Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

-Daysy Mam bardzo podobnie , niestety już ogarnia mnie taki smutek, że lato się kończy. Przeraża mnie wizja krótkich , deszczowych jesiennych dni oraz długich , ciemnych wieczorów. Na pocieszenie pozostają Nam wspominkowe zdjęcia :)?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam przemiłych gości ;:167

Długo kazałam Wam czekać na odpowiedź, wiem opuściłam się strasznie, nawet nie będę się tłumaczyć, bo nie mam żadnego usprawiedliwienia dla lenistwa.
Sezon różany możemy uważać za skończony. U mnie co prawda w tym roku skończył się znacznie wcześniej więc nie było za bardzo o czym pisać. Narzekanie nic by nie pomogło a i pokazywać też nie było co. Po części więc czuję się usprawiedliwiona ;:333
Przyrzekałam sobie, że już żadnej róży do ogrodu nie sprowadzę i co, znowu klapa, za sprawą szczodrości Ali/Georginii zawitały do mnie 3 odmiany Mme Knorr, Gentle Hermiona i The Shepherdess po 3 sztuki, czyli 9 nowych panienek.
Ponieważ nie było już gdzie wcisnąć nowych nabytków trzeba było uśmiechnąć się do syna by przesunąć planowany warzywnik na jego część i tym sposobem mogła powstać nowa rabata, już naprawdę ostatnia ;:108 .
Na tę rabatę trafił również nieplanowany zakup Eden Rose /rekalmacja/ oraz Wildeve i Terra Limburgia, które nie radziły sobie na poprzednich miejscach.
Nie wiem, czy różomaniactwo nie jest bardziej niebezpiecznym i czy w ogóle uleczalnym nałogiem w odróżnieniu od bardziej znanych używek :;230 :;230 :;230
Co prawda czasem przychodzi chwila otrzeźwienia, jednak nawroty są nieuniknione i powracają ze zdwojona siłą ;:124 ;:124 ;:124

Joasiu, zdjęcia zawsze poprawiają humor, nie zmienia to faktu, że ten sezon nie zaliczam do udanych i pragnę o nim jak najszybciej zapomnieć. Całe szczęście, że pierwsze kwitnienie było super i jest do czego wracać wspomnieniami.

Gosiu, no widzisz zamiast rabaty typowo bylinowej powstała rabata różana z dodatkami bylin, ale się nie poddaję, wiosną powalczę o typowo bylinową, coś się przesadzi, dosadzi i na pewno w końcu powstanie.

Ada, tez mam mało koloru jesienią i po troszku próbuję wprowadzić więcej roślin atrakcyjnych jesienią, niekoniecznie kwitnących, byleby swoim kolorem rozświetliły przygnębiający obraz ogrodu tak późna jesienią jak i zimą. Myślałam o ogniku, dereniu. Piękne są klony palmowe, ale u mnie niestety przemarzają ;:131 .
Nic dziwnego, że przerabiamy swoje ogrody, co byśmy robiły, gdyby ogród był doskonały, nawet w piosence jest o gonieniu króliczka ;:306
Cebulki staram się sadzić gdzieś głębiej na rabatach, wolę kiedy są zasłonięte przez wyższe byliny w czasie zasychania pędów.

Jadziu mam naprawdę mało czasu na prace ogrodowe, zwłaszcza teraz, kiedy dzień jest zdecydowanie za krótki, wracam z pracy jest ciemno, mogę tylko w soboty i niedziele nadgonić wszystkie zaległe prace. Czasem i te dni wypadają, sama wiesz jak to jest a to nie zapowiedziani goście a to pada albo wieje jak to jesienią.
Ta jesień i tak wyjątkowo sprzyja wszelkim pracom, długa i ciepła nad podziw, mogłoby tak pozostać jeszcze dłużej. Zimę lubię ale jak jest śnieg i mróz. Jak ma być taka jak w zeszłym roku to może nie być jej wcale.

Aniu, to jest prawda, jeśli same "projektujemy" swoje ogrody, same w nim pracujemy, to jest on nasz w każdym calu a jak do tego dodamy swoją duszę, a tak robi każda z nas ,to jest on odzwierciedleniem nas samych.
Ogród zmienia się, bo i my z czasem się zmieniamy, dojrzewamy, czasem nie mamy czasu, innym razem brakuje funduszy, to wszystko kształtuje i wpływa na wygląd naszych ogrodów, chociaż nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Tym samym jest dla nas jedynym, niepowtarzalnym, prawdziwie NASZYM ogrodem.
Tak też bywa z roślinami, każda wyhodowana przez nas jest najcenniejsza.,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Daysy, no pięknie, pięknie! :lol: Ale przecież wiadomo, że normy ilościowe odnośnie zakupu róż dla ogrodników chorych na różycę są inne niż dla pozostałych ogrodników. Nie martw się, w tym przypadku dziewięć róż mieści się w kategorii "ilość śladowa", tym bardziej, że kilka krzewów w jednej odmianie :lol: .
Niby można próbować leczyć to uzależnienie, ale po co?! Fajne jest!
Jeżeli chodzi o rośliny atrakcyjne nawet jeżeli nie kwitną, to polecam ... różę Westerland ;:306 .
Tak to jest między nami - nałogowcami :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nowa rabata przy której było sporo pracy Daysy to dobre wytłumaczenie ,bo przecież samo sie nie zrobi.No sporo nowych nabytków i to w dodatku już rozrośniętych, wiec już na samym początku wiesz ile potrzebne miejsca i jakie wysokości osiągają i nic Cię nie zaskoczy.Oby tylko jakiś deszcz porządny spadł u mnie znów trochę popadało, a przydałby sie 100 razy tyle.Może chociaż śnieg sypnie obficie i zaspokoi zapotrzebowanie na wodę .Życzę Ci obfitego podlewania z nieba ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale dlaczego ma być rabata tylko bylinowa?
Ja mam wszędzie porozrzucane róże, a pomiędzy nimi byliny.
To cudowne połączenie.
Ale przyznaję, że jesteś nieuleczalnie chora ;:306
Ja nie kupiłam ani jednej róży, a wręcz przeciwnie pozbyłam się już kilku
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, od dawna cierpimy na "różyczkomanię", ale chyba jednak wolę takie uzależnienie... :wink: Pomimo wszystko chyba jest mniej groźne :;230
Tworzenie nowej rabaty w pełni uzasadnione i już teraz jestem ciekawa efektu. Gentle Hermione posiadam i jestem z niej zadowolona. A The Shepherdess będę podglądała u Ciebie. Oj, bedzie się działo w nowym sezonie ;:224
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Daysy, wraz z pierwszym powiewem wiosny minie "lenistwo" - to typowe w okresie zimy,nawet tej
kalendarzowej :wink:
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Daysy jak napisałaś w którymś z postów że, powstanie rabatka bylinowa i nie zaprosisz już żadnej panienki to się przeraziłam :;230 Teraz odetchnęłam z ulgą
daysy pisze:Co prawda czasem przychodzi chwila otrzeźwienia, jednak nawroty są nieuniknione i powracają ze zdwojona siłą
i tak trzymaj. ;:196
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Daysy, cierpliwie czekam na wiosenne przebudzenie w "Różyczkowym Raju" .Obecna pora roku i aura, nie
napawa optymistycznie. "Jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie spieszmy" - to dopiero początek marca.
Nocnego deszczyku, słonecznego dzionka - optymizmu duchowego ;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich zaglądających do pustego od połowy listopada wątku :oops: i bardzo Wam dziękuję za pamięć i cierpliwość ;:196 ;:167 ;:167

Nie będę się tłumaczyć, bo moja nieobecność nie była w żaden sposób związana z forum, uwierzcie miałam powody, by pozostawić Was na tak długi okres bez odpowiedzi ;:108 .

Wiosna pomalutku do nas zagląda, na razie tak nieśmiało, ale jeszcze chwila i znowu będzie chciało się żyć. Ruszymy do ogrodu jak żołnierze na bój ;:306 , mam nadzieję nie ostatni ;:333
Od tygodnia już ruszyłam na swój, na razie połowa ogrodu w miarę ogarnięta, od przyszłego tygodnia zapowiadają ocieplenie, więc następna część będzie obrobiona. W tym roku wcześniej mogę rozpocząć pracę, ponieważ zima i wiosna sucha, w ogrodzie można przejść po rabatach suchą stopą. Część róż mam już przyciętych, myślę, że mrozów do -10 nie ma się co spodziewać a panny nie chcą czekać, ruszają pełną parą. Te, które przycinałam, aż żal było ciąć z tak zaawansowanymi przyrostami.
Przycięłam hortensje, odmłodziłam hortensje ogrodowe, wiec w tym roku chyba szału nie będzie, ale kiedyś trzeba było to zrobić.
Jak widzicie nadrabiam zaległości z poprzednich kilku lat i cieszę się każdą chwilą spędzoną w ogrodzie.

A teraz odpowiedzi

Lodziu miło, że zajrzałaś do mnie ;:168 , widzisz ja aktualnie jestem na emeryturze i cieszę się każdą chwilą, nie mogę usiedzieć w domu, jak mam tylko sposobność wychodzę do ogrodu i coś tam zawsze dłubię, ręce mnie swędzą i jak najszybciej chciałabym wszystko
wyczyścić i przygotować na czas. Tym bardziej w tym roku, kiedy pogoda mi sprzyja.
Po lenistwie nie ma już śladu, teraz czas na ogrodowy jogging ;:333

Joasiu to były tylko marzenia, mam za dużo róż a za mało miejsca, by mogła taka rabatka powstać. Sama na pewno wiesz, że zawsze chce się to, czego akurat brak, a mnie właśnie marzy się taka rabata, najlepiej w stylu angielskim, pełna barw i rozmaitości.
Może kiedyś jak minie różane szaleństwo :wink:

Dorotko
, bardzo Ci współczuję kontuzji, przykro czytać, wiem co to znaczy, sama przechodziłam trudny okres. Wracaj szybciutko do zdrowia ;:167 .
Oj, będzie się działo, zwłaszcza, że od córci przyjechały do mnie 4 nowe austinki ;:224 . Teraz zastanawiam się gdzie je posadzić, miejsca brak. Na razie stoją w donicach.

Gosiu
pomarzyć nie można :?: No marzy mi się taki angielski miszmasz, ale to tylko plany, już wiem, że na tę chwilę nieaktualne, ale może kiedyś się uda :heja
No widzisz a mnie znowu za sprawą córci, przybyły jeszcze 4 austinki i gdzie tu miejsce na marzenia ;:306

Jadziu
rabata już jest, teraz szukam dobrego towarzystwa dla tych panieniek, najlepsze jest to, że będzie to rabata typowo z różowymi różami. Gdyby ktoś nie wiedział - nie przepadam za tym kolorem ;:306
Podlewanie zapewniła trochę aura, trochę ja ;:333

Kasiu wiem, byłam u Ciebie i widziałam Twoje Westerland, są przecudne, ale ja już naprawdę nie mam gdzie sadzić róż.
Jak zerkniesz wcześniej doczytasz, że jeszcze córcia dosłała mi 4 różyce, które aktualnie siedzą w donicach a ja próbuję im znaleźć sensowne miejsce.
Dziewięć na pewno się mieści w tej kategorii, ale ja mam ich ponad 120 w ogrodzie i to nie jakieś małe różyczki, tylko wielkie krzaczyska ;:224

Kilka fotek z ubiegłego sezonu na dzień dobry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moc buziaków dla wszystkich ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Achhhh ten czarujący Doktorek ;:167 juz zapragnęłam widzieć go ukwieconego również u mnie.Kolor i ten zapach ;:167 ;:167 swojego trochę poprzycinałam jesienią teraz czekam na krótkopędy na długaśnych w poziomie ułożonych łodygach .Moją Fresję będę musiała ciąć do ziemi ona ostatnimi laty mocno się uwstecznia. Nie wiem chyba Rh zbierają jej wszystkie potrzebne witaminy bo są z roku na rok coraz większe. Dobrze Daysy że możesz pracować w ogrodzie, bo ubiegły sezon miałaś przerąbany z powodu nogi ;:196 ;:196 Czy ostatnia fotka to Lady of Shalott
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu na ostatniej fotce to przepiękna Polka, skradła moje serducho od pierwszego kwiatka ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no cudna ;:167 koleżanka też ją ma, ale chyba ciutek inna, ale też bardzo obfite ma pierwsze kwitnienie ma ja rozpięta na siatce płotu i jest zjawiskowa w połączeniu z powojnikami .Jak zakwita to jeden kwiat nawet liści nie widać
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, super, że wreszcie wybudziłaś się z zimowego snu ;:333 Zdjęciami z ubiegłego sezonu zrobiłaś mi ogromną frajdę. W tym trudnym czasie bajecznie kolorowe fotki poprawiają humor i chociaż na chwilę pozwalają zapomnieć o tym co się obecnie dzieje.
Czytam o nowych Austinkach... :D Pochwalisz się jakie odmiany przyjechały od córci?
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Daysy piekne wspominkowe zdjecia, od dwoch lat moj malutki ogrodek "napełnia" sie rózami , wiec spaceruje po najpiekniejszych ogrodach na forum podgladam i podczytuje wszelkie informacje na temat pieknych różanych pannic, może tez zrobisz jakies różane podsumowanie.
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”