Maranta- problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Maranta- problemy z liśćmi

Post »

Nie widzę nic oprócz deformacji, która mogła być spowodowana zbyt mocnym ściśnięciem liścia przed jego rozwinięciem albo zmiana fizjologiczna. W każdym razie liść wygląda zdrowo.

Sprawdź przy pomocy lupy czy te kropki się ruszają. Jak schodzi to po prostu zmyj z użyciem spryskiwacza.

PS. Takie preparaty do wszystkiego, którego użyłaś nie są najlepszym rozwiązaniem. Na określone grupy szkodników stosuje się określone preparaty. Chyba, że używamy preparatów na bazie oleju, jak np. Emulpar.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Gargulec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2019, o 02:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziury (to białe kropki to podświetlone dziury) też są w porządku? Powstały bardzo szybko.

Nie mam lupy, ale coś wykombinuję. Co do preparatu, to jest to wodny roztwór oleju roślinnego. Niestety typowej, mocnej chemii nie mogę używać ze względu na zdrowie swoje i kota.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emulpar to nie chemia, a naturalny preparat. W każdym razie trzeba określić czy coś się rusza. Sprawdź też pod liśćmi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Debbie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sie 2020, o 12:12

Post »

Witam, mam pytanie odnośnie mojej maranty. Czy myślicie, że te plamki, które widać na liściach, mogą być chorobą grzybową? Nie mam na myśli suchej końcówki, tylko żółtą obwódkę, którą dziś zauważyłam...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej to od suchego powietrza. Rzecz jasna liści maranty nie spryskujemy wodą, a w zasadzie jedynym w miarę efektywnym rozwiązaniem jest nawilżacz powietrza.

Niemniej warto dodać, że istotne jest również przepuszczalne podłoże (ziemia zmieszana z żwirkiem), właściwe podlewanie oraz stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Debbie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sie 2020, o 12:12

Post »

Ok, dziękuję, to na razie nie będę panikować :) Niestety nie mam nawilżacza, ale stoi na dużej podstawce z mokrym keramzytem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To też jest jakieś tam rozwiązanie, chociaż nie tak efektywne niż nawilżacz. Dobrze jest jednak przykręcić dodatkowo grzejnik do minimum, co w jakimś stopniu ograniczy suche powietrze.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Dzień dobry,
mam pyt. co do maranty. Wszystko było dobrze kilka miesięcy czy dłużej, ale nagle od końca listopada zaczęły żółknąć liście. Ten na zdj.to już chyba drugi czy trzeci. Czytałem na forum, że mam usunąć liście dopiero jak zżółkną całkowicie a nie od razu czyli już mogę usunąć. Czyli przez suche powietrze? Nie pamiętam czy na początku zakupu zraszałem może, ale już tego nie robię tak jak pisze. Roślina nie stoi na parapecie ani przy grzejniku aczkolwiek ostatnio miałem kaloryfer w pokoju zrobiony na 2 lub 3 zamiast na 5 na ciepło. Podlewam tak raz na tydzień, od spodu jakby lekko wilgotno, z wierzchu ziemia sucha. Pisało, że lubi ciepło, wilgoć. Nie nawoziłem jeszcze..

Miłego dnia. Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślina czym ma się odżywiać, samą wodą? :shock: Rośliny nawozimy co 2 tygodnie w okresie wegetacji i podobnie w okresie jesienno-zimowym jeśli wykazują wzrost. Jeśli nie, raz w miesiącu. Nawóz mineralny.

To raz, dwa - przesadzałeś od razu po zakupie, czy dalej w tym podłożu produkcyjnym? Bo z tego co widzę to chyba nie, na zdjęciu jest dalej w produkcyjnej doniczce.

Trzy, Maranta jak i inne rośliny tropikalne wymagają podwyższonej wilgotności powietrza i nie ma znaczenia czy ustawisz grzejnik na 3 czy 5. Włączony grzejnik = włączony nawilżacz powietrza przez większość doby.

Cztery, roślin nie podlewamy cyklicznie co do dnia. Wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć, ale jeśli masz cały czas w podłożu produkcyjnym to bardzo łatwo o przelanie.

Czyli masz przyczyny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Ok, Dziękuję.
kaunis_tytto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2022, o 11:26

Post »

Szanowni Forumowicze i Szanowne Forumowiczki,
jestem tu nowa, ale w ostatnich miesiącach wątki na forum były dla mnie nieocenioną skarbnicą wiedzy. Ponieważ jednak tego problemu nie znalazłam omówionego - postanowiłam go opisać.
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc w diagnozie moich marant. Na dwóch liściach pojawiły się małe dziurki. Liście od spodu są czyste (przędziorka mogę na bank wykluczyć - przerabiałam go i wiem jak wygląda). Rośliny stoją w pokoju z oknami na południe, w lekko zacienionym miejscu (nie są wystawione na bezpośrednie słońce). Stoją w mini szklarni - na małej podstawce, która stoi w większej i jest otoczona keramzytem zalanym wodą (woda i keramzyt nie wlewają się do podstawki, na której stoją rośliny). Staram się dbać o podwyższoną wilgotność stąd ten keramzyt zalany wodą. Obie rośliny trafiły do mnie niedawno, jakieś 2 tygodnie temu. Nie zdążyłam jeszcze przesadzić do mojej tradycyjnej mieszanki dla marant (torf+podłoże kokosowe +perlit + worm castings). Obecnie rezydują w mieszance hummus, perlit/seramis i włókna + odrobina torfu. Jeśli chodzi o podlewanie - zawsze przed jest test palca, staram się podlewać, gdy mają już sucho. Ostatnio piły odstaną, przegotowaną wodę z odrobiną Fish-Mixu i BioGrow (nie więcej niż po 1 ml każdego na 1,5 l wody; w instrukcji obu nawozów limit to 4 ml na 1,5 l wody).

Zastanawiałam się na wciornastkami, ale one lubią suchość. Może to jakaś choroba grzybowa? Czy ktoś z Was miał podobny problem z liśćmi marant i byłby uprzejmy doradzić coś sensownego?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że nie ma się czym przejmować. Ta roślina wygląda całkiem zdrowo. Na pewno można wykluczyć grzyba czy szkodniki, a zmiany mogą mieć pochodzić od uszkodzenia mechanicznego. Mogło dojść do niego np. podczas transportu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kaunis_tytto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2022, o 11:26

Post »

Dziękuję, trochę mnie to uspokoiło. będę zatem po prostu mieć je na oku. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”