U Romanika kupiłam pazurki ze strzemiączkiem .

,bez śladów chwastów.Wystarczy dosypać kompostu,przekopać i gotowe,można sadzić.
 ,bez śladów chwastów.Wystarczy dosypać kompostu,przekopać i gotowe,można sadzić.

Krynko a jaki jest mniej więcej koszt takiego substratu?krynka pisze:Agnieszko,ja bym usunęła ile się da tej ziemi ,najmniej ze 20 cm. .Oczywiście możesz zmieszać kompost z kupną ziemią np. substratem torfowym ( najbardziej się opłaca w/g mnie jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny,najlepszy i najtańszy mają w CO w Żabieńcu),lub ziemią do uprawy warzyw.Ja bym dodała jeszcze trochę rodzimej ziemi,najlepiej gliniastej,żeby lepiej trzymała wilgoć w podłożu.

Skoro i tak można... będę myśleć, biorąc pod uwagę też koszt "metamorfozy"arek9025 pisze:A ja bym nic nie usuwał.
Stało się i herbicyd poszedł ale myślicie że warzywka z ryneczkow czy marketów rosną na poletkach pielonych ręcznie czy też motyczka. No nie! po prostu my tego nie widzimy.
Popraw jakość gleby tej co masz i więcej tego typu oprysku nie używaj.
Powodzenia.

Krynko, dziękuję, myślę, że skorzystam.krynka pisze:Aga , substrat kupowałam jesienią ubiegłego roku w dużej ilości i na ten sezon mi wystarczyło. Cena to ok 10 zł za worek 80 l . W tym roku nie sprawdzałam cen.
"Zabawy ziemne" ,jak to zabawnie określiłaś , można wykonywać przez cały rok,pod warunkiem,że ziemia nie jest zamarznięta

Obornik daję tylko przekompostowany ewentualnie granulowany .
 Obornik daję tylko przekompostowany ewentualnie granulowany .  

Ja też zaczynam i też z grządkami w skrzyniach.Ziober pisze:Skrzynki akurat zorganizowałem za darmo, nie zabezpieczyłem folią ich ale chyba te które dopiero robię zabezpieczę i zobaczymy jaka jest różnica. Nie zabezpieczyłem też żadną siatką od spodu, a wiem że tak niektórzy robią. Drzewo to czereśnia ale cień pada w drugą stronę także będzie słońce przez cały czas na grządkach ;-) to moje pierwsze podejście do jakiejkolwiek uprawy.

Folią czy impregnatem ?gienia1230 pisze:Po trzech latach bez impregnowania te deski się rozpadną, trzeba je zabezpieczyć.