Tam, gdzie natura jest u siebie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tam, gdzie natura jest u siebie

Post »

Nawet nie chcę słyszeć o jakimś załamaniu pogody :roll: Dzisiaj pogoda dopisała, było pięknie . Ptaszki śpiewają jak w marcu.
I co ? Jak na złość zjechali się niezapowiedziani goście :roll:
Przekopałem jedynie część pod warzywa korzeniowe, resztę pola muszę najpierw nawieźć obornikiem i przekopać. Potem rozłożę włókninę, wyznaczę gdzie co ma rosnąć i zamówię taśmę kroplującą .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Seba, takie winko też uwielbiam.
W mojej okolicy jest winnica, taka "profesjonalna" i czasami się tam zaopatruję. Też marzy mi się chociaż maleńka winnica, ale ja już sama nie ogarniam tego wszystkiego, a męża do pomocy mam bardzo rzadko.
Rozsady cieszą oko a twoje takie równiutkie, nie wyciągnięte :D
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Seba jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pasji. Nie mogę się doczekać kwitnących tulipanów i róż w Twoim ogrodzie.
Też patrzę przez okno na mój ogródek i tęsknię za kolorami.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Seba!
Ładna lista ostatnich zakupów do ogrodu. ;:303 Szczególnie zainteresowała mnie liczba lilii martagon, ilość ich odmian. ;:224 ;:224
Twój ogród, już bardzo bogaty w rozmaite znane i mało bądź w ogóle nieznane (dla mnie) rośliny, wzbogaci się o kolejne z tej samej paczki. ;:333 Będzie na co popatrzeć.
A i parapety pięknie się zazieleniły. ;:63 ;:63 Niech rosną i te młodziutkie sieweczki, i nowo zakupione roślinki, i te nieco bądź mocno starsze. ;:215
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Od: 26 maja 2011, o 00:14

Post »

Seba u Ciebie już wiosna ;:3 Oczar pięknie kwitnie, Afrodyta to bardzo efektowna, długopłatkowa odmiana. Mój nn, prawdopodobnie Diana, też rozwija kwiaty. Rozsady bujne i krępe, to duża frajda obserwować ich rozwój po szarych zimowych i mało ogrodowych miesiącach. Świetnie dobrałeś miejscówkę dla franklinii, powinna tam obficie kwitnąć a jej kolor jesienią będzie dodatkową ozdobą tarasu. Wspominałeś kiedyś o zimokwiacie, gdybyś zapewnił mu podobne stanowisko i w mroźne dni dodatkowo zabezpieczał to myślę, że doczekałbyś kwiatów co w naszym klimacie jest mega utrudnione. Ogród frontowy także w tym wydaniu zachwyca i ma mnóstwo ciekawych, przyciągających uwagę elementów a teraz dodatkowo zdobią go kwitnące oczary więc nie wiem dlaczego nie lubisz patrzeć na niego o tej porze roku :wink: Gdy tylko słońce wreszcie pokaże się na dłużej możesz śmiało rozpoczynać 'sezon kawowy' na tarasie ;:40
Bardzo interesująca lista zakupów! Hedychium aurantiacum pięknie pachnie, lubię takie rośliny a Chasmanthe saturnus i Lycoris radiata czyli japońska lilia monsunowa są bardzo egzotyczne i urodziwe, dopisuję wszystkie trzy do swojej listy :wink: Ciekaw jestem widoku tych wszystkich martagonów gdy zakwitną tak jak i planowanej łąki kwietnej, swoją drogą pomysł z umieszczeniem na niej domków dla owadów to strzał w dziesiątkę. Judaszowca 'Avondale' i ciemiernika też zamówiłem i to chyba w tej samej szkółce :lol: Teraz brakuje jeszcze tylko dobrej, stabilnej pogody.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Seba - u ciebie już rosną rozsady a ja nawet nie pomyślałem o wysiewach :( w ub.r. zacząłem siać ok 10 marca i pewnie w tym roku też tak będzie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Hejka :wit . Dotarłam i ja do Twojego wątku, i na pewno będę zaglądać, by podziwiać, jak urządzasz swoje miejsce na ziemi. Bardzo obiecująco brzmią "ruchome rabaty" :wink: , zapowiadają kroplę improwizacji, jak sądzę, a to coś bliskiego mojemu sercu, bo plany planami, ale coś niespodzewanego w ogrodzie też się czasem przydaje ;:138 .
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie !

Napisałem obszerny post i zawiesił mi się laptop , wszystko przepadło :? Miałem grypę w zeszłym tygodniu, także w ogrodzie prace stanęły na dobre. Potem pojechałem do Krakowa i wróciłem w piątek wieczorem . Nic już nie będę planował, bo gdy to robię to coś musi się wydarzyć. Szczepienie jabłoni jest odłożone w czasie. Na razie priorytetem jest przesadzanie bylin i róż . Potem będę ogarniał sad i warzywnik . W ogrodzie pojawia się coraz więcej kolorów, cebulowe ostatnio przyspieszyły z racji dłuższego dnia, temperatury są takie sobie :wink: Przenikliwie zimny wiatr zniechęcił mnie wczoraj, abym cokolwiek zrobił . Chciałem szczepić drzewka, ale było tak zimno, że jedynie zrobiłem zdjęcia. Liczę , że przyszły tydzień będzie w miarę normalny pogodowo .
W ogrodzie pojawia się coraz więcej kolorów, nawet w lesie jest już wiosennie ! Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę rowerową z aparatem i cyknąłem kilka fotek. Ale to w dalszej części postu. Najpierw pokażę co się kwieci w moim azylu :wink:

Będę Was męczył zdjęciami oczaru :wink: ( hamamelis x intermedia) zakochałem się w tej roślinie . Arnold Promise i Afrodyta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciężko jest w to uwierzyć, ale magnolia otwiera pączki z liśćmi . Źle to dla niej wróży na przyszłość ...

Obrazek

Obrazek

Irysy żyłkowane (Iris reticulata ) dzisiaj rozchyliły płatki, niestety nie rozrosły się . Jesienią dosadziłem też kilkanaście sztuk, ale są opóźnione bo były sadzone w listopadzie. Wdzięczna roślinka, która kwitnie wcześnie i rzuca się w oczy

Obrazek

Obrazek

Śnieżyczki przebiśnieg (Galanthus nivalis) nie zawiodły, kwitną obficiej niż rok temu . Jesienią koniecznie muszę dokupić cebulek, choć są drogie :wink: Zrobię naturalistyczne nasadzenia z wawrzynkiem wilczełyko .

Obrazek

Obrazek

Krokusy (Crocus vernus)coraz śmielej 'uśmiechają się' :wink: Nie kupowałem ich na jesieni, mam wystarczająco dużo .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już niedługo będę mógł skubać czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) :D Nie spodziewałem się, że w lutym może mieć liście. Ale co się dziwić jak mamy rekordowo ciepłą zimę.

Obrazek

Narcyzy trąbkowe z Castoramy , sadziłem w równych odstępach co trzy żurawki. To rabata dla kwaśnolubnych roślin. W tym roku połączy się z rabatą okalającą oczko, które powstanie latem . Na drugim zdjęciu narcyzy pod sosnami, na trzecim na rabacie z lawendą .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tej rabacie ( przekopana w listopadzie) sadziłem lilie drzewiaste, narcyzy trąbkowe ( Narcissus pseudonarcissus ) i ranniki cylicyjskie ( Eranthis cilicica). Z bylin rosną tam irysy syberyjskie (Iris sibirica) i dwa miskanty. Z tego co pamiętam był to koniec listopada. Narcyzy powoli, ale nieśmiało wychylają łebki, natomiast ranniki nadal są pod ziemią. Martwię się, że zgniły :roll:
To drzewo to tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera) a pod nim chwilowo posadzony bambus karłowy

Obrazek

Ciemiernik wschodni (Helleborus orientalis) zakwitł, chyba go podzielę bo się dość mocno rozrósł a podoba mi się .

Obrazek

Cebulica dwulistna ( Scilla bifolia ) A obok niej resztki z dyni :wink:

Obrazek

Rozsady. Dzisiaj przytnę pory , niedługo przepikuję resztę. Towarzystwo dość szybko rośnie bez doświetlania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To miejsce, to granica między przednią częścią ogrodu a tylną. W tym miejscu wiatr hula z północy w stronę południową do ogrodu frontowego . Dlatego niektóre rośliny są opóźnione przez obniżenie temperatury. Chciałbym zlikwidować jeden pas kratki, nasypać ziemi i posadzić szpaler roślin, które byłyby kolumnowe i zimozielone. Pomoże ktoś ? Żywotniki kategorycznie odpadają, mam ich za dużo wkoło .

Obrazek

W lesie spotkałem mnóstwo rozkwitających przylaszczek pospolitych (Hepatica nobilis) oraz ... całe mnóstwo wawrzynków wilczełyko ! (Daphne mezereum) Będą dzieckiem chodziłem w te strony z rodzicami wiosną na spacery i pamiętam, że rosło ich wzdłuż drogi dość dużo . Potem była długa przerwa i trzy lata temu przyjechałem do lasu jodłowego w poszukiwaniu. Nie znalazłem ani jednego, w zeszłym roku też nic nie było. W tym znalazłem kilkadziesiąt w jednym skupisku wysokości max pół metra, więc musiały się jakiś czas temu wysiać. Niestety są tępione przez ludzi z racji na wczesne kwitnienie i piękny zapach. Mam nadzieję, że te ostaną się w tym miejscu i będą się rozsiewać . Do 2014 roku wawrzynek był pod ochroną ścisłą, teraz podlega ochronie częściowej. Jeśli ktoś ''mądry'' wpadnie na wykopanie krzaczka do swojego ogrodu to odradzam, bo roślina nie znosi przesadzania i padnie. A owoce są tak trujące, że w ilości 10-12 mogą zabić dorosłego człowieka ( nie mówią już o dzieciach... )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ja też nie ogarniam czasem tego wszystkiego , ale winnica nie jest tak wymagająca. Nie uschnie ( na początku trzeba podlewać, ale tylko w pierwszym roku ), Zabiegów jest kilka w sezonie, ale są przyjemne i nie męczą :) A jesienią zbiory, kiedy nie ma aż tak dużo pracy w ogrodzie .

Kasiu na szczęście wiosna za pasem i kolorów coraz więcej. Miło, że zajrzałaś .

Lucynko widziałem w środowisku naturalnym lilie złotogłów i byłem nimi zachwycony. Dlatego też zdecydowałem, że chcę je mieć w swoim ogrodzie.
Jestem pasjonatem rzadkich roślin, dlatego będzie ich u mnie coraz więcej :)

Piotrze mam wrażenie, że w tym roku Afrodyta ma krótsze płatki niż rok temu. A może mi się tylko wydaje ... w tym roku kwiaty są gęsto umieszczone na pędach, a zeszłej wiosny było ich zdecydowanie mniej . Kolor też jest inny, jaśniejszy .
Jeśli miałbym kupować zimokwiat , to na początku rósłby w glinianej donicy, później wynosiłbym go na taras. Do gruntu trafiłby po co najmniej jednym sezonie.
Ciekawią mnie jego kwiaty.
Jednak ogród frontowy jest pusty , nie ma wszystkich roślin , które go zapełniają. Przydałoby się więcej krzewów zimozielonych, ale na nie nie ma za bardzo miejsca :) ;:224
Taras w tym sezonie dzięki takiej ilości nowych egzotyków wyglądał będzie jak dżungla :lol:
Oo to super ! Jesteś zadowolony z zakupów u Kiełkowskiego ? Zamawiałem pierwszy raz i nie wiem czego się spodziewać .

Witaj Andrzeju
:) . Jestem niecierpliwy ;:306 i wysiałem wcześniej. Ale na spokojnie, jeszcze jest czas. Mnie czeka sianie kolejnej partii papryk, pomidorów i kapustowatych .

Witaj Ika
:) Dokładnie tak. Niby plan jest, ale często zdarza się, że legnie w gruzach i nasadzenia są inne niż planowane . I powstają bardzo ciekawe kompozycje. Fajnie , że do mnie zajrzałaś :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

To dobrze że czujesz się już lepiej ;:108 pogoda jest teraz bardzo zdradliwa, łatwiej o jakieś choróbsko niż przy solidnym mrozie ;:185
Coraz więcej się dzieje i u Ciebie w ogrodzie, i w naturze :D
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Ech, musi być tam u Ciebie sporo cieplej, Seba, bo u nas przylaszczki i zawilce dopiero w kwietniu kwitną. Za każdym razem, jak wjeżdżam do Szepietowa na targi ogrodnicze, które co roku odbywają się w kwietniu, wita nas las z białoniebieskimi dywanami. No, ale cóż... taki mamy klimat :wink: :D .
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nie martw się rannikami cylicyjskimi, one wychodzą znacznie później niż zimowe. Moje dopiero przedwczoraj pokazały pierwsze łebki.
Ogród masz przepiękny, a rośliny bardzo ciekawe.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Ale ładne zdjęcia cykasz, ja tam do tego cierpliwości nie mam :D
Wątek służy jako inspiracja, bardzo podoba mi się połączenie i kolorystyka roślin. Muszę zrobić remont największej rabaty i skradnę chyba parę pomysłów :oops:
Na koniec chciałbym zapytać o nazwę odmiany róży z tego zdjęcia, piękna jest!
https://www.fotosik.pl/zdjecie/49f273960e55578a
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

U Ciebie jak zwykle....piękne fotki i ogród :D mimo że do lata jeszcze i pełni sezonu daleko :wink:
Jak byś chciał trochę cebul Śnieżyczki przebiśniegów to pisz ;-) u mnie tego cała masa ,rosną wręcz dziko po całym ogrodzie :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ w Twoim ogrodzie już wiosennie, Seba! ;:138 ;:138
No i młodziutkie wysiewy wyrosły już ze żłobka i do przedszkola się zakwalifikowały. ;:215
Masz dobrą rękę prawdziwego ogrodnika. ;:31 Niech Ci wszystko pięknie rośnie. ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”