Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2020, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Post »

Czyli ziemia do cytrusów z piaskiem i pumeksem jest zła?... Z tego co wyczytałem w tym wątku to jest dobre posunięcie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To niedokładnie wyczytałeś. Kawa preferuje nieco bardziej kwaśne podłoże niż cytrusy.
Ważna jest również ilość użytego rozluźniacza. Zbyt dużo drobnego piasku powoduje zastoiny wodne. Lepszym rozwiązaniem jest użycie żwirku o frakcji około 2 - 4 mm.
Do tego trzeba dodać odpowiedni nawóz, również najlepiej dedykowany do różaneczników.
Jeśli chodzi o uprawę w hydro, nie mam tutaj żadnego doświadczenia, ale z tego co czytałem istotne jest cykliczne sprawdzanie pH pożywki i również używanie właściwych nawozów.
Tutaj znajduje się wątek poświęcony hydro:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika
i ten:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika

Na marginesie gubienie pojedynczych dolnych liści jest rzeczą normalną w miarę wzrostu rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, żwirek dolomitowy 2-4 mm będzie ok do ziemi?

https://allegro.pl/oferta/zwirek-dolomi ... 9695211697

Co do nawozu to zastosowałem SUBSTRAL Nawóz Magiczna Siła do Rododendronów
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie! Dolomit pod wpływem wody zmienia pH podłoża na zasadowy...

Kwarcowy ma być.

Jak często stosowałeś nawóz i jakiej twardości wody używasz do podlewania?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przez całe lato co każde podlewanie stosowałem na przemian Agrecol do zielonych 6-3-6 z biohumusem od florovitu (3,2-1,8-2,8 + mikroelementy). Ostatnie 2 podlania były tym do rododendronów ale z odstępami między nawożeniem (2 podlania zwykłą wodą). Wode stosuje z filtra Brita. Mam pytanie jeszcze co do nowych pędów. Jak wychodzą nowe listki to często są sklejone taką jakby żywicą / czymś kruchym. Z czego to wynika?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzuć zdjęcia, jak to dokładnie wygląda.

Generalnie mogą to być efekt żerowania szkodników, np. tarczników, miseczników, nadmiar nawozu w podłożu albo naturalna wydzielina.

Jeśli chodzi o nawożenie, to już pisałem wcześniej w tym wątku, że szkodliwy dla rośliny jest nie tylko niewłaściwy nawóz, ale także jego niedobór oraz nadmiar w podłożu. Wszystko to wpływa na zmianę pH podłoża, która dla różnych roślin mieści się w różnych granicach. Jeśli pH podłoża zrobi się nieodpowiednie, wtedy roślina przestanie pobierać składniki mineralne podłoża i zaczyna gubić w większej ilości liście.
Jak pisałem, jest to szczególnie istotne w uprawie hydroponicznej - stąd kawa uprawiana tą metodą ma więcej żółtych liści. To może świadczyć o tym, że pH pożywki jest już nieprawidłowe. Nie wiem jakie masz doświadczenie tutaj, dlatego dałem linki do dwóch wątków.

Na pewno trzeba przesadzić do właściwego podłoża. Z nawożeniem wtedy wstrzymaj się nawet na półtora, dwa miesiące. Chyba, że będziesz w tym czasie doświetlać co wpłynie korzystnie na rozwój kawy. Wiadomo, że kawa rośnie w klimacie gdzie dzień jest dłuższy niż u nas w okresie jesienno-zimowym.
Niedobory światła również mają, o ile nie większy wpływ na rozwój rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jutro postaram się zrobić zdjęcia tej wydzieliny. Ale jest to raczej brązowe, bardzo twarde i kruche. Trochę przypomina przypalony cukier. Pojawia się tylko przy wychodzeniu nowych liści.

Co do podłoża do rododendronów - substral będzie ok?
Widzę że ma on pH na poziomie 5,4-6, czyli identyczne jak mój substral do cytrusów, ziemia według mnie jest bardzo przepuszczalna bo woda przelewa się przez doniczkę w mgnieniu oka, chyba najszybciej z moich wszystkich roślin.

Jeśli bym zdecydował się na zmianę ziemii to robić to teraz czy na wiosnę? Kawa z pierwszego zdjęcia wygląda ok, liście nie są żółte tylko trochę zniekształcone.

Wodę w hydro dziś zmierzyłem i mam pH 6,5 także będę musiał obniżyć.
Czy dodanie pumeksu wulkanicznego 4-10mm do ziemii jest ok?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Podłoże do cytrusów powinno mieć pH 5,5 - 6,5. Dla różaneczników 3 - 5,5, czyli tą co masz jest nieprawidłowe. Niestety wśród różnych producentów, zdarzają się różnice.

2. Pumeks oczywiście może być jako rozluźniacz.

Podłoże najlepiej wymienić teraz, bo te w czym rośnie jest nieodpowiednie, a Kawa w zasadzie nie przechodzi okresu spoczynku. Stąd problemy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To poprosiłbym o polecenie jakiejś konkretnej ziemi, ponieważ widzę że gotowe podłoże do rododendronów od formy substral ma pH 5,4-6 czyli nieodpowiednie.

---5 lis 2020, o 08:55 ---

Znalazłem takie o niższym pH:
https://allegro.pl/oferta/ziemia-do-rod ... 9037120397
dużo składników w tej ziemi, niskie pH

https://allegro.pl/oferta/podloze-do-ro ... 8789884929
tutaj pH trochę wyższe

https://allegro.pl/oferta/kronen-ziemia ... 8331365910
tutaj skład nie powala chyba i pH też wyższe

https://allegro.pl/oferta/podloze-do-ro ... 9429254977

kolejny sterlux

https://allegro.pl/oferta/substral-osmo ... 9112512276
Znalazłem jeszcze podłoże do borówek substrala o niskim pH

Dodam, że mam w domu składniki do ziemi takie jak pumeks, zeolit, lawę czerwoną wulkaniczną, piasek kwarcowy 0,5-1,1mm

Przepraszam że w kolejnym poście to napisałem, na niektórych forach automatycznie posty się łączą jak sa po sobie pisane :/
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co mi wiadomo podłoża Sterlux i Kronen mają dobre opinie. Wokana nie znam w ogóle.
Więc wybrałbym albo tego ostatniego Sterluxa albo Kronena.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szwed557
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kawy przesadzone do mieszanki ziemi do rododendronów, pumeksu i odrobiny piasku kwarcowego.

Udało mi sie zrobić zdjęcie tej dziwnej substancji na nowych liściach:

Obrazek

Obrazek

Często musze ręcznie to zdejmować z tych liści, ponieważ mają one problem z rozklejeniem się i z prawidłowym wzrostem...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisałem wcześniej, jeśli to nie są szkodniki, to najprawdopodobniej skutki nieprawdłowego nawożenia. Trzeba poczekać parę tygodni, czy kolejne liście będą się rozwijać bez tej wydzieliny. Jeśli będzie się dalej pojawiać, a liście będą zdrowe, to może to też być wtedy jakaś naturalna wydzielina.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Kawy uprawiam od ponad 15 lat, pierwsze już niestety w niebycie, ale teraz nowe mają 3 lata. Są piękne, dorodne, liście ciemnozielone i na wierzchołkach sklejone. Rozwijają się prawidłowo, nie mają oznak uszkodzeń, w pewnym momencie się rozklejają i rosną dalej. Taki objaw miałam u poprzednich i takie są u obecnych.
ania1590
Dawid351244
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2020, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kawa arabska - wysychają liście

Post »

Witam, we wrześniu kupiłem krzew kawy arabskiej z supermarketu. Dość szybko zauważyłem że pojawiają sie na niej brązowe plamy, które z czasem rozszerzają sie na całe liście, a następnie cały liść odpada. Ciągnie sie to do dzisiaj i jest coraz gorzej. Podlewam przefiltrowaną wodą. Stoi obok okna (nie bezpośrednio na parapecie, chociaż tam też było to samo). Podlewam kiedy ziemia robi sie sucha. Co to może być? Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, trzeba było wpierw poczytać o warunkach uprawy i pielęgnacji, bo każda roślina ma nieco inne wymagania.

Po pierwsze trzeba było ją przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża, jak do paproci gdyż kawa jest rośliną kwaśnolubną.
Po drugie potrzebuje dużo światła i słońca
Po trzecie akurat podłoże musi być cały czas umiarkowanie wilgotne.
Po czwarte, kawa która pochodzi z klimatu tropikalnego wymaga stałej podwyższonej wilgotności powietrza.

Poczytaj wątek, do którego przeniosłem Twój post.

Szczerze jednak mówiąc, nie wiem czy można ją jeszcze uratować, gdyż jest w agonalnym stanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”