Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

:wit Witajcie!
Wiatr jeszcze dokucza, choć już tylko w porywach, no i słoneczko dzisiaj poświeciło, z czego cieszyły się moje malutkie sieweczki.
Jak dotąd wszystkie żyją i mają się bardzo dobrze, a dodatkowo na świat spieszą kolejne.
Dzisiaj już pierwsze kiełeczki pokazały wysiane w sobotę pomidorki.

Obrazek

Irenko - a ja mam nadzieje, że te kolorowe sny do Ciebie przyszły. :tan

Natalko - trochę różyczek mi się uzbierało. Sama jestem zdziwiona ich ilością. ;:306
Śniegu wprawdzie u mnie nie było, nawet słońce przyświecało, ale wiatr jeszcze miewał ostre podmuchy. Może jutro już sobie odpuści.... Oby.

Dorotko - śląską gwarę bardzo lubię, choć w większości też nie rozumiem. Mamy bratową ze strony męża rodowitą Ślązaczkę i ilekroć się spotykamy, zawsze ją proszę, by do mnie godała po swojemu. To niezwykle piękny język. ;:303
Jedyne roślinki, przy pikowaniu których mam tremę, to pomidorki. Pewnie dlatego, że przez kilka lat nie udawało mi się wyhodować własnych rozsad. ;:108
Misia poprzytulana wyjątkowo często, bo w przerwach między polowaniem na to coś, czego nie znalazła, ładowała się na kolana i tuliła to do mnie, to do M. Część tych pieszczot dedykowałam jej od Ciebie, dziękowała słodkim mruczankiem. ;:180

Dorotko, w niedzielę wysiałam część nasionek gazanii od Ciebie. A tak kuwetka z nimi prezentuje się już dzisiaj.

Obrazek

Iwonko0042 - już dzisiaj Misia spokojniejsza i głównie odsypia wczorajsze niewyspanie.
Widziałam, że masz już w czym grzebać, podziwiam efekty, a nasionka wyślę jutro. ;:108

Aniu - dziękuję w imieniu różyczek. ;:196

Danusiu - wydaje mi się, że wszystkie, bo tak naprawdę, to ja nie pamiętam, ile ich mam, choć pamiętam, że je w ubiegłym roku liczyłam. ;:306
Cieszę się, że heliotrop wschodzi, będzie Ci pachnieć.
Dobre życzenia przygarniam z radością i odwzajemniam z całego serca. Szczególnie mocno zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Marysiu - dziękuję. ;:167
Koty to jednak zabawne zwierzątka, często dostarczają nam dobrej rozrywki. ;:303
Siewki mężnieją, dając sporo radości, dziękuję za dobre dla nich życzenia, ;:180 a Tobie również życzę sukcesów w parapetowo - ogrodowej uprawie. ;:167 ;:196

Na dobrą nockę mała porcyjka kwiatuszków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiatr jak na razie nie odpuszcza, za szybko wczoraj pochwaliłam pogodę ;:185 podobno lepiej ma być dopiero jutro, jednak w niedzielę i poniedziałek znów ma wiać :evil:
Śliczny przegląd niebieskości i fioletów :D też uzbierałaś trochę kwiatów w takich kolorach ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko jak się cieszę gazanie wykiełkowały :heja ja siałam dopiero pod koniec zeszłego tygodnia, także czekam, widzę że w niektórych doniczkach już coś zaczyna się dziać.
Boisz się pikowania pomidorów, a mnie one tak szybko idą, takie duże ilości pikuję ponad 200szt. Ja najbardziej drżę nad maleństwami, bo jak takie coś wziąć do paluszków ;:306
U nas wieje dalej, ale z mniejsza siłą, od rana zagląda w okna słoneczko, nie jest źle.
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko no to lecimy z dalszymi wysiewami, bo czytam że i gazanie już czas siać ;:oj Trochę czekam na pierwsze kiełki, bo potem pewnie poleci z górki! ;:306
Podziwiam Twoje zdolności w pikowaniu, bo ja takich maleństw bałabym się pikować...za to pomidory pikuję bez problemów :D
Za oknem wieje, sypie ale przynajmniej pięknie świeci ;:3 na termometrze minusy :shock:
Trzymaj się cieplutko i wyczochraj Misię ;:167 Buziaki ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Widzę,że u Ciebie na niebiesko,a na końcu piękny motyl udało Ci się go sfocić.
Ja na razie nic nie sieję.Nasiona pierwiosnków marzną w zamrażarce.Zobaczymy czy wzejdą,a jak nie to posiane pójdą jeszcze do lodówki.

Serdecznie pozdrawiam życząc miłego dnia. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie! Wiatr nie odpuszcza, słoneczka dzisiaj brak, temperatura niska, choć lekki przymrozek był tylko w nocy. Aktualnie mam delikatny plusik na termometrze.
Chodzę od parapetu do parapetu i jestem w szoku. Niesamowicie szybko kiełkują posiane roślinki i rosną na potęgę.
Jednak nie wszystko mi skiełkowało. Nie pokazały się jeszcze papryki, hibiskusy od Danusi ani kobee. Ciągle też śpią wsadzone do doniczek cebule begonii. No, nie może być tak, że wszystko zawsze....

Natalko - u mnie też wieje i gania chmury po niebie, nie dopuszczając słońca. ;:222
No właśnie: dzisiaj cała działka mogłaby już na niebiesko zostać udekorowana. ;:108 Dziękuję za mile słowa. ;:196
Nie wszystkie jeszcze niebieskości przypomniałam. A oto ketmia specjalnie dla Ciebie.

Obrazek

Dorotko - dzisiaj w kuwecie z gazaniami już się porządnie zagęściło. Strasznie one wyrywne, widać, że z dobrymi fluidami darowane. Dziękuję. ;:167
Zresztą sama zobacz.

Obrazek

Widzisz, a mnie pikowanie pomidorów sprawia trudność, bo w tyle głowy zawsze mam te nieudane próby. ;:7
Dziękuję i Tobie również miłego dnia życzę. ;:167 ;:196
W załączniku coś niebieskiego dla Ciebie, Dorotko.
Astry.

Obrazek

Marysiu - moje gazanie już rosną, ale tylko trochę, pozostałe wysieję dopiero w marcu, na wszelki wypadek, bo nie wiem, kiedy można je będzie wysadzić do gruntu. ;:218
Z pikowaniem to jest tak, że to co zawsze się udaje, pikuje się bez tremy, a jeśli były kłopoty, to zawsze w głowie siedzi coś, co usztywnia palce. ;:24 Ja tak mam z pomidorami.
Dziękuję w imieniu własnym i mojej koty ;:180 ;:180 Buziaki odwzajemniam ;:79 ;:79 Również ciepełka życząc, dołączam taki oto niebieski kwiatuszek powojnika.

Obrazek

Danusiu - lubię niebieski kolor kwiatów, może dlatego że dawniej były kłopoty ze zdobyciem takich. ;:223 Na mojej starej działce królowały żółcie, róże i czerwienie, trochę bieli, a z niebieskich głównie niezapominajki.
Moje pierwiosnki wysiane później jeszcze nie pokazały kiełeczków, jeśli dłużej będą spały, to wyniosę je na działkę i wysypię razem z ziemią na jakieś wolne miejsce. Kiedyś tak zrobiłam z ząbkowanymi i powychodziły aż za gęsto. ;:303
Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie ;:196
Dla Ciebie też mam coś w jednym z odcieni niebieskiego.
Ketmia syryjska.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hibiskusy syryjskie. :)
No proszę i gazanie już na świat wyszły.
Pamiętam ;że miałaś ich zawsze dużo i piękne kolorki ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Aniu - dziękuję w imieniu moich ketmii. ;:180
Gazanie w istocie niemiłosiernie się pospieszyły, ;:131 ale nic to, dam sobie z nimi radę ;:303 , a ponieważ należą do grona moich ulubionych, to w marcu jeszcze dosieję. ;:108 Niech rosną i zdobią rabaty. ;:108
Dla Ciebie kwiatki innych moich ketmii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko szał gazaniowy ;:oj tak się cieszę :heja wiedziałam, że wykiełkują szybko to pewniaki. Oby tylko nie padały, bo u mnie często tak się zdarza. Ileż ja mam jeszcze nasion gazanii, jak chcesz to pisz, zapomniałam o drugim woreczku, nie wiem jaka mają długą zdolność kiełkowania.
Gazanii nie pikuję po 1 szt biorę 3-4 sadzonki, mam dzięki temu większą kępkę, często w różnych kolorach kwiatów, ale mnie to nie przeszkadza.
W moich doniczkach też się zaczęło dziać, aż się boje o małe sieweczki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne ketmie.
Masz rację. .niech gazanie rosną.
Zastanawiam się czy pomidorki już wysiewac ?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

LUCYNKO ta ketmia piękna.W tamtym roku wysiałam nasionka ketmi od Ciebie.Powschodziły,popikowałam i czekam co będzie dalej.Twoje są piękne.Z tego co widzę to parę krzaczków masz.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczna ketmia, dziękuję za dedykację ;:196 planuję posadzić przynajmniej jedną, może w końcu uda się w tym roku ;:224 ale jeszcze nie wiem na jaki kolor się zdecyduję :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dobrze Lucynko, że dopisałaś, że resztę gazanii będziesz siała w marcu, bo już chciałam lecieć i siać ;:306 Powstrzymam się w takim razie jeszcze, tym bardziej, że one strasznie wyrywne. I też sobie, tak jak Dorotka popikuję po kilka sieweczek do jednej doniczki, bo zawsze takie cieniuchne mi rosną. Potem się wzmacniają, chociaż nie zawsze. W tamtym roku pokazały pąki dopiero we wrześniu, ale już nie zdążyły zakwitnąć ;:222
Za to U Ciebie cały parapetowy szał, rośnie wszystko na wyścigi ;:oj Też lubię niebieskości w ogrodzie, chociaż gdzie mi do Twoich ilości. Pięknie zaniebieściłaś wątek ;:63
Pozdrowionka wysyłam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Po wczorajszym słonecznym dniu przyszła dzisiaj szaruga, choć nie jesienna. Sypnęło śniegiem tak, że świata Bożego nie było widać. Niestety z powodu braku mrozu po śnieżycy ostały się jeno kałuże, a za oknami cały dzień był ciemny i nieprzyjemny.
Jedyne pocieszenie to zieloniutkie sieweczki na parapetach i Misia tuląca się do pańci. Z eMa pociechy nie mam, bo on cale dnie tym swoim gołąbkom poświęca, dla mnie zostają tylko wieczory. Ale nie narzekam, gdy jestem sama, mogę spokojnie oddawać się lekturze, a w przerwach pogadać do swoich sieweczek i nikt się ze mnie nie śmieje.

Dorotko - kochana, ja też mam mnóstwo nasion swoich gazanii i chociaż po odrobinie muszę wysiać. Nie mniej dziękuję za propozycję. ;:196
Ja zawsze pikuję gazanie pojedynczo, bo one u mnie i tak tworzą wielkie krzaczorki i kwitną mnóstwem kwiecia. ;:333
Nie bojaj się pikowania malutkich sieweczek ;:185 , one wbrew pozorom wcale nie są takie delikutaśne. :D

Aniu - dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich ketmii. ;:196
Trochę pomidorków wysiałam, ale tylko wcześniejsze i do tunelu. Kolejne będę siała 26 i 27 lutego.

Danusiu - ketmie z nasion szybko rosną. Większość moich wyhodowałam właśnie z siewu. Ale też same się sieją i gdybyś straciła swoje sieweczki, chętnie Ci podeślę gotowe ;:108 , tylko nie podam koloru, bo wszystkie mam w kupie. Tworzą jeden krzak. ;:303 Osobno posadziłam tylko pełnokwiatowe od Stasi.

Natalko - ketmie szybko rosną, ładnie kwitną, za co bardzo je lubię. Wszystkie swoje o pojedynczych kwiatach posadziłam razem i teraz tworzą bardzo duży już ni to drzewo, ni to krzak i kwitną czterema barwami. :tan

Iwonko1 -gazanie wyrywne, ale trochę czasu potrzebują do osiągnięcia pełnej dojrzałości, dlatego część sieje wcześniej. ;:108 Kolejne wysieję drugiego bądź trzeciego marca, bo to są najkorzystniejsze dni dla roślin kwitnących, następne dopiero 29 i 30 marca.
Sadzę po jednej sieweczce gazanii, bo one u mnie i tak duże krzaczki tworzą i obficie kwitną. Po prostu spośród dziesiątek sieweczek pikuję tylko te najmężniejsze, resztę wyrzucam. ;:224
Parapety faktycznie mam już zajęte i po niedzieli złożę regalik na okno, by zmieścić kolejne kuwetki i miniszklarenki.
Niebieskie kwiatki bardzo lubię, zresztą czego ja nie lubię... ;:306
Pozdrowiona odwzajemniam. ;:167 Dziękuję. ;:196

Dzisiaj wspominam swoje maki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam miłego, słonecznego, ciepłego weekendu. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po drodze na działkę widzę u kogoś cały żywopłot z ketmii, niesamowicie wygląda jak kwitnie :D Twój pewnie daje podobny efekt :wink:
Śliczne maki ;:oj ciekawe czy z nasion od Ciebie wyrosną pełne, bo słyszałam że się wyradzają - te są z nasion zebranych czy kupionych?
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”