Edyseja - orchidee

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odysejo - bajecznie piękne te Twoje katlejki :D cudne, egzotyczne kolorki :D pozytywnie zazdroszczę :wink:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

cudne ;:138
ja mam tylko 3 zamierzające kwitnąć, jednoliścienna zasuszyła pochewkę kwiatową i wypuszcza nowe przyrosty, oj posiedzi sobie na zimnym oknie za karę :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

ja katleje trzymam na parapecie wschodniego okna (wyczytałam gdzieś, że takie właśnie światło jest b. wskazane do inicjowania kwitnienia).. pokój w którym stoją jest mało ogrzewany (minimalnie muszę bo bym długo nie posiedziała przed kompem ;)).. z tego co wiem to rośliny te nie lubią przesadzania ani tym bardziej dzielenia - zanim dojdą do siebie minie sporo czasu
Edyta
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mala_MI, Blue Monkey, Storczykowa, Jeanne, MarioTereso, Mamba, Aneta, Jolusiu, Śnieżko, Gelatynko, Miaaa - dziękuję za miłe słowa :)
Edyta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

edyseja pisze:ja katleje trzymam na parapecie wschodniego okna (wyczytałam gdzieś, że takie właśnie światło jest b. wskazane do inicjowania kwitnienia).. pokój w którym stoją jest mało ogrzewany (minimalnie muszę bo bym długo nie posiedziała przed kompem ;)).. z tego co wiem to rośliny te nie lubią przesadzania ani tym bardziej dzielenia - zanim dojdą do siebie minie sporo czasu
moja Cattleya była dzielona na 3 części ponad rok temu, bo już się nie mieściła w doniczce. ale nawet jakbym ją zostawiła w całości i tak by nie zakwitła... ciągle mam te 3 części Cattleyi, ale stoją sobie na podłodze. latem pewnie znowu pójdą do szklarni (tylko one i Dendrobia, bo nie zniosłabym tak długiego rozstania z moimi Phalaenopsisami i Vandami).
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

u mnie katleje też mają chłodno, okno południowe bez kaloryfera, pokój ogrzewany kominkiem
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

śnieżka pisze:No to życzę Ci, aby w Nowym Roku udało się zrealizować to marzenie.
marzenie zrealizowałam szybciej niż się spodziewałam :D

obiło mi się o uszy, że w Obi w weekend zaczęła się promocja falków.. wybrałam się tam dzisiaj (pierwszy raz byłam w tym markecie - udałam się na Radzymińską, bo tam mam najbliżej) i kupiłam ciemnoróżową phalaenopsis z różową warżką, były nawet dwie na palecie ;:1

jak zrobię storczykowi zdjęcie wstawię je w wątku (co ciekawe nie ma liści o czerwonych końcach tylko zwykłe)
Edyta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to był taki rózowy z białą warżką jak ja mam czy taki całkiem ciemny?
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:to był taki rózowy z białą warżką jak ja mam czy taki całkiem ciemny?
dokładnie taki (tylko liście ma inne)
Edyta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zdaje mi sie, ze kiedyś wstawiałaś fotkę takiego, jak mam w avatarze. kwitnie ci jeszcze?

zrób potem fotkę temu z białą warżką, na pewno jest śliczny. mój też ma zwykłe liście, ale bliżej końców są czerwonawe.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:zdaje mi się, ze kiedyś wstawiałaś fotkę takiego, jak mam w avatarze. kwitnie ci jeszcze?

zrób potem fotkę temu z białą warżką, na pewno jest śliczny. mój też ma zwykłe liście, ale bliżej końców są czerwonawe.
zrobię jutro (w dzień lepiej widać kolory).. mój ma liście zwykłe czyli całe zielone

falka podobnego do Twojego z avataru kupiłam z dwoma łysymi pędami, na których były tylko dwa kwiatki (ostał się jeden).. ale puszcza odgałęzienie pędu, rośnie mu też nowy, w tej chwili jeszcze malutki pędzik :D
Edyta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mój ma 1 pęd, w chwili kupienia miał 3 kwiaty i pąk. 2 kwiaty opadły, pąk się otworzył, wiec ma 2 kwiatki, które w dzień ładnie pachną (może nie tak cudnie i mocno jak liodoro, ale i tak mi się podoba). jest cudowny, niestety nie puszcza jeszcze nowego pędzika, może puści za kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

wstawiam obiecane zdjęcie storczyka

Obrazek

warto było jechać po niego godzinę w jedną stronę (bo tyle mniej więcej czasu zajęło mi dotarcie do Obi) :D
Edyta
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

WOOW!!!! Kolejny storczyk z OBI.Tym razem OBI mialo piekne storczyki,bardzo zdrowe o grubych lodygach i bardzo rozgałezione.Śliczny ten Twoj nowy nabytek.Dlugo bedzie Cie cieszył kwiatami patrzac na ilość pączków :wink:
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

edysejo ja mam takiego samego jest on piekny i chociaz moj mial tylko 4 kwiatki to go wzielam ten kolor mnie urzekł- stoi juz prawie u mnie miesiac i ciagle sa te kwiatki :D moglby juz cos wypuscic ale jak na razie stoi w miejscu
gelka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”