Smaga87 pisze:Dobrze, w takim razie jak wyjaśni Pan fakt, że z mojego liścia początkowo rosły pięknie wybarwione liście, w momencie kiedy został odcięty od rośliny matecznej i przybył do mnie zaczął produkować praktycznie białe liście, skoro wcześniejsze z niego były z dużą ilością zielonego? Czyli rosły z niego zielone po ich odcięciu zaczęły rosnąć białe, w związku z tym jeśli obetniwny ponownie może znowu roślina wkroczy na etap w którym zacznie produkować zieleń ...
Bo na tym polega wariacja. Mało tego, każdy egzemplarz variegata trzeba traktować indywidualnie, bo każdy zachowuje się inaczej.
Napisałem Ci, na czym to polega od poziomu komórkowego, a Ty dalej masz wątpliwości. Mam wrażenie, że zadałaś tutaj pytanie tylko po to żeby mieć potwierdzenie jakichś teorii o przycinaniu, które gdzieś przeczytałaś.
Nie ma żadnej gwarancji, że nawet jeśli następny liść po odcięciu będzie biało zielony, to kolejny i następne nie będą znowu całkowicie białe. Takie jest ryzyko uprawiając variegata.