Zakładam nowy wątek, ponieważ poprzedni był bardzo rozległy w czasie . Prowadziłem nieregularnie, chaotycznie a ja lubię jak jest idealnie i na tip-top

Postaram się teraz w wolnym czasie informować na bieżąco co się dzieje w ogrodzie

Jeśli ktoś mnie nie zna to jestem Sebastian, mam prawie 20 lat i obecnie studiuję Ogrodnictwo w Krakowie . Ogród tworzę od roku 2017.
Dokładnie dwa lata temu posadziłem pierwsze róże, teraz mam ich prawie 100

Wcześniej jedynie uprawiałem warzywa na sporej powierzchni, głównie skupiałem się ( i w sumie nadal się skupiam

W pewnym momencie zadałem sobie pytanie, dlaczego ja nie mam roślin ozdobnych ? I zaczęła się przygoda

Ogród zmienił się nie do poznania i każdy się dziwi, że tyle potrafiłem zrobić w tak niedługim czasie własnymi tylko rękami

Moim celem jest stworzenie miejsca, w którym znajdzie się mnogość różnych gatunków roślin, miejsce żeby odpocząć i relaksować się . Plan ten powoli realizuję, ale to długa i trudna droga

Trochę wspominkowych zdjęć z ubiegłego sezonu, koniec lata był wyjątkowo zielony i kolorowy
Wrzesień 2018

Z ostatnich kilku dni

I aktualne

Na południowym zboczu tarasu w sobotę zacząłem prace nad nowym skalniakiem . Przeniosłem opuncje z rabaty żwirowej, którą niestety będę likwidował, ponieważ nie spełniła swojej funkcji. Podczas jej tworzenia popełniłem błąd, który kosztował mnie inwazji chwaściorów

Natomiast tą skarpę obsadzę ... hmm myślałem nad ostnicami, perowskiami, jukkami czy różami . Zobaczymy na jesieni

Powojnik wyjątkowo wcześnie wypuścił pąki

Tulipany sadzone w roku 2017 cudnie się rozrosły. Jednak zauważyłem, że są zdecydowanie mniejsze niż ubiegłoroczne. Dostały dawkę nawozu , mam nadzieję , że nie będą głodne

Warzywnik dopieszczony, warzywa korzeniowe wysiane częściowo na redlinach, dymka posadzona i eksperymentalnie posadziłem dwa ziemniaki giganty przywiezione z Niemiec .