Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko, przybyłam zobaczyć Twój "niepokazowy" ogród. I to co zobaczyłam zupełnie nie pasuje do nazwy wątku. Ależ Twój ogród jest jak najbardziej pokazowy ;:138 Piękną wizytówką jest nie tylko wspaniały wapień jurajski, ale też fantastyczne rozplanowane i bardzo ładnie obsadzone rabaty. Bardzo podoba mi się rabata pod świerkiem ;:215 i kolekcja host, żurawki. Czy możesz napisać jakie odmiany żurawek tam posadziłaś? Sama jestem na etapie wybierania żurawek i podpatruję tu i ówdzie, szukam też informacji na stronach szkółek. Mam już nawet kilka kandydatek do zakupu, ale zawsze lepiej zapytać kogoś, kto ma już u siebie sprawdzone odmiany ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilia amazońska prezentuje się niezwykle dostojnie. Jaki to ładny kwiat! ;:180 Nie znałam tej rośliny.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie mili goście :wit
Zima powróciła, wprawdzie w łagodniejszej wersji, ale jednak ;:138 Śnieg systematycznie pada po trochu, lekki mrozik powoduje, że nie zamienia się on w wodę ;:333 Dziś nawet na chwilę wyszło słońce, co zmotywowało mnie do wyjścia na dłuższy spacer. Poszłam nad pobliski zalew, ale nim tam dotarłam, słońce schowało się za chmury i nadzieja na ładne zdjęcia spełzła na niczym :wink:
No trudno, musiałam się zadowolić takimi :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko heliotropy kiedyś siałam, ale z całej torebki nasion udało mi się utrzymać tylko 4 sadzonki. Od tej pory zrezygnowałam i wolę kupić gotowe.
To czerwone/koralowe kalanchoe mam już kilka lat, już je odmładzałam i widzę, że ma dość dużo pączków, białe mam od ubiegłego roku i póki co rośnie na starym korzeniu. Ma wiotkie pędy, i tylko na kilku na razie pączki. Zobaczymy czy pojawi się więcej ;:7

Wandziu ja swoje kwiatki nawoziłam nawozem do storczyków, bo taki miałam pod ręką :wink: Czytałam, że dobre rezultaty daje też podlewanie kwitnących roślin wodą w której moczyła się skórka z banana. Może spróbuję.

Danutko eucharis też mnie czasem wkurza, bo większość czasu są same liściory, ale jak już zakwitnie to mi przechodzi ;:306

Dorotko :wit miło mi, że odwiedziłaś mój wątek, dziękuję za ciepłe słowa pod adresem mojego ogrodu ;:180
Jeśli pytasz o żurawki na rabacie pod świerkiem to są tam "delta dawn", "electric lime", jakaś nn o ciemnych bordowych liściach, żurawka "krwista" i żuraweczka "sweet tea". W innych miejscach mam jeszcze inne, ale były wsadzone dopiero pod koniec lata i niewiele mogę o nich powiedzieć. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pokażą swoją urodę.
Wpadaj do mnie, kiedy tylko będziesz mieć ochotę ;:168

Kasiu zdradzę Ci tajemnicę :D ten kwitnący pęd, gdybym go nie przywiązała do patyczka, wcale by tak dostojnie nie wyglądał ;:306 Ale za to pachnie przecudnie, delikatnie, nie natrętnie ;:215

Trzymajcie się ciepło i zdrowo ;:196 Byle do wiosny :D :uszy
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudne zimowe zdjęcia; z takiej chmury to musiało chyba nieżle posypać śniegiem? :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halszko widzę, że i do Ciebie zima ponownie wróciła, chociaż trochę z mniejszym rozmachem niż u mnie :roll:
Tereny też masz piękne do spacerów i fotki ;:333 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, Halinko, witajcie :wit
Dziś znów od rana słoneczko spoglądało na otuloną śniegiem okolicę, więc postanowiłam skorzystać z uroków zimy i wyciągnęłam męża na spacer :D

Obrazek

Obrazek

Obrazekhttps://postimages.org/pl/

Obrazek

Zdrówka i miłego popołudnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Piękne, zimowe widoki ;:108 Spacer w takim otoczeniu to czysta przyjemność.
Dziękuję z odpowiedź w sprawie żurawek ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Takiego spacerku tylko pozazdrościć. ;:215 ;:63
Pięknie pobieliło okolicę, taki czyściutki krajobraz aż miło popatrzeć. ;:303
U mnie dzisiaj pani zima przywiozła biały puszek, co mnie bardzo cieszy ze względu na okrycie roślinek na działce, bo na noce prognozują dość duże spadki temperatury. ;:108
Miłego i zdrowego weekendu, Halszko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Lucynko witajcie w piękną, słoneczną niedzielę. Śnieg cudownie skrzy się w słońcu, niewielki mrozik delikatnie podszczypuje policzki i nos :heja dobrze, że w ogrodzie nie trzeba paradować w masce ;:306
Zima nam się udała w tym roku ;:138
A po spacerku zapraszam wszystkich chętnych na kawkę i co nieco do kawki ;:4

Obrazek

Dobrej niedzieli Wam życzę i zdrówka ;:167 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
Ostatnio zrobiłam kilka sadzonek pelargonii z ubiegłorocznych, przechowanych w piwnicy. Mam nadzieję na nowe pelasie :D

Obrazek

Mam też parę zachowanych supertunii vista (to odmiana petunii) Wszędzie czytam, że surfinie i petunie to kwiaty jednoroczne, ale kusi mnie, żeby spróbować zrobić sadzonki z tych pędów. Czy ktoś już próbował tej sztuki? Ma szansę powodzenia? Czy dać sobie spokój i kupić nowe sadzonki?

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia i miesiąca w zdrowiu wszystkim życzę ;:168 ;:162
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, zaczęłam od skosztowania pysznie wyglądających ciasteczek. ;:92 Zrobiły mi dzień. Dziękuję. ;:196
Bardzo ładne pierwiosnki zdobią teraz Twój domek, ;:215 ich kolorowe kwiatuszki na pewno znacznie podnoszą pozytywny nastrój. ;:303
Sadzonki pelargonii świetnie się prezentują, będziesz miała z nich pociechę, natomiast co do surfinii... ;:131 nie wiem, co Ci doradzić. Wygląda na to, że spokojnie doczeka wiosny i znowu będzie kwitła. ;:218 Ze dwie-trzy sadzonki bym może spróbowała zrobić, tak eksperymentalnie. ;:204

Pozdrawiam cieplutko i dużo słoneczka życzę. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Witaj Halinko jak dbasz o prymule? ile razy kupię tyle razy mam mizeroty potem ,nie wiem co robię żle .Są piekne ze sklepu potem mi wysychają ,a maja dobrą ziemię i podlewam je umiarkowanie i nici z nich na końcu .
Pozdrawiam cieplutko :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Dziś rozpoczęłam sezon wiosenny - posiałam rudbekie, które właśnie dziś dotarły :heja

Obrazek

Posiałam też pierwiosnki japońskie i białe dzwonki skupione od Lucynki - jeszcze raz dziękuję Kochana ;:196

Lucynko ciasteczka z jabłkiem to wypiek dla leniuszków :;230 (tzw. ciasteczka 3-składnikowe - przepis z internetu)
Pierwiosnki spotkałam w Biedr...e i nie mogłam im się oprzeć, choc wiem, że w cieple długo nie postoją. Spróbuję ukorzenić kilka petunii, mam 5 doniczek z ubiegłego roku. Zobaczymy czy uda się podważyć opinię, że można je rozmnażac tylko z nasion ;:7

Bogusiu moje prymulki mają dopiero kilka dni i zupełnie nie wiem jak długo mi się uda utrzymać je przy życiu ;:306 Na razie stoją w misce na stole więc mam je pod ręką i w miarę potrzeby wlewam trochę wody do miski, żeby stale miały wilgotno. Pewnie zastosuję nawóz do kwiatków (może do pelargonii) żeby pobudzić je do zawiązania nowych pąków jak zaczną przekwitać. Zobaczymy co będzie.

Zdrówka i miłego popołudnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko narobiłaś mi apetytu na ciasteczka.Weszłam do internetu i też dziś będę piekła.Wybrałam masło z lodówki żeby zmiękło.
Zdradz gdzie kupiłaś nasionka takich pięknych jeżówek.???Petunia którą pokazujesz to chyba zaraz zakwitnie.??
Trzymaj się. ;:138
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, do ciastek użyłam twarożek z pudełka, taki jak kupuję do chleba. A nasiona kupiłam w sklepie https://www.dobrenasiona.com
Nie wiem dlaczego oni nazywają te kwiatki "jeżówka rudbekia". Zawsze mi się wydawało, że jeżowki to jeżowki, a rudbekie to inne kwiaty, choć spokrewnione ;:7
Ta petunia najlepiej wygląda ze wszystkich jakie udało mi się przechować. Zobaczymy co z nich będzie :D

Ale najbardziej tęskno mi do takich widoków ;:65

Obrazek

Obrazek

Buziaki Danusiu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”