Witam, wychodzi na to, że mój badylek pochodzi z drugiej półkuli.

Wszystko się zgadza. Ograniczenie nawożenia, kiedý światła jest zimą mniej przez krótsze dni, mniej intensywna fotosynteza itd.norbert76 pisze:
Jeszcze jedno w kwestii nawożenia, nie nawozi się żeby pędzić, bo to nie pomidory rosnące w gruncie. Strelicję z kolei uprawiasz w doniczce, gdzie masz ograniczoną pojemność. Podejrzewam, że najprawdopodobniej zbytnio zasoliłeś podłoże zbyt często nawożąc, albo/i zbyt dużą dawką. To też oprócz niedoborów światła mogło doprowadzić do zaprzestania wzrostu.
1. Odradzam jeśli chodzi o szukanie odpowiedzi tam, gdzie sprzedają rośliny albo tam, gdzie rośliny służą tylko za wystawkę, bo najczęściej to oni nie znają się na uprawie roślin albo działają po omacku.Novy pisze: Popytam jeszcze w sklepach, gdzie je uprawiają, aby potwierdzić całoroczne, oczywiście w odpowiednich dawkach, nawożenie.
Tak jak pisałem, raczej nigdy nie zakwitnie, a zależy mi na wyglądzie jej liści. A obawiam się, że pozostawiona bez nawozu na łącznie 6 miesięcy w roku, może tego dobrze nie znieść.
Dziękuję i pozdrawiam.
A co ma wskaźnik samonawadniania do nawożenia? Wskaźnik jest od poziomu zużycia wody, a nie nawozu, mylisz pojęcia.Co do żarłoczności Strelicji....to nie do końca się zgadzam. Zależy to pewnie od jej gabarytu, ale jak latem zerkałem na wskaźnik poziomu wody w samonawadnianiu, to raczej do mających umiar nie należy![]()
Co do nawozów, to nie do końca jest, tak jak piszesz...Mam duży ogród i sporo różnych roślin. Od skalniaków, przez trawy i krzewy do brzóz i 15m sosennorbert76 pisze:
Wrzuć zdjęcie etykiety tego nawozu.
Nawozu używamy wg zapotrzebowania danej rośliny oraz zaleceń producenta, gdzie masz tutaj napisane co 10 dni?ROŚLINY OZDOBNE GRUNTOWE I DONICZKOWE
Rośliny opryskiwać co 14-21 dni od momentu rozwinięcia się pierwszych liści. Stężenie roztworu 3 l nawozu + 300 l wody. Opryski polecane są szczególnie w przypadku suszy. To samo stężenie stosować przy podlewaniu.