Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny

Post »

Musisz w tym pytaniu rozróżnić bananowce od cytrusów - chyba na zimę nie będziesz usuwał liści cytrusom? To jest temat o bananowcach więc odpowiem na pytanie o nie.
Najprostszym wyjściem jest uprawianie w gruncie na stałe bananowca Musa Basjoo. Oczywiście na zimę trzeba go zabezpieczyć. Jeżeli nie masz warunków, aby inne bananowce zimować w pomieszczeniu o niskiej temperaturze to pozwól im rosnąć w donicy w czasie zimy i systematycznie obcinaj nowe liście. Jeżeli będzie za wysoki to możesz skrócić nibypień.
Mój Ensete Ventricosum Maurelli podczas przewożenia z garażu upadł tak nieszczęśliwie, że złamał się nibypień. Dopiero teraz wypuszcza zdrowe liście. Dzisiejsza fotka

Obrazek
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2020, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli mogę zimować w domu nawet w wyższej temperaturze, tylko uważać na przelanie itp. A czemu mam skracać mu liście?

PS. Jakby znajomy ogródek. Czy Pan przypadkiem nie prowadzi kanału na youtube "stalewiak"?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze na forum nie ma "panów" po drugie Stalewiaka znam kilkanaście lat. Jeżeli chodzi o skracane liści i nibypni to spójrz na wcześniejsze moje posty. Bananowce osiągnęły taką wysokość, że sięgały sufitu i musiałem przycinać. Zresztą te zimowe liście wiosną i tak popali słońce.
magdusiadz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2014, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc. Kilka dni temu kupiłam bananowca. Przyszedł niestety z licznymi plamkami na liściach i łodydze: na liściach plamki są brązowe i czarne a na łodydze czarne. Podejrzewam, że to grzyb. Czym najlepiej spryskać bananowca i czy można liczyć że się odbije? Dodam, że nie widać by wychodził nowy liść ze stożka. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź najpierw czy nie żerują na nim przędziorki.
magdusiadz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2014, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z przędziorkami miałam już przejścia na innych roślinach w poprzednich latach więc z całą pewnością mogę stwierdzić że to nie one mi krew psują. Kupiłam dziś Target i spryskałam bananka, oby pomogło. Ale czy coś jeszcze mogę zrobić?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wstawiłaś fotki więc trudno zdiagnozować chorobę. Mogą to być uszkodzenia mechaniczne. Bananowce są bardzo delikatne.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bananowiec Ensete Ventricosum Maurelli dopiero teraz ukorzenił się porządnie i wypuszcza duże liście. Ciekawe jaki rozmiar osiągnie jesienią. Teraz ma przeszło 2 metry.

Obrazek
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na zdjęciu widzę, że liście i nibypień Ensete są solidnie "podwiązane". Czy podobny zabieg mogę uczynić z 8-miesięcznym okazem? Moja obawa jest jedynie taka, że nowe liście będą miały problem z "wyjściem" jeśli roślina będzie za mocno zawiązana.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek mój maurelli jest tylko podwiązany do palika aby się nie przewrócił. Im więcej sznurków tym mniejszy nacisk jednego sznurka na nibypień. W ubiegłym roku rósł bez podpórki. Jeszcze tydzień i usunę te sznurki. U mnie w czasie burz wieją zachodnie wiatry i tak go zabezpieczyłem.
Sznurki widać na fotce

Obrazek
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

OK a jeśli chodzi o aspekt wzrostu rośliny? Takie "wiązanie" może przeszkadzać w tym?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma żadnego wpływu - to jest zabezpieczenie jej przed przewróceniem przez wiatr np. podczas burzy. Zamiast sznurków mogłem użyć np. agrowłókniny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabezpieczenie już usunięte. Bananowiec Ensete Ventricosum Maurelli zaczyna coraz szybciej rosnąć, Na razie wypuszcza jeden liść na tydzień. W sierpniu jeszcze bardziej przyspieszy i będzie wypuszczał 1 liść co 3-4 dni.

Obrazek
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wygląda pięknie. Czy to dzięki tym zabezpieczeniom nibypień jest tak zbity? U siebie mam problem, bo mimo podwiązywania liście mocno rozchodzą się na boki.

Kwestia nr 2; kolejny banan. Czy to grzyb? Atakuje ostatnio wszystkie moje rośliny (jeśli to poniżej to właśnie to). Co zrobić? Mam dobry nawilżacz w domu (ustawiam ok. 50-60% wilgotności), ale wiadomo że pozwala to właśnie rozwijać się grzybom. Z drugiej strony czy brak wilgoci nie będzie gorszy dla roślin? Dodam, że stosuję naturalny Agricolle spray na okazy, gdzie mam podejrzenie że tenże grzyb występuje.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek na liściach które pokazałeś nie widzę oznak choroby grzybowej. Bananowce wystaw do ogrodu na świeże powietrze. Jeżeli chodzi o podwiązywanie liści to nic tym nie wskórasz, a możesz jeszcze zaszkodzić. Aby uzyskać wysoki nibypień musi upłynąć sporo czasu. Powstaje on z końcówek uschniętych liści.
Tak wyglądał w ubiegłym roku mój Ensete Ventricosum Maurelli

Obrazek

a tak wygląda teraz

Obrazek

W następnym poście wstawię fotki z czynnikiem (butelka) do porównania grubości nibypni w roku ubiegłym i teraz. W tym roku nibypień będzie jeszcze grubszy. Jak spojrzysz na fotkę z ubiegłego roku to nibypień pogrubiały ogonki z obciętych liści. W czasie zimowania te ogonki uschły, dlatego nibypień w tym roku jest chudszy, ale za to wyższy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”