Moje niestety po posadzeniu zmarnialy. Lodyzki jak białe nitki się zrobiły, listki też jakieś białe i nic z nich nie zostało. Paskudna pogoda do tego ja mieszkam na wschodzie Polski i noce bardzo zimne u nas zresztą nie tylko u nas. Miałam swoją rozsade ale już nie będę bawić się chyba w sadzenie nowej i po prostu kupię bo zostało mi tylko kilka sztuk które co nieco rokują.
Mam kilka rozsadek ogórka odm. Dar (krzaczasty). Po opisie na opakowaniu wyobrażałam go sobie trochę lepiej, niż w opiniach tutaj na forum. No ale posadzę skoro rozsadka się uchowała. Hmm... nie wiem ile miejsca przeznaczyć dla niego. Na jaką szerokość się faktycznie rozrasta ?
Witam,
Z moimi ogórkami, co słabo.. Sadzone z rozsady mocno zachartowanych przy zimnych nocach Czy te plamy na liściach i ich usychanie to efekt jeszcze zimna czy może jakieś choróbsko? Coś z tym robić? To mój pierwszy sezon z warzywniakiem więc doświadczenia i wiedzy brak... Będę wdzięczna za pomoc
Karolina0 Na Twoich ogórkach jest chyba widoczna mszyca. To ona gryzie liście i uszkadza. Do zwalczania konieczny oprysk. Może ktoś Ci poleci jaki, bo u mnie ten szkodnik występuje sporadycznie i pryskam mlekiem z mydłem. W Twoim przypadku trzeba czymś co szybko zadziała i skutecznie. Przyjrzyj się liściom od spodu czy tam są czarne robaczki (albo zielone)?