Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Niedługo będziesz miała pomidorolandię w domu :uszy ;:167 IX piętro? Obrazek Oj nie wypchnęłabyś mnie na swój balkon :;230 Na swój na IV wychodzę na glinianych nogach ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Teraz nieco rzadziej będę zaglądała na forum. Co drugi dzień wyjeżdżam rano, wracam różnie wprawdzie, ale zmęczona nie mam nastroju i nie chcę epatować marnym humorem.

Maryniu - jak to mówią: "Z braku laku dobry kit". ;:131 Zdecydowanie wolę cieszyć oczy kwiatami na rabatach, ale teraz musi mi wystarczyć to, co na parapetach.

Dorotko - kwiatów nie będę siała przedwcześnie, tylko te pomidorki, które przeznaczone są do sadzenia pod osłony. Jeśli oczywiście "palma mi nie odbije". ;:218

Danusiu - lubię doniczkowe o ciekawych liściach, łatwiej znieść, gdy nie zechcą zakwitnąć.
Teraz jeśli tylko mam słoneczny dzień, to mogę obserwować ładne zachody słońca, które chowa się tuż nad czteropiętrowym blokiem. Mogłabym też uchwycić piękne wschody, gdyby tylko chciało mi się rano wstać. ;:112

Iwonko0042 - właśnie listki Ludisi mnie urzekły, kwiatki mało widoczne, ale dobrze, niech kwitnie. ;:333
Na razie nic nie zamawiam, poczekam do wiosny, bo nie wiem, co mi z ziemi wychynie. Mam tak naćpane, naupychane, że muszę czekać na ewentualne ubytki.
Słoneczka mi nie brakuje, raczej deszcz mi się marzy, ale będzie, co Bóg da.
Pozdrawiam wzajemnie razem ze słonkiem. ;:3 ;:196

Alu - witaj, kochana. tego storczyka ukorzeniła dla mnie sąsiadka. Długo to trwało, nawet zapomniałam, że mi obiecała. Wielka była moja radość, gdy mi go przyniosła. :tan
Roślin doniczkowych nie dokupuję, za wyjątkiem fiołeczków, bo muszę zachować miejsce na parapetach. Te, które aktualnie posiadam, zmieszczę na parapecie kuchennym, a draceny na komodzie. Ich kota nie rusza. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Zuziu - właśnie Ludisia ma listki ciekawe, kwiatki nieszczególnie.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Marysiu - prawie wszystkie moje rośliny doniczkowe mieszczą się na jednym, kuchennym parapecie. One nie wymagają dużo miejsca, które oszczędzam dla pomieszczenia zimowych wysiewów działkowych i choć mam jeszcze trzy duże parapety, to jeden z nich pozostaje do wyłącznej dyspozycji Misi. :lol:
Do mnie też zawitał mrozek, malutki i bez śniegu. Za to słońce pięknie świeciło przez calutki dzionek. ;:63
Gołębiarz jeździ teraz rowerem, a i Misi jest zimno na działce, zresztą nie lubię działki o tej porze roku. No nie lubię i już! ;:222
Zresztą teraz praktycznie nie mam czasu, ciągle jestem zmęczona, a i w domu jest co robić przed świętami. Musiałam rozłożyć tę robotę na dłuższy okres, by ze wszystkim zdążyć. ;:131 Taki los.
Trzymam się w miarę moich możliwości, dziękuję Kochana. ;:196

Kasiu-Katiusha - mój płocki synek też ma lęk wysokości, a walczył z nim poprzez coroczne wyjazdy w wysokie góry europejskie, gdzie z ogromną przyjemnością uprawiał tracking. Oczywiście w grupie. I było wszystko jak trzeba, a okna na swoim trzecim piętrze nie umyje do dzisiaj. ;:306
Ja mogłabym nawet na 50. piętrze okna myć. :tan A mój balkon jest jak pokoik - ma trzy ściany i sufit. Ponadto do połowy zabudowany, a wyżej jest siatka chroniąca kotę przed upadkiem. Dałabyś radę. ;:303

Słoneczko poszło spać, czas na odpoczynek.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko narzekałaś ,że w uwiecznieniu nieba przeszkadzają Ci wysokie bloki, a tymczasem takie czarowne udało Ci się złapać ;:oj Piękne w kolory, zacienienia i świetlne odbicia ;:138
W tym roku chyba tylko Iwonka-iwona0042 pobiła Cię w wysiewach. Obie macie takie niecierpliwe łapki :tan O cebulkach, które wysadziłaś poczytałam sobie co nieco i muszę stwierdzić, że kwiatuszki ma piękne, tylko pewności nie ma, że zakwitną. Ale przecież Tobie prawie wszystko się udaje, to i te na pewno dadzą radę ;:215
Doniczkowe kwiaty też radzą sobie u Ciebie doskonale, a storczyk niech cieszy Cię nie tylko listkami, bo to, że zakwitł świadczy tylko o jego dobrostanie. Niech też ma coś z tego życia ;:306
Dobrych wiadomości Lucynko, oby zmyły frasunek z Twoich myśli ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko piękne zdjęcie.Teraz jak nasze kwitki nie kwitną to i nie ma o czym zbytnio pisać. :?
Dzień jak co dzień.Wstawanie i spanie. ;:124

Życzę wszystkiego dobrego. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko mgłabym z Twoim synem sie kumplować. ;:306 Na pierwszym piętrze ciężko mi umyć okno. ;:224
W styczniu pomidory, to dopiero przyśpieszenie. ;:oj
Spokojnych, dobrych dni życzę. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie znalazłam długo poszukiwany mebel. Już stoi na swoim miejscu, tak więc teraz będę już tylko polowała na ciekawe prezenty świąteczne dla rodziny.
Na dworze lekki mrozek i słoneczko, tylko białego puchu brak, ale może i on wkrótce się pojawi...

Iwonko1 - teraz słońce zachodzi tuż nad jednym z bloków, dzięki czemu mam możliwość obserwowania jego pożegnania z krótkim dniem. Mogłabym też sfotografować wschodzące słoneczko znad innego bloku, ale musiałoby mi się chcieć rano wstać. Leniwa się zrobiłam i ciągle jakaś niewyspana jestem. ;:223
Co do wsadzonych przeze mnie cebulek, to jasne że nie ma pewności, i że eksperyment może się nie udać ;:218 , ale co mi szkodzi popróbować. Nie wszystko mi się udaje, ale przecież nie musi, coś nie coś musi sprawić zawód, by nie było za łatwo. ;:7
Dziękuję, kochana, za dobre słowa ;:167 i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Danusiu - witaj, dziękuję. ;:180
Jak to? Wstajesz i kładziesz się spać? Tak jedno po drugim? :roll: Nie wierzę, że w ciągu dnia nic nie robisz. ;:185
Życzenie przyjmuję z otwartymi ramionami ;:167 i całym sercem odwzajemniam. ;:196

Soniu - a po górach wędrować lubisz? Mój Paweł wszystkie urlopy na trekkingach spędzał. Od dwóch lat jeździ do ciepłych krajów nad wodę, bo się wziął ożenił :shock: , wobec tego robi to, co żona lubi. :tan
Mam dwie odmiany pomidorów, które zaleca się siać pod koniec stycznia, by na początku kwietnia już wysadzać pod osłony.
Trochę wysieję więc zgodnie z zaleceniem, a część w późniejszym terminie na wypadek, gdyby wiosna okazała się zimna.
W naszym klimacie wszystkiego można się spodziewać. ;:108
Dziękuję pięknie za dobre życzenia ;:180 ;:167 , które z całego serca odwzajemniam. ;:196

Ja sobie siedzę przy kompie, a Misia pilnuje mnie z wysokości swego drapaka. Od czasu do czasu przysypia, ale tak naprawdę czuwa i gdy tylko wyjdę z pokoju, pobiegnie za mną. Mocno mnie ostatnio pilnuje, bo często zostaje sama w domku.

Obrazek

Niech Wam weekendowe dni miną we wspaniałym nastroju. ;:97

Dobranoc. ;:19 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko piękne słoneczko u Ciebie zachodzi, daj troszeczkę go nam proszę ;:196 cały dzień u nas pada, smutna pogoda, a dziś taki wesoły dzień, my spedziliśmy go z wnukami, bo jak inaczej, było wesoło, to nasze słoneczka uradowane ;:3 :tan wygłaskaj Misię, ona taka kochana ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ładny zachód pokazałaś :D ;:63 ;:63
Pamiętam, że nie lubisz działki zimą i powiem Ci szczerze, że i mój ogród nie wygląda ładnie :wink: dopiero jak będzie solidna kołderka, a ścieżkę też przykryje biały puch to w słoneczku taki ogród mnie cieszy. Teraz już nie przedłużam poranny spacer po ogrodzie tylko migiem napełniam co trzeba i znikam w ciepłym domku. Nie tylko Tobie potrzeba coraz więcej czasu na przygotowania do świąt, a jeszcze są dni że nic nie idzie albo się po prostu nie chce! Potem dostaję przyspieszenia i na to liczę ;:306 Głaskanko dla popielicy, a Tobie życzę żeby mebelek służył długie lata ;:304 i zdrówka na zimowe dni Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO to tak w skrócie napisałam.Kiedyś mówiłam :wstaję,idę do pracy i idę spać.A teraz zostało tylko spanie i wstawanie.
Nie raz zastanawiam się czy w ogóle warto wstawać. ;:124 Latem to co innego,jest motywacja.
No wiesz robię zakupy,obiad,czytam książki,laptop,telewizor i tak życie mija. ;:145 ;:222 .Aha jeszcze kawka . :heja

Życzę dobrej,spokojnej nocki. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niedziela minęła na błogim lenistwie po sobotnim wysiłku. Jak to mówią: głupiego robota lubi. ;:113 Mnie polubiła. ;:7 Zachciało mi się remontu kuchni, bo stwierdziłam, że sufit zaliczył jakieś plamy. M dowodził, że tylko przez lupę je widać, ale ja widziałam gołym okiem i nie było zmiłuj, musiał wziąć się do pracy. Oczywiście gros wysiłku poniosłam osobiście, ale teraz spokojnie mogę na sufit patrzeć. ;:204 Całą sobotę ganiałam na najwyższych obrotach, toteż dzisiaj pozwoliłam sobie na słodkie lenistwo.

Iwonko0042 - z radością podzieliłabym się z Tobą słoneczkiem, ale ono i mnie już opuściło, ustępując miejsce chmurom. ;:108 Wczoraj nawet deszcz spadł, co mnie nawet ucieszyło, bo ciągle mało wody roślinki dostały.
Wnuczęta uściskaj i ucałuj od nieznanej babki przy najbliższej okazji. ;:cm Niech zdrowo rosną na pociechę rodzicom i dziadkom. ;:167
Misia wygłaskana, pięknie wymruczała podziękowanie. ;:180 ;:196

Marysiu - no widzisz i Tobie szarobury widok ogrodu do gustu nie przypadł. ;:131 Ja przynajmniej nie muszę na swoje puste rabaty patrzeć, Ty dla odmiany masz ogród za drzwiami i nie da się ominąć wzrokiem tego, co za nimi i za oknami. ;:108
Przyśpieszenia - powiadasz - ja właśnie takiego się dorobiłam i nic mnie już nie zatrzyma. Muszę się śpieszyć, by ze wszystkim zdążyć. Na szczęście płockie dzieci zaprosiły nas na świąteczny obiad, wobec czego mam na głowie (i w rękach oczywiście) przygotowanie wigilii, a drugie święto w malutkim trzyosobowym gronie, co bardzo mi odpowiada. ;:303
'Popielica" wygłaskana i bardzo zadowolona, długo mruczała swoje podziękowania. ;:180
Ja również dziękuję za dobre życzenia ;:79 , zdrowie bardzo mi się teraz przyda. Zresztą nie tylko teraz. ;:108 ;:108

Danusiu - tak sobie myślę, że rzeczywiście podczas tych krótkich dni dobrze byłoby jak niedźwiedzie zaszyć się w swojej gawrze i przekimać do wiosny. :tan
Pozdrawiam i buziaki ślę. ;:79 ;:79

Powoli dopada mnie już tęsknota za wiosennymi kwiatuszkami.

Obrazek

Nic dziwnego, gdy za oknami takie widoczki dominują.

Obrazek

Dobrego i zdrowego tygodnia wszystkim Wam życzę. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Masz rację z tym niedźwiedziem. Dobrze byłoby przespać gdzieś w norze tę zimę. A zresztą co to w ogóle za zima, u nas to nawet grama śniegu nie ma, więc póki co wychodzę na rabaty i gapię się, co gdzie mam przesadzić wiosną. Ale i tak smutno jest okropnie i szaroburo. Łyso na rabatach, tylko badyle sterczą.
No nic, dość smęcenia! Wszystkiego dobrego Lucynko w nadchodzącym tygodniu. :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No szaro, szaro i ponuro, dlatego nie dziwi, że człowiek zajęcia szuka, coby tylko za okno nie patrzeć ;:131 kwiatuszki śliczne ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko oby Twoje postanowienie "nie sieję za wcześnie" się spełniło. Tylko jak to zrobić, sama nie potrafię się powstrzymać. Mnie dzisiaj łapki swędziały i część maków rozsypałam, może ten sposób mi wyjdzie.
Zadbane jest Twoje osiedle, ławeczki pięknie poustawiane jest gdzie odpocząć.
Dobrego tygodnia ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko nawet się nie pochwaliłaś jaki mebel kupiłaś.Może ja się nie doczytałam?a może to Twoja słodka tajemnica? :oops:
Dużo zdrówka .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko no to już wiem dlaczego coraz wcześniej bierzesz się za przygotowania do świąt, bo latasz z lupa po domu! Uśmiejesz się ja tez próbowałam M uzmysłowić, że kuchnia wymaga odświeżenia, ale mnie zbył a ja mu uległam. Ja sobie pomyślałam o tych wszystkich ozdobach itp przystałam na jego filozofię :;230
Ja tez tylko Wigilię szykuję, bo Ci co zostają do drugiego dnia wyjadają razem z nami to co zostało, a drugi dzień każdy u siebie albo u drugiej rodziny.
Wyobraź sobie że dzisiaj pracowałam w ogrodzie...zadowolona, bo się poruszałam na świeżym powietrzu! :tan
No to jeszcze więcej zdrówka i ściskam ;:196 ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”