Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Post na poprzedniej stronie. Z 4 lutego.
Przypominam o obecnie bardzo groźnym wirusie na pomidorach ToBRFV, jak zamawiacie nasiona to starajcie się zamawiać z większych sklepów a nie od Pana Ziutka z Alledrogo.
Przypominam o obecnie bardzo groźnym wirusie na pomidorach ToBRFV, jak zamawiacie nasiona to starajcie się zamawiać z większych sklepów a nie od Pana Ziutka z Alledrogo.
-
- 50p
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
Ale mam sucho w tunelu, obornik przeorany późną jesienią, potem podlane troche wodą która musiałem zużyć z zbiornika. Obornik też suchy już a był świetny bo od krów i bardzo mocno przegnity. Teraz jest mega sucho, mysle czy nie przelać wodą całej grządki teraz przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac. ? dobry pomysł?
-
- 200p
Ja bym tak zrobił, aby Ci życie biologiczne w glebie kwitło. Jak będzie za sucho to będzie martwa gleba.
-
- 50p
DZis troche pokopałem , w kilku miejscach próbki pH z płynem helliga. Zauważyłem że pod ziemią kiełkuja a nawet pędy puszczają zalążki chwastów. STrasznie folia od środka brudna, chyba trzeba bedzie jakieś czyszczonko zastosować;) Jaskółki spiewają że koniec lutego wiosenny.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
KupniulaUK, z wymienionych odmian uprawiałam 6 w gruncie. Byłam z nich zadowolona.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Witam. To trochę popytam
.
Ile krzaków pomidorów wysokich na 7 metrach kwadratowych? Mam OXYheart i malinowy ożarowski.
Amerykańscy badacze pogody przepowiadają temperatury około 20 stopni od 2 dekady kwietnia. Może warto zrobić kilka sadzonek "na ryzyk fizyk" miesiąc wcześniej przed sugerowanymi terminami 15marca/15 maja?
Czy rządek sałaty albo siewki kwiatów w multipalecie będą bardzo przeszkadzać pomidorom?
Siateczka przeciw kretom wskazana?
Ściółka z pociętej słomy to wymysł?
Dziękuję.

Ile krzaków pomidorów wysokich na 7 metrach kwadratowych? Mam OXYheart i malinowy ożarowski.
Amerykańscy badacze pogody przepowiadają temperatury około 20 stopni od 2 dekady kwietnia. Może warto zrobić kilka sadzonek "na ryzyk fizyk" miesiąc wcześniej przed sugerowanymi terminami 15marca/15 maja?
Czy rządek sałaty albo siewki kwiatów w multipalecie będą bardzo przeszkadzać pomidorom?
Siateczka przeciw kretom wskazana?
Ściółka z pociętej słomy to wymysł?
Dziękuję.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Biorąc pod uwage, że krzak pomidora potrzebuje te 50 cm z jednej i 50 cm z drugiej, to można łatwo przeliczyć dzieląc metry kwadratowe przez powierzchnie. Musisz tylko wziąc pod uwage odstępy przy ścianach oraz jakąś ścieżke.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem kompletnie zielony w uprawie warzyw, do tej pory w kręgu moich zainteresowań były jedynie kaktusy i sukulenty. W tym roku postanowiłem jednak posiać kilka odmian pomidorów i paprykę jalapeno. Przy nasionach jalapeno producent pisał żeby je wysiać w doniczce a następnie przykryć folią w celu utrzymania wilgotnego podłoża aż do momentu wschodów. Czy z pomidorami jest tak samo? Powinienem nasiona trzymać pod przykryciem czy po prostu spryskiwać podłoże kilka razy dziennie?
-
- 50p
Ja nakładam ziemię, lekko ubijam, rozsiewam nasiona, przykrywam i spryskuje obificie wodą. Potem nakrywam folią no i gumka receprturka;)
Jak nie mam odpowiedniej temperatury to na chwile daje pojemnik obok lub na kaloryfer. W zeszłym roku miałem folie aż mi listki dotykały, jeden pojemnik z 2 odmianami zrobiłem mini szklarenke, tzn podwyzszyłem pojemnik patyczkami, i nałożyłem folie którą sciagnołem 3 dni przed pikowaniem. I te admiany były naprawde udane.
Jak nie mam odpowiedniej temperatury to na chwile daje pojemnik obok lub na kaloryfer. W zeszłym roku miałem folie aż mi listki dotykały, jeden pojemnik z 2 odmianami zrobiłem mini szklarenke, tzn podwyzszyłem pojemnik patyczkami, i nałożyłem folie którą sciagnołem 3 dni przed pikowaniem. I te admiany były naprawde udane.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Arash37 a skąd masz nasiona?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pomidory posiałem 8 lutego, po trzech dniach wzeszły, jutro zamierzam dopiero po raz pierwszy podlać. Nasiona były zamoczone w soku aloesowym i potem w ogóle nie były podlewane, ani skrapiane wodą. Odmiana Vp-1 i Vp-2. Papryka dopiero zaczęła wschodzić po sześciu dniach, ale może dlatego słabiej, bo w sierpniu zeszłego roku skończył się termin jej kiełkowania.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Czyli rozumiem że jest kilka ścieżek "rozwoju" nasion i niekoniecznie któraś jest najlepsza.
whitedame
Nasiona pomidorów mam od forumowiczki a jalapeno dostałem jako upominek który był zakupiony na ostrepapryczki.pl

whitedame
Nasiona pomidorów mam od forumowiczki a jalapeno dostałem jako upominek który był zakupiony na ostrepapryczki.pl
-
- 50p
iIle tych siewek? chyba w tysiącach liczyć;) Pięknie to wygląda. U mnie papryka JAlapeno posiana wczoraj, 6 lutego posiałem papryke słodką z nasion odzyskanych z papryki sklepowej i siewki mają około 5 cm a na 6 nasion 4 wzeszły.
Pomidory sieję pod koniec tygodnia, lub nawet początkiem marca bo za szybka rozsada to wiecej problemu niż pożytku.
Pomidory sieję pod koniec tygodnia, lub nawet początkiem marca bo za szybka rozsada to wiecej problemu niż pożytku.
-
- 200p
Jakie koktajlówki albo zwykłe okrągłe (obie czerwone) byście polecili jako wczesne/bardzo wczesne odmiany do gruntu? Znajoma pyta o radę a ja tylko znam się na dziwnych odmianach 

-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
W zeszłym roku w gruncie pierwsza u mnie była Rumba Ozarowska, bardzo z niej byłam zadowolona . Pomidorek czerwony nie za duży w sam raz, smaczny, plenny, samokonczacy. Pierwszy czerwony owoc 21 czerwca
a siany18 marca.