Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

MARYSIU, bardzo mi żal kwitnienia piwonii, deszczowy czas nie pozwoli się nacieszyć ani ich cudnymi kwiatami, ani zapachem. Związane jeszcze szybciej marnieją na deszczu.
Wejście w moje charaje też nie uchodzi na sucho, a jeszcze i komary tną bezlitośnie nawet w samo południe!
Spróbuję posiać swoją rutewkę w doniczce, jeśli jakieś nasionka dojrzeją, a nie zgniją :roll:
Irysa podlewa codziennie, to powinien się ładnie rozrastać :tan
Nie zanosi się na suszę, przerwy między deszczami są zbyt krótkie żeby w całym ogrodzie zebrać ślimaki. Ja mam czekać na kuriera we wtorek, ma już tak nie lać, to sadzenie powinno się udać ;:196

DOROTKO, cieszę się, że mój ogród budzi miłe wspomnienia ;:196 Moja wnuczka bardzo lubi buszować w ogrodzie, zwłaszcza, że łatwo może się w nim ukryć ;:306
Ta piwonia, to prawdopodobnie Laura Dessert, bardzo podobna jest do Primavery, ale lepiej od niej trzyma żółty kolorek i dolne płatki ma tylko leciuteńko różowe.
Na szczęście nie jest źle, mimo, że leje i mży na zmianę, to bywają chwile upalne i rzeka daje radę, chociaż ogród niewyględny. Mogłoby na tydzień chociaż przestać padać ;:108

JADZIU, to liliowiec middendorfa, ale mini Stella też już zakwitła, a nawet wielkokwiatowe zaczynają.
Niektóre peonie jeszcze trzymają kwiaty, ale większość do ścięcia. Kwiaty nie opadły, tylko zgniły na łodygach ;:145
Irysy powinny świetnie rosnąć w Twojej przepuszczalnej glebie, jeszcze tylko słońca potrzebują ;:196

IWONKO, to częste zjawisko, że sprzedawcy nie mają pojęcia co mają do zaoferowania klientowi.
My sobie poradzimy, ale są tacy, którzy potrzebują fachowej obsługi, a dostają kota w worku, albo maczka kupując zawilca ;:306
Teraz, kiedy ciągle pada myślę, że uporządkowany pod linijkę ogród byłby super, ale przecież nie każdy sezon będzie taki :wink:
No to prognozy weekendowe u mnie się sprawdziły, a nawet przeciągnęły się na nowy tydzień ;:174 Mam jednak nadzieję, że w końcu lato się ogarnie i pokaże trochę słońca ;:196

ANIU, dziękuję ;:196 Trochę mam, a ilu już nie mam to często odkrywam tu, na forum. :roll: Ogród przez lata zrobił się cienisty i hosty wyparły floksiki, armerie, goździki, skalnice, a byliny, kwiaty jednoroczne.
O irysach możemy pogadać :wink:

LOKI, to może internet nie ma pojęcia o uprawie dzwonków ;:306 Może spróbuj je posadzić w okolicy rododendronów?
Irysa mieczolistnego po prostu posadziłam bez żadnych specjalnych zabiegów i niczym mu nie dogadzam, może trochę podkrada liliom, które tam blisko rosną. Pewnie ma tam też zbyt sucho, ale choć nie przyrasta szaleńczo, to rośnie, w przeciwieństwie do innych ensata, które posadziłam w bardziej wilgotnym miejscu.
Cieszą mnie Twoje zachwyty :tan

IZUNIU, dziękuję ;:196 lubię piwonie :wink:
Te róże, to dziki oderwane od korzeni róż wielkokwiatowych i posadzone eksperymentalnie przeze mnie Teraz ptaszory je rozsiewają i siewki mam w ilościach hurtowych.
Multiflorę mój eM przyciął w ubiegłym roku pierwszy raz, ale to jej tylko posłużyło i oprócz kaliny wzięła w posiadanie jaśminowiec i żylistek ;:306

Obrazek

Martagony

Obrazek

Obrazek

Pierwsza azjatycka

Obrazek

Liliowce

Obrazek

Obrazek

Mój najładniejszy czosnek nie trafił z kwitnieniem na ładną pogodę

Obrazek

Obrazek

Bowle of Beauty

Obrazek

Nippon Beauty

Obrazek

Floksy poszalały!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T-Rex

Obrazek

Rosemary

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś :wit
Piękne odmiany piwonii.Róze. ;:215
Lilie piękne. I martagonki zachwycające. ;:167
Jak długo masz ta hostę T-Rex ??Szybko przyrasta ??
Mam maleńką roczną dopiero.
Już ci floksy i liliowce kwitną. ;:oj
U mnie tylko Stella zaczyna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto floksy faktycznie zaszalały, tak wcześnie pokazują kwiaty ;:oj Piwonia, która tak mi się spodobała i u mnie rośnie, teraz jak przeczytałam jej nazwę zajarzyłam dwa lata temu kupiłam. Miała tego sezonu kilka kwiatów, podoba mi się bo jako jedyna w czasie ulew nie położyła się.
Jaką Ty masz piękna wiatę, do tej pory jej nie zauważyłam, proszę pokaż z bliska.
Zawsze bardzo przyjaźnie będę wspominała ogródki z Waszych stron, jako dziecko spędzałam tam wakacje, wiesz że mam niedaleko rodzinkę, dziś te kontakty są bardzo rzadkie, jak nestorzy umierają to więź się rozluźnia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudna ta Rosemary to Harkneska lubię jego róże mają sliczne płatki .Martusiu u mnie dzisiaj też zauważyłam pierwsze pąki floksa ,a u Ciebie nawet azjatki już kwitną i cudne Martagonki .Te białe margaretki czy aster alpejski albo złocienie. Dzwonki nienaruszone przez ślimaki moje poszły do ścięcia dzisiaj nawet sie nimi nie nacieszyłam .Wcale nie poznać ze tyle deszczu spadło wszystko cudownie kwitnie ,a Nippon Beauty cudna ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czy ja dobrze widzę,że u Ciebie już floksy kwitną ? U mnie jeszcze ich nie widziałam.. :roll:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Marto jakie u Ciebie piękne kwitnienia.Ten irys z 4 zdjęcia ,cud,miód i malina.Dlaczego ja lubię wszystko ciapkowane?? ;:223
Rosemary piękna,pachnie?
Floksy już kwitną?zima blisko. ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU, bardzo dziękuję za pochwały dla moich kwiatków ;:196
Hostę T-Rex mam szósty rok od jednopędowej sadzonki z marketowego kapersa. Dopiero w tamtym roku pokazała dwa kły i liściory wielkie jak lotnisko. W tym roku ma trzy rozety liści, a z nich 5 pędów kwiatowych, w tym dwa wprost z ziemi, jakby obok ;:oj Nie przyrasta szaleńczo jak na razie, ale też jej nie dogadzam, bo i tak jest za duża :roll:
Liliowce bardzo się spieszą, powiększają pąki z dnia na dzień, u tego na zdjęciu pierwszy kwiat przegapiłam :oops:

DOROTKO, też myślałam, że floksy przessdzają rozkwitając tak wcześnie, ale sprawdziłam na zdjęciach z ubiegłego roku, to już są spóźnione ;:306
Te kratki i mnie się podobają, ale niestety nieprzydatne, bo to szopa na drewno do kominka i nic nie ma prawa się po nich piąć ;:185 To i nic w niej ciekawego, nie wiem, co chciałabyś zobaczyć?
Tak to bywa, do babci przyjeżdżają wszyscy, do cioci już niekoniecznie, zakładamy własne rodziny, dochodzi rodzina drugiej połówki i dla wszystkich brakuje czasu.

JADZIU, cudna była, ładne pąki i ładny kwiat, niestety już do wycięcia, mam nadzieję, że jeszcze powtórzy kwitnienie.
Te białe kwiatuszki śliczne, to rumian rzymski. Półtoracentymetrowe maluchy, mogłyby rosnąć na krótszych łodygach, a tak to wykładają się, a deszcze im nie pomagają ;:185
Zdjęciami brzydactwa nie chcę sobie psuć humoru, to omijam wzrokiem i aparatem ;:196

MARYNIU, no kwitną, ale w ubiegłym roku o tej porze było ich już nawet więcej kwitnących, to chyba musimy się przyzwyczaić do tego. Może za to będą dłużej kwitły po przycięciu? ;:196

DANUSIU, jaka zima ;:124 lato się zaczęło, to i kwiaty lata rozkwitły!
Rosemary pachnie pięknie, myślę, że gdyby nie deszcze pokwitłaby dłużej, mam nadzieję, że powtórzy.
Nazwy irysa nie znam niestety, pierwszy raz zakwitł i to po przesadzeniu, bo wcześniej mu się nie chciało, myślę, że się rozrośnie ;:196

Nawet nie myślałam, żeby coś po deszczach sfotografować, a tu taka niespodzianka :tan

Obrazek

Trzcinniki leżały pokotem, ale podnoszą się powoli.

Obrazek

Dębolistna rozkwita

Obrazek

Rumian rzymski - jaka poważna nazwa dla takiego maleństwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już historia ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ciekawa jestem czy u mnie także coś leży w ogródku ;:oj ..oprócz mini edenu i new dawn na złamanej pergoli... ;:131
Dębolistna ;:333 kiedyś miałam ale po 2 latach odeszła w siną dal i już dałam sobie z nią spokój...Nornice mi ją załatwiły! :roll:
Pustynniki też u mnie nie wypaliły i nie uprawiam ich.Podziwim Twoje! ;:138
Na razie świeci ;:3 może uda mi się wypad na działkę po południu zapowiadane burze.. ;:oj

Miłego dnia Martusiu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Teren Martusiu imponujący ,wiesz ile róż tam bym pomieściła :;230 Moje biedne muszą sie gnieździć na malutkim skrawku .Masz też wielkie połacie astrów jesiennych ;:202 Łubiny dalej czarują, a różyczki mają jakieś imiona albo NN . Widzę że jedną masz taką jak ja .Śliczny ten rumian rzymski dziękuję za odpowiedź ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto proszę napisz co to za zwiewna trawa https://images92.fotosik.pl/387/2ed95816c4279d8bmed.jpg
Masz bardzo bogaty ogródek, kwiecia ogrom.
Myślałam, że jest to wiata do biesiadowania, a Ty piszesz skład na drzewo, ładny ten składzik :lol:
Dwa moje floksy też zabierają się za kwitnienie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I moja hortensja Dębolistna rozkwita ;:138
Piękne te twoje róze,.
Piwonie śliczne. Moje jeszcze w tym roku nie wszystkie rozkwitły ??
Rumian rzymski bardzo dostojnie się prezentuje ;:215
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Witaj Martuniu :wit w końcu do Ciebie dotarłam, deszcz przydaje się również do zaległych odwiedzin. ;:196
Myślałam, że tylko u mnie jest buszowato, ale widzę, że i Ty kochasz roślinny tłok i różnorodność. ;:oj Tylko ślimaki to już niekoniecznie ;:185 a przez te ciągłe deszcze, rzesza szabrowników niszczy nasze ukochane roślinki. ;:222
Spotkałam u Ciebie wiele nie znanych mi roślinek, pozachwycałam się urokliwymi piwoniami,liliami i cudowną igłą Kleopatry.
Nawet floxy już u Ciebie kwitną a moje dopiero pączkują.Co do dzwonków brzoskwiniolistnych, to u mnie na wapiennej glebie, siewki pojawiają się wszędzie, zbieram je, grupuję a nadwyżka trafia do doniczek, żeby zasilić zaprzyjaźnione ogrody.Również orliki sieją się jak szalone z czego akurat się cieszę. :tan
Zdróweczka życzę Tobie i ogrodowi, dużo słoneczka i deszczyku w miarę potrzeb. ;:167 ;:3 ;:3 ;:47 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYNIU, u mnie po piątkowych szaleństwach, nieciekawie w ogrodzie, ale w porównaniu z okolicznymi miejscowościami, to i tak potraktowało nas łagodnie, choć wesoło nie było ;:185
W krakowskim zoo zachwyciły mnie hortensje dębolistne, ogromne krzewy z bordowo-różowymi kwiatami ;:oj Dlatego, jak tylko spotkałam sadzonkę, to kupiłam. Kwitnie na biało, ale przecież nie wyrzucę.
Pustynnik nie lubi zamakania, i po powodziach przed dziesięciu laty straciłam swoje stare. Na szczęście miałam nasiona i z czterech siewek, które się uchowały, jedna właśnie zakwitła i zaraz dostały moc wody. Wprawdzie długo nie stała, ale jest bardzo mokro. Jak zgniją, to już nie będę się z nimi bawić.
Mam nadzieję na słoneczne dni, czego i Tobie życzę, Maryniu ;:196

JADZIU, trochę terenu mam, ale już obsadzony ;:306
Róże już miałam kiedyś, zostały niedobitki bezimienne. Tylko nowe mają imiona: Rosemary i Ela, o której niewiele znalazłam w internecie, a kupiłam ze względu na imię ;:306
A o której myślisz, że taka jak Twoja? ;:196

DOROTKO, ta trawa to trzcinnik, piękny i zwiewny w czasie kwitnienia.
Biesiadowanie w większym gronie rzadko nam się zdarza, natomiast drzewa potrzebujemy sporo i musi mieć miejsce do sezonowania.
Do kwitnienia floksów w czerwcu musimy się chyba już przyzwyczaić, w tym roku nawet trochę są spóźnione ;:306

ANIU, piwonie z ostatnich zdjęć, są już wieloletnie, Twoje może młode, to dlatego ociągają się z kwitnieniem.
Rumian, w zbliżeniu dostojny, jednak według wielkości kwiatuszków, powinien nazywać się rumianek ;:306

STASIU :wit
Mój busz zagęszczają równieź roślinki z Twojej działeczki ;:196
Twój busz jest bardzo uporządkowany, u mnie z tym o wiele gorzej :oops: Większy areał pozwala na samowolkę roślinom, a pobłażliwość ogrodniczki(a niech sobie rośnie) prowadzi do zagęszczenia, a i tak wiosną jest pustka, aż nie do wiary, że latem zrobi się tak gęsto:;230
Cieszę się, że moje kwiatki zachwycają tak doświadczoną ogrodniczkę :tan
U mnie deszcze zadziałały odwrotnie, bo zalana piwnica zabiera mi czas, który mogłabym poświęcić na wirtualne spacerki ;:174 Mam nadzieję, że u Ciebie deszczyk jest tylko pomocny w ogrodowaniu.
Dobrej pogody i dużo zdrówka Stasiu ;:196

Pod stopami błoto, ale kwiatki się nie poddają ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś a jakim cudem one do Ciebie dotarły ;:88 bo nie przypominam sobie, żebym Ci coś wysyłała. ;:oj
Pustynnika miałam dawno temu, ale on kapryśny i obecne pogody raczej mu nie sprzyjają. ;:185 Jest wiele trwalszych roślin i równie pięknych. ;:215 Oman otworzył swoje wielkie słoneczko na przekór deszczowej pogodzie. ;:63
U nas na działce też woda w piwnicy i przy ulewach codzienne pompowanie. A ktoś na szczycie jeszcze oczko proponuje. ;:222
Dziękuję za życzenia, niechaj i Wam zdrówko dopisuje a nadmierne opady przestaną utrudniać życie. ;:167 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ostróżki giganty zawsze takie rosną czy tylko obecne deszcze tak im służą ? Widzę pierwiosnka vialii. Utrzymuje się w ogrodzie czy zawsze dosadzasz ? U mnie
jest jednoroczny.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”