Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

No właśnie to jest tylko nadzieja i to złudna, bo poziom wariacji jest na poziomie komórkowym, dlatego cięcie nic nie daje. Czy obetniesz liść czy nie, następna wariacja liścia będzie zależna od tego w jakim stopniu jest zmutowana nawet jedna komórka w stożku wzrostu pędu. Czyli to w jakim stopniu jest zmutowana, w takim stopniu nowy liść będzie bardziej zielony, bardziej biały albo całkowicie biały. To, że wg kogoś odcięcie liścia coś da, to tylko czysta teoria. Bo niby jak cięcie miałoby wpłynąć na rozwój komórkowy? Po odcięciu poniżej białego liścia, następuje rozwój całkowicie nowych komórek, ale nie na zasadzie kopii poprzedniego liścia. Następny liść może być ponownie biały albo biało zielony, tak samo jak bez cięcia. Zresztą przecież wystarczy zauważyć, że pierwotnie po biało zielonym liściu, następny był całkowicie biały. Dlatego zrozum, cięcie nic tutaj nie da. Ba! Nawet jeśli po odcięciu wyrośnie liść biało zielony, to kolejny może być znowu całkowicie biały.
Dlatego twierdzenie, że cięcie całkowicie białego liścia zapobiegnie tworzenia kolejnych takich samych pozbawiony jest sensu. Tylko żeby to zrozumieć jak działa wariacja warto poczytać podstawy procesu jego tworzenia. Na YouTube każdy może dzisiaj wrzucić filmik i twierdzić, że to jest poparte faktami. Niestety zdarza się, jak napisałem wyżej że to są tylko teorie.

Powtórzę jeszcze raz zdanie:
Roślina, że tak powiem sama sobie określa ile takich pasożytniczych liści jest w stanie utrzymać.
Czyli podsumowując wszystko zależy od samej rośliny, a nie od zewnętrznych czynników, jak przycinanie liści.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:..Czy obetniesz liść czy nie, następna wariacja liścia będzie zależna od tego w jakim stopniu jest zmutowana nawet jedna komórka w stożku wzrostu pędu. Czyli to w jakim stopniu jest zmutowana, w takim stopniu nowy liść będzie bardziej zielony, bardziej biały albo całkowicie biały.
Właśnie o to chodzi, żeby po cięciu wytworzył się nowy stożek wzrostu (nowy pąk). Tak stało się w moim fikusie. Niestety w tym wypadku z nowego pąka wszystkie liście wyrosły i wyrastają białe. Przycięcie po 'białym' liściu nic nie dało, dalej rosną białe.
viewtopic.php?p=6233177#p6233177
Smaga87 odezwij się z czasem, jak się potoczyły losy Twojej monstery.
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2019, o 22:16

Post »

Dobrze, w takim razie jak wyjaśni Pan fakt, że z mojego liścia początkowo rosły pięknie wybarwione liście, w momencie kiedy został odcięty od rośliny matecznej i przybył do mnie zaczął produkować praktycznie białe liście, skoro wcześniejsze z niego były z dużą ilością zielonego? Czyli rosły z niego zielone po ich odcięciu zaczęły rosnąć białe, w związku z tym jeśli obetniwny ponownie może znowu roślina wkroczy na etap w którym zacznie produkować zieleń ...
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dokładnie o to mi chodzi, tak jak napisała Pani :) jest szansa że nowy stożek stworzy liście z dobra variegacja:) będę informować co z moją roślina Ale jeszcze nie wiem czy się wstrzymać z cięciem do kolejnego liścia czy zrobić to już teraz :) trudna decyzja :)
x-y - 19
---

Post »

Smaga87, a jak chcesz ją przyciąć?
Obrazek
Nie widać co się w ziemi dzieje, ale czy przypadkiem z ukorzenianego pędu nie wybiło takie 'białe' oczko? jeśli tak, to z moich obserwacji fikusa, może być problem. Zajrzyj do wątku z fikusem, pokazałam od początku jak się zaczęło i kończy, no i sama wyciągnij wnioski.
Dyskutować nie ma co, trzeba to przerobić, tylko działać z głową :D
I nie mów do mnie Pani :wit
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No właśnie nie wiedziałam gdzie to obciąć dlatego napisałam:) później sprawdzę jak to wygląda w ziemi i wyśle zdjęcie:)
x-y - 19
---

Post »

Niestety ja to widzę tak, ale nie wiem jak rozmnażałać i co tam w ziemi sie dzieje. Obcięłaś pęd z liściem (ta ciemnozielona łodyga na dole zdjęcia)? I tak to się ukorzeniło? Mam zwykłą monserę i wiem jak ona rośnie, variegata chyba tak samo?
Obrazek
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak to wyglądało, jak dostałam:) poszukam zdj może mam jak wyglądał nowy liść
Obrazek

Tyle udało mi się znaleźć:
:)
Obrazek

Obrazek
x-y - 19
---

Post »

A widzisz :D Wypuścił nowy pąk
A teoretycznie powinien tak
Obrazek
Chyba był za nisko obcięty
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chyba nie bardzo rozumiem ;) wydawało mi się, że nowy liść zawsze wychodzi z węzła :) nie wiem jak inaczej miał by wyjść skoro nie jest to sadzonka wierzchołkowa :)
x-y - 19
---

Post »

I masz rację :) Nieuważnie oglądałam zdjęcia, sądziłam, że to obcięty liść, a nie kawałek pędu.
edit
masz jakiś pomysł, żeby pobudzić wypuszczenie drugiego pąka?
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jest taka możliwość żeby to zrobić? Wydawało mi się że jedyne wyjście to odcięcie tego który wyszedł Ale też nie jestem pewna czy to się uda :(
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie troszkę z innej beczki, czy przycinałas swoją roślinę i wysłałaś odcięty liść? Jak to zrobić żeby było dobrze? Jak zabezpieczyć przy wysyłce? Czytałam że po odcięciu sadzonka(liść z pędem i korzeniem powietrznym) powinna przez 24 h wysłuchać? I że cięcie powinno się zanurzyć w wosku? O ile chodzi o cięcie wierzchołka to rozumiem Ale jeśli tnie się kolejne liście tak jak ja dostałam to ten pęd z 2 stron trzeba zanurzyć w wosku? Wiesz coś na ten temat? I jeszcze jedno pytanie ile liści można jednorazowo wyciąć? Roślina ma 8 liści, czy jak pozbawia ja 4 to będzie za dużo?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Smaga87, uważam, że nie powinnaś obcinać tego młodego przyrostu, bo jeśli to zrobisz, szanse, że szczepka wyprodukuje nowy, są minimalne. Poza tym ten jasny kolor pędu wcale nie oznacza, że cały liść będzie biały. Jakiś czas temu przycięłam swoją dużą monsterę variegata, bo nie mieściła mi się już na parapecie. Teraz wypuszcza nowe przyrosty w miejscach przycięć, wyglądają na białe, ale tak wyglądały inne młode pędy. Moja roślina ma 4 lata i ani jednego białego liścia. Myślę, że powinnaś dać swojej szansę bez cięcia.
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję bardzo za radę:) tak też zrobię, zaczekam na kolejne liście, mam nadzieję że będą z większą ilością zielonego :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”