Moja działeczka ROD zielony domek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek

Post »

Ach ten Twój kominek ;:167 Jeśli chodzi o pomidorki , to dogadałabyś się z moją eksperymentatorką Mamą ;:333 Testuje różne odmiany, dostaje i rozdaje nasionka. Jak usłyszała, że jej włości stały się internetowo sławne w moim wątku, od razu stwierdziła, że nasionka rozda chętnym, więc może na coś się skusisz, tylko muszę sobie na Święta ( jak do niej pojadę) te jej wszystkie smaczności spisać Obrazek
A pogoda..Niby zawsze jest, ale dziś u mnie wiało, lało, ciemno, ponuro... ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale lista pomidorowa.Duża.Ale ja też lubię kilka odmian i smaków. ;:173
Czyli jeszcze ostanie prace już w ogrodzie zostały ...
Róze już mam obrobione, i chyba wszystko
Tylko jeszcze muszę pomalować wapnem drzewka.
I pozbierać dekoracje. :roll:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alu, kiedy czytam, jaką ilość odmian nasion pomidorków zebrałaś, to przypomina mi się ubiegły rok. ;:108 Ja też tak zachłannie kompletowałam różniste odmiany, podczas wysiewu opisywałam je, a przy pikowaniu odpuściłam sobie opis odmian, zaznaczyłam jedynie które wysokie, które karłowe. Tyle tego było, że cierpliwości mi zabrakło. ;:7
W tym roku mam po trochu zebranych nasion tych, które nam najbardziej smakowały i tych najlepszych na przeciery, bo tylko tak przetwarzam te owoce i więcej nie mam ochoty eksperymentować. ;:185 Leniwa się robię. ;:306
Cudny ten fiołek afrykański. ;:138 ;:138
Czy on ma takie ciemne listki, czy to działanie światła?

Kominka w altanie zazdraszczam. ;:215 W moim drewnianym domku takiego wynalazku umieścić nie mogę, a chętnie bym przy żywym ogniu posiedziała i stare kości ogrzała. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przykro mi,że mnie zignorowałaś. :evil:
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Danusiu wybacz, ale nie ignorowałam Cię kochana ;:167 tylko zmieniłam Ci imię na Dorotkę już poprawiam wybacz ;:223 . Pozdrawiam Cię ;:196

Kasiu może kiedyś będzie okazja to chętnie wymienię się z Twoją mamą nasionkami. Jak pojedziesz do niej to spisz nasionka może faktycznie bym się na cos skusiła i dokupiła nasionka do kolekcji Pozdrawiam ;:196

Aniu dekoracje mam już zabrane i lampy też umyte wszystko i na strychu czeka na przyszły rok. Drzewka też już wymalowałam wapnem mówili mi że za wcześnie, ale i tak zrobiłam przecież od listopada można robić najwyżej poprawię w styczniu. Pozdrawiam ;:196

Lucynko ja mam 2 sprawdzone odmiany jedna to Stary Malinowy druga Złoty Ożarowski i te będą na pewno. Uprawiałam indigo rose co nie przypadły do gustu mojej rodzince i koktajlowe dlatego chce coś zmienić i posadzić inne odmiany do doniczek, a dlatego ich tyle bo nie mogłam się oprzeć. Przypuszczam że tez będę miała problem z ich opisywaniem może męża zaprzęgnę do tego. Ja kupiłam do suszenia to nie będzie z nimi roboty i do sałatek to córcia lubi robić na działce do grilla lub w domu ja lubię podjadać oby tylko nie przyszła zaraza. Co do fiołka to faktycznie ma takie ciemne listki nie zastanawiałam się nad nimi, ale teraz to widzę. Kominek w tym roku pierwszy raz będzie rozpalony już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No to wygrzewaj się, Alu, przy kominku, a może jakaś iskiereczka opowie Ci bajeczkę o Babie-Jadze, co to miała chatkę z masła..... ;:218
Raz jeszcze pochwalę fiołka o ciemnych listkach. Śliczniutka z niego bestyjka. ;:138 ;:138 ;:138
:wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny i chłopcy :wit U mnie zdrówko wróciło do normy i można ganiać, ale pogoda w kratkę raz cieplutko i słoneczko raz szaro buro. Na działce już sezon definitywnie zakończony porobione wszystko i czkam do wiosny no może nie tak do wiosny bo już w lutym myślę zrobić opryski jak będzie pogoda i wezmę się za malowanie płotka.

Lucynko kominek fajny spisał się było cieplutko :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich życzę słoneczka i dużo zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alu, skoro działeczka już gotowa zmierzyć się z zimową aurą, to teraz nastał czas słodkiego lenistwa dla Ciebie. ;:41 Tylko jeszcze przedświąteczną krzątaninę trzeba będzie odpracować, ;:87 a potem ewentualnie jakieś spacerki ;:65 ;:65 i inne ulubione przyjemności. ;:333
Tylko słoneczko pilnie potrzebne, a nie deszcze i śnieżyce, którymi straszą nas prognozy pogody. ;:oj
Życzę Ci dużo słonecznych dni i miłego wypoczynku. ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Jak krzepiąco oglądać słoneczko jesienne w tych pięknych okolicznościach Twego ogródka, wiedząc, że jeszcze słoneczko istnieje ;:223 ;:167 ;:167
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Strasznie dużo nasionek zakupiłaś.To wszystko pod folię,czy do gruntu.?
U mnie pod moją folią zmieści się tylko ok.20 szt.W gruncie jakoś mi nie rosną.Dostają plam.Może powinnam czymś popryskać.
Ładne chryzantemki.Nawet drzewka masz już pobielone.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Jesienna działka tez ma swój urok, zwłaszcza w słonku. Tego ostatniego Ci zazdroszczę.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

W jakim celu bielisz drzewka owocowe o tej porze roku?
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko chętnie bym poleniuchowała, ale się nie da bo jak jestem w domku to wnuki mam do bawienia albo jedno albo drugie. Cały dzień wypełniony. Teraz pogoda się zepsuła pada i zimno więc nie żal siedzenia w domu. Od jutra zaczynam sprzątanie na święta najpierw na mieszkaniu co mam po rodzicach, okna firany i takie tam a jak skończę to już za swoje mieszkanie muszę, się zabrać. Oj roboty pełno.:0

Kasiu witaj u mnie słoneczko istniało i już go nie ma od dwóch dni szaro buro i pada. Czekam ja i moje winogrona na lepszą pogodę bo okna trzeba myć :)

Danusiu z witaj kochana sporo tych nasionek i kolejne jeszcze przyszły, ale nie mogłam się zdecydować to wzięłam żeby potem nie żałować. te niskopienne, a jest ich 8 odmian to bujdą do doniczek 20 l tak jak papryki potem do gruntu mam sprawdzone dwie odmiany stary malinowy 4 krzaczki co jest super i złoty ożarowski 2 krzaczki też bardzo smakował wszystkim, które będą na pewno 4 krzaczki będzią na próbę po jednym. Takim sposobem wybiorę sobie żebym za dwa lata dała 6 krzaczków do doniczek, a 10 krzaczków do gruntu. Do tej pory wypróbowałam 3 odmiany z których zrezygnowałam ze względu na smak i z powodu że były bardzo późne. W pierwszym roku kupiłam na rynku sadzonki pomidorów i okazała się wielka klapa, były małe i niezbyt smaczne. W drugim roku zaczęłam hodować sama sadzonki tak jak kiedyś moja mama udało sie pomidory rosły ale dostawały plam i dużo się zniszczyło dlatego w tym roku pryskałam podlewałam pokrzywą i się opłaciło pomidorów miałam bardzo dużo. Teraz już wiem jak muszę robić bo mam przetestowane. :)

Ed witam serdecznie. U mnie była pogoda i się skończyła teraz pada brr. Zostało czekanie na słoneczko ;:3 i ewentualnie doświetlanie moich roślinek. :)

Witaj Magdaleno :wit Bielenie drzewek powinno wykonywać się od połowy grudnia a najlepiej w styczniu w lutym kiedy to jak słoneczko przyświeci i przygrzeje będzie odbijało promienie słoneczne. Ja obieliłam już teraz gdyż na pewno to w niczym nie zaszkodzi, a na opakowaniu jest napisane, że od połowy listopada można wykonywać bielenie. Ja zrobiłam teraz gdyż w grudniu przed świętami nie mam czasu, a w styczniu czy w lutym to tez nie wiadomo co może się wydarzyć np choroba, śniegi gdzie tam nie dojadę lub cos innego. Jeśli nie dam rady jechać na działkę w tych miesiącach i pomalować to mam nadzieję, że coś zostanie z tego co zrobiłam teraz, a jak dam rady jechać a wapno będzie zmyte zawsze mogę powtórzyć i wymalować jeszcze raz. :)

Pozdrawiam wszystkich życzę ;:3 i udanego ciepłego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Mnóstwo roboty Cię czeka ;:108 Nie lubię sprzątania, jak mam je w planie. Wtedy prokrastynacja jest u mnie ogromna ;:223 Ale uwielbiam, jak już posprzątam i jest wszystko na tip-top Obrazek
Pamiętacie takie prasowanie z "nawilżaniem"? Obrazek Ile to było plucia :;230
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Alu..u mnie z pogodą podobnie, słonko przez godzinkę, dwie..zanim pomyślę jechać na działkę czy nie już po słonku ;:oj . . Czas przygotowań świątecznych ( sprzątanie ) takie na tip top u mnie dopiero się zacznie. Na razie latam po sklepach za prezentami i ozdobami choć tych ostatnich mam dość..ale co poradzę jak co zobaczę wszystko mi się podoba ;:306 . Muszę jednak przystopować z tym lataniem bo nie będzie siły na sprzątanie..a plucie przy prasowaniu pamiętam :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”