Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
fridka27
100p
100p
Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Acetaminofen masz rację to Crimson. Podziwiam za spostrzegawczość. Rosario mam kawałek dalej. Poniżej dodaję zdjecia Charlestona. To mój drugi rok z arbuzami ale uczę się od Was i nie tracę nadziei, że za ileś lat też będę miala fajne arbuzy
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewcia :)
Johanson
50p
50p
Od: 26 lip 2020, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy odmiana crimson sweet żeby dojrzała musi wisieć ok 60 dni na krzaczku? Czy np po 40 dniach będzie już zjadliwa?
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Strona 56 wokan pisał:
wokan pisze:Raz Złoto Wolicy jest super po 33 dniach, a raz po 37 jeszcze by powisiało. Raz Rosario potrzebuje 37 dni, raz po 40 jest już przejrzałe. Jeden Crimson Sweet jest dobry po 43 dniach inny potrzebuje 38 albo 48... Wszystko zależy od warunków pogodowych, miejsca, klimatu, gleby, nawożenia i innych.
W dużym skrócie (na podstawie moich doświadczeń, gdzie indziej może być inaczej)
Wczesne odmiany popularne w Polsce potrzebują od 33 do do 40 dni:
- Złoto Wolicy od 33 do 37 dni
- Asahi Miyako - od 35 do 40 dni
- Rosario - od 37 dni do 42
Odmiany średnio późne
- wszelkie Crimsony - od około 45 dni, ale trafiają się czasem przed 40 dniami dobre. Gruba skórka utrudnia sprawdzenie dojrzałości metodą na zgniatanie.
Odmiany późne
- Charleston Gray, Ali Baba itp - od 50 dni w górę
Odmiany bardzo późne
- Carolina Cross - 60 dni może być mało

W tym roku wszystko może być przesunięte z uwagi na niskie temperatury.
Zatem 60 dni to chyba zdecydowanie na wino już.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Jasny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2019, o 14:02

Post »

Johanson pisze:Czy odmiana crimson sweet żeby dojrzała musi wisieć ok 60 dni na krzaczku? Czy np po 40 dniach będzie już zjadliwa?
Ja po 52 dniach pierwszego zerwałem i myślę że następne będę miał za tydzień jakiś, w tym roku zależy od pogody jaką masz ;)
Johanson
50p
50p
Od: 26 lip 2020, o 21:57

Post »

Ja zerwałem suger baby po 37 dniach i spokojnie jeszcze kilka dni by powisialo więc też mi się wydaje że po trzymam dłużej crimsony ale mam kilka sztuk więc może uda się wstrzelić ;:333
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Dziś kolejne zbiory.
4 Asahi (38 do 40 dni) i największy jak do tej pory Yellow Lady (żółty) 10,6 kg - 38 dni.
Kilka arbuzów znów pękło :(
Obrazek
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

W końcu mogę zacząć zbiory. Co prawda w deszczu padającym ostatnio często.

Obrazek

Dziś otworzyłem największe złoto - 6.1kg, trochę przejrzałe, ale to i tak miłe zaskoczenie jak poprzednie były białawe

Obrazek

Na asahi zasadzam się jutro. Dla zainteresowanych orangeglo rośnie w siłę i już chrupie

Obrazek

Pod moją nieobecność poletko trochę zdziczało, a i od wilgoci zaczęły gnić fragmenty pędów i liści. Niemniej jest fajnie, szczepienie działa. Tym razem z innej perspektywy, ale już zarasta wszystko dookoła i pędy wspinają się po kratkach dla ogórków chętniej niż same teoretycznie zainteresowane

Obrazek
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

M&S Zerwany 15sierpnia czyli jutro było by 2 tygodnie
Pyszny żadnych oznak psucia jakby zerwaniu przed chwilą
Zmieniam zdanie pewniak na przyszły rok. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p
Od: 24 kwie 2012, o 00:47

Post »

W tym sezonie pierwszy raz uprawiałem arbuzy i moja wiedza na ten temat jest nikła. Zastanawiam się czy na podstawie zdjęć ktoś bardziej doświadczony jest w stanie zidentyfikować odmianę która zawiązała u mnie najwięcej owoców. Wysiewałem "mieszankę odmian" firmy Legutko. Rośliny słabo rosły na początku i tak dopiero na przełomie lipca i sierpnia zawiązały się pierwsze owoce, więc jeszcze nie zrywałem żadnego i nie wiem jakie są wewnątrz. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co do odmiany to z góry dziękuję za pomoc. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na zdjęciu na opakowaniu widzę:

Charleston gray
Złoto wolicy
Janosik
I.chyba Rosario.

Z tego.zestawu obstawiam, że to Janosiki. Okaże się czy będzie żółty w środku.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To na pewno nie jest Janosik, ani żaden z pozostałych wymienionych. Nie jest to też zwykły Crimson sweet, którego Legutko ma też w swojej ofercie.
Odmian tak wyglądających jak na tych fotkach są dziesiątki więc ciężko będzie trafić.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

Wokan ma rację. Wyglądają łudząco podobnie do moich orangeglo, które mam od legutki, a które też zaczęły późno wiązać owoce. Ciekawe z którego roku masz nasiona, może ci się szczęśliwie trafiły :D A pamiętasz może jakiego koloru były nasiona? Albo inaczej: czy w paczce były jakieś wyglądające na pierwszy rzut oka inaczej od pozostałych
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie chciałem pisać, że na mój nos to będzie Orangeglo, bo nasiona tej odmiany Legutko kiedyś sprzedawał, ale nie byłem do końca pewny bo tej odmiany nigdy nie miałem, a w necie zdjecia pokazują inny wzór skórki Orangeglo.

Jak rozkroisz i miąższ będzie pomarańczowy to Orangeglo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p
Od: 24 kwie 2012, o 00:47

Post »

Acetaminofen pisze: A pamiętasz może jakiego koloru były nasiona? Albo inaczej: czy w paczce były jakieś wyglądające na pierwszy rzut oka inaczej od pozostałych
Już dobrze nie pamiętam jakie były kolory nasion, na pewno były i całkiem czarne, poza tym takie ciemny brąz ale były też i jasne nasiona.
Sprawa wyjaśni się pewnie po rozkrojeniu. Nazwę odmiany chciałbym poznać bo ze wszystkich arbuzów jakie posadziłem tylko te jedne wiążą mi ładnie owoce. Na innych roślinach mam tylko 2 sztuki takich okrągłych, bardzo ciemnych i niezbyt dużych. A tych o które pytam jest dużo więcej, wszystkie są owalne nie okrągłe,największe mają na oko po jakieś 5-6 kg, ale jest też dużo młodszych, mniejszych. Więc chyba właśnie tej odmianie dobrze w moim ogrodzie :) Tak myślałem że to może Orangeglo, ale dopiero noż pokaże co jest w środku :D
Pozdrawiam Robert
Stamich
100p
100p
Od: 3 sie 2018, o 12:20

Post »

Gdyby okazał się pomarańczowy zostaw nasiona, bo nawet jak z wolnego zapylania to na nasiona orangeglo jest wielu chętnych. Na AWN będzie jak znalazł :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”