Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Smaga87, wszystkie liście mojej monstery wyglądały w początkowej fazie, jak Twój. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia w opiekowaniu się tą cudowną roślliną. :D
Obrazek
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2019, o 22:16

Post »

Ehhh piękna roślina, moje marzenie :) cudo :) Ale nie bardzo rozumiem co to znaczy że w początkowej fazie wyglądały Tak samo? Przecież chyba ilość zielonego na tym lisciu który wyszedł u mnie biały chyba już się nie zmieni? :)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam na myśli ten jasny pęd. W fazie początkowej, czyli w fazie pędu. :wink:
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A ok rozumiem, ten biały pęd to pierwszy prawie biały liść który wyszedł. Później kolejny był ładnie wybarwiony prawie pol na pol i ostatni cały biały... dlatego boję się że kolejne będą już tylko białe:(
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarnowidztwo uprawiasz ;:124 . Daj jej szansę się wykazać. ;:172
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dam, obiecuje ;) A czy cięłaś i wysyłałaś szczepki kiedyś? Jeśli tak, to jak je zabezpieczałaś? Jak to wyglądało?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, wszystkie szczepki siedzą w doniczkach i ukorzeniają się. Szczepka, z której wyrosła moja wielka monstera, została zamówiona na alle, okręcona wilgotnymi ręcznikami papierowymi i owinięta folią w miejscu węzła. Liść pozostawał w dostępie do powietrza. Ukorzenianie trwało długo, szczepka bardzo zmarniała w tym czasie i właściwie to już straciłam nadzieję, że coś z niej będzie, ale udało się. Potrzebowała więcej czasu do namysłu jedynie. ;:108
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Super, gratuluję bo roślina wygląda imponująco :) mam nadzieję że mona też kiedyś dojdzie do takich rozmiarów :)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno ;:108 . Moja stoi przy oknie wschodnim i chyba jej to bardzo odpowiada.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Smaga87 pisze:Dobrze, w takim razie jak wyjaśni Pan fakt, że z mojego liścia początkowo rosły pięknie wybarwione liście, w momencie kiedy został odcięty od rośliny matecznej i przybył do mnie zaczął produkować praktycznie białe liście, skoro wcześniejsze z niego były z dużą ilością zielonego? Czyli rosły z niego zielone po ich odcięciu zaczęły rosnąć białe, w związku z tym jeśli obetniwny ponownie może znowu roślina wkroczy na etap w którym zacznie produkować zieleń ...

Bo na tym polega wariacja. Mało tego, każdy egzemplarz variegata trzeba traktować indywidualnie, bo każdy zachowuje się inaczej.
Napisałem Ci, na czym to polega od poziomu komórkowego, a Ty dalej masz wątpliwości. Mam wrażenie, że zadałaś tutaj pytanie tylko po to żeby mieć potwierdzenie jakichś teorii o przycinaniu, które gdzieś przeczytałaś.
Nie ma żadnej gwarancji, że nawet jeśli następny liść po odcięciu będzie biało zielony, to kolejny i następne nie będą znowu całkowicie białe. Takie jest ryzyko uprawiając variegata.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Doskonale to rozumiem i zgadzam się z tym, ale jeśli po odcięciu białych lisci jest szansa że kolejne nie beda biale tylko będą zielone to czemu nie spróbować, wiadomo że nikt nie da gwarancji jak będzie bo tego nie da się przewidzieć Ale skoro można spróbować to czemu nie...
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

arameic nie wiem czy zauważyłaś, bo wątek długi, z tego pędziku w wodzie to wyrosło viewtopic.php?p=6233098#p6233098
Smaga87 zostaw, obcięcie nic nie da, bo ew puści z tego 'białego' pędu i dalej będą 'białe' albo - jak pisała arameic - nic nie wypuści. Poczekaj, może coś z korzeni odbije.
Ja nie cięłam i nie wysyłałam. Swojej zwykłej urwałam przy przesadzaniu ukorzenione kłącze z liśćmi, czyli taki gotowiec to był.

arameic cudna ta Twoja ;:333
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

yanina_19, hahaha, racja ;:306 , toż to już po ptokach... Dzięki za naprostowanie ;:180 . Ja swoją cięłam po raz drugi, tym razem mocno. Zauważyłam, że w miejscu jednego cięcia, wypuszcza mi teraz dwa (!) odrosty i bardzo mnie to cieszy, bo do tej pory tylko szła w górę, nie na boki. :tan
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Coś tak czułam :lol:
arameic pisze:w miejscu jednego cięcia, wypuszcza mi teraz dwa (!) odrosty
No to super, ale nie życzę Ci tego co u mnie wyszło, w razie czego trrach, u mnie wszystkie stare (białe) liście na straty, z resztą widać. To co w wodzie to z pąka ze środkowego zdjęcie. Po co ja to teraz ukorzeniam? Bez sensu :lol: , ale chyba tylko doświadczalne viewtopic.php?p=6233177#p6233177
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mojej rośłinie nie ma ani jednego białego liścia, jednak gdyby się nawet taki trafił, to jest szansa, że przy takiej masie moja panienka da radę go wykarmić. :wink: :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”