Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Nacieszyłam oczy wiosną i teraz mogę pisać mową. Fajnie sobie mówić jak ktoś lub coś za mnie pisze, teraz to chyba ruszę z tym moim pisaniem. Cieszę się , mówienie sprawia mi przyjemność. W głowie mam górską łąkę kwiatową, oby mi się to udało, teraz tylko czekać wiosny. :heja ;:303 ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Jeszcze tylko jedna nocka i zaczynam! Ziemia czeka, kuwetki wyczyszczone, miniszklarenki wymyte i wygrzane i tylko marzą mi się słoneczne dni, bo nasionka heliotropu lubią światło do kiełkowania. Musiałam tylko dokupić rozpylacz do podlewania, bo zeszłoroczny nie chce działać poprawnie, ale to maleńki wydatek. Dokupiłam też doniczek przemysłowych z przeznaczeniem ich dla pomidorków. Siewki ozdobnych będą pikowane do pojemniczków po produktach nabiałowych, pomidorki należą do uprzywilejowanych.

A teraz będę się chwaliła. 17 stycznia siałam hibiskusy bylinowe, dzisiaj wyszedł pierwszy kiełek, drugi się gramoli. ;:138
A siałam dość kontrowersyjną metodą: każde nasionko nacięłam, sparzyłam je wrzącą wodą, włożyłam do ziemi, zakryłam folią i postawiłam pod ciepłym grzejnikiem. Jestem zaskoczona, że w tak krótkim czasie pokazał się pierwszy kiełek.

Soniu - oj, tęskno mi za wiosną! Bardzo! :lol:
Azalii doniczkowych nie kupuję, bo mam zbyt dużo ciepła i światła, przez co azalia u mnie ma dosyć trudne warunki i szybko umiera. ;:223 Natomiast hiacynty czy prymulki zawsze jakieś do domu przynoszę. ;:108 Co prawda pierwiosnki wystawiam na balkon, ale z kuchennego okna doskonale je widać, stoją bowiem na kuchennym parapecie zewnętrznym. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie ;:196 i mam nadzieję, że słoneczko nas nie zawiedzie i pozwoli w dobrym świetle młodziutkim sieweczkom dojrzewać. ;:303

Natalko - gdybyż jeszcze taką wiosnę już się dało tak na żywo... ;:72

Maryniu - w tym roku moje rośliny ozdobne nawet grama guano nie dostaną, bo przed rokiem zbyt wybujały i muszą teraz trochę popościć. ;:224
Dzień minął przyjemnie ze słoneczkiem, dziękuję. ;:196

Danusiu - no właśnie: kiedy.... Już by się chciało. ;:7
Heliotrop powinien wzejść, nasiona mają długi okres przydatności do spożycia. ;:303
Ja też nie lubię przepłacać, toteż po porównaniu cen właśnie w Biedrze kupiłam dzisiaj maść ogrodniczą. ;:63 Wyjątkowo dobrą cenę dali. ;:333 W Brico o kilka zeta droższa taka sama ilość.

Irenko - Ty to masz dobrze. Nie musisz przebierać paluszkami, a wszystko napisane. ;:138
Dlaczego miałoby się nie udać? Uda się i będziemy mieli co oglądać na Twoich zdjęciach. W każdym razie powodzenia życzę ;:167 i kciuki zaciskam. ;:215

Jutro zrobię zdjęcie kiełkującego hibiskusa, a dzisiaj ciąg dalszy wiosennych wspomnień.

Dębik ośmiopłatkowy.
Obrazek

Obrazek

Narcyz 'Ben Bler'.
Obrazek

Pierwiosnek 'Francesca'.
Obrazek

Misia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję wschodów hibiskusa :D Co to za śliczne czerwone kwiaty koło relaksującej się Misi?
U nas też ostatnio ;:3 dopisuje i jakoś wiosennie mnie nastraja. U mnie rosna juz kanny i tez sie powoli zastanawiam co by tu posiać... i padło na papryczki chyba. Miłego weekendu! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No i potem Kochana masz takie efekty! nie ma to jak dyscyplina i systematyczność zawsze wychodzi na zdrowie!
Lucynko podziwiam, ale szalona natura zawsze pchnie mnie do siania nie patrząc na kalendarz :;230
Czyli metoda z parzeniem nasion hibiskusów działa! Trzymam kciuki za hibiskusy!
Dębik ośmiopłatkowy już parę razy próbowałam zaprosić ale zlekceważył moje zaproszenie. Raz był dłużej i wtedy przyszła katastrofa z zapadającym się zbiornikiem i pochłonęła...wtedy pewnie się obraził ;:oj
Życzę Ci miłego weekendu i sprawnego sianie a potem słoneczka, słoneczka, słoneczka! ;:3 ;:3 ;:196 ;:196 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To w takim razie z sianiem się pospieszyłam ;:224 Co prawda według kalendarza siałam dotychczas tylko heliotropy i to pod Twoim wpływem Lucynko ;:196, to może i teraz mi coś z tego wyjdzie? A raczej wyjdą z ziemi kiełeczki....Jak na razie nic się nie dzieje w tym temacie, ale uzbroiłam się w cierpliwość i czekam ;:108
Bogatą masz wiosnę co roku, teraz już tylko czekać takich widoków. Oby tylko zima w ostatnim momencie nie przypomniała sobie o nas ;:202 Jeszcze jakby teraz, to pół biedy, ale im dłużej jej nie ma, to skutki nagłego pojawienia się będą gorsze.
Nie mogłaś wytrzymać i wiosnę sprowadziłaś sobie do domu ;:oj Niech tylko zakwitną hiacynty, to dopiero będzie zapach ;:196
Pozdrawiam ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko oświeć mnie ,czy heliotrop trzeba przysypać,czy tylko wcisnąć deseczką? W tamtym roku nie wzeszły???
Misia bardzo fajnie pilnuje kwiatków. ;:63

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ech ta wiosna, człek by ją łyżkami jadł ;:oj a patrząc na te Twoje kolorowe foteczki, to trudno mi się oderwać. ;:433 ;:433
Dębika mi onegdaj mrówki podkopały i ducha wyzionął a Francescę w zeszłym roku susza załatwiła. ;:145
Misia arystokratka, dogląda swoich włości, żeby jej jakiś przybłęda rewiru nie zagarnął. ;:306 :;230
Lucynko, czy zaplanowane na dzisiaj wysiewy uskuteczniłaś. :?: Niechaj Ci pięknie powschodzą i radują oczęta.
Czekam na foteczkę bylinowego hibiskusa, metoda rewelacyjna i błyskawiczne wschody.Pewno za sprawą kąpieli we wrzątku. ;:111
Teraz tylko słoneczka Ci życzyć,aby podopieczni wigorem i zdrowiem tryskali i do czasu pikowania, łokciami się nie rozpychali. ;:301
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko nie doczytałam, że nasionka hibiskusów przed moczeniem trzeba naciąć ;:145 moje się moczą, czy wykiełkują to teraz niewiadoma.
Jak tam dzisiejsze siewy, udało się.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Lucynko ;:168 . Co ja czytam...zapowiedź na dzisiaj siania na pewno zrealizowałaś ;:oj , czyli idzie ku wiośnie :heja . Podpinam się do pytania o heliotropy, nacinanie...coś trzeba działać, może i ja je posieję a i czas do wiosny szybciej przeleci choćby na podglądaniu siewek ;:306 . Życzę zatem udanych siewów i szybkich wschodów..pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko piękne wiosenne wspomnienia... zimy ma nie być w tym roku ;:174 Ja dopiero zacznę się kręcić koło siania pod koniec lutego... ale po kalendarium siewów chętnie do Ciebie zaglądać będę... Niech Ci wszystko pięknie rośnie ;:168 i zdrówka ;:167
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i stało się! Hibiskusy wysiane, a dla towarzystwa, co by nie było im smutno, wysiałam też koleusy.

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam też zdjęcie kiełkującego hibiskusa bylinowego. Wstawię je, choć trochę niewyraźnie mi wyszło. Próbowałam kilka razy i za każdym razem było identycznie.

Obrazek

Iguniu - nie dziękuję, by nie zapeszyć. ;:131 Na razie jest dobrze i oby tak dalej.
Te czerwone kwiatki, o które pytasz, to pierwiosnek japoński.
Zdaje się, że moje słońce przegrało wojnę z chmurami, a to bardzo niedobrze dla wysianych roślinek. Będę zmuszona doświetlać, by zechciały wykiełkować, bo zarówno nasiona heliotropu i koleusa muszą mieć światełko i ciepełko.
Iguś, papryczki wysiewam w dni sprzyjające roślinom owocowym, a takie dni będziemy mieć 29, 30 i 31 stycznia. A później jeszcze 8 lutego.
Dziękuję i Tobie również miłego weekendu życzę. ;:196

Marysiu - ż tymi efektami to różnie bywa, a stosowanie biokalendarza jakoś już mi weszło w krew.
Okazuje się, że parzenie dobrze robi nasionkom hibiskusa, choć siałam dwie odmiany, wschodzi ten z moich nasion, a mam jeszcze nasiona od Danusi (danuta z), które na razie śpią. ;:19 Może potrzebują więcej czasu, zobaczymy.
Mój dębik nawet przyrasta, ale bardzo powolutku, może wzejdą nasionka, których sporo wytrząsnęłam wokół rośliny matecznej. ;:218
Dziękuję za wszystkie dobre życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Iwonko1 - coś wyjdzie na pewno, oby jak najwięcej i by wszystkie sieweczki rosły, czego życzę Ci ze wszystkich sił. ;:167
Właśnie dzisiaj wyczytałam, że od lutego możemy mieć już wiosnę, w dodatku bardzo suchą, co wcale mi się nie podoba.
Na hiacynty czekam z niecierpliwością, a dzisiaj jeszcze jednego sobie dokupiłam. No prosto nie strzymałam. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu - w sprawie heliotropu napisałam szczegółowo u Ciebie, ale ponieważ mam więcej zapytań, napiszę i tutaj.

Nasiona heliotropu muszą mieć światło i ciepło do kiełkowania, dlatego nie przysypuje się ich ziemią, tylko wciska np. przy pomocy kawałka plastiku. Do deseczki nasionka mogą się przykleić. Następnie trzeba spryskać porządnie, szczelnie zakryć czymś przezroczystym i postawić w jasnym i ciepłym miejscu.

Stasiu - wprawdzie systematycznie podlewałam swoje hektary, ale susza dała się we znaki i moim roślinkom, szczególnie lubiącym wilgotne podłoże, w związku z tym już się zastanawiam, które z nich dotrwają do najbliższego sezonu, a które już sobie odeszły. Straty zawsze są: raz większe, raz mniejsze i zawsze też trzeba się z tym liczyć. :(
Jak napisałam we wstępie, plan wykonany, tak więc Twoje życzenia bardzo na czasie, dziękuję za wszystkie ;:167 i Tobie również słonecznych dni życzę ;:196 , skoro już zimy ma nie być, to niech chociaż słońce nas pociesza.

Dorotko - te nasionka takie malutki, że nie udało mi się naciąć wszystkich, tak że nie wiem, które kiełkują. Jeszcze sobie poczytałam na temat siania hibiskusów i tylko w jednym miejscu znalazłam taką wskazówkę, jaką się posłużyłam. Tak więc trudno powiedzieć, czy bez wykonanych czynności nie byłoby kiełkowania. ;:218
Życzę Ci, by Twoje hibiskusy pięknie skiełkowały i wyrosły.
Zaplanowane na dzisiaj sianie zrealizowane. ;:303

Zuziu - zrealizowałam.
Na temat heliotropów napisałam Danusi, nie będę się powtarzała, natomiast nacinałam i parzyłam nasiona hibiskusów bylinowych.
Za dobre życzenia pięknie dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu - no właśnie, też dzisiaj przeczytałam zapowiedź lutowej wiosny, ale i jeszcze większej niż przed rokiem suszy. Przeraża mnie to. :shock:
Zdrówko przygarniam, z serca dziękuję i również z serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Pogodnej, miłej niedzieli wszystkim Wam życzę. ;:4

ObrazekPierwiosnek japoński.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko cudne pierwiosnki, u mnie nie chcą się zadomowić nawet gruziński kiepsko przyrasta.
Parapetowe wysiewy super, u mnie miało nie być, ale chyba kilka nasion pomidorów spróbuję w połowie lutego.
Straty w ogrodzie się zdarzają, ale każdej roślinki żal , boję się suszy nawet kilka razy zimą podlewałam rododendrony bo listki obwieszone a mrozu przecież nie było ;:145 z deszczem kłopot, śniegu nie ma ale co na to poradzić ;:218
Muszę sprawdzić wiosenną ofertę w mijanej codziennie biedrze , może znajdę dorodną prymulkę lub jakieś podpędzone cebule.
Miłego i słonecznego tygodnia, ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko nie jestem sama, już masz wschody ;:215 , a pierwiosnek cudny ;:215 Podziwiam Ciebie za wysiewy Heliotropów, ja z nimi sobie nie radziłam i dałam spokój. Pozdrawiam i życzę pięknych wschodów.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ale cieszą takie wschody o tej porze :D Ja dzisiaj siałam papryczki i hibiskus; tak jakos byłam nastrojona wiosennie przez to ciepełko i ;:3 Pomidorki planuję przestestować ale to dopiero w lutym.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zanim wysiałam heliotrop za oknami królowało słońce, a teraz tylko chmury i mgły. ;:222 Żeby choć deszcz z tych chmur poleciał, to nie. ;:145 A najgorsze jest to, że na najbliższe dni też zapowiadają się ponure dni. ;:223

Hibiskus bylinowy ładnie szybuje w górę, drugi kiełek też już podnosi główkę, a trzeci wychyla się spod ziemi.

Obrazek

Juleczko - pierwiosnki nie lubią mieć sucho, a ja obecna codziennie na działce nie żałowałam swoim wody. Gruziński u mnie wprost szaleje, mimo że akurat o niego najmniej się troszczę. ;:303
Mam jednego rododendrona, dostałam malutką sadzonkę od babki sąsiadki z informacją, że on sam sobie poradzi w każdych warunkach i coś w tym jest, bo bardzo ładnie przyrasta i kwitnie. ;:333

Obrazek

Coś zielonego i kolorowego na pewno w Biedronce znajdziesz, w mojej dwa regały zastawione prymulkami, hiacyntami, narcyzami i azaliami. ;:303
Dziękuję pięknie za słoneczne życzenia ;:196 , oby się sprawdziły.

Iwonko0042 - dziękuję, kochana. ;:167
Z heliotropami nigdy nie miałam problemów, a sieję je od czasu nabycia działki. ;:63 Widocznie one mnie lubią, ;:108 a są takie rośliny, które nie chcą mnie polubić. :oops:
Jak nie lubić takich ślicznotek w dodatku z miłym dla nosa aromatem.

Obrazek

Pozdrawiam wzajemnie i bardzo cieplutko. ;:196

Iguniu - pierwsze wysiewy jakoś tak optymistycznie nastrajają, pozwalają spokojniej czekać wiosennych pierwszych zielonych listeczków i kolorowych kwiatuszków. ;:138
Papryczki będę siała w dniu dla nich najkorzystniejszym, tj. 29 bądź 30 stycznia, a dwie odmiany pomidorków pod osłony zasieję 8 lutego.
Mój hibiskus, jak widziałaś, ładnie sobie poczyna, co mnie cieszy, bo mam dla niego miejsce, a jest bardzo ładny. ;:215

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”