Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Być może masz racje, nigdy się nie spotkałam z tym wirusem. Czy to znaczy, ze zagrożone są i inne krzaki? Jak słyszę, ze wirus to od razu myśle, ze to bardzo zaraźliwe.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
Tak, to jest baaardzo zaraźliwe. Nie ma sensu usuwania krzaków, bo wirus już jest praktycznie wszędzie. Plony będą, choć wyraźnie mniejsze. Po pierwszym szoku większość pomidorów przystosuje się trochę i zaczną rosnąć normalnie (no, prawie). Pocieszające jest to, że ten wirus nie wymaga żadnej dezynfekcji po sezonie i sam ginie śmiercią naturalną przez zimę. Bardzo ważne jest, aby nie używać do dalszego siewu nasion z krzaków z takiej uprawy. Z żadnego z nich, choćby pozornie wyglądał na zdrowy. I nie posyłać takich nasion na akcję wymiany
pozdrawiam, Iwona
-
A teraz pytanie, O ile faktycznie to wirus
, skąd Balbina /Agnieszka masz nasiona?

Pozdrawiam! Gienia.
Pomidory choruja - identyfikacja FOTO
Witam cala brać ogrodniczą !
Uprawiam ogródek warzywny od kilku lat. Można powiedzieć że to moje małe hobby. Szczególnie lubię pomidory. Uprawiam je w tunelu. Różne miałem choroby, ale takich rzeczy jak w tym roku nie widzialem. Ogólnie krzaki w tym roku ładnie rosna posadzone 27.04 kilka krzaków ma już owoce. Jednak jest pare sztuk, które ewidentnie choruja i są to wedlug mnie dwie choroby. Jedna głównie na koktajtailówkach to zwiniete w rurki liscie i fioletowe zylki i zachamowany wzrost.

Druga choroba to bladozielony krzak ktory byl przywiedniety dlyzszy czas i postaniwilem sie go pozbyc. Po wyrwaniu wyglada tak

Ma ktos jakis pomysl?
Uprawiam ogródek warzywny od kilku lat. Można powiedzieć że to moje małe hobby. Szczególnie lubię pomidory. Uprawiam je w tunelu. Różne miałem choroby, ale takich rzeczy jak w tym roku nie widzialem. Ogólnie krzaki w tym roku ładnie rosna posadzone 27.04 kilka krzaków ma już owoce. Jednak jest pare sztuk, które ewidentnie choruja i są to wedlug mnie dwie choroby. Jedna głównie na koktajtailówkach to zwiniete w rurki liscie i fioletowe zylki i zachamowany wzrost.

Druga choroba to bladozielony krzak ktory byl przywiedniety dlyzszy czas i postaniwilem sie go pozbyc. Po wyrwaniu wyglada tak

Ma ktos jakis pomysl?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2020, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry
Coś niedobrego dzieje się z moimi pomidorami. Po kilku dniach ochłodzenia nowe liście rosną bardzo zniekształcone, pozwijane, zgrubione. Nie było żadnych oprysków. Problem dotyczy tylko nowych przyrostów, starsze liście wyglądają normalnie.
W szklarni tylko cześć krzaków tak wygląda. Przejrzałem forum i googla i nie podobnego nie znalazłem. Jedynie choroba fitoplazmatyczna wygląda podobnie.
https://kchr.pl/art/103/ca-phytoplasma- ... a-pomidora
Ktoś spotkał się z taki objawami?

Coś niedobrego dzieje się z moimi pomidorami. Po kilku dniach ochłodzenia nowe liście rosną bardzo zniekształcone, pozwijane, zgrubione. Nie było żadnych oprysków. Problem dotyczy tylko nowych przyrostów, starsze liście wyglądają normalnie.
W szklarni tylko cześć krzaków tak wygląda. Przejrzałem forum i googla i nie podobnego nie znalazłem. Jedynie choroba fitoplazmatyczna wygląda podobnie.

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
PiwkoT,co to są te zylki?
-
A pewnie, spotkałam się we własnej rodzinie, kiedy syn z synową posadzili pomidory w ziemi ogrodniczej pól na pół z obornikiem. Przepłukiwałam donice dopóki nie przestała wyciekać gnojownica a zaczęła wypływać w miarę czysta woda. W ogródku przesadzałam pomidory w inne miejsce, tylko z ziemniakami nic nie dało się zrobić. W donicach po wypłukaniu zaczęły rosnąć normalnie. A w następnym roku tak przyoszczędzili na oborniku, że zagłodzili sadzonki.wiktor55 pisze: Jedynie choroba fitoplazmatyczna wygląda podobnie.
Jeśli dałeś jakiś nawóz, lub obornik, zresztą cokolwiek to było, to jest tego za dużo albo po prostu źle wymieszane z podłożem. Te liście już się nie wyprostują. Nowe wilki powinny być ok.
Na tarasie w donicy i druga fotka- pokręcony wierzchołek w ogródku (pokręciło go jak dorwał się do obornika).

druga donica, w niej było trochę mniej obornika:

Pozdrawiam! Gienia.
Nerwy liści przebarwiły sie na fioletowo. Czy to normalne, że łodyga przy korzeniu stała sie taka cienka jaby podgniła ? Może to grzyb jakiś? Tylko czemu choruje tylko 2 -3 sztuki na 40 ?badzia pisze:PiwkoT,co to są te zylki?
-
Piwko , może to być furazyjne więdnięcie pomidora - pasuje więdnięcie, zwężenie łodygi przy ziemi i na przekroju korzenia widać zbrunatnienie. Spróbuj sam zdiagnozować, poklikasz sobie trochę i poszukasz. Sam wiesz najlepiej co się u Ciebie dzieje.
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=klucz
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=klucz
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuje.gienia1230 pisze: A pewnie, spotkałam się we własnej rodzinie...
Pomidory są w donicach gdzie jest dużo, może połowa kompostu. Lepiej przesadzić czy przelewać wodą?
Pocieszające jest to ze inne się tym nie zaraża:)
-
Mam nadzieję, że mam rację. Przelej, kompost to nic strasznego, szybko przejedzą.
Pozdrawiam! Gienia.
do każdej donicy poszła konewka wody, ile jeszcze razy powtórzyć takie podlewanie?gienia1230 pisze:... Przelej, kompost to nic strasznego, szybko przejedzą.
-
No nie, poczekaj, udusisz korzenie takim intensywnym zalewaniem, cierpliwości. Teraz powinny wyrastać normalne wilki, to jednak potrwa.
Pozdrawiam! Gienia.
teraz poczekać kilka dni aż ziemia przeschnie i powtórzyć? czy może jedno podlanie wystarczy i teraz czekać na odrosty??gienia1230 pisze:No nie, poczekaj, udusisz korzenie....