Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko czy masz może nasiona dzielżanu??? ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To spory przymrozek miałaś Lucynko. :wit
U mnie może było -2 .
Pracusiu jeszcze przetwory zrobiłaś. Fajnie ten keczup wygląda.
I ja mam trochę jeszcze sprzątanie na ogrodzie. I bibeloty też.
Co to za ładna pstrokata roslinka ?
Ech coraz mniej już jakiś ładnych roślin w ogrodzie. :roll:
Pozdrawiam cieplutko. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Wyjątkowo ciepły listopadowy dzień, aczkolwiek mocno chmurzasty, pozwolił mi na całkowite uporządkowanie działki przed zimą. Mróz, który się wcześniej pojawił, zdziesiątkował kwitnące jeszcze rośliny. Nawet marcinki nie przetrwały. Jedynie chryzantemom nic się nie stało, a co najbardziej mnie zdziwiło, to pozostawiona jedyna gazania, która kwitnie sobie w najlepsze.

Obrazek

Zostawiłam ją jeszcze, skoro tak bardzo chce żyć, to nie będę jej przeszkadzała.
Marcinki poprzycinałam, kwiaty chryzantem ścięłam do wazonu, badyle wycięłam, kosmosy nadawały się już tylko na kompost, ale za to smagliczka nadmorska w pełnej krasie.

Obrazek

Większość rudbekii też smętnie zwiesiły łebki, więc także je poprzycinałam, ale są i takie, które jeszcze oparły się mrozowi.

Obrazek

Obrazek

Nasturcje padły całkowicie, a nagietki stoją na baczność i dziwią się, że ich sąsiadki tak łatwo się poddały..

Obrazek

Driakiew japońska też dumnie pręży muskuły i chwali się kwiatkami.

Obrazek

Gailardia, lwia paszcza, powojnik nic nie straciły na urodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast pierwiosnek pomyślał, że skoro mrozy minęły, zrobiło się ciepło, to zapewne już wiosna.

Obrazek

Tylko Misi jakby czegoś brakowało.

Szukała więc.... Obrazek

Obrazek....ale nie znalazła.

Danusiu - nie zbierałam nasion dzielżanu, ale moje mają dość ładne przyrosty, więc mogę się z Tobą podzielić. ;:108 Tylko nie wiem, kiedy to lepiej zrobić: jesienią czy wiosną. ;:218 Moje sadziłam wiosną, więc pewnie to jest ich czas. Mam dwa: jeden wysoki ( jego wygląd i kolor kwiatów nie jest zgodny z opisaną w kampersie odmianą), drugi o połowę niższy 'Bandera'.

Aniu - porządnie przymroziło, ale tak to bywa w listopadzie. ;:108
Twój ogród duży, to i sprzątania moc, ;:oj moją małą działeczkę uporządkowałam w trymiga. :tan
Ta pstrokata roślinka to fragment gałązki jednej z moich krzewuszek.
Ogrody pustoszeją, kwiatków prawie już nie ma, ptaszków nie słychać, szaroburo, smutno. ;:174

Nie wolno się smętnić, każda pora roku ma swoje zalety i wady, każda ma swój własny urok, cieszmy się więc życiem, wiśta wio i do przodu!

Dobrej nocy. :wit
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

O i to jest podejście i hart ducha, który mnie przekonuje ;:333 Dzielnie jeszcze kwitną Ci niektóre zieleniny ;:167
Pierwiosnek się zakręcił, nie tylko on. U mnie wróble w weekend gniazdko wiły w budkach zawieszonych przy balkonie (IV piętro, więc budki lęgowe dla jeżyków mam pod nosem ;:306 )
Misia poszukiwałą zaginionej Arki zapewne. Głaski na pocieszenie ;:167
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, zarażasz optymizmem :heja ;:196 . Jak to dobrze, że są takie osoby wśród nas :D .
Twój kawałek ziemi ma szczęście, że znaleźli mu się tacy gospodarze ;:63 . Wszystko masz już ładnie zrobione i przygotowane do zimy. Moja działka zaniedbana i nieodwiedzana od dłuższego czasu ale najbliższy weekend nareszcie będę miała czas tam pojechać.
U nas mrozu nie było i dobrze. "a nagietki stoją na baczność i dziwią się, że ich sąsiadki tak łatwo się poddały." - super tekst :lol: Oczyma wyobraźni widzę nagietki jak z politowaniem patrzą na te swoje wątłe sąsiadki.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie ostatnio wiało niemiłosiernie a teraz pada deszcz i prawdziwie listopadowo jest ;:222 A rano zapowiadało się ładnie już zęby ostrzyłam na skok na działkę choć właściwie prace jesienne zakończone..Ale wiadomo pańskie oko... ;:131 U Ciebie jeszcze kolorowo i jest na co popatrzeć! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko przymrozki przeszły przez wszystkie juz ogrody jak widać, ale u Ciebie jeszcze co nie co oszczędziły ;:215 , u nas to pada, ciagle pada, dzis trochę oszczędziło nas i mogła podjechać na działkę, nie zawsze mam takie szczęście jak mam wolne od pracy. Czyżby Misia już wiosny szukała???
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko to smagliczki jeszcze tak ładnie kwitną ??Te niskie białe ??
Driakiew japońska śliczna.
misia pewnie ciepełka szuka.Jak moja Fiona.Teraz trochę tylko w ogrodzie . a więcej w domu.
Słoneczka ci życzę. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Już pięć dni listopada za nami, trochę tego jeszcze przed, ale i one szybko miną.
Noce u mnie przekropne, dni bezdeszczowe, dość ciepłe choć wietrzne, a ziemia ciągle niedostatecznie napojona. Cebulki dzięki temu nie zgniją, choć nie wiadomo, czy przeżyją, bo nornice mogą sobie urządzać biesiady. Może im zaszkodzą i przynajmniej część doczeka wiosny.

Kasiu Katiusha - świat zwariował. Ptaszki prą do powiększenia rodziny, roślinki mylą pory roku, a my....My czekamy wiosny, porządkując jesienne rabaty. A! Jeszcze nasionka kompletujemy. Dobrze jest! ;:333
Misia Arki nie znalazła, ale za to głaski od Ciebie z wdzięcznym mruczandem przyjęła. ;:180 ;:180

Kasiu kania - jak miło Cię widzieć! ;:303
Każdy ogród czy ogródeczek posiadający opiekunów w wieku emerytalnym ma szczęście, bo mogą im poświęcać niemal cały swój czas. ;:108
Skoro planujesz najbliższy weekend poświęcić działkowaniu, to niech Ci słonko poświeci, byś spokojnie mogła wykonać zaplanowane czynności. ;:3 ;:196

Maryniu - jeszcze znajdziesz dobrą chwile na działkową wizytę, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość. :lol: Wiosna za pięć minut. :tan

Iwonko0042 - mojej działce wody z nieba brakuje. ;:131 Wprawdzie nocami coś mokrego spada, ale niewiele i ledwo po wierzchu pomoczy.
Podmuchaj chmury w moje strony, a sobie słoneczko zamów na czekający Cię pracowity weekend. ;:3
Misia szuka miejsc ciepłych bądź myszowatych. Jeśli wyczuje gdzieś mysz, to mimo zimna wytrwale czeka na mysi nosek wychylony z norki. ;:224

Aniu - smagliczka jest niemal niezniszczalna i poddaje się dopiero pod wpływem dużych mrozów. ;:333
U mnie ona pełni trzy role. Po pierwsze jej kwiatki bardzo smakują gołąbkom, po drugie ładnie pachnie i długo kwitnie, po trzecie stanowi świetny materiał na okrywanie wrażliwych roślin. ;:63
Miśka w domu jest nieznośna. ;:oj Jeśli nie śpi, to chodzi po mieszkaniu i miauczy aż uszy bolą, a na działce nawet nie myśli o spaniu, cały czas buszując po rabatach i sąsiednich działkach. Po powrocie za to grzecznie śpi niemal nieprzerwanie. ;:215
Słoneczka trochę dzisiaj było, ale szybko się zmyło. Deszcz, taki porządny, bardzo by się przydał. W nocy. We dnie niech świeci ;:3 Dziękuję. ;:196

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko niestety zapowiadali u nas słońce lecz niestety już drugi dzień pochmurno i pada.
Zebrałam nasiona hibiskusa błotnego.Na przyszły rok jak tylko zakwitną będę zapylać,żeby miały czas zawiązać porządne nasiona.
Lucynko z góry dziękuję za sadzonki,bo wiesz jakoś ostatnio zaczęły mi się dzielżany bardzo podobać.Podobno motyle też je lubią.
Kwiatki bardzo jeszcze ładne.Widać nie za bardzo boją się mrozu.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Lucynko u Ciebie już mrozy, a ja jestem blisko gór i mrozów brak najwyżej zero stopni. Pogoda też paskudna bo pada brr..Ładnie Ci jeszcze kwitną kwiaty w obecnym czasie każdy kwiatek na wagę złota. :) Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko listopad zaczął nam się najpierw z przymrozkami, a teraz deszczyk pada, ale z niego ja jestem zadowolona.
Czy te śliczne kolorowe liście https://images89.fotosik.pl/275/1daff7e48d2efd9amed.jpg to jakaś odmiana hortensji.
Czytam o nasionkach hibiskusa błotnego ja takowe dostałam, a może masz doświadczenie i napiszesz jak i kiedy je wysiewać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Sezon nieubłaganie zmierza ku końcowi ale u Ciebie jeszcze sporo roślin kwitnie ;:108 . U mnie dzisiaj leje od rana ale z jednej strony to dobrze bo deszcz też potrzebny. Keczup dyniowy wygląda fajnie . Nigdy nie jadłam tego specjału ;:185 . Może kiedyś i ja znajdę czas na takie przetwory. Tego roku zrobiłam tylko ogórki kiszone . Soki i dżemy z zeszłego roku jeszcze stoją w spiżarce ;:131 . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I znowu o jeden dzień bliżej wiosny! :tan :tan Listopad, najmniej przyjazny miesiąc, ale ja narzekać nie mogę, bo pogodę miałam dość przyzwoitą i tylko deszcz ciągle mi się marzy. A jutro czeka mnie przesłoneczny dzień.
Zarzekałam się, że nie będę eksperymentowała z zimowaniem nowo poznanych chryzantem, jednak zmuszona jestem odszczekać, dostałam bowiem doniczkę ładnych i teraz głowę łamię, jak je zimować: na balkonie czy na działce, a jeśli na działce to w piwniczce, w tunelu czy w gruncie.

Obrazek

Obrazek

Danusiu - pogoń ten deszcz w moją stronę, bo pilnie go potrzebuję. ;:180 Jutro mam mieć dużo słońca, to poproszę, by popłynęło do Ciebie - w rewanżu. ;:108
Co do dzielżanów, to ja kiedyś niespecjalnie je lubiłam, podobnie jak liliowce, a teraz radykalnie zmieniłam zdanie. ;:7 Mam nadzieję, że kiedyś polubię i kosaćce, które na razie podobają mi się bardzo, ale w cudzych ogrodach. :D
Jeśli chodzi o motylki, to nic Ci na ten temat nie powiem, bo u mnie w tym roku prawie ich nie było.

Alu - skoro masz za dużo deszczu, to wyślij go do mnie ;:180
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Dorotko - te liście należą do krzewuszki 'Nana Variegata'. ;:333
Nie siałam jeszcze hibiskusa błotnego, mam zamiar dopiero to zrobić, ;:131 jeśli dostanę nasionka. Siała Danusia [danuta z] i osiągnęła sukces, więc zapewne chętnie podzieli się doświadczeniem. ;:108

Ewelinko - wszyscy chwalą się deszczem, chwalisz się i Ty, wskaż mu więc kierunek w moje strony ;:180 , bo u mnie sucho.
Jutro wybieram się na działkę tak relaksacyjnie, ma bowiem świecić słoneczko i bardzo jestem ciekawa, jak się mają rośliny, które jeszcze kwitły. ;:218
Keczup robię dla dzieci, bo ani ja, ani M nie lubimy tego specjału. ;:185 My spod starej daty, wolimy musztardę bądź ćwikłę z chrzanem. ;:7
Dżemy i u mnie jeszcze zapełniają spiżarkę, dlatego w tym roku w ogóle ich nie robiłam. Zrobiłam jedynie trochę konfitur z różanych płatków. Będą do pączusiów w karnawale. :tan
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Chryzantema ładna ale mnie się widzi,że ona nie z tych zimujących w gruncie...pewnie najlepiej jej będzie w piwniczce.. Ja takie delikatesy przechowywałam w piwnicy blokowej ale żywot miały krótki...
Na obecny moment dorabiać będę sałatkę z papryki,cebuli i buraczków bo pierwsza tura już się rozeszła..Kilka lat przerwy wznowiło zapomniane smaki i była hitem tej jesieni.Ci,którzy jej nie znali dotychczas zasmakowali i jest zapotrzebowanie na więcej... Choć nie przepadam za przetwórstwem ;:oj ... poświęcę się! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”