edit
Mikrokomplex- to nawóz magnezowy/ Intermagu/ plus mikropierwiastki,
bardzo dobry, stosuję go od lat zamiast samego siarczanu Mg
od tego postu w dół

Zabarwienie to pochodzi prawdopodobnie od wermikulitu.Malikun pisze:Jest szansa na pozbycie się tego rudego paskudztwa z kaudeksu bez uszkodzenia roślinki?
Lasiak pisze:Zabarwienie to pochodzi prawdopodobnie od wermikulitu.
jokaer pisze:Czy on ma szansę na samozapylenie, czy potrzebuje zapylacza?
W filmiku, który ja oglądałem, proces zapylania polegał na rozcięciu kwiatu żeby dostać się do znamienia, na które przenoszono ręcznie pyłek. Jak był zbierany pyłek, jak postępowano dalej z tak zapylonym kwiatem i jaki był efekt takiego zapylania kwiatów, nie pokazano. Pokazana była sama technika sztucznego zapylania.jokaer pisze:Obejrzałam różne tajskie filmiki i rzecz banalnie prosta.
Kusiło mnie bardzo, niestety warunki - miejsce jakim dysponuję na moje ulubione hobby, jest bardzo, bardzo ograniczone, a Adenium z wysiewu nasion w 2010 i 2012 "niestety" nie stoją w miejscu, domagają się większych doniczek mimo, że w bardzo ograniczony sposób dokarmiam je, a mój parapet za nic nie daje się już "rozciągnąć" ani w szerz, ani wzdłuż. Nie przewidziałem - nie przypuszczałem, że mimo bardzo prymitywnych warunków, te rośliny bez marudzenia zaakceptują je.jokaer pisze:Oj Mieczysławie, żeby nie wysiać swoich nasion![]()
Szkoda więc, że nie spróbowałeś od razu ich wysiać. Chociaż paru.
Tak, nie mogę zarzekać, jedyny ból głowy mam teraz, jak i gdzie poupychać, żeby przetrwały w miarę dobrej kondycji, zbliżające się pory roku. Prawdopodobnie z łezką w oku, będę musiał pozbyć się kilku sztuk, ale to jeszcze dość odległa sprawa.jokaer pisze:Z drugiej strony na brak roślin chyba nie narzekasz![]()
Faktycznie noce są już dość chłodne w tunelu stojącym w ogrodzie, temperatura zapewne szybko spada, może nawet poniżej 10*C. Na moim obudowanym balkonie, wśród roślin temperatura jeszcze nie spadła poniżej 11*C, chociaż po rozkwitających jeszcze kolejnych pąkach już widać różnicę, nie rozkwitają tak, jak przy typowo letnich nocnych temperaturach.jokaer pisze:Niestety, ale moje adenium stoi już w pokoju. Odkąd zobaczyłam te pąki to zabrałam z tunelu.
Noce są już zimne i bałam się, że może zrzucić pąki.
Bardzo ładne sadzonki, świeże powietrze i dużo naturalnego bezpośredniego światła służy im, widać to po caudexach i żywej intensywnej, soczystej zieleni.Robert40 pisze:Rośnie mi w tej chwili 5 młodych egzemplarzy z tych nasion a zdjęcia są w tym wątku: / ... /