;:306
Tylko jak to wytłumaczyć samej sobie i jeszcze zastosować odwiedzając choćby wirtualnie cudze ogrody albo szkółki ...no jak?
Przed nami jeszcze prawie dwa miesiące zimy ale żeby nie zamówić wszystkiego z ofert w necie trzeba siać i zająć ręce siewkami ;:306
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Perlit sypany po górze podają filmiki o wysiewach, więc to na pewno nie jest niewypał, Halinko. ;:168
Lobelie siejesz? Białą czasami widuję, ale różowej jeszcze nie podeszłam. Jest pastelowa?
Boży kwiat piękny, jeden i drugi.
Pozdrawiam ;:3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

:D :wit Halinko na pewno przyjedziemy na Roztocze w tym roku ;:168 ;:167
Gorąco pozdrawiamy ;:167
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Na parapecie są siewki kanny , dobrze widzę? :D Podziwiam, że nie są wyciągnięte, ciężko jest mieć rozsady o tej porze roku.
A jak rosną lobelie ? Czy są jeszcze nie wysiane ? :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Halinko :wit nazwy piwonii podpiszesz jak zakwitną. Efekt z kwitnącym kwiatem będzie ciekawszy ;:215
Boży kwiat czy Ci się wysiewa ? Na rabacie mam dwa kolory, rosną w jednej kępie. Z boku nigdy nie pokazały się siewki...marzy mi się rozmnożenie tych roślin.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę Halino, że nie tylko ja zdziwiłem się czytając "bożykwiat".
Wiem, że jest wiele roślin, których nazwa nic mi nie mówi ale ta mnie zaintrygowała. Poczytałem więc i ... już mi się podoba :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

:wit :wit

Lucynko Bożykwiat różowy mam już trzeci sezon i wiosną dokupiłam jeszcze biały i różowy. One chyba lubią rosnąć lekko na wzgórku, a te pierwsze u mnie rosły pod świerkiem, który teraz został ścięty. Nie wiem czy wiesz, że on obumiera po przekwitnięciu.Dobrze jest zaznaczyć miejsce gdzie rośnie jakimiś kamyczkami, aby przypadkowo nie wykopać :roll:
Ciemierniki Niger mam dwa i zakwitną raczej około marca. Wiosną też kupiłam cztery z pełnymi kwiatami, ale przetrwał tylko jeden,który ma ze dwa listki ;:145
Śniegu u mnie sporo zostało, i od wczoraj bardzo wieje i dalej sypie :heja Mam nadzieję, że u Ciebie też już pada, i otuli roślinki :)
Pozdrawiam Was cieplutko i życzę zdrówka ;:3 ;:196

Ewuniu dziękuję, a z tymi zakupami to większość z nas ma ten sam problem . Nie jedno by się kupiło, tylko gdzie to posadzić ;:88

Marysiu Ty to zawsze znajdziesz wyjście z sytuacji ;:306 Dobrze radzisz, aby ręce zająć wysiewami, ale i tak zawsze coś wskoczy do koszyka ;:306
Zdrówka kochana ;:196

Beatko też coś mi się wydaje, że przy wysiewach widziałam piasek lub perlit na wierzchu. Jak na razie wszystko jest ok.
Lobelie w tych kolorach mam pierwszy raz, wcześniej zawsze niebieską ;:196

Bogusiu jak będziesz na Roztoczu to zapraszam, tylko daj znać, ok. Buziaki kochana ;:196

Seba dobrze widzisz, to jest moje pierwsze podejście do wysiewu cann z nasion.
Lobelie wysiałam 02.02, ale jeszcze nie wzeszły :D
Sebastianie przed chwilą odkryłam, że moja lobelia wzeszła :heja Fotki wgrały się poniżej

Aniu może w tym sezonie się poprawię i postaram się podpisywać swoje piwonie.
Bożykwiat mam już trzeci sezon, ale siewek jeszcze też nie widziałam.Wiosną dokupiłam biały i różowy, ale nie wiem czy już nie wykopałam ;:185 ;:196

Andrzeju to prawda, że ten skromniutki i delikatny kwiatek nie jednemu skradł serce i budzi spore zainteresowanie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko Boży kwiat jest cudny wzdycham tak jak Ty, ale w moim przypadku zawsze przychodzi zastanowienie, czy ten kwiat dałby radę na moich piaskach. Teraz podchodzę do zakupów roślinnych z wielką rozwagą, bo ileż roślin tak straciłam, nie dały rady. dlatego będę je podziwiała w Waszych ogrodach, przecież nie można mieć wszystkiego :lol:
Lodowe zdjęcia ładne, zima nam dziś pokazała swoją złą stronę, a jeszcze w tym tygodniu zapowiadają gorzej, oby się nie sprawdziło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko Bożykwiat czy Boży kwiat jak faktycznie powinno się pisać.? Mnie też bardziej pasuje rozdzielnie, ale w ofertach piszą łącznie i w końcu zgłupiałam;:131 Myślę, że ten uroczy kwiatek świetnie poradzi sobie na Twoich piaskach, gdyż u mnie też sam piasek i daje radę ;:306 Oczywiście decyzja należy do Ciebie, tak jak wspomniałaś do zakupów należy podchodzić z rozwagą, a tych co nie mamy mamy możliwość oglądania u innych :heja
Zima u mnie jak a dawnych czasów i faktycznie trochę potrzyma ;:215 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witam Halinko :) nadrobiłam zaległości w Twoim wątku i jestem z lekka usprawiedliwiona ,ze wciąż rosnące chciejstwa to nie tylko moja domena .Ciągle sobie powtarzam ,że ograniczę się do gatunków ,które szczególnie mnie interesują , ale jak zaczęłam spisywać ....to jest tego wiele ;:108 Co człowiek zrobi, skoro w każdym kwiatku dostrzega piękno ;:306 Kochana , w ogrodzie dorodnie, pięknie ...ale także za płotem ciekawie . Wieprz ...urzekł mnie bez reszty :) Z rozrzewnieniem patrzę na tę krystalicznie czystą wodę , pływające kaczki i wspominam czasy , kiedy nasz staw był źródłem czystej, dość głębokiej wody i też kaczki pływały , czapla brodziła brzegiem a zielone żabki w letnie poranki , dawały niesamowity koncert. ....dzisiaj to bagienko porośnięte trzcinami i pałką wodną . Na szczęście było trochę mrozu i udało mi się część oczyścić. Mam nadzieję , że jeszcze uda mi się dokończyć . Mąż zdecydowanie każe zostawić tak jak jest , ale ja "uparciuch " muszę postawić na swoim . Dzisiaj przez 4 godziny uprawiałam fitness na świeżym powietrzu ( odśnieżanie ...a mam sporo terenu do udrożnienia ) Wróciłam zrelaksowana, dotleniona i szczęśliwa ...wcale nie zmęczona ;:306 , bo gdzieś kiedyś wyczytałam że ludzie szczęśliwi ,nie męczą się :;230 Pozdrawiam Halinko cieplutko ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bogusiu :wit
Cieszę się, że odwiedzasz mój ogród i podobają Ci się moje strony :heja Przyznam się, że ja Twoich nie znam, a szkoda bo zapewne równie jest pięknie :tan Posiadasz cudowny i wielki ogród tworzony przez wiele lat , który raczej przypomina park gdzie jest wszystko co dusza zapragnie ;:215 U mnie przez ponad dziesięć lat nic się nie działo, dom był opuszczony i teraz chciałabym nadrobić zaległości :( Po powrocie co podejrzę to wszystko mi się podoba i wszystko chciałabym mieć, ale to się tak nie da. ;:145 Teraz to już wiem, jak przez pierwsze dwa lata straciłam większość krzewów i ciekawych roślinek, które nasadziłam nie zastanawiając się,czy u mnie przetrwają zimę? ;:145 Wczoraj bardzo wiało i sypało śniegiem.Kilkakrotnie wychodziłam, aby odśnieżyć schody i przejście do furtki, ale na dłużej nie dało się zatrzymać . Z trudem też przebrnęłam, aby zrobić zakupy;:185 Dzisiaj już spokojnie i tylko 9 na minusie. :D
Bogusiu pozdrawiam cieplutko i miłego słonecznego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halinko
Piękny widok sopli lodowych na roślince.
Hiacynty fajniutkie szczególnie ten ciemnofioletowy a i nasionka ładnie rosną.
Ja niestety jeszcze nic nie posiałam ale myślę nadrobić te zaległości na urlopie.
Najpierw muszę poszukać nasion w domu a jak śnieg odpuści to wtedy wybiorę się po nasionka do sklepu.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Siewy u Ciebie Halinko rozpoczęte z powodzeniem.. ;:138
Ja na szczęście nie muszę odśnieżać niczego poza M-owym autem :) Ale widoki mam bajkowe...

Miłego dnia! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sopelki lodowe- bajeczne ;:215
Sianie nasionek zamiast zakupy w sklepach internetowych jakoś mnie nie przekonuje ;:224 Posiałam, a chęci na zakupy wcale mi nie przeszły ;:306
Pozdrawiam, Halinko ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”