Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Jaką piękną zimę miałaś.
Grudniki ,różne kolory pięknie kwitną.
U nas śnieg jeszcze leży,ale widać już zieloną trawę. ;:222
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu ja też ścinam nielubiane iglaste i latam okrywać perełki, bo w prognozie mam dużo na minusie a ile będzie zobaczymy. Jest też zapowiadany śnieg więc może okryje rośliny.
Grudniki masz bardzo ładne, ten koralowy mi się podoba, chyba rok temu mi kwitł ale w tym nie chciał.
Ziemia zakupiona i wszelkie akcesoria, nasion w ch.... więc tylko jasności na parapetach, ale dzień coraz dłuższy! Ściskam ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, zima doszła i do mnie :( Na szczęście nie tylko z mrozem, ale i trochę śniegu napadało, ale mam nadzieję na więcej przed nocą z 13-to stopniowym mrozem. Na razie świeci słońce i niebo bezchmurne, choć w prognozie śnieg. ;:oj
Przelegiwania lilii doświadczyłam u siebie, to trzymam kciuki, żeby Twoje pięknie zakwitły po odpoczynku ;:108 Natomiast narcyzy mocno przerzedziła mi mokra jesień, kiedy po deszczach, przyszedł solidny mróz. Straciłam wtedy też sporo hiacyntów. Tej jesieni też padało, jeszcze w ubiegłym tygodniu nawet lało, to może być różnie z wiosennymi kwitnieniami. Ale nic to, żeby już tylko ta wiosna przyszła, z pewnością zakwitną mniszki i stokrotki i też będzie pięknie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Iwonko, witaj ;:196
Myślę, że moje roślinki po jesiennym śniegu i przymrozkach , pomyślały, że już czas się budzić, zwłaszcza, że temperatury były niczym na przedwiośniu i dużo deszczu. ;:306
Chyba zima podczytuje forum i chce pokazać, że wcale ona nie jest nieśmiała i zdecydowanie nas odwiedziła :;230 A już wydawało się, że się nie pokaże.
Bardzo dziękuję za życzenia i Tobie życzę dużo zdrowia i wytrwałości w dochodzeniu do pełnej sprawności ;:196
A koniec listopada zwiastował wiosnę :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu, grudniki już przekwitły. Moje to mizeroty w porównaniu z Twoimi ;:138 To młodziaki. Do niedawna zadowalał mnie ten najstarszy, babciny, ale te nowe odmiany wszędzie rzucają się w oczy, to i mnie się zdarzyło ;:306
Po tamtych widokach listopadowej zimy, zostały już tylko wspomnienia, teraz trochę śniegu napadało, ale malutkimi płateczkami, albo wręcz kaszką i do tego wiało mocno, to nic nie zostało na gałęziach. Dobrze, że chociaż trochę przykryło ziemię. ;:108 Zaraz też przybyło chętnych w karmnikach.
Trzymaj się zdrowo i ciepło, Danusiu. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu, coraz bardziej podobają mi się grudniki, potrafią zaskoczyć kwitnieniem, ale i rozzłościć brakiem kwiatów. Takie to kapryśne. ;:14
Co do iglaków to mam mieszane uczucia, dobrze je mieć zimą, bo wśród nich jest zacisznie, a na lato mogłyby się wyprowadzić. ;:306 Mam ich niewiele, dostane w prezencie i trochę z ukorzenionych własnoręcznie gałązek.
Ostatnio też spędziłam trochę czasu na okrywaniu, obym nie przesadziła i nie zaszkodziła roślinom zamiast pomóc. :wink:
Poza ciemiernikami, którym się pomyliły pory roku, najbardziej martwię się o chryzantemy, bo to mój najnowszy konik. :tan Są zimujące, ale licho nie śpi!
Poznajesz tę na ostatnim zdjęciu?
Oby nam ta zima nie dokazywała zbytnio. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie dajcie się mrozom. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sielski widok, taka łąka z mniszków jako symbol wiosny jest super dla oka i dla pszczół.
Grudniki nawet jak nie kwitną są ładne :D . Masz sporą kolekcję chryzantem, miejmy nadzieję, że pod śniegiem przetrwają mrozy.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też zaczynam się interesować chryzantemami.Teraz są takie fajne odmiany.
U nas piękna zima,szczególnie dziś.Rano sypało śniegiem a potem wyszło słońce i tak sobie świeci na tle niebieskiego nieba.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Bardzo Ci współczuję?

A o ciemierniki się nie martw. Mrozy się skończą, a one znów będą pięknie kwitnąć.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto przygoda z chryzantemami rozpoczęta, pięknie Ci zakwitły. Ja zamówiłam znowu kilka u Zibiego.
Zima wszędzie piękna, dziś ma być pierwsza kulminacyjna mroźna noc, dobrze że ogrody mamy okryte śniegiem, to może szkód nie będzie.
Gdzie Ty masz taką piękną łąkę mniszkową.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Martuniu witaj :wit wreszcie jest właścicielka pięknego ogrodu . ;:138 teraz już tylko do wiosny odliczamy czas ,a ona za oknem już się czai ;:65 :wink:
Spaceruje sobie i podziwiam Ty to sama ogarnęłaś te piękne nasadzenia? ;:138
Samych dobrych chwil Martuniu ,jesteś imienniczką mojej córki ;:167 :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, połacie kwitnących mniszków wyglądają cudnie i zachwycam się nimi, ale jak bieleją i desant spadochroników spada na ogród, to moje uczucia zmieniają się diametralnie. :;230
Chryzantem dostałam sporo w ubiegłym roku od przemiłych forumek ;:167 Jednak to nie był dobry czas dla mojego ogrodu, najpierw susza potem podtopienia. Przesadzane kilka razy w grunt i do doniczek, miały ciężko, ale kwitły biedactwa, choćby jednym kwiatkiem. ;:138 Mam nadzieję, że ładnie odbiją wiosną i pogoda pozwoli im pokazać swoje piękno jesienią. ;:108

Danusiu, jak zaczęłam przeglądać internet, to znalazłam tyle najpiękniejszych chryzantem, że potrzebowałabym drugiej działki na posadzenie wszystkich chciejstw. ;:306
Zima mija, zapowiadają ocieplenie! Wszyscy chyba śnieg zobaczyli, to może przyjść już wiosna. :wink:

Loki, o tego kwitnącego nie martwię się, już długo kwitł, ale niektóre wschodnie mają pąki na dość wysokich łodyżkach i te mogą nie przetrwać. ;:185

Dorotko, te chryzantemy, które rosną już dwa lata, też były pod wodą, ale dzielnie to zniosły. ;:138 Gorzej te posadzone wiosną, ale mam nadzieję, że pogoda pozwoli im się dobrze ukorzenić i nic nie będzie im straszne.
Mniszkowe łąki mam z trzech stron ogrodu, majowe widoki piękne. Kiedyś miałam jeszcze z czwartej, tyle że za rzeczką. A ile mam potem sieweczek. ;:oj

Bogusiu, witaj :wit jestem i niecierpliwie czekam na wiosnę, a ona zaczaiła się teraz pod poduchą śniegu.
U mnie nie jest zbyt gruba, ale i mrozy nie takie siarczyste. Teraz będę mieć dylemat, na ile zdejmować okrycia z roślin, żeby nie było im zbyt ciepło ;:oj
Ogrodem zajmuję się sama, mąż tylko kosi trawę, o ile jest w domu, czasem coś wykosi, coś zadepcze, albo przytnie krzaczek, tuż przed kwitnieniem :roll:
Ale za wiele to ja się nie napracuję, bo mam tak gęsto, że chwasty już się nie zmieszczą. :;230
Ładne imię wybrałaś dla córki :wink:

Wspomnieniowo jesienne krokusy wsadzone do skrzynki, bo już chciały kwitnąć w torebce :) Wdzięczne za trochę ziemi, kwitły pięknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś ;:196 Dzięki za optymistyczne fotki!
Jakie cudne te krokusy ;:oj Niestety ja nie mam do nich szczęścia :( U mnie zakwita przeważnie jeden na pięć i wygląda mizernie.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krokusy w skrzynce też ładnie wyglądają.
Coś u nas kapie,chyba śnieg się topi. ;:222
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto jesienne krokusy są piękne nie wiedziałam że jest tyle kolorków i różnych kształtów kwiatów.
Zapytam, a jak zimowity zakwitły.
Oby chryzantemy przeżyły te zeszłoroczne niedogodności. Siewki mniszkowe to utrapienie, ja tez sporo ich wyrywam, wiatr roznosi nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo ;:196 mam w ogrodzie kupowane dawno temu niebieskie krokusy jesienne, które kwitły ładnie po posadzeniu, potem gdzieś znikały, a teraz pojawiają się każdej jesieni w różnych miejscach. ;:oj Długo nie spotykałam ich w moich ogrodniczych, aż w tym roku trafiłam na nie, to kupiłam i zapomniałam o nich, bo miałam ważniejsze sprawy. Bardzo późno je wsadziłam do skrzynki, z obawy przed nadejściem zimy. Tylko dwie cebulki szafranów nie zakwitły.
Stały sobie na balkonie, a na czas mrozów wzięłam je do nieogrzewanego pomieszczenia. Zobaczymy czy zakwitną tej jesieni. :roll:

Danusiu, normalnie posadziłabym krokusy w ogrodzie, ale to już był koniec października i wylądowały w skrzynce. I to był dobry pomysł, bo chowałam je przed deszczem i długo cieszyły kwiatami. :tan Jeśli tylko znowu uda mi się kupić cebulki, też je posadzę w skrzynce, albo w doniczkach, bo u mnie w ogrodzie kwitną pojedynczo w różnych miejscach, a nie tak jak u Ciebie, całą łączką ;:167

Dorotko, nawet nie dopuszczam takich myśli, że chryzantemy nie przezimują, no po prostu nie mogą mi tego zrobić ;:124
Zimowity od Ciebie ;:196 posadziłam w miejscu, gdzie w czasie budowy, leżała góra piachu, chciałam żeby jak najbardziej czuły się jak w domu. :wink: Kwitły oczywiście, ale zdjęć im nie zrobiłam, bo wycelowały w deszcze. ;:174
Pierwsze jesienne krokusy kupowałam tylko niebieskie jaśniejsze i ciemniejsze, może jeszcze i białe były, ale chyba nie, bo nie przypominam sobie ich kwitnienia, a powinnam pamiętać, bo właśnie białe zachwyciły mnie najbardziej. One z jednej bulwki wydały po kilka kwiatów, a reszta tylko po jednym. Pierwszy raz miałam liliowe szafrany uprawne (crocus sativus). Ciekawe czy nie okażą się jednoroczne?

Te kwitły w ogrodzie, najchętniej w zaroślach, gdzie trudno im zrobić zdjęcie.

Obrazek

Obrazek

Z okazji święta zrobiłam sobie prezent, bo wnuczki tylko wirtualnie. ;:145

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto trzymam kciuki aby chryzantemy dały radę.
Z ciekawością czytam informacje o krokusach jesiennych, długo myślałam że zimowity to właśnie jesienne krokusy ;:14 taki ze mnie znawca kwiatów ;:174 Masz bardzo ładne kolorki.
Prezent na Dzień Babci super sobie sprawiłaś ;:215 obyśmy jak najszybciej wrócili do normalności i rodziny bez problemu mogły się spotykać.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę Martusiu, że od jakiegoś czasu wróciłaś na forumowe łono ;:63 .... Krokusiki jesienne dały czadu u Ciebie a i fiołeczki fajne sobie przytuliłaś.. ;:138 ;:333 Te wdzięczne umilacze skracają nam oczekiwanie na wiosnę! :)
Dobrej nocki! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”