Suchy wrzosiec

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Suchy wrzosiec

Post »

Witam. Kupiłam kilka dużych wrzośców na początku września. Wyglądały pięknie, szczególnie te wiśniowo/fioletowe "kuleczki". Niestety mimo podlewania (może źle?) są po prostu suche, czar prysł... Zarówno te które miałam w domu, jak i na dworze są po prostu brzydkie. Czy da się jakoś je uratować? Potrzebuje do dekoracji, ale 2 raz na pewno już nie wydam na nie pieniędzy. Może macie jakieś doświadczenia z nimi?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Suchy wrzosiec

Post »

Witaj :)
Na pewno chodzi Tobie o wrzosiec, czy może o wrzos?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Były one przesadzone do nowej ziemi czy pozostały w doniczkach tych w , których zostały kupione?
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47

Post »

Nie były przesadzone. Nawet mi to do głowy nie przyszło-tak mnie urzekły... :(
Takie były:

https://www.google.pl/search?q=wrzosiec ... B800%3B866
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Witam, u mnie też obecnie tak wygląda jakby był przesuszony. Erica cinerea. Czy mogę coś z nim zrobić? Też nie przesadzałem. Może źle podlewany był? Lubi chyba słońce/ półcień? bo nie stał na parapecie...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

To co jest sprzedawane w tym okresie niestety pozostawia dużo do życzenia zarówno jak chodzi o wrzośce jak i wrzosy. Ponieważ jest moda to są tanie i... byle jakie. Nieraz to są kępy bez korzeni wsadzone do zbitej zalanej ziemi. Ja też wiele razy próbowałam to odratować ale marnie to wyszło. To jest trochę jak z lawendami, na stoisku piękna a jak przynosisz do domu to pada pomimo że w ogrodach na suchych piaskach sobie radzi nieźle. A tu zadbana i hyc.
Ja moje sadzonki po przekwitnięciu wsadzam na grządki i zdarza się, że silniejsze przetrwają. Warto spróbować.
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jak Foxowa pisze, trzeba trafić dobry egzemplarz. Najlepiej od razu jak dostawa jest w sklepie.
Część powsadzana do ogrodu się przyjęła, cześć zupełnie nie. Wsadzane obok siebie, wszystko miały tak samo. Zupełnie niezależnie od niczego część po prostu uschła. Jeśli do hodowania to lepiej w szkółce pewnie kupić. A te wszystkie łatwo dostępne trzeba traktować jak jednorazowa dekoracja, ewentualnie spróbować wsadzić do ziemi, może się przyjmie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”