Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Wiki tak to już jest, nikt na nikogo nie patrzy, przecież mogli tą hałdę zrzucić o kilka metrów dalej wzdłuż płotu :cry:
Trudno mi uwierzyć, że Ty też miałaś problemy z różami mając takie cudowne i rośliny. Jeżeli chodzi o Niagarę Falls to jest na pierwszej fotce, mam ją od 2017 r, jedna z moich pierwszych host. Zobaczymy na wiosnę co da się zrobić, jeszcze nie dzieliłam host oprócz Catherine, którą zmarnowałam. Dobrze, że miałam 2 szt ;:306 Mam też Bridal Falls i Angel Falls.Tutaj jeszcze jedna fotka Niagry Falls ;:196

Obrazek

Halszko[/] Marynia już mnie pocieszyła, ze jej po ścięciu odrasta, to może i mnie odrośnie ;:215 Miło mi. że podobają Ci się moje hosty ;:167 Dziękuję i miłego popołudnia ;:196

Aneczko wiem , że kochasz hosty i masz ich bardzo dużo ;:303
Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196

Obrazek

Danusiu bardzo dziękuję ;:167 , a z tą zachłannością mam to samo ;:306
Pozdrawiam i miłego wieczoru ;:196

Maryniu chyba coś mu podpasowało, że się tak roztył ;:306 Dziękuję, za dobrą wiadomość, czyli jest szansa, że odrośnie ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Iwonko nie tylko Ciebie wkurza takie bezmyślne zachowanie, ale i mnie też. Mimo wszystko wydaje mi się, że kiedyś ludzie bardziej logicznie myśleli. Dzisiaj większość tylko o sobie i aby odwalić robotę ;:145
Rzeka jest trochę niżej, ale z piętra trochę jest widoczna ;:131 Ja sama rybek nie łowię, ale rybaków jest sporo ;:306
Pozdrawiam i miłego wieczoru ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Piękne hosty i różyczka się znalazła ;:138
Halinko, to Ty już miałaś drzewo wilczomleczowe, a ja myślałam, że ścięłaś niekwitnące"choinki". Jeśli już zakwitł, to raczej nie odbije, ale powinien się posiać, bo na zdjęciu już widać dojrzewające nasienniki, a jakby nie, to gdześ się znajdzie. :wink:
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, póki pamiętam, zacznę od wilczomleczu groszkowego. U mnie skądś się wziął - nie wiem, skąd - wyrosły dwa okazy obok siebie w minionym sezonie, w tym roku powinny zakwitnąć. Postaram się zebrać nasiona.
Niesamowicie pięknie prezentują się Twoje hosty! ;:138 ;:138
Ja mam tylko cztery pod jabłonką i to są olbrzymy oraz trzy miniaturki przed domkiem działkowym. ;:131 Niestety, ubyło mi miejsc cienistych, wobec czego staram się uprawiać raczej rośliny lubiące słoneczko. Zresztą, lubię mieć bardzo kolorową działeczkę. :tan
Do mnie zima wróciła z białym puchem w darze, co mnie ogromnie cieszy ze względu na marznące na działce roślinki. ;:303

Dobrego weekendu, Halinko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko mam nadzieję, ze wczoraj śniegu nie dosypało, bo u nas mocno szuflowaliśmy.
Tego wilczomlecza https://images85.fotosik.pl/870/02c18d27a36c0fb5.jpg widziałam w jakimś ogrodzie, pamiętam jak właścicielka mówiła, że się bardzo rozsiewa, rozrzuca kuleczki na duże odległości, czy tak jest naprawdę.
Twoje hosty jak zawsze mnie zachwycają, kolekcja bogata. Myślałam, że rosną one na jednej rabatce, a teraz widzę, że masz je posadzone w różnych zakątkach ogrodu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Halinko :D przeglądałam fotografie piwonii, podziwiałam...ciekawe odmiany zdobyłaś. Zastanawiam się jak będą kwitły nowe karpy. Też mam kilka sztuk, jedna nie kwitła w ubiegłym roku, chyba miejsce jest za cieniste. Znowu trzeba zrobić przeróbki i przesadzić na pełne ;:3 .
Jakie odmiany kupiłaś, będą kwitły w maju czy w czerwcu?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Halinko, piszesz że woda z rzeczki nieosiągalna, bo ciężko Ci ją nosić, ale przecież są pompy zanurzeniowe, podpinasz węża i po sprawie. Mój taką pompką rozprowadza deszczówkę do poszczególnych beczek. Do podlewania rabatek również jest używana. ;:108
Czy ta mała hosta o wydłużonych liściach to Captain's Adventure :?: gdzieś taką w ofertach widziałam.
A żurawka ogromna i bukszpan się uchował, gąsienice go nie zjadły. ;:63 ;:138
Dobrego, zdrowego tygodnia kochana. ;:167 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit :wit

Marto dziękuję, a wilczomlecz był już chyba trzeci sezon, jak nie odbije to nie będę rozpaczać :D
Mam tam malutkie przejście do host i trochę mi przeszkadzał ;:196

Lucynko wilczomlecz groszkowy prawdopodobnie odbije, podobał się siostrze, mnie nie bardzo :D
Dziękuję w imieniu host za pochwały.Myszek też trochę miałam, chociaż kilka mi wyginęło po przesadzeniu, jaka była przyczyna,to nie wiem? W każdym bądź razie więcej już nie dokupuję. Większość moich host ma dużą dawkę słońca, a teraz będą miały jeszcze więcej ponieważ zostały ścięte 4 olbrzymie świerki :(
Cieszę się razem z Tobą, że w końcu masz upragniony śnieg i Twoje podopieczne dostały pierzynkę na te nadchodzące mrozy ;:168 Pozdrawiam cieplutko ;:196

Dorotko wczoraj sypało cały dzień, szuflowałam z pięć razy :wink: Już nie mam gdzie odrzucać tego śniegu. Piękna jest zima, ale w moim wieku to tylko przez okno :D Inaczej to wygląda, jak mieszka się w bloku, a inaczej jak samemu trzeba wszystko ogarnąć i przetrzeć drogi, aby Cię nie zasypało :roll:
Wilczomlecz groszkowy u mnie jeszcze nie dał potomstwa, zobaczymy może wiosną mnie zaskoczy ;:306
Dobrze zauważyłaś, że hosty u mnie rosną wszędzie, ale trochę się ich uzbierało i gdzie tylko była możliwość tam upychałam.
Oczywiście pod koniec lata musiałam coś dokupić i wszystko zostało w doniczkach :D ;:196

Aniu dziękuję w imieniu piwonii za pochwałę :lol: U mnie od Moniki też wszystkie zakwitły oprócz Canary Brilants, ale to chyba z mojej winy, gdyż zaraz po posadzeniu jeszcze coś w niej grzebałam i nadal mam wrażenie, że jest głęboko posadzona.Na jesieni znowu je musiałam trochę poprzesuwać.Ciekawe co z tego wyniknie?Sadzone były listopad- grudzień.Ostatnią dostawę sadziłam w listopadzie i jeżeli dobrze posadziłam, to powinny pokazać po kilka kwiatków.W większości nastawiam się na itochy, ale laciflora też kupuję.Jeżeli interesują Cię nazwy to mogę podać :D

Obrazek

Stasienko dziękuję za podpowiedź, ale sama z tym sobie nie poradzę :cry: Następnym problemem jest droga, która jest zaraz za płotem, a dopiero rzeka :wink:
Hosta o którą pytasz to jest Polka dot Bikini, a Capitain's Adventure też mam, raczej nie polecam. Bardzo krótko jest w miarę ładna, dużo osób twierdzi, że najbrzydsza ze wszystkich host ;:108 ;:196

Znalazłam tylko takie zdjęcie:

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Halinka u mnie nadal śniegu dużo a już marzy mi się wiosna :lol: a masz może Wilczomlecz migdałolistny Purpurea? zastanawiam się gdzie tu sadzonkę na wiosnę zdobyć ;:173 :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, czytałam, nasiona że wilczomleczu groszkowego potrafią nawet kilka lat siedzieć w gruncie, zanim wzejdą, więc jest nadzieja, że i u Ciebie jakieś nasiona rwą się jeszcze dożycia. :tan
Wiem, że niektóre hosty wręcz lubią słońce, jednak dość mocno się rozrastają, a moja działka niewielka. ;:131 Muszę się zadowolić tymi, które już posiadam. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Halinko, przyszłam zobaczyć gdzie chcesz posadzić buka i na pierwszej stronie przywitały mnie moje ukochane piwonie.
Tylko, że u mnie nie chcą za bardzo rosnąć, dlatego podziwiam je u innych
Widać, że masz dobrą rękę do roslin.
Wszystko Ci przepięknie rośnie.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenko mam wilczomlecz migdałolistny Rainbow czy coś w tym rodzaju, jest fotka chyba na 13 stronie.
U mnie też zima jak za dawnych czasów, tylko kiedyś dłużej mróz trzymał. Wczoraj było 21 na minusie, a dzisiaj już z dachu kapie :wink: ;:196

Lucynko dziękuję za informację,będę obserwować i szukać siewek ;:333 Wczoraj przyszły nasionka lobelii i dzisiaj wysieję.Dostałam też od Kasi nasionka kobei,białego pustynnika i cleome. Mogę eksperymentować :tan
Hosty jak sadziłam, to nie zastanawiałam się , że kiedyś się rozrosną, a wręcz chciałam aby szybko rosły, żeby zdążyć zobaczyć ich piękne liściorki. Podobno swoje ja pokazują po 5 a nawet po 8 latach :roll: Moje najstarsze w tym sezonie będą miały pięć latek , jest szansa;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:3 ;:196

Obrazek

Małgosiu dziękuję za odwiedziny ;:167 Piwonie to ostatnia moja bolączka, mam nadzieję, że więcej ich już nie będzie ;:306

Kilka fotek z wczorajszego dnia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek w sobotę strasznie sypało

Na parapecie

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Jednym słowem wiosna,a lobelie to jedne z moich ulubionych,nie wyobrazam sobie rabatki bez lobelii
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko nawet nie przypuszczałam, że może być jakaś brzydka hosta, a ja myślałam, że wszystkie to pięknisie ubrane w ładne liściowe ubranka. Mam u siebie sporo :?: ( tak mi się wydawało :lol: ), przy Twojej kolekcji to mało host, wiosną z ciekawości policzę ile mam odmian.
Kanny rosną jak na drożdżach, na pewno wydadzą latem kwiaty.
Śniegu ogrom nasypało, tez zastanawiam się dlaczego panowie jadący pługami są tacy bezmyślni i ja mam często zasypany podjazd i ścieżkę do bramki wejściowej. Ten śnieg tam zrzucany jest bardzo ciężki i trzeba do jego odrzucenia sporo mocy dołożyć ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko :wit masz cudnie w ogrodzie ;:138 a powiedz proszę co u Ciebie daje perlit w doniczkach jako warstwa górna? czy masz go wymieszany też z ziemią ?

Fotki prześliczne ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:167
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Faktycznie Halinko, niezbyt uroczo wygląda, taka poskręcana jak by jej coś dokuczało. A może coś ją podgryzło. :?: :?:
Zachwycam się Twoją zimą, jest taka na bogato, jak przed laty bywało. ;:215 ;:215 A te koronkowe arcydzieła na łodyżce, tylko mroźna zima tak potrafi szydełkować. ;:oj ;:oj
To w tym roku będzie u Ciebie lobeliowo na wszystkie sposoby ;:306 ale nie masz chyba bylinowych, białych,niebieskich i czerwonych. ;:108
Nie przemęczaj się z tym odśnieżaniem i nie nadwerężaj zdrowia, zaoszczędź nieco sił na wiosnę. ;:167 ;:168 ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”