Zakątki na Dębowym 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 2

Post »

Aniu juz tyle liliowców kwitnie i jeżówki [moje pożarte ]Też uwielbiam brodate goździki kiedyś je miałam, a w to miejsce przyszły Maruny ale chyba znów do nich wrócę, bo i cudnie pachną https://images89.fotosik.pl/391/e267a65dd1614faf.jpg ;:167 ;:167 cudny widok
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jaki piękny jest Twój ogród o tej porze ;:oj Rabaty poprzeplatane różami, liliowcami i liliami, a z płotów i pergoli zwieszają się cudowne powojnikiObrazek Dębolistna robi wrażenie, rośnie u Ciebie wyjątkowo. Moja w tym roku jest dużo gorsza, wiele pędów zmarzło, musiałam je wyciąć i wygląda byle jak. jak się nie poprawi, to będę musiała ją wymienić. Martagony nie każdego roku kwitną, przynajmniej u mnie tak jest. W ubiegłym roku zakwitły nieliczne, w tym za to wszystkie :heja Przyjemności w ogrodzie ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Perukowce mają teraz swoje 5 minut :)
Do goździków brodatych i ja wróciłam po latach, wcześniej miałam je na działce rodziców (miałam tam swoje kolorowe kąty) i miałam tam rośliny które mi sprawiają trochę kłopotu obecnie w ogrodzie: pysznogłówki i liatrie oraz dziurawiec o dużych kwiatach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu czy na tym zdjęciu jest szałwia https://www.fotosik.pl/zdjecie/9efea0b1bca5224e bo kupiłam coś podobnego na targu jako szałwię ale oczywiście bez nazwy. Hortensja dębolistna ślicznie się prezentuje ;:63
Miałam w tym roku kupić te rdzawe ozdoby, bo bardzo mi się rdza w ogrodzie spodobała. Jak dotąd nie zrobiłam tego i żałuję, ale u mnie taki busz że pewnie nie byłoby widać. Ale pomysł jest i prędzej czy później zrealizuję a jak jeszcze teraz zobaczyłam u Ciebie to na pewno ;:333 Miłej niedzieli! :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pokaże jeszcze hosty, póki ślimaki ich nie zjedzą. Inne bliżej już w dużych dziurach.
Inne ładnie się trzymają. Dobrze,że jest ich duzo :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zaraz odpowiem na posty tylko wyjmę bułeczki z piekarnika. ;:173
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje bułeczki drożdżowe. Pierwszy raz robiłam .I wyszły. ;:138
Według takiego znalezionego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=g_G-Iask2y4 .
Są pyszne .Ja zrobiłam z makiem i serem.
Obrazek
Obrazek

Locutus-LOKI Mnie też ten karczoch imponuje.Grubo ponad 2 metry.
Obrazek
Inne zdjęcie musiałabym zrobić na drabinie. Może któregoś dnia to zrobię :D
Obrazek
Powojniki i ostróżki dziękują za pochwalę.

Madziagos-Madziulka Witaj ;:196
Ja z doświadczeniawiem, znam, to że jak mocno się cche jakąś roślinkę to miejsce dla niej zawsze się znajdzie.
Czasami nawet postoi tydzień lub 2 w doniczce.Czasami człowiek kilka nawet rundek zrobi z doniczką i miejscówkę się dla nich znajdzie
Oj deszcze padają, chwasty rośną.staram się je coraz wyplewiać. No i kwiatki są ładniejsze do pokazywania.

Hortensja Dębolistna czaruje ;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek

JAKUCH-Jadziu Co dzień liliowcowych kwiatków przybywa.
Ja bardzo lubię goździki i mam je z rożnych miejscach.
A maruna jest piękna.Sama chyba swoją podzielę i posadzę w inne miejsce. Jak myślisz, po kwitnieniu to zrobić ?? Czy na wiosnę lepiej ??
Dziękuję . ;:196 To widok z uliczki,Tuje przycięte , bo już się rozwalały.A rdzawe liliowce sa z drugiej strony siatki.W ogrodzie szlachetniejsze odmiany.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Iwonko1 Dziękuję.Dziękuję. .To miłe, ze mój ogród i komos może się podobać.
Uwielbiam czytać twoje wpisy,Ty zobaczysz każdy detal i ogólnie.
I tak poetycko czasami piszesz.Sama przyjemność czytać takie wpisy. ;:cm
Hortensja dębolistna już ze 3 lata raduje moje serce i oczy.Urosła i wypiękniała.
Twoja na pewno ci się odwdzięczy za rok.
Moje bordowe martagony kwitną co roku i nawet się widzę rozmnażają.
Wiosną kupiłam jeszcze białe i różowe.Posadzone zostały razem. Są jedne .Ale które nie wiem, bo nie zakwitły. może za rok.

Obrazek

Bufo-bufo-Olu Perukowce teraz z tymi czupurnymi peruczkami wyglądają wyjątkowo.
A ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez goździków brodatych.
Hmm te rośliny sprawiają ci kłopot : pysznogłówki i liatrie oraz dziurawiec o dużych kwiatach ( a jaki on jest ?) .A to czemu ???
Obrazek
Maska -Marysiu To jednoroczna szałwia.Tak mi pani na ryneczku powiedziała jak ją kupowałam. Pierwszy raz ją mam.
Bardzo mi się spodobała jak ją zobaczyłam na ryneczku to już wiedziałam,że ją kupię.
Nie wiem gdzie można kupić jej nasionka. Bo może warto ją spróbować wysiewać na wiosnę w doniczki ??
Obrazek
Ja w tym roku tyko jedną rdzawa ozdobę kupiłam.Inne to sprzed dwóch lat.
Obrazek
Obrazek
No tak zarażamy się nie tylko roślinami.Ska ja to doskonale znam. ;:306

Dobrej niedzieli wam życzę .Przygotuje obiad i pozaglądam do was. ;:108
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Aniu, znów czarujesz hostami, są naprawdę cudowne, zdrowe liście, bez śladów ślimaków, i ta różnorodność ;:215 ;:215
Rdzawy kwiat pięknie się prezentuje na rabacie.
Bułeczki wyglądają apetycznie, aż poczułam ich zapach :lol: przepis zapisałam, muszę koniecznie zrobić :D
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, ogród zachwyca kolorami i kompozycjami, że o ozdobach nie wspomnę ;:180 Po prostu cudne lato w Twoim ogrodzie :tan
Cudowne hosty ;:167 Syp pod nie granulki, żeby nie dostały się w paszcze ślimaków ;:14 Posypałabym też po kamiennych obrzeżach, bez ich naruszania, te paskudy jeśli tam są, wylezą do granulek.
Gnojówką jeszcze teraz możesz podlać spokojnie, ale po połowie lipca już raczej ostrożnie. Możesz ją wykorzystać w warzywniku, pod wszystko, oczywiście na ziemię, nie po roślinach. Z pewnością też nie zaszkodzi dżdżownicom w kompoście, ale teraz kompostownik zasilany zielonymi resztkami, ma dosyć azotu, to oszczędzaj gnojówkę do polewania wszelkich suchości, wtedy będą się szybciej rozkładać.
Takie są moje przemyślenia, a najlepiej dopytuj Lucynki ;:108 Ona ma gołąbki, to ma najlepsze doświadczenie w tej kwestii. ;:333
Dużo radości w ogrodzie ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Widzę że moje floksy opóźnione jak zawsze :) Piękne hostowisko, właśnie o taki efekt mi chodzi przy mojej altanie. Brawo!
To ostatnie zdjęcie z rutewką i powojnikiem jest ekstra! Tak myślę że to rutewka, ona jeszcze się jakoś otworzy?
Ale u Ciebie powojników, super ta zwykła siatka wygląda z różnymi odmianami. Chyba sam się skuszę na taki obrazek, mam kawałek brzydkiej siatki a muszę coś tam posadzić.
Jak z trwałością maku w wazonie?
Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Miłe oku i ;:167 obrazki u Ciebie zarejestrowałam Aniu! ;:138 ;:138 ;:138
Hosty takie dorodne i zdrowiutkie, ślimaczej działalności nie widać...Fotką bułeczek drożdżowych wywołałaś u mnie ślinotok ;:oj ...wczoraj nic nie piekłam co zdarza mi się niezwykle rzadko ...Przepis rzeczywiście łatwy i szybki i trzeba będzie wypróbować... ;:215 ;:180
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha-Halszko . Hosty są piękne. Większość ładnie się trzyma.Kilka pociętych przez slimaków to nie pokazuje ich.
Lubię rożne ozdóbki w ogrodzie.I rdzawe tez.
Bułeczki są pyszne. Dom przy ich pieczeniu cały pachnie maślano- drożdżowo. Przepis łatwy w wykonaniu.
Martuś64 Dziękuję. Ogród letni jest bogaty w różne kolory i kwitnienia.
Pod hosty już nasypałam granulatu na ślimaki. ;:134
Dzięki za te info. To teraz gnojówka podleje i na początku lipca jeszcze.Pod pomidorki i papryki tez.
Tak, teraz kompostownik to grubo jet zasilany i resztkami zielonymi i rożnymi.
Jeszcze raz dziękuję za te cenne rady, informacje. ;:196
paradas-Damianie Witaj!!
U mnie floksy już kwitną. Nie wszystkie.Ale kwitną.
Hosty uwielbiam. ;:167 Dziękuję za pochwalę.
Tak, tak to rutewka w pobliżu powojnika. Jeszcze kuleczki bardziej otworzy.
Powojników mam kilkanaście. W przeróżnych miejscach. I przy siatce w kilku miejscach.
A maki w wazonie ładnie peryglacjale to bukiet na jeden dzień.
Już rumianek kilka dni stoi.
Obrazek
cudny czas liliowców , lilii i.....;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa-Maryniu Dziękuję Maryniu ;:196
Oj widać widać ową ślimacza działalność na niektórych hostach. Najbardziej upodobały sobie Guacamole
Obrazek
Obrazek
ale i inne :evil:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale ogólnie dobrze się trzymaja
Obrazek
Obrazek
A ja chciałam coś na niedzielę innego z ciast. I pierwszy raz zrobiłam bułeczki drożdżowe. Pyszne były :D
A przepis łatwy, prosty i szybki. Ja będę jeszcze te bułeczki robić częściej. ;:108 ;:108
Vanilka na pniu
Obrazek
Powojnik Etoile Violette
Obrazek
Obrazek
Dobrego dnia życzę :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Ślimaki nie odpuszczają, Hosty paskudnie podziurawione...szkoda. Aniu fajne odmiany Host zgromadziłaś ;:333
Wiem że Hosta raz uszkodzona choruje cały pozostały sezon...nawet wycięcie liści nie pomaga. W przeciągu kilku sezonów, grad robił u mnie dziury...liście brązowiały, zasychały...w nowym sezonie od nowa wyglądały zdrowo. Nie wiem co się dzieje, w tym roku na piwonii drzewiastej znalazłam niewielkiego ślimaka, w niewielkiej muszli...z seledynowym paskiem...nigdy takie stworki w naszych stronach nie spotkałam. Występują tylko ślimaki bez muszli.
Liliowce z liliami też przyciągają wzrok ;:108
Liliowce chyba mają już kilka lat, kępy wyglądają bardzo pokaźnie?
Piszesz o drożdżówkach, też robiłam na okrągło w tym roku :;230 Przepis z 1 kg mąki, wychodziło trzy blaszki...drożdżówek lub rogalików...nadzianych swoimi dżemami, wiśni, brzoskwiń. Teraz sobie odpuściłam, jest za ciepło na takie dania...zimą bardziej się chce zabrać do takich prac.
Teraz dwa razy w tygodniu produkuję prosty chleb bez pracy...rozrabiany z drożdży...mieszany drewnianą łyżką. Wychodzą dwie podłużnie blaszki chleba ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”