Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

Danusiu, nie ma sprawy. Gdy tylko iryski zakwitną, to porównamy, jakie mamy i będziemy się wymieniać do woli. :tan :tan
Śliczny ten liliowiec z ostatniego zdjęcia. ;:215
Poniedziałek minął mi zgodnie z Twoim życzeniem ;:196 , choć niezwykle pracowicie, bo miałam dużo pikowania , a jeszcze więcej siania. W oknie już stoi regalik i cały zapełniony, łącznie z parapetem. Dodatkowo M zrobił mi stolik, który postawiliśmy przy oknie i on też będzie wykorzystany po kolejnych pikowaniach. Na razie traktuję go jako stół roboczy, bardzo wygodny. ;:333 .
Pogoda nie nastrajała pozytywnie, ponieważ przez cały dzień padał deszcz i było dość szaro za oknami ;:222 , ale to nawet dobrze, bo i tak nie miałam czasu na wyjście z domu. :D

Pozdrawiam cieplutko ;:3 i zdrówka życzę. ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LUCYNKO!
Fajnie,jak będą inne kolory wymienimy się. ;:138
U nas też pada,prawie na okrągło.
Dziś wycięłam parę listków z mojego fiołka i będę próbowała ukorzenić.Specjalnie wycięłam tak,żeby zrobić dziurkę do podlewania. ;:333
Jak Ci fajnie, mąż pomaga i nic nie mówi.Ja dopiero mogę coś robić z ziemią jak pójdzie na spacer.
Ten liliowiec ma przekłamane kolory.Kolory w tym pająku są całkiem inne. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Danusiu, fiołki nie lubią podlewania od góry, wolą do podstawki.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ULA.Do podstawki też leję,ale jakoś tak szybko wypija.Będę częściej lała do podstawki,żeby Twoich nie zmarnować. ;:196
Dopiero by była nieodżałowana strata.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie :wink: ;:108

Moje fiołki też wypijają szybko, ale podlewam dopiero, gdy doniczka zrobi się wyraźnie lżejsza.
Podlewam zawsze do podstawki, z jednym wyjątkiem - gdy ukorzeniam ucięty wierzchołek albo listek - tylko w tych wypadkach podlewam od góry, ale jedynie w początkowym okresie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, widzę, że masz pełnokwiatową różową tawułkę. ;:215 A masz niebieską?
Ja mam i ona jest wyjątkowo ładna, ;:63 więc gdybyś chciała, to wiesz....
Dobrej nocy. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ULA
Właśnie teraz tak zrobiłam.Podlałam ziemię w doniczce i wsadziłam po listku przy samym brzegu.Tak gdzieś czytałam ,albo widziałam. :D
Podlewać też tak będę jak piszesz. ;:196

LUCYNKO!
Nie wiedziałam,że są niebieskie tawułki.Koniecznie musimy zrobić fifty,fifty. ;:306
Zawsze jestem chętna. ;:215

Miłego wieczorku. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Ja mam tak posiane pierwiosnki. ;:145

Obrazek
lobelia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Z GAZETKI!
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie urocze siewki ;:167

Świetne te porady, jak dobrze, że zamieściłaś ;:196 , zaraz sobie zanotuję informację o drożdżach, mam akurat nadmiarową kostkę drożdży.
Kupiłam jak zwykle do pieczenia chleba, ale jakieś takie leniwe, słabo pracujące, więc dokupiłam kolejną.
Zamiast wyrzucić te pierwsze - spróbuję nastawić miksturę dla roślin, ale chyba z połowy kostki nastawię na początek.

Rok temu oglądałam sobie na YT sporo filmików rosyjskich z poradami ogrodniczymi i bardzo często widziałam w użyciu miksturę z drożdży.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, nasiona pierwiosnków lubią być doświetlone, więc gdybyś tę folię przekręciła tak, by nad doniczką nie było tych supełków, dałabyś im lepszy dostęp do światła. Być może tego właśnie im brakuje. ;:108
Lobelię już masz bardzo ładną, begonia też może cieszyć. ;:138 ;:138
Nawozem z drożdży podlewam wszystkie swoje starsze sieweczki, zwłaszcza przepikowane, dzięki czemu piękniej rosną i mężnieją.
Naturalnie robię mniejsze ilości, dając 1dag drożdży na 1l wody i odrobinę cukru. Oczywiście do podlewania jeszcze mocno rozcieńczam.
A nie wiem, czy doczytałaś, że tak przygotowany roztwór z drożdży jest doskonały do kompostu, przyśpieszając rozkład zgromadzonych tam odpadków. ;:108

Milej słonecznej niedzieli, Danusiu. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Danusiu dawno nie byłam przez te moja grypę bo nie miałam siły siewki ładnie Ci rosną. Ja tez w ty roku powiększam odmiany irysów kilka tez dostałam od sąsiadki czekam tylko na kwiaty. Pozdrawiam Miłej niedzieli :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, a cóż to za egzotyczne zwierzaki zamieszkały na Twojej działeczce https://images91.fotosik.pl/326/610e244fbb892d14med.jpg :;230 Nie obawiasz się, że takie potężne zwierzę zeżre Ci wszystkie piękne kwiatki? całe szczęście, że trzymasz je za solidnym ogrodzeniem, to może się do nich nie dorwie ;:306
Przepis na drożdże znam, ale jakoś do tej pory go nie stosowałam. Natomiast skórkę z banana zawsze podrzucam w sezonie pod różne rośliny. Ten sposób na podlewanie bardzo mi się podoba, szczególnie dla pokojowych roślin, bo na działkę, to chyba w beczce trzeba by moczyć, a i tak chyba nie dla wszystkich chętnych by starczyło. takie proste porady, a takie wartościowe. Dzięki ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ULA!
U mnie też leży kostka drożdży.Miałam piec taki szybki chlebek.Niestety do tej pory nie dałam rady upiec.Weny nie było. ;:306 ;:124
Myślałam,że list dojdzie.Liczyłam,że za trzy dni otrzymasz.Mam nadzieję,że nikt się nie połakomi na nasionka? ;:224

Miłej niedzieli. ;:167

LUCYNKO!
Zrobiłam jak pisałaś,czyli odwiązałam i zawinęłam pod spód.Przy okazji naciągnęłam,żeby było jak najbardziej prosto.
Zobaczymy.Może po prostu nie mam ręki akurat do pierwiosnków.?Za bardzo chce mi się mieć ich więcej.?
Lobelię przydałoby się podzielić,ale tak się wstrzymuję bo nie będę miała gdzie postawić.Powinnam już nie długo posiać pomidorki.
Dziwne bo begonię sadziłam w ten sam dzień.Jedna ma już spore listki ,a u drugiej ledwo widać dwa kiełki.
Wiem tylko,że drożdże bardzo dobrze wpływają na korzenie.Przyczepiają się do nich i coś tam "tworzą" jakąś symbiozę,ale ,że dobrze
rozkładają kompost to nie wiedziałam.Kiedyś jak miałam więcej gnojówki z roślin to polewałam kompost żeby szybciej się rozkładał.
Ja już raz podlewałam kwiatki na działce wodą z drożdżami.Nic im się nie stało.Ja drożdże rozpuściłam w konewce bez cukru.

Miłej niedzieli. ;:3 ;:167

IWONKO witaj!!
No na pewno żadna trawka,ani kwiatek by nie przeżył,ale wiesz jak bym miała nawiezioną? :;230
Przypomniało mi się jak byłam w zoo w Warszawie i hipopotam bawił się z ludżmi.Potem żałowałam,że nie nagrałam.Stawał sobie blisko
ściany basenu i tak kombinował,żeby rozbujać jak najwięcej wody,żeby ochlapać ludzi.Byłam zdumiona,że myśłał.Tylko nie wiem czy dla zabawy,czy nie lubił jak mu się przyglądają.
Ostatnio w naszym sklepie były jeżówki.Dziewczyny znajome zostawiły mi "Double Decker".Na zdjęciu bardzo mi się podobała.
Dużo jest takich fajnych porad,ale czy to człowiek zapamięta. ;:185 ;:131
Maja w ogrodzie polecała wlać do konewki wodę utlenioną ,wymieszać i pdlewać rośliny.Ona chyba polecała podlać bukszpan,a ja myślę podlać moją brzoskwinię .
Trochę drożdży wymieszać w kubku i podlać kwiatek w domu,też nic się nie stanie.Będą rosły "jak na drożdżach" ;:306

ALU jesteś już zdrowa?
Rozumiem Ciebie.Grypa strasznie wykańcza.
Irysów już trochę uzbierałam.Teraz kieruję swoje "myśli" ku ciemiernikom i jeżówkom.Chciałam rozmnożyć pierwiosnki,ale niestety coś mi nie wychodzi.Chyba za bardzo chciałam je mieć.

WSZYSTKIM "DZIEWCZYNKOM W DNIU KOBIET ŻYCZĘ DUŻO ZDROWIA I ZADOWOLENIA Z DZIAŁECZKI" ;:cm

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Śliczna różyczka, Danusiu. ;:215
Mam propozycję. U mnie wszystkie pierwiosnki powschodziły i rosną na potęgę, a jest ich zatrzęsienie, zwłaszcza tych wyniosłych, ząbkowanych i storczykowatych ;:303 , więc gdy jeszcze trochę podrosną, z ogromną radością podzielę się nimi z Tobą, bo gdzie ja tyle tego nawsadzam ;:7 ;:306
Miłej niedzieli. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO na prawdę? Jestem szczęśliwa.Nie wiem jak Ci dziękować.Niech Ci rosną pięknie. ;:cm ;:33

Jednak mam trochę nadziei,że i u mnie coś wyrośnie. :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”