Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

Na skorupę to chyba tylko ściółka i wapnowanie pomaga ?
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie ratuje ta wierzchnia warstwa gleby grubości 25-45cm. U moich rodziców jest właśnie taka glina o jakiej piszesz BabciuAlo.

Włocławe jest w Kujawsko-pomorskim :D
Pozdrawiam Paweł
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Obrazek

BabciuAlu tak właśnie wygląda u mnie ziemia.
Przekopywałem miejsce gdzie jest mały dołek i cięka warstwa wierzchnia. Jak widać czubek szpadla sięgnął do warstwy gliny :D
Tak jest na całej powierzchni tylko gróbość warstwy wierzchniej się zmienia.
Pozdrawiam Paweł
Babcia Ala
50p
50p
Od: 8 gru 2019, o 11:33

Post »

Anulab
Na skorupę to tylko przeprowadzka pomaga ;:131 , a poważniej: wapnować bez przerwy nie można, wiadomo czemu. Zmierzyłam kwasomierzem Heliga i w tym roku nie dałam Dolomitu, choć pod pomidory magnez by się przydał, ale uznałam, że odpowiednie pH jest na granicy, będę musiała dla pomidorów zaopatrzyć się w sól gorzką (info z forum). Ściółkowanie świetna rzecz, jest tylko jedno ale, myszy w biały dzień biegają po warzywniku (zaznaczam, że nie nadużywam alkoholu).
brodus
Po obejrzeniu zdjęcia, to ja Ci już nie zazdroszczę, a raczej witam w klubie tych co mają z glebą pod górkę. Chociaż teraz jak te susze bywają, to ja już raczej siedzę cicho, bo Ci co mają piasek, to mają gorzej. Według wiedzy książkowej, to u mnie nic nie powinno rosnąc, chyba tylko jaskier i rzeżucha łąkowa. Ja tam uprawiam wiele warzyw, z różnym skutkiem oczywiście, ale wyniki w dużym stopniu są uzależnione od przebiegu aury. Pietruszka nie chce rosnąć, a i kalafiory. Marchew uprawiam na redlinach, a na korzeń zamiast pietruszki pasternak-pyszny i rośnie u mnie na redlinie, nic sobie robi z tej gliniastej ziemi. Nie podważam tutaj wiedzy teoretycznej, choć być może tak to zabrzmiało, ona jest b.potrzebna, jednak w przypadku roślin, najlepiej spróbować, czyli doświadczyć, a jak nie chce rosnąć dany osobnik, można jeszcze próbować przesadzić go ze dwa razy, jak w trzecim miejscu nie chce rosnąć, to nie, jakiś nihilizm musi być. Takie miałam pomidory i brukselki w 2019 roku, a gdybym nie próbowała od iluś tam lat, nie miałabym nic. Myślę, że ogrodnik i roślina muszą się poznać nawzajem :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Alicja
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

brodus ta ziemia jest do opanowania. Bardzo dużo pracy przed Tobą. Nawet ogórki dobrze w niej rosną jak nie dopuścisz do zaskorupienia i pękania gleby.Porozrywa korzonki.Korzeniowe uprawy sobie odpuść.Po prostu potrzebujesz bardzo dużo wszelakiego zielska i liści do corocznego wymieszania.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Wczoraj byłam w sklepie ogrodniczym i pytałam o holenderskie nasiona ogórków i czy jest odmiana Allianz polecana tu na forum. Sprzedawca pokazał mi dwie odmiany: Nadusha - 39,50 zł za 1000 nasion i Natasja - 28,50 zł też za 1000 nasion.
Uprawiał ktoś te odmiany ?
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

.........../jokaer.
Wracając do ogórków, kolejny rok uprawiam BARA, dostałam F1 z AWN, czwarty rok zbieram własne nasiona ( zawiązuję wstążeczkę na pierwszych, dorodnych ogórkach i szkolę domowników: nie zrywać), powtarza cechy. Uprawiam w rowkach z usypanymi wałami, aby ułatwić podlewanie, wolną powierzchnię wykładam czarną włókniną, mocuję szpilkami. Same zalety wyścielania, nie rosną chwasty, ogórki czyste, z racji wiekowych przypadłości zbieram na kolanach ciągnąc ze sobą poduszeczkę ;:306
Nie walczę z chorobami, od lat wiem, że sezon ogórkowy trwa 2 tygodnie, potem tylko na końcach pędów do podjadania.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Ja mam jeszcze oryginalne nasionka ogórka Bara. Czy robią się gorzkie u Ciebie? W ubiegłym sezonie takie były i mam dylemat.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Uprawiałam Barę i nie było gorzkich .
Odkąd uprawiam ogórki z nasion profesjonalnych gorzkich
nie miałam .
Dziwne , że u Ciebie takie były , może miały za sucho ?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

To może faktycznie z powodu upałów. Dam mu szansę w takim razie - albo sobie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dla bezpieczeństwa wysiej też może inną odmianę .
Mocno gorzkie były ?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Jak piołun!!!! Wysiewam Allianza i nęci mnie capricorn lecz nie wiem czy on się nada pod chmurkę do gruntu i na sznurki. Zazwyczaj sieję 3-4 odmiany po kilka krzaczków z każdej odmiany i szukam ideału.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

rebeko pisze:Ja mam jeszcze oryginalne nasionka ogórka Bara. Czy robią się gorzkie u Ciebie? W ubiegłym sezonie takie były i mam dylemat.
Jeden z pierwszych zbiorów w minionym sezonie był gorzki, ale wydaje mi sie, że to bardziej za sprawą warunków pogodowych niż cechy odmianowej. Generalnie są smaczne i cenię je przede wszystkim za kształt, długie i 'szczupłe', sprzedawcy tak to definiują kształt cylindryczny, o stosunku długości do szerokości 3,4:1, bez tendencji do przerastania na grubość
Pozdrawiam, Feliksa
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potrzebuje 2/3 odmiany ogórka gruntowego. 2 pod folie i 1 lub 2 pod gołe niebo :wink: . Fajnie jakby jedna z odmian to były bardzo duże ogórki.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanie co do ilości roślin na m2. Mam grządki 1.85m szerokie. Myślałem 2 rzędy dać na środku (ok 50cm od siebie i ok 130cm od roślij z grządki obok). Myślałem o 50cm odstępach między roślinami w rzędach ale tak czytam że chyba by można nawet i bardziej to zagęsić. Co sądzicie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”