Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby
Tak, drenaż powinien być z keramzytu - dostępny LM, Castorama albo sklepie ogrodniczym.
Żwirek kwarcowy o frakcji 2 - 4 mm powinnaś dostać w każdym sklepie akwarystycznym.
Południowo - zachodni parapet może być, chociaż jak masz słońce od 13-tej to będzie zachodni - mam taki.
Żwirek kwarcowy o frakcji 2 - 4 mm powinnaś dostać w każdym sklepie akwarystycznym.
Południowo - zachodni parapet może być, chociaż jak masz słońce od 13-tej to będzie zachodni - mam taki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Okej, bardzo dziękuję za pierwsze wskazówki. Zacznę jak najszybciej działać w kwestii przesadzenia, no i na spokojnie zapoznam się z wątkiem 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po przycięciu, skromniutki ilościowo kwiatuszek, na przyszły sezon nie będzie przycinane. Przy tej roślinie zależy mi, żeby ładnie przyrastał i grubiał caudex wraz z korzeniami.

Drugie w bardzo krótkim odstępie czasowym kwiaty.

Niestety, najstarszy pąk kwiatowy nie rozkwitł całkowicie, nie mogę wywnioskować dlaczego. Szkoda, byłaby ładna wiązanka w połączeniu z jeszcze nie rozkwitniętym czwartym pąkiem. Ta roślina miała bardzo dużo pąków kwiatowych, niestety większość zruciła.

Drugie w bardzo krótkim odstępie czasowym kwiaty.

Niestety, najstarszy pąk kwiatowy nie rozkwitł całkowicie, nie mogę wywnioskować dlaczego. Szkoda, byłaby ładna wiązanka w połączeniu z jeszcze nie rozkwitniętym czwartym pąkiem. Ta roślina miała bardzo dużo pąków kwiatowych, niestety większość zruciła.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Na balkonie typowa "patelnia", płatki kwiatowe na nowych kwiatach "kurczą" i wyginają się, tak jakby chciały zmniejszyć powierzchnię, na którą działają bezpośrednie promienie słoneczne:

Stanowisko balkonowe w pełnym słońcu, bezchmurna, bardzo ciepła aura, znacznie przyspiesza proces rozkwitanie pąków kwiatowych. Nie wiem jak te rośliny znoszą takie temperatury - ja mogę tylko przez krótką chwilę wytrzymać, na zrobienie fotki. Przy "chodzącym" non stop wentylatorze, temperatura utrzymuje się w granicach 38 - 40 st C.

Stanowisko balkonowe w pełnym słońcu, bezchmurna, bardzo ciepła aura, znacznie przyspiesza proces rozkwitanie pąków kwiatowych. Nie wiem jak te rośliny znoszą takie temperatury - ja mogę tylko przez krótką chwilę wytrzymać, na zrobienie fotki. Przy "chodzącym" non stop wentylatorze, temperatura utrzymuje się w granicach 38 - 40 st C.

Mieczysław
Mieczysław
- Robert40
- 100p
- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Szczerze mówiąc nic nie robiłem w tym kierunku. Rośliny w lecie stoją w ogrodzie, kwitły i po prostu jakieś owady zapyliły bo po opadnięciu kwiatów zostały zawiązki owoców.SiMoNa pisze:
Robert40. Nasiona zaczynają się wysypywać, czas zebrać i podsuszyć
Co robiłeś aby były nasiona ?
Pozdrawiam Robert
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, moją wystawiłam przy kwiatach, zauważyłam, że omijają i nie chcą zapylić owady

- Akwelan_2009
Kolejny "wychowanek" pielęgnowany od nasionka, postanowił pokazać swoje kwiaty - rozkwitł pierwszy pąk kwiatowy w kolejce czekają jeszcze trzy:

- tak wygląda jego "podstawa" - brzuszek:

- tak wygląda jego "podstawa" - brzuszek:

Mieczysław
Mieczysław
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i przekwitła mi Emma, latałam z nią po całym ogrodzie, aby zapylić.
Moja mama, po przekwitnięciu usunęła kwiatostan
i po ptokach. Teraz się nieprzekonam czy wygrałam w totka.
Cała nadzieja teraz w Obessum 

- Akwelan_2009
Jedno z moich Adenium obesum, jest "obsypane" pąkami kwiatowymi. Jako roślina, jest niezbyt rozrośnięta, wręcz mała o małym caudexie. Z jakiś powodów rozkwitł drugi pąk a pierwszy, który jest największy jeszcze nie rozłożył płatków, tylko delikatnie je rozchylił. Podobną sytuację miałem na innym Adenium obesum o pełnych kwiatach.

Mieczysław
Mieczysław
- Robert40
- 100p
- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Pozdrawiam Robert
- Akwelan_2009
Pąk kwiatowy tego Adenium, "kazał" na siebie bardzo długo czekać, nadwyrężył sporo moją cierpliwość. Obawiałem się, że podobnie jak w przypadku pierwszego pąka kwiatowego na Adenium obesum 'Lilac', również i ten nie rozkwitnie, ale udało się - pokazał co ukrywa w "środku":

Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Sezon 2020 dużymi krokami zbliża się do zakończenia.
Mimo niesprzyjających warunków w jakich mogę uprawiać moje Adenium i niekorzystnych czynników atmosferycznych w początkowym okresie tego sezonu, mogę powiedzieć - podsumowując - jak do tej pory, jest w miarę udany, nie mogę narzekać na brak kwiatów, chociaż mam i pewne niepowodzenia, ale o nich może innym razem - w oddzielnym poście;
- jak na razie powtórka kwitnienia Adenium obesum Anatta:

- najintensywniej wybarwiony kwiat, na Adenium obesum 'Lilac' z dotychczas kwitnących kwiatów.

- drugi pąk kwiatowy na Adenium obesum Golden Year, niestety dzisiaj odpadł, zapewne zbyt gorąco jak na tak małą roślinę, nie była w stanie dostatecznie nawodnić rosnącego pąka kwiatowego.

- gałązka na której rósł rozkwitnięty i drugi rosnący, szykujący się do rozkwitnięcia, jest bardzo cienka możliwe, że jej zbyt mała średnica, nie była w stanie "przetransportować" dostatecznej ilości substancji odżywczych i wody, jednocześnie dla rozkwitniętego kwiatu i dorastającego pąka kwiatowego, a temperatury były typowo afrykańskie z niewielkim ruchem - wymianą powietrza w okolicach roślin. Podobna sytuacja jest na Adenium obesum 'lilac", kilka pąków kwiatowych tych najmłodszych, rosnących w dużym zagęszczeniu, roślina "zrzuciła".
Zakończenie tegorocznego sezonu, najprawdopodobniej obwieszczą swoimi kwiatami, Adenium obesum n/n, bo są zawiązki pąków kwiatowych na obu roślinach, które już w tym sezonie miały kwiaty.
Mimo niesprzyjających warunków w jakich mogę uprawiać moje Adenium i niekorzystnych czynników atmosferycznych w początkowym okresie tego sezonu, mogę powiedzieć - podsumowując - jak do tej pory, jest w miarę udany, nie mogę narzekać na brak kwiatów, chociaż mam i pewne niepowodzenia, ale o nich może innym razem - w oddzielnym poście;
- jak na razie powtórka kwitnienia Adenium obesum Anatta:

- najintensywniej wybarwiony kwiat, na Adenium obesum 'Lilac' z dotychczas kwitnących kwiatów.

- drugi pąk kwiatowy na Adenium obesum Golden Year, niestety dzisiaj odpadł, zapewne zbyt gorąco jak na tak małą roślinę, nie była w stanie dostatecznie nawodnić rosnącego pąka kwiatowego.

- gałązka na której rósł rozkwitnięty i drugi rosnący, szykujący się do rozkwitnięcia, jest bardzo cienka możliwe, że jej zbyt mała średnica, nie była w stanie "przetransportować" dostatecznej ilości substancji odżywczych i wody, jednocześnie dla rozkwitniętego kwiatu i dorastającego pąka kwiatowego, a temperatury były typowo afrykańskie z niewielkim ruchem - wymianą powietrza w okolicach roślin. Podobna sytuacja jest na Adenium obesum 'lilac", kilka pąków kwiatowych tych najmłodszych, rosnących w dużym zagęszczeniu, roślina "zrzuciła".
Zakończenie tegorocznego sezonu, najprawdopodobniej obwieszczą swoimi kwiatami, Adenium obesum n/n, bo są zawiązki pąków kwiatowych na obu roślinach, które już w tym sezonie miały kwiaty.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Mimo, że pogoda niezbyt sprzyjająca dla roślin, całkowity brak "czystego" światła słonecznego, jednak próbują rozkładać płatki kwiatowe i pokazują, co ukrywają w swoich pąkach kwiatowych. Robienie fotek przy takiej pogodzie, również nie pozwala na pokazanie w pełni walorów kwiatów.

Mieczysław
Mieczysław