Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Post »

Moje strasznie nierównomiernie. Jedne dopiero niedawno wyszły, a inne już mają pąki kwiatowe. I to akurat moje najulubieńsze są aż tak w tyle. Choć muszę powiedzieć, że karpy po tej zimie wyglądały świetnie, jak nigdy dotychczas.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz rację Marysiu - wisteria to potwór, który robi co chce. U mnie też koniecznie chce wleźć na dom i rozwalić rynny. I zadusić paulownię. Trzeba ciąć mocno - i to kilka razy w roku.

Florku grunt, że u mnie Topmix White żyje :D Dwa lata temu u mnie padła i brałam od Ciebie, więc widoczne tak nam pisane, żeby krążyła ;)

Miłko u mnie w tym roku wyjątkowo wcześnie kwitną - mimo ze późno sadzone były. Nawet już pierwsza wysoka zakwitła. Kremowego irysa mam dwie kępy - każda z innego źródła i tak mi się zdaje, ze mimo że są bardzo do siebie podobne, to chyba jednak dwie odmiany.

Gosiu u mnie to samo - kilka nie wyszło. Niektóre sadziłam już bez większych nadziei, ale w sumie nigdy nic nie wiadomo... Też jeszcze jakieś maluchy wychodzące widać.

Wandziu wszystko zależy od odmiany. Część karp za mocno mi wyschła, wiec teraz mają opóźnienie i ledwie wychodzą. A inne już w najlepsze kwitną. Ale niestety przechowuję w piwnicy w bloku i jest tam trochę za ciepło. A na dodatek w tym roku nie mogłam ich tam odwiedzać i zwilżać.

Gamelan
Obrazek
Gallery Rivera
Obrazek
NN niska pomarańczowa
Obrazek
Topmix Red
Obrazek
Inca
Obrazek
Gardaia
Obrazek
I trochę różyczek :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Coraz więcej dalii kwitnie i jest już na co popatrzeć. A właściwie byłoby, gdyby nie rosnące jak na drożdżach zielsko :;230

Hartenaas i Mystere.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Gosiu to goździk? https://www.fotosik.pl/zdjecie/702f26f71d7f2ac8
Dalie coś kiepsko mi wychodzą, jedynie jedna ruszyła dobrze, coś chyba u nas nie rok dla nich ;:185 , muszę pogrzebać w ziemi czy nie zgniły albo nie wiem sama, może karczownik mi je podebrał, a miało być tak pięknie ;:223
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, tyle dalii już Ci zakwitło! :shock:
Moje siedzą, rosną w liście i ... na tym koniec.
Widzę też śliczne różyczki. ;:138
A to? https://www.fotosik.pl/zdjecie/6589c63f297f5fee Czy to jakiś irys? Śliczny! ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko tak to goździk, ale nie pamiętam odmiany... U mnie w tym roku dalie wyjątkowo szaleją - wszystkie nie wzeszły co prawda, ale te co wyszły zakwitły wcześnie i już cieszą :tan

Lucynko to irys japoński - gdzieś powinnam mieć zapisaną jego nazwę. Mam kilka odmian, ale ten jest najokazalszy :D Różyczki w tym roku też zaszalały. Teraz niestety trochę je deszcze i wiatry sponiewierały, ale dadzą radę. A dalii faktycznie już u mnie mnóstwo kwitnie :D

Hollyhill Calico
Obrazek
Lake Ontario
Obrazek
Pole Position
Obrazek
Seattle
Obrazek
Bahama Aprocot
Obrazek
Night Butterfly
Obrazek
Playa Blanca
Obrazek
Bluetiful
Obrazek
Evenah
Obrazek
Calima
Obrazek
Hawaii
Obrazek
Kyoto
Obrazek
Lydia Suckow
Obrazek
Rock Star
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Hollyhil Calico i Calima piękne! Tę pierwszą już gdzieś wypatrzyłem i zapamiętałem nazwę. Dalie w tym roku mają piękne liście i mnóstwo pąków zawiązują. Takiej ilości opadów jeszcze nie widziały więc korzystają ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu jak nie przepadam za dwukolorowymi kwiatami, to Evenah mnie zauroczyła, cudna. ;:oj
Dalie kwitną na tyle wysoko, że chwastami nie ma się co przejmować. :D
Zaczynałam od jednej dalii, a w tym roku mam kilkanaście. Naoglądam się w Waszych wątkach i sadzę coraz więcej. Rarytasów nie mam, ale cieszę się z każdego kwiatka. Zimy nie przeżyła tylko jedna mała karpa, jak na nowicjusza, to chyba nieźle. :roll:
Życzę dużo czasu na podziwianie daliowych kwiatów. ;:196
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu widzę, że Twoje dalie w tym roku pędzą jak prawdziwe "przodowniczki pracy" ;:oj
Szczególnie wpadła mi w oko Evenah i Hollyhill Calico ;:173
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Florku faktycznie w tym roku dalie szaleją, ale niestety zielsko też szaleje i jak się trochę tego zielska pozbyliśmy, to okazało się, ze sporo dalii jednak nie wzeszło. Calimę mam drugi rok, a Hollyhill Calico to świeży nabytek, ale od razu zwraca na siebie uwagę.

Soniu Evenah i mnie zachwyca - to moja zeszłoroczna miłość :D W tym roku mam już nową, ale muszę dobre zdjęcia zrobić, żeby Wam ją przedstawić :D
Straty niestety są nieuniknione - ja pewnie dopiero przy wykopkach będę wiedziała ile straciłam - teraz wolę się nie denerwować... poza tym może coś jeszcze odbije?

Narine faktycznie - przodowniczki pracy ;:306 A dość późno były w tym roku sadzone, a dużo wcześniej zakwitły - widocznie chciały mi sprawić przyjemność :D Hollyhill Calico i Evenah faktycznie zwracają uwagę. Muszę się zebrać i porobić trochę zdjęć, żeby inne nie czuły się zaniedbane :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kasiu odwiedzam Cię w ogrodzie ale po cichutku i cieszy mnie,że mimo problemów działasz , a ogród kwitnie sprawiając Ci wiele radości i przyjemności.
Bedę podziwiać dalie u znajomych na forum bo większość moich była pochłaniana na bieżąco przez ślimaki. Po prostu nie dawałam rady aby wszędzie rozłożyć granulki. Warzywnik był priorytetem i wiele innych kolekcji ... po prostu poddałam się.
Zauważyłam,że powojniki nie są w menu slimaków więc się uchowały i kwitną ale tak pięknych to ja nie mam.
Pozdrawiam
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu staram się :D Powojniki wielkokwiatowe tylko na początku sezonu wyglądają pięknie - zużywają wtedy chyba całą energię na kwiaty, a potem kaput. W tej chwili to suche, brzydkie łodyżki. Też większość ogrodu zaniedbałam, ale może się uda kiedyś to nadrobić :D

Przedstawiam moją siewkę 9/2016 - moja chluba i duma :D Nie dość, ze silny i wysoki liliowiec, to jeszcze jaki wytrwały w kwitnieniu ;:oj Na zdjeciu nie widać jego urody, ale chciałam pokazać, że po pierwszym kwitnieniu łodygi już zaschły, a on sobie teraz nadal kwitnie i jeszcze ma mnóstwo pąków. A to jest naprawdę mała kępka...
Obrazek

I zakwitła mi teraz taka hosta. Wszystkie inne już dawno przekwitły. Ma duże pachnące kwiaty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Własna siewka liliowca to już naprawdę wyższa szkoła jazdy. Czasem mnie kusi, żeby też popróbować, ale dotychczas jakoś się nie złożyło.
Czy ja dobrze rozumiem, że czekałaś na kwitnienie cztery lata?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kasiu ważne,że chcesz dalej spełniać swe pasje , cieszyć się i dzielić radością z innymi.
Siewka liliowca udana wiec czas na kolejną :)
Mnie raczej nie kusi bo już miejsca brak na takie zachcianki ale ... kto wie ???
Na zdjęciu kwitnąca hosta to
Hosta plantaginea (Funkia babkowata) zwana także japońską. Bardzo lubię jasno zielony kolor liści wyróżniający ją wśród innych. Sporadycznie przypala ją słonce czego nie powiem o innych :( Zawsze sadzę ją w takim miejscu aby czuć jej zapach. Jej termin kwitnienia to własnie VIII/IX.
Mam w swej kolekcji jej siostrzyczki (krzyżówki) i one też przepięknie pachną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Przepiękna siewka liliowca! Naprawdę możesz być dumna ;:333 Mam sporo własnych siewek, bo nasiona często się zawiązywały i wysiewałem przez kilka lat. Ale były to przypadkowe zapylenia więc nie tak piękne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”