Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie
Jak masz temperaturę 20 stopni i wyżej, no to za mało. Jak pisałem optymalnie to ok. 50 - 60%. Spróbuj postawić doniczkę na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem i przykręcić nieco grzejnik. Powinna jakoś dotrwać do wiosny. A na przyszły okres jesienno-zimowy pomyśl o nawilżaczu elektrycznym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wg mnie nic jej nie jest, przyrosty ma ładne,wiadomo, taka pora roku.
Ale...używałeś Topsinu? Jaki roztwór % zrobiłeś? Bo to co widać to jak pochlapane kropidłem !!! Jeśli użyłeś Topsinu to czuj się opr. To środek systemiczny, przenika do rośliny i krąży z sokami, dłuuugo. Roślinę delikatnie się zamgławia takimi środkami, a nie opryskuje żeby kapało.
No ja często nawet kąpię nowe nabytki w roztworze Topsinu, ale nigdy nie miałam takich białych zaschniętych plam. Poza tym to silna trucina dla człowieka.
Ale...używałeś Topsinu? Jaki roztwór % zrobiłeś? Bo to co widać to jak pochlapane kropidłem !!! Jeśli użyłeś Topsinu to czuj się opr. To środek systemiczny, przenika do rośliny i krąży z sokami, dłuuugo. Roślinę delikatnie się zamgławia takimi środkami, a nie opryskuje żeby kapało.
No ja często nawet kąpię nowe nabytki w roztworze Topsinu, ale nigdy nie miałam takich białych zaschniętych plam. Poza tym to silna trucina dla człowieka.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na dwie szklanki wody użyłem 0,75ml środka.
Aż zmierzyłam.. U mnie w miarce 0,75 ml to ok 15 kropli środka
Ziemia do roślin pokojowych wymieszana z drobnym keramzytem.norbert76 pisze:Monstery nie spryskujemy wodą! Wilgotność powietrza radykalnie spada po wyschnięciu liści, za to istnieje ryzyko załapania chorób grzybowych. Patrz wyżej na zdjęcie, nikt na tej klatce schodowej nie bawi się w spryskiwanie liści, a roślina całkiem dobrze wygląda.
Jeśli chodzi o nawilżacz, to zgadza się, masz go ustawionego nie tylko za blisko rośliny, ale błędnie na podłodze. Nawilżacz umieścić najlepiej powyżej rośliny w nieco większej odległości - para wodna kierowana przez dyszę do góry, opada potem w dół. Chociaż Monstera jest w stanie całkiem nieźle dać radę przy wilgotności powietrza około 50%.
Jeśli chodzi o wilgotność powietrza to jest tutaj istotna temperatura otoczenia. Jeśli oscyluje ona na poziomie ok. 20 i poniżej, to podnoszenie wilgotności powietrza może prowadzić tylko do załapania chorób grzybowych.
I właśnie u Ciebie wdała się choroba grzybowa. Przejrzyj ostatnie parę stron...
Druga sprawa, w jakim rośnie podłożu - w produkcyjnym, czy przesadziłeś do samej ziemi bez uprzedniego wymieszania z rozluźniaczem?
Trzecia sprawa, jak często podlewasz - pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi?
Po czwarte, stanowisko za ciemne. Postaw na jakimś kwietniku albo stołku, żeby liście były powyżej parapetu. .
Podlewam jak zobaczę że ziemia wysycha, średnio raz na 5-7 dni.
Wiem właśnie że ma trochę za ciemno ale za bardzo nie mam jak jej wyżej postawić, za mało przestrzeni a uwielbiam tą roślinę.
Dziękuję za radę co do spryskiwania wodą, gdzieś kiedyś wyczytałam że tak się robi i niestety zmarnowałam pół roślinki.
Czy w takim razie zainwestować w ten Topsin?
- norbert76
Niestety, ale kupując roślinę trzeba wpierw poczytać o jej wymaganiach. Żeby roślina dobrze rosła trzeba zapewnić jej optymalne warunki uprawy, a właściwa dawka światła to podstawa rozwoju.
Podlewanie co 5 dni to trochę zbyt często zważywszy że keramzyt chłonie wodę. Jest on dobry na drenaż, ale do podłoża lepiej dodać żwirku albo perlitu.
Ogranicz nieco podlewanie, a na wiosnę przesadź do nowego podłoża.
Zrób oprysk i podlej Topsinem.
Podlewanie co 5 dni to trochę zbyt często zważywszy że keramzyt chłonie wodę. Jest on dobry na drenaż, ale do podłoża lepiej dodać żwirku albo perlitu.
Ogranicz nieco podlewanie, a na wiosnę przesadź do nowego podłoża.
Zrób oprysk i podlej Topsinem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cześć słuchajcie ostatnio usechł mi młody list monstery i obcięłam go , zostawiając 10 cm łodygi od doniczki. z tego zaschniętego uciętego kawałka rośnie lisć miniaturka skróconego listka, czy to normalne? czy ktos tam miał?
pozdrawiam
Pisownia/Mod.N.
pozdrawiam
Pisownia/Mod.N.
- norbert76
Wrzuć zdjęcie jak to wygląda.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To normalne, po prostu główny pęd nie będzie mieć jednego liścia, którego obcięłaś.
- norbert76
Mimo wszystko należy zadać pytanie, dlaczego ten liść usechł. Może coś jest nie tak z warunkami uprawy. Przejrzyj ostatnie parę stron pod kątem podłoża, podlewania, stanowiska, wilgotności powietrza.
Ze zdjęcia widzę, że na pewno podłoże jest zbyt mało przepuszczalne, a doniczka włożona jest do osłonki.
Przesadzałaś po zakupie?
Ze zdjęcia widzę, że na pewno podłoże jest zbyt mało przepuszczalne, a doniczka włożona jest do osłonki.
Przesadzałaś po zakupie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ten pierwszy liść nie przetrwał przeprowadzki. Bardzo dziękuję za porady.
Pozdrawiam serdecznie
-- 25 sty 2020, o 12:10 --
Nie przesadzałam po zakupie, jestem laikiem jeśli chodzi o uprawę i pielęgnacje monstery.
Pani w sklepie powiedziała, że mam ją przesadzić wiosną za 2 lata.
Pozdrawiam serdecznie
-- 25 sty 2020, o 12:10 --
Nie przesadzałam po zakupie, jestem laikiem jeśli chodzi o uprawę i pielęgnacje monstery.
Pani w sklepie powiedziała, że mam ją przesadzić wiosną za 2 lata.
- norbert76
Błąd, zawsze rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie. Przesadź ją do właściwego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku/perlitu w proporcji ok. 2:1 - 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo, a czy istnieje gotowa mieszanka ziemi i żwirku do kupienia, jak już mówiłam, nie znam się na tym i nie chciałabym wyrządzić mojej roślinie krzywdy.