Kawon (arbuz) - część 12
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Faktycznie bladzizna. Mój był żywo żółty i smaczny. Ale ogólnie późny.
Mój miał pestki czysto białe, a Twoje to z jednej strony białe, z drugiej brązowawe.. skąd miałeś nasiona?
Mój miał pestki czysto białe, a Twoje to z jednej strony białe, z drugiej brązowawe.. skąd miałeś nasiona?
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od legutki. Pestki w opakowaniu były jaśniejsze niż te brązowe, przy czym te brązowe nie są w rzeczywistości aż tak brązowe. Jaśniejsze też mi się udało uzyskać z tych mniej dojrzałych, więc istnieje szansa że i legutce się orangeglo nie udało. No i ono z zewnątrz wygląda jak Crimson. Coś mi tu nie pasuje. Aha, i taki stan rzeczy jest drugi rok z rzędu
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- BobejGS
- Kontakt:
To może było powodem zaprzestania sprzedaży tej odmiany. Też czekam na nową partie. 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wczesna wiosna pisałem do Legutko, czy planują wprowadzić jakieś nowe odmiany arbuzów do sprzedaży i czy Orangeglo się znów pojawi. W odpowiedzi otrzymałem wiadomość, że nasiona czekają na jakieś potwierdzenie do wejścia na rynek czy coś w tym stylu, musiałbym pocztę przeszukać jak to dokładnie brzmiało. Jednym słowem miały się pojawić, ale jak nie było tak nie ma. 

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
W sobotę zerwałem ostatniego arbuza - Carolinkę zawiązaną około 25 sierpnia - miała 15 kg i nie oczekuję aby była dojrzała ale po prostu krzak umarł w ciągu 3 dni.
Podsumowując cały sezon zebrałem 618 kg arbuzów z 40 krzaków, w tym 491 kg z 22 szczepionych. Jest różnica?
Ale przyznam się bez bicia, że nieszczepionym poświęcałem znacznie mniej uwagi i w zasadzie pozostawiłem je własnemu losowi.
Średnio 1 krzak szczepionego arbuza wydał 22 kg owoców, nieszczepionego 7 kg
Średnia waga arbuza szczepionego to 6,3 kg, nieszczepionego 5,5 kg
Rok był generalnie slaby, ale myślałem na początku, że będzie dużo gorzej (w 2019 r. średnia waga arbuza wyniosła 7,3 kg)
Poza tym dziś otworzyłem pierwszą z AliBab, zerwaną 12 września - idealnie dojrzała, soczysta i chrupka, jakbym ją zerwał wczoraj. Po dwóch latach stwierdzam, że to chyba najlepszy arbuz z trójki późnych podłużnych, które miałem (Charleston Gray, AliBaba, Jubilee).
Po doświadczeniach jak na razie w przyszłym roku zapewnione miejsce u mnie mają: Asahi Miyako, Red Star, Crimson Giant, Producer, AliBaba i sklepowa Dumara.
Podsumowując cały sezon zebrałem 618 kg arbuzów z 40 krzaków, w tym 491 kg z 22 szczepionych. Jest różnica?

Średnio 1 krzak szczepionego arbuza wydał 22 kg owoców, nieszczepionego 7 kg
Średnia waga arbuza szczepionego to 6,3 kg, nieszczepionego 5,5 kg
Rok był generalnie slaby, ale myślałem na początku, że będzie dużo gorzej (w 2019 r. średnia waga arbuza wyniosła 7,3 kg)
Poza tym dziś otworzyłem pierwszą z AliBab, zerwaną 12 września - idealnie dojrzała, soczysta i chrupka, jakbym ją zerwał wczoraj. Po dwóch latach stwierdzam, że to chyba najlepszy arbuz z trójki późnych podłużnych, które miałem (Charleston Gray, AliBaba, Jubilee).
Po doświadczeniach jak na razie w przyszłym roku zapewnione miejsce u mnie mają: Asahi Miyako, Red Star, Crimson Giant, Producer, AliBaba i sklepowa Dumara.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
U mnie na polu został ostatni rodzynek, którego dzisiaj zerwę crimson giant o wadzę około 11 kg. Pole już częściowo posprzątane przygotowuje pod zimę ;) Jako, że arbuzy sadziłem pierwszy raz to jestem bardzo zadowolony ze zbiorów
Nie znałem się na uprawie a tym bardziej na szczepieniu więc w glebę poszły nie szczepione, a że i rok trudny był to parę siewek poszło na straty ale mimo wszystko zapchałem wszystkie miejsca jakie chciałem (nawet z ziarka bezpośrednio w glebę wydało dobre plony). Podsumowując to zebrałem około 200 kg arbuzów o średniej wadzę 5,5 kg. Na przyszły rok na pewno posadzę Asahi Miyako, Złoto Wolicy, Crimson Sweet, Crimson Giant i pewnie coś jeszcze dojdzie jak uda się coś z AWN zamówić ;) no i oczywiście melony bo w tym roku szału mi nie zrobiły ale były 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Nawiązując do tematu pt. "Jak długo można przechowywać arbuza?" dziś otworzyłem Crimson Gianta zerwanego dokładnie miesiąc temu i trzymanego po prostu w domu.
I powiem, że dla niego był to ostatni dzwonek aby zjeść smacznego arbuza, bo zaczynał być mączysty. W chłodnym pewnie mógłby poleżeć dłużej.

I powiem, że dla niego był to ostatni dzwonek aby zjeść smacznego arbuza, bo zaczynał być mączysty. W chłodnym pewnie mógłby poleżeć dłużej.

- BobejGS
- Kontakt:
Znajomy powiedział, że Legutko już ma w ofercie Orangeglo. Jak ktoś potwierdzi, to niech da znać.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
W ich sklepie internetowym nie ma 

- BobejGS
- Kontakt:
Yoda ma w swojej ofercie. 

-
Mi to wygląda na zwykłe gnicie. Długo ten arbuz leżał po zerwaniu?
- BobejGS
- Kontakt:
Tak u mnie wyglądały zmarznięte arbuzy.
Tak czułem, bo leżały sobie z 2-3 tygodnie po zbiorach. Dzięki bardzo